2014-03-01 16:55:21
Εξοχότατε Κύριε Πρωθυπουργέ.
Εν συνέχεια προηγούμενων επιστολών μας, σάς ενημερώνουμε... για τα παρακάτω επείγοντα, επίκαιρα και σοβαρά θέματα, που απασχολούν τον πολυτεκνικό κόσμο της χώρας, που υπερβαίνει τις 205.000 χιλιάδες πολύτεκνες οικογένειες και συνεχίζει να βρίσκεται σε μεγάλη αναστάτωση και αναβρασμό.
Κύριε Πρωθυπουργέ, η υιοθέτηση των παρακάτω μέτρων, όχι μόνο δεν έχει κανένα απολύτως οικονομικό κόστος, αλλά σε περίπτωση που το θέμα των πολυτεκνικών επιδομάτων και της ισόβιας σύνταξης της πολύτεκνης μητέρας ρυθμισθεί σύμφωνα με την πρόταση της ΑΣΠΕ, όπως αυτή εκτίθεται παρακάτω, το Δημόσιο θα έχει σημαντικό οικονομικό όφελος.
-Α-
ΘΕΜΑ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Να επαναχορηγηθούν τα πολυτεκνικά επιδόματα και η ισόβια σύνταξη της πολύτεκνης μητέρας
1. Με τις διατάξεις των ν. 40932012, 41412013 και 41442013 καταργήθηκε η χορήγηση της σύνταξης και του επιδόματος της πολύτεκνης μητέρας που έχει 1 ή 2 προστατευόμενα τέκνα, με το πρόσχημα την εξοικονόμηση 86.000.000 ευρώ, όπως ανεγράφετο στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους
. Όπως, όμως, αποδεικνύεται τώρα η χορήγηση του επιδόματος τριτέκνων και πολυτέκνων και του ενιαίου επιδόματος στήριξης τέκνων θα υπερβαίνει το ποσό των 680.000.000 ευρώ, που διετίθετο για την χορήγηση των προηγουμένων.
Συνεπώς στόχος του Υπουργού Οικονομικών ήταν να πλήξει τους πολυτέκνους και όχι η δήθεν εξοικονόμηση του παραπάνω ποσού, αφού αρνήθηκε να δεχθεί την πρόταση της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος (ΑΣΠΕ), η οποία είχε ως ακολούθως:
«Τα χορηγούμενα από τον ΟΓΑ επιδόματα της πολύτεκνης μητέρας, ισόβια σύνταξη της πολύτεκνης μητέρας, επιδόματα μητέρων τρίτου τέκνου, εφ΄ άπαξ παροχή των 2.000 ευρώ του Ν. 34542006, από 1ης Νοεμβρίου 2012 και εφ΄ εξής καταβάλλονται μειωμένα κατά 15οο, καταργουμένης κάθε διάταξης περί εισοδηματικών κριτηρίων».
Με την παραπάνω ρύθμιση η Κυβέρνηση θα εξοικονομούσε περισσότερα, δηλ. 103.000.000 ευρώ, αφού η μηνιαία δαπάνη για όλα αυτά τα επιδόματα κλπ. ανήρχετο σε 57.500.000 ευρώ μηνιαίως (Χ 15οο Χ12), όπως αυτό άλλωστε μπορεί να το διαπιστώσει ο οιοσδήποτε από τον ΟΓΑ.
2. Οι παρακάτω ουσιώδεις και σύννομοι λόγοι, επιτάσσουν την επαναχορήγηση των πολυτεκνικών επιδομάτων και της ισόβιας σύνταξης της πολύτεκνης μητέρας.
α. Στην Εισηγητική Έκθεση του άρθρου 63 του Ν. 1892/1990, με το οποίο θεσπίσθηκαν τα πολυτεκνικά επιδόματα και η ισόβια σύνταξη της πολύτεκνης μητέρας, μεταξύ των άλλων, σημειώνονται:
«Η βάση για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας είναι η αλλαγή των δημογραφικών δεδομένων με μεταστροφή της επιθυμίας των Ελλήνων προς απόκτηση περισσοτέρων παιδιών.
