2014-03-01 08:53:12
Φωτογραφία για Θα λυθεί το θέμα της επιστράτευσης
«Το θέμα της επιστράτευσης πρέπει να λυθεί. Είναι γεγονός ότι το υπουργείο και η κυβέρνηση εξετάζει την άρση της επίταξης των εργαζομένων.

Θεωρώ ότι στο άμεσο χρονικό διάστημα, ενδεχομένως και εντός των επόμενων ημερών, θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις που θα παρθούν» ανέφερε στη Βουλή ο υφυπουργός Μεταφορών, Μιχαήλ Παπαδόπουλος, απαντώντας σε επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για την επίταξη των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες.

Ο κ. Παπαδόπουλος παραδέχθηκε πως «είναι πολύ άβολη η θέση του» να απαντά σε μια τέτοια επερώτηση, δεδομένου ότι και ο ίδιος προέρχεται από το συνδικαλιστικό κίνημα, ενώ επικαλέστηκε και την καλή συνεργασία που έχει με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στο μετρό της Αθήνας, παρά την απαγόρευση της απεργίας τους. Παράλληλα δε, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως επενδύει στην εξαθλίωση των εργαζομένων προκειμένου να αυξήσει την εκλογική του πελατεία. Σημειώνεται εξάλλου και η παρέμβαση της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας, Σοφίας Βούλτεψη, η οποία αξίωσε από την αξιωματική αντιπολίτευση να πάρει θέση σχετικά με τις αυταρχικές μεθόδους που χρησιμοποιεί η νέα κυβέρνηση της Βενεζουέλας.


Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ανέπτυξαν την επερώτησή τους σε δύο άξονες: Ο ένας ήταν ο νομικός άξονας, με αιτιάσεις ότι η πολιτική επιστράτευση παραβιάζει τους νόμους του κράτους, το Σύνταγμα και τις διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα. Ο δεύτερος ήταν ο πολιτικός άξονας, με σκληρές αιτιάσεις για κυβερνητική προσφυγή στον αυταρχισμό.

Πρώτος επερωτών από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Δημήτρης Στρατούλης υπενθύμισε πως η πολιτική επιστράτευση των εργαζομένων στις συγκοινωνίες κρατά επί δεκατρείς μήνες, ενώ πρόταση νόμου, που έχει κατατεθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ για την απαγόρευση των επιτάξεων σε καιρό ειρήνης, περιμένει τη συζήτησή της στη Βουλή επί εννέα μήνες. «Και καλά, η Νέα Δημοκρατία. Τι λέει όμως το ΠΑΣΟΚ που συγκυβερνά; Μία αντίστοιχη πρόταση νόμου είχε καταθέσει το ΠΑΣΟΚ το 2007 με συνυπογραφή και του κ. Βενιζέλου» τόνισε ο κ. Στρατούλης.

Η Δέσποινα Χαραλαμπίδου συνέδεσε τους κυβερνητικούς χειρισμούς με τη μνημονιακή πολιτική, επισημαίνοντας πως «απ' τις έντεκα πολιτικές επιστρατεύσεις που έχουμε καταγράψει μετά τη μεταπολίτευση, οι μισές σχεδόν ήταν τα τελευταία τρία-τέσσερα χρόνια, και στη μέση εκπαίδευση η κυβέρνηση επιστράτευσε τους καθηγητές πριν καν απεργήσουν».

«Μας κάνει εντύπωση που μία κυβέρνηση, για να βοηθήσει την εργοδοσία της "Forthnet", για να βοηθήσει την εργοδοσία της "New Rest" στο αεροδρόμιο, για να βοηθήσει την εργοδοσία της εταιρείας "Παπουτσάνης", για να βοηθήσει αυτή της "ACS" και της "Χαλυβουργίας", επιστρατεύει τα ΜΑΤ, όχι μονάχα για την υπεράσπιση υποτίθεται της δημόσιας τάξης, αλλά για την υπεράσπιση απλώς και μόνο του ιδιωτικού κεφαλαίου» παρατήρησε η Μαρία Μπόλαρη.