Με το προτεινόμενο άρθρο καθιερώνονται σημαντικές και καινοτόμες διατάξεις για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος με τη θέσπιση γενναίου μηνιαίου επιδόματος για όσους αποκτούν τρίτο παιδί επί μια τριετία, ενώ παροτρύνονται οι γονείς να καταστούν πολύτεκνοι με την εξασφάλιση των μητέρων με ειδικό μηνιαίο επίδομα για όσο χρονικό διάστημα τα παιδιά τους είναι προστατευόμενα […]
β. Ο νόμος 2459/1997, με τον οποίο θεσπίσθηκαν εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση των πολυτεκνικών επιδομάτων και της ισόβιας σύνταξης της πολύτεκνης μητέρας, κρίθηκε αντισυνταγματικός από τα Διοικητικά Δικαστήρια όλων των βαθμών (Διοικητικό Πρωτοδικείο και Εφετείο και Σ.τ.Ε.
Μάλιστα το Σ.τ.Ε., που έκρινε σε τελευταίο βαθμό την αντισυνταγματικότητα των σχετικών διατάξεων του παραπάνω νόμου, με την υπ’ αριθμ. 1095/2001 απόφαση αποφάνθηκε:
«Επειδή εν προκειμένω, οι προβλεπόμενες από το άρθρο 63 του Ν. 1892/1990 παροχές αποτελούν, λόγω του καθολικού των χαρακτήρος και της φύσεώς των ως χρηματικών παροχών, μέτρα με τα οποία, κατ’ εξοχήν, πραγματώνεται η, κατ’ άρθρον 21 παρ. 2 του Συντάγματος, ειδική κρατική φροντίδα υπέρ των πολυτέκνων οικογενειών. Εν όψει τούτου, και σύμφωνα με όσα εκτίθενται στην προηγούμενη σκέψη, η θέσπιση, με το άρθρο 39 παρ. 1-3 του Ν. 2459/1997, ανωτάτου ορίου ετησίου οικογενειακού εισοδήματος ως προϋποθέσεων για τη χορήγηση των ως άνω παροχών αντίκειται στην εν λόγω συνταγματική διάταξη […]
γ. Η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής, διατυπώνοντας τη γνώμη της στα Σχέδια των νόμων 4093/2012, με τον οποίο θεσπίσθηκε το Ενιαίο Επίδομα Στήριξης Τέκνων, του Ν. 4110/2013, με τον οποίο θεσπίσθηκε το Ειδικό Επίδομα Τριτέκνων και Πολυτέκνων και του Ν. 4141/2013 με τον οποίο τροποποιήθηκε ο Ν. 4110/2013, στις Εκθέσεώς της, μεταξύ των άλλων, αναφέρει:
[…]Εν όψει τούτου (…) η θέσπιση ανωτάτου ορίου ετησίου οικογενειακού εισοδήματος ως προϋποθέσεως για τη χορήγηση των ως άνω παροχών [οι οποίες αποτελούν «λόγω του καθολικού των χαρακτήρος και της φύσεως των ως χρηματικών παροχών, μέτρα με τα οποία, κατ΄ εξοχήν πραγματώνεται η κατ΄ άρθρον 21 παρ. 2 του Συντάγματος ειδική κρατική φροντίδα υπέρ των πολυτέκνων οικογενειών»] αντίκειται στην εν λόγω συνταγματική διάταξη (ΣτΕ 1095/2001) […]
3. Σήμερα τα επιδόματα χορηγούνται χωρίς κανέναν απολύτως ουσιαστικό έλεγχο και τα πυκνά – συχνά δημοσιεύματα των εφημερίδων πως αυτά χορηγούνται σε «μαϊμού» πολυτέκνους, δεν συγκινούν κανέναν και ουδείς ενδιαφέρεται για τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος.
ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΚΝΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ:
ΝΑ ΕΠΑΝΕΛΘΕΙ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΗΣ ΙΣΟΒΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΙΚΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ ΟΠΩΣ ΙΣΧΥΑΝ ΤΟ ΕΤΟΣ 2009
-Β-
ΘΕΜΑΤΑ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
-Ι-
Μετεγγραφές πολυτέκνων φοιτητών
1. Οι μετεγγραφές των πολυτέκνων φοιτητών θεσπίσθηκαν με το άρθρο 3 του Ν.860/1979 που όριζε:
Άρθρον 3
«1. Τέκνα πολυτέκνων, εγγραφέντα ή εγγραφόμενα εις Ανωτάτην ή Ανωτέραν Σχολήν της ημεδαπής κατόπιν εξετάσεων, μετεγγράφονται τη αιτήσει των εις το πρώτον ή το δεύτερον έτος σπουδών αντιστοίχου Σχολής (ή Τμήματος Σχολής), πλησιεστέρας του τόπου της μονίμου κατοικίας των γονέων των».
2. Δυστυχώς η παραπάνω διάταξη καταργήθηκε με το εδ. 1β της παρ. του άρθρου 60 του Ν. 3966/2011, επί Υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου, που άφησε στον πολυτεκνικό κόσμο ανεξίτηλα τα σημάδια της αντιδημογραφικής και αντιοικογενειακής πολιτικής της.
Επιβάλλεται να επανέλθει το καθεστώς που ίσχυε με την καταργηθείσα διάταξη, για τους κατωτέρω βάσιμους, δίκαιους και συνταγματικά επιβεβλημένους λόγους:
· Η διάταξη που καταργήθηκε αποτελούσε δημογραφικό κίνητρο.
· Δεν είχε κανένα απολύτως οικονομικό κόστος για τη διοίκηση.
· Για τριάντα δύο και πλέον έτη που εφαρμόστηκε η διάταξη αυτή δεν δημιούργησε κανένα απολύτως λειτουργικό πρόβλημα στις Σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αφού το ποσοστό των μετεγγραφόμενων πολύτεκνων φοιτητών ανείρχετο μόλις στο 30% περίπου του συνολικού αριθμού των μετεγγραφόμενων φοιτητών.
· Με τον τρόπο που εφαρμόζονται σήμερα, έχει καταστεί κοινωνικό πρόβλημα για τις πολύτεκνες οικογένειες, αφού αδυνατούν να καλύψουν τις δαπάνες των παιδιών τους, που εισήχθησαν σε Σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και βρίσκονται μακράν του τόπου κατοικίας τους ή που έχουν δύο ή περισσότερα παιδιά φοιτητές που σπουδάζουν σε διαφορετικές πόλεις.
· Το Σύνταγμα με την παρ. 2 του άρθρου 21 επιτάσσει πως:
«Οι πολύτεκνες οικογένειες έχουν δικαίωμα ειδικής φροντίδας από το Κράτος»
«Περαιτέρω η παρ. 5 του ίδιου άρθρου του Συντάγματος ορίζει πως:
«Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή δημογραφικής πολιτικής, καθώς και η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων αποτελεί υποχρέωση του Κράτους»
· Περαιτέρω το Σ.τ.Ε. και τα Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας με σειρά αποφάσεών τους έχουν αποφανθεί πως:
«Η εξυπηρέτηση του ατομικού συμφέροντος των πολυτέκνων, αποτελεί εξυπηρέτηση του γενικοτέρου δημοσίου συμφέροντος, προ του οποίου και αυτή η αρχή της ισότητας των Ελλήνων απέναντι στο νόμο υποχωρεί, λόγω του δημογραφικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα μας».
(Σ.τ.Ε.: 2216/1975, 4062/1990, 4069/1990, 4070/1990, 2773/1991, 2781/1991, κ.ά.).
3. Οι πολύτεκνοι ουδέποτε ζήτησαν τα παιδιά τους να τυγχάνουν ιδιαιτέρας μεταχειρίσεως και να εισάγονται στις Σχολές με χαμηλότερη βαθμολογία.
Αυτό που διεκδικούν είναι, αφού εισάγονται με τα ίδια κριτήρια στις Σχολές με Πανελλήνιες εξετάσεις, με τους άλλους φοιτητές, να μπορούν να μετεγγράφονται στις Σχολές που είναι πλησιέστερες στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους.
Έτσι φθάσαμε σήμερα να δίνονται κατά χιλιάδες μετεγγραφές (μεταφορά θέσης) σε διάφορες κοινωνικές ομάδες με αδιαφανή και αμφισβητούμενα κριτήρια, (πλην πολυτέκνων) και σε ασθενείς που έχουν τον τρόπο τους να θεωρούνται ασθενείς!
ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΚΝΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ:
ΝΑ ΕΠΑΝΕΛΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΙ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΘΕΣΠΙΖΟΜΕΝΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΩΤΕΡΩ ΔΙΑΤΑΞΕΩΣ
«Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων εγγραφέντες ή εγγραφόμενοι σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ κατόπιν εξετάσεων μετεγγράφονται κατόπιν αιτήσεώς τους στα δύο πρώτα έτη των σπουδών τους στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα, που είναι πλησιέστερα στον τόπο κατοικίας των γονέων τους ή εκεί που φοιτά ο/η αδελφός/αδελφή τους.
-ΙΙ-
Διορισμοί πολυτέκνων εκπαιδευτικών
1. Ως γνωστόν, ο Ν. 3255/2004 (ΦΕΚ 138/Α/22-7-2004): «Ρυθμίσεις θεμάτων όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων», στην παρ. 3 του άρθρου 6, συμπεριελάμβανε διάταξη με βάση την οποία:
«Από την έναρξη του σχολικού έτους 2004-2005 και εφεξής, οι πολύτεκνοι εκπαιδευτικοί με τέκνα, τα οποία είναι ανήλικα ή υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία ή σπουδάζουν εγγράφονται μέχρι 30 Ιουλίου κάθε έτους σε ειδικό πίνακα και διορίζονται σε θέσεις εκπαιδευτικών των κλάδων ΠΕ πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ανεξάρτητα από τη συμμετοχή τους σε διαγωνισμό του Α.Σ.Ε.Π. Για το σκοπό αυτό συνιστώνται οι αναγκαίες θέσεις εκπαιδευτικών».
2. Δυστυχώς η παραπάνω διάταξη καταργήθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 3 του Ν.3848/2010 το οποίο προβλέπει διαγωνισμό ΑΣΕΠ και εφόσον αποκτήσουν τη βαθμολογική βάση μια μικρή μοριοδότηση μόλις 10 μονάδων!
Επιβάλλεται να επανέλθει σε ισχύ η ως άνω διάταξη για το διορισμό των πολυτέκνων εκπαιδευτικών, δεδομένου ότι είναι ο μοναδικός νόμος των μεταπολεμικών χρόνων, που απέδωσε σε γεννήσεις το χρονικό διάστημα που αυτός ίσχυε, με άμεση συμβολή στην άμβλυνση του δημογραφικού προβλήματος, χωρίς το μέτρο αυτό να είχε κανένα απολύτως οικονομικό κόστος.
ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΚΝΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ:
ΝΑ ΕΠΑΝΕΛΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΣΕ ΙΣΧΥ Η ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΙΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
-Γ-
ΘΕΜΑ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΕΠΑΝΑΧΟΡΗΓΗΘΕΙ Η ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΜΗΤΕΡΩΝ ΟΠΩΣ ΕΚΘΕΤΟΥΜΕ ΣΤΟ ΥΠΟ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Α ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΗΣ ΜΑΣ ΤΟΤΕ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΕΙ ΤΟ ΕΛΛΙΠΕΣ ΕΝΤΥΠΟ Α21 ΩΣ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ.
1. Με το Ν. 4093/2012 καταργήθηκε από 1/11/2012 η ισόβια σύνταξη της πολύτεκνης μητέρας, ενώ από 1/2/2013 καταργήθηκαν και τα πολυτεκνικά επιδόματα, το επίδομα 3ου παιδιού και η εφάπαξ παροχή των 2.000 ευρώ για τις μητέρας που αποκτούσαν το 3ο παιδί και κάθε επιπλέον παιδί.
Με τον ίδιο ως άνω νόμο, θεσπίσθηκε η χορήγηση Ενιαίου Επιδόματος Στήριξης Τέκνων, ενώ με την παρ. 7 του άρθρου 7 του Ν. 4110/2013, (ΦΕΚ 17/Α/23-1-2013), όπως αυτός τροποποιήθηκε κατ’ επανάληψη μεταγενέστερα, θεσπίσθηκε Ειδικό Επίδομα Τριτέκνων και Πολυτέκνων, από το τρίτο τέκνο και πάνω, με εισοδηματικά κριτήρια.