Απαντώντας ο υφυπουργός Μεταφορών, Μιχάλης Παπαδόπουλος, υπενθύμισε πως η απεργία των εργαζομένων στις συγκοινωνίες αφορούσε την άρνησή τους να ενταχθούν στο ενιαίο μισθολόγιο και σημείωσε πως «οι δικαστικές αποφάσεις που είχαν βγει, αναγνώριζαν τους λόγους αναγκαιότητας της επίταξης».

«Δημιουργήθηκε σοβαρή αναταραχή στην οικονομική ζωή της πόλης λόγω της αδυναμίας έγκαιρης προσέλευσης διαφόρων στην εργασία τους. Υπήρχαν και άλλοι σοβαροί κίνδυνοι για τη λειτουργία και την ομαλή ζωή της πόλης, λόγω της μη συμμόρφωσης των απεργών προς τις δικαστικές αποφάσεις και την παράνομη κατάληψη των χώρων των αμαξοστασίων. Υπήρχαν αναφορές από άτομα ευπαθών κοινωνικών ομάδων και για το χάος το οποίο δημιουργήθηκε λόγω της αύξησης της κίνησης των οδικών μέσων μεταφοράς» υποστήριξε ο Μ. Παπαδόπουλος.

«Δεν το λέτε καλύτερα στον Υπουργό Εργασίας που έχει εξήντα χιλιάδες άτομα χωρίς ασφάλιση και επιδόματα; Δεν σταματάτε αυτήν την πλάκα πλέον; Δεν το λέτε στο ενάμισι εκατομμύριο ανέργους που δεν έχουν ούτε 1 ευρώ εισιτήριο για να μετακινηθούν;» απάντησε αργότερα ο Χρήστος Καραγιαννίδης (ΣΥΡΙΖΑ).

Απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ που ωθεί τους εργαζόμενους σε ακραίες ενέργειες, η κυβέρνηση στέκεται στο πλάι τους από άλλη βάση, σημείωσε ο υφυπουργός. «Υπεγράφη ο κανονισμός λειτουργίας στις συγκοινωνίες (εταιρεία Σταθερές Συγκοινωνίες Α.Ε.), υπάρχει εργασιακή και κοινωνική ειρήνη στον χώρο των μεταφορών γιατί οι εργαζόμενοι έχουν υψηλή συνείδηση. Η εταιρεία για πρώτη φορά σήμερα στέκεται οικονομικά στα πόδια της - και μάλιστα χωρίς αύξηση του εισιτηρίου. Οι καινούργιοι σταθμοί του ΜΕΤΡΟ χρειάζονται προσωπικό, και έτσι δίνουμε τη δυνατότητα να προσληφθεί προσωπικό με κανόνες ΑΣΕΠ» υπογράμμισε ο κ. Παπαδόπουλος.

Ο υφυπουργός, αναγνώρισε πως το θέμα της επιστράτευσης πρέπει να λυθεί, επισημαίνοντας πως στον ΣΥΡΙΖΑ «κάποιοι θέλουν να μπορούν να δουλέψουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο κέντρο της Αθήνας και κάποιοι άλλοι ωθούν τον κόσμο σε ακραίες κινητοποιήσεις».

«Οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες και ιδίως στο μετρό, σήκωσαν στους ώμους τους την αγωνία όλων των Ελλήνων και έσωσαν την αξιοπρέπεια όλων των πολιτών. Η εξαθλίωσή τους και η συκοφάντηση των αγώνων τους, αποτελούν προοίμιο της ιδιωτικοποίησης των συγκοινωνιών. Για τους περήφανους εργαζόμενους που μας παρακολουθούν από τα θεωρεία, και τη μαχητική τους ηγεσία, οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις ήταν μονόδρομος» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος.