2. Προκειμένου να χορηγηθούν από τον ΟΓΑ τα παραπάνω επιδόματα καταρτίσθηκε από τον ΟΓΑ το έντυπο της αιτήσεως (Α21)χωρίς να γίνεται καμία απολύτως μνεία σε αυτό, ποιοι από τους δικαιούχους έχουν την πολυτεκνική ιδιότητα.
Καίτοι ο Υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης έδωσε ρητή εντολή στον Διοικητή του ΟΓΑ να συμπεριλάβει στο έντυπο αυτό και την ένδειξη ποιοι από τους δικαιούχους τυγχάνουν πολύτεκνοι, δυστυχώς το έντυπο αναρτήθηκε και εφαρμόζεται χωρίς την ένδειξη αυτή, με αποτέλεσμα να χορηγούνται με τις νέες θεσπισθείσες διατάξεις παράνομα πολυτεκνικά επιδόματα, από τη στιγμή κατά την οποία σκοπίμως παρακάμπτεται η προσκόμιση εκ μέρους των δικαιούχων του πιστοποιητικού πολυτεκνικής ιδιότητας, το οποίο χορηγεί η ΑΣΠΕ (και το οποίο ζητείτο προηγουμένως, για τη χορήγηση των προηγουμένων πολυτεκνικών επιδομάτων).
Δεν είναι δυνατόν να δίνονται πολυτεκνικά επιδόματα σε ανθρώπους που δεν έχουν την πολυτεκνική ιδιότητα, την οποία χορηγεί η ΑΣΠΕ επί δεκαετίες, χωρίς να έχει αναφερθεί ποτέ στο παρελθόν κρούσμα για«μαϊμού» πολύτεκνο.
ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΚΝΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ:
ΣΤΟ ΕΝΤΥΠΟ Α21 ΝΑ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΗΤΡΩΟΥ ΤΗΣ ΑΣΠΕ
Για την ΑΣΠΕ
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Βασίλειος Θεοτοκάτος Εμμανουήλ Χρυσόγελος
Tromaktiko
Εν συνέχεια προηγούμενων επιστολών μας, σάς ενημερώνουμε... για τα παρακάτω επείγοντα, επίκαιρα και σοβαρά θέματα, που απασχολούν τον πολυτεκνικό κόσμο της χώρας, που υπερβαίνει τις 205.000 χιλιάδες πολύτεκνες οικογένειες και συνεχίζει να βρίσκεται σε μεγάλη αναστάτωση και αναβρασμό.
Κύριε Πρωθυπουργέ, η υιοθέτηση των παρακάτω μέτρων, όχι μόνο δεν έχει κανένα απολύτως οικονομικό κόστος, αλλά σε περίπτωση που το θέμα των πολυτεκνικών επιδομάτων και της ισόβιας σύνταξης της πολύτεκνης μητέρας ρυθμισθεί σύμφωνα με την πρόταση της ΑΣΠΕ, όπως αυτή εκτίθεται παρακάτω, το Δημόσιο θα έχει σημαντικό οικονομικό όφελος.
-Α-
ΘΕΜΑ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Να επαναχορηγηθούν τα πολυτεκνικά επιδόματα και η ισόβια σύνταξη της πολύτεκνης μητέρας
1. Με τις διατάξεις των ν. 40932012, 41412013 και 41442013 καταργήθηκε η χορήγηση της σύνταξης και του επιδόματος της πολύτεκνης μητέρας που έχει 1 ή 2 προστατευόμενα τέκνα, με το πρόσχημα την εξοικονόμηση 86.000.000 ευρώ, όπως ανεγράφετο στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους
Συνεπώς στόχος του Υπουργού Οικονομικών ήταν να πλήξει τους πολυτέκνους και όχι η δήθεν εξοικονόμηση του παραπάνω ποσού, αφού αρνήθηκε να δεχθεί την πρόταση της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος (ΑΣΠΕ), η οποία είχε ως ακολούθως:
«Τα χορηγούμενα από τον ΟΓΑ επιδόματα της πολύτεκνης μητέρας, ισόβια σύνταξη της πολύτεκνης μητέρας, επιδόματα μητέρων τρίτου τέκνου, εφ΄ άπαξ παροχή των 2.000 ευρώ του Ν. 34542006, από 1ης Νοεμβρίου 2012 και εφ΄ εξής καταβάλλονται μειωμένα κατά 15οο, καταργουμένης κάθε διάταξης περί εισοδηματικών κριτηρίων».