«Στη Βενεζουέλα έχει σχηματιστεί από τον Ιανουάριο ειδική μεραρχία 10.000 ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας για την αντιμετώπιση των ταραχών, και οι διαδηλώσεις αντιμετωπίζονται με σφαίρες από καουτσούκ και με δακρυγόνα» ανέφερε στην παρέμβασή της η εκπρόσωπος της ΝΔ, Σοφία Βούλτεψη. «Ο Μαδούρο κυβερνά με διατάγματα. Θέλω να ξέρω αν παραμένει πρότυπό σας η Βενεζουέλα. Μέχρι να εκδώσετε σχετική ανακοίνωση, δεν έχω κανένα λόγο να απαντώ στις αιτιάσεις σας, γιατί τη Δημοκρατία όλοι τη διακονούμε» πρόσθεσε η βουλευτής.

«Να μας πείτε εσείς για τον Πινοσέτ» αντέδρασε ο Δημήτρης Τσουκαλάς (ΣΥΡΙΖΑ). «Στην οδό Φιλελλήνων δέρνεται σήμερα από τα ΜΑΤ η μεσαία τάξη, και εδώ ερχόμαστε να συζητάμε για τη Βενεζουέλα».

Από την άλλη, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Μπάρκας αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην Ουκρανία, προειδοποιώντας: «Ο Σαμαράς μπορεί να έχει το τέλος του Γιανουκόβιτς, αλλά η Ελλάδα δεν θα έχει την τύχη της Ουκρανίας. Εμείς, η κυβέρνηση της Αριστεράς, θα ξεμπερδέψουμε με τις Μανωλάδες και τα Φαρμακονήσια, και θα υπερασπιστούμε τους νέους και τις νέες, που φεύγουν σωρηδόν για το εξωτερικό».

«Κύριε καθηγητά, κύριε Στρατούλη, κύριε Βούτση, καταλάβατε γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να προχωρήσει καθόλου μπροστά και είναι στο επίπεδο πού είναι;» σχολίασε στην απάντησή του ο υφυπουργός Μεταφορών.

Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ο Πάρις Κουκουλόπουλος επανέλαβε τη δήλωση του Ευαγγ. Βενιζέλου πως η επιστράτευση ήταν «αναγκαίο κακό» και υπενθύμισε πρόταση νόμου του κόμματός του, του 2006, που θεσπίζει έναν «εκδημοκρατισμό» του πλαισίου της επίταξης των εργαζομένων.

«Τους βουλευτές που κατέθεσαν την πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ, τους σάρωσε η κοινωνία και έτσι ακριβώς θα σαρώσει κι εσάς, και θα ψάχνετε να βρείτε δουλειά. Γιατί πολλοί από εσάς είναι τεμπέληδες» παρατήρησε αργότερα ο Χρ. Καραγιαννίδης (ΣΥΡΙΖΑ).

«Ο κ. Κουκουλόπουλος εκρύφθη, όπως και το ΠΑΣΟΚ. Κακή εικόνα, κάκιστη εικόνα, γιατί στην πολιτική πρέπει να έχεις άποψη, όποιο κόστος κι αν παίρνεις» σχολίασε ο Β. Οικονόμου (ΔΗΜΑΡ).

«Οι εργαζόμενοι βρίσκονται στο στόχαστρο μίας ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής» επισήμανε η Μίκα Ιατρίδη (Ανεξάρτητοι Έλληνες) υποστηρίζοντας: «Η εφαρμογή του μέτρου της πολιτικής επιστράτευσης δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει τη διάθεση να λύσει τα προβλήματα, να βρει τη μέση λύση, τη "χρυσή τομ"».

«Με πρωτοβουλία του κ. Σαμαρά, πήγαν τα ΜΑΤ και χτύπησαν για να σπάσουν την απεργία των χαλυβουργών. Επαιρόταν ο Πρωθυπουργός, και σήμερα ο επιχειρηματίας Μάνεσης απολύει το σύνολο σχεδόν των εργαζομένων» παρατήρησε από πλευράς του ΚΚΕ, ο Σπύρος Χαλβατζής. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