Με την παραπάνω ρύθμιση η Κυβέρνηση θα εξοικονομούσε περισσότερα, δηλ. 103.000.000 ευρώ, αφού η μηνιαία δαπάνη για όλα αυτά τα επιδόματα κλπ. ανήρχετο σε 57.500.000 ευρώ μηνιαίως (Χ 15οο Χ12), όπως αυτό άλλωστε μπορεί να το διαπιστώσει ο οιοσδήποτε από τον ΟΓΑ.
2. Οι παρακάτω ουσιώδεις και σύννομοι λόγοι, επιτάσσουν την επαναχορήγηση των πολυτεκνικών επιδομάτων και της ισόβιας σύνταξης της πολύτεκνης μητέρας.
α. Στην Εισηγητική Έκθεση του άρθρου 63 του Ν. 1892/1990, με το οποίο θεσπίσθηκαν τα πολυτεκνικά επιδόματα και η ισόβια σύνταξη της πολύτεκνης μητέρας, μεταξύ των άλλων, σημειώνονται:
«Η βάση για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας είναι η αλλαγή των δημογραφικών δεδομένων με μεταστροφή της επιθυμίας των Ελλήνων προς απόκτηση περισσοτέρων παιδιών.
Με το προτεινόμενο άρθρο καθιερώνονται σημαντικές και καινοτόμες διατάξεις για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος με τη θέσπιση γενναίου μηνιαίου επιδόματος για όσους αποκτούν τρίτο παιδί επί μια τριετία, ενώ παροτρύνονται οι γονείς να καταστούν πολύτεκνοι με την εξασφάλιση των μητέρων με ειδικό μηνιαίο επίδομα για όσο χρονικό διάστημα τα παιδιά τους είναι προστατευόμενα […]
β. Ο νόμος 2459/1997, με τον οποίο θεσπίσθηκαν εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση των πολυτεκνικών επιδομάτων και της ισόβιας σύνταξης της πολύτεκνης μητέρας, κρίθηκε αντισυνταγματικός από τα Διοικητικά Δικαστήρια όλων των βαθμών (Διοικητικό Πρωτοδικείο και Εφετείο και Σ.τ.Ε.
Μάλιστα το Σ.τ.Ε., που έκρινε σε τελευταίο βαθμό την αντισυνταγματικότητα των σχετικών διατάξεων του παραπάνω νόμου, με την υπ’ αριθμ. 1095/2001 απόφαση αποφάνθηκε:
«Επειδή εν προκειμένω, οι προβλεπόμενες από το άρθρο 63 του Ν. 1892/1990 παροχές αποτελούν, λόγω του καθολικού των χαρακτήρος και της φύσεώς των ως χρηματικών παροχών, μέτρα με τα οποία, κατ’ εξοχήν, πραγματώνεται η, κατ’ άρθρον 21 παρ. 2 του Συντάγματος, ειδική κρατική φροντίδα υπέρ των πολυτέκνων οικογενειών. Εν όψει τούτου, και σύμφωνα με όσα εκτίθενται στην προηγούμενη σκέψη, η θέσπιση, με το άρθρο 39 παρ. 1-3 του Ν. 2459/1997, ανωτάτου ορίου ετησίου οικογενειακού εισοδήματος ως προϋποθέσεων για τη χορήγηση των ως άνω παροχών αντίκειται στην εν λόγω συνταγματική διάταξη […]
γ. Η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής, διατυπώνοντας τη γνώμη της στα Σχέδια των νόμων 4093/2012, με τον οποίο θεσπίσθηκε το Ενιαίο Επίδομα Στήριξης Τέκνων, του Ν. 4110/2013, με τον οποίο θεσπίσθηκε το Ειδικό Επίδομα Τριτέκνων και Πολυτέκνων και του Ν. 4141/2013 με τον οποίο τροποποιήθηκε ο Ν. 4110/2013, στις Εκθέσεώς της, μεταξύ των άλλων, αναφέρει:
[…]Εν όψει τούτου (…) η θέσπιση ανωτάτου ορίου ετησίου οικογενειακού εισοδήματος ως προϋποθέσεως για τη χορήγηση των ως άνω παροχών [οι οποίες αποτελούν «λόγω του καθολικού των χαρακτήρος και της φύσεως των ως χρηματικών παροχών, μέτρα με τα οποία, κατ΄ εξοχήν πραγματώνεται η κατ΄ άρθρον 21 παρ. 2 του Συντάγματος ειδική κρατική φροντίδα υπέρ των πολυτέκνων οικογενειών»] αντίκειται στην εν λόγω συνταγματική διάταξη (ΣτΕ 1095/2001) […]
3. Σήμερα τα επιδόματα χορηγούνται χωρίς κανέναν απολύτως ουσιαστικό έλεγχο και τα πυκνά – συχνά δημοσιεύματα των εφημερίδων πως αυτά χορηγούνται σε «μαϊμού» πολυτέκνους, δεν συγκινούν κανέναν και ουδείς ενδιαφέρεται για τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος.
ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΚΝΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ:
ΝΑ ΕΠΑΝΕΛΘΕΙ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΗΣ ΙΣΟΒΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΙΚΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ ΟΠΩΣ ΙΣΧΥΑΝ ΤΟ ΕΤΟΣ 2009
-Β-
ΘΕΜΑΤΑ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
-Ι-
Μετεγγραφές πολυτέκνων φοιτητών
1. Οι μετεγγραφές των πολυτέκνων φοιτητών θεσπίσθηκαν με το άρθρο 3 του Ν.860/1979 που όριζε:
Άρθρον 3
«1. Τέκνα πολυτέκνων, εγγραφέντα ή εγγραφόμενα εις Ανωτάτην ή Ανωτέραν Σχολήν της ημεδαπής κατόπιν εξετάσεων, μετεγγράφονται τη αιτήσει των εις το πρώτον ή το δεύτερον έτος σπουδών αντιστοίχου Σχολής (ή Τμήματος Σχολής), πλησιεστέρας του τόπου της μονίμου κατοικίας των γονέων των».
2. Δυστυχώς η παραπάνω διάταξη καταργήθηκε με το εδ. 1β της παρ. του άρθρου 60 του Ν. 3966/2011, επί Υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου, που άφησε στον πολυτεκνικό κόσμο ανεξίτηλα τα σημάδια της αντιδημογραφικής και αντιοικογενειακής πολιτικής της.
Επιβάλλεται να επανέλθει το καθεστώς που ίσχυε με την καταργηθείσα διάταξη, για τους κατωτέρω βάσιμους, δίκαιους και συνταγματικά επιβεβλημένους λόγους:
· Η διάταξη που καταργήθηκε αποτελούσε δημογραφικό κίνητρο.
· Δεν είχε κανένα απολύτως οικονομικό κόστος για τη διοίκηση.
· Για τριάντα δύο και πλέον έτη που εφαρμόστηκε η διάταξη αυτή δεν δημιούργησε κανένα απολύτως λειτουργικό πρόβλημα στις Σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αφού το ποσοστό των μετεγγραφόμενων πολύτεκνων φοιτητών ανείρχετο μόλις στο 30% περίπου του συνολικού αριθμού των μετεγγραφόμενων φοιτητών.
· Με τον τρόπο που εφαρμόζονται σήμερα, έχει καταστεί κοινωνικό πρόβλημα για τις πολύτεκνες οικογένειες, αφού αδυνατούν να καλύψουν τις δαπάνες των παιδιών τους, που εισήχθησαν σε Σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και βρίσκονται μακράν του τόπου κατοικίας τους ή που έχουν δύο ή περισσότερα παιδιά φοιτητές που σπουδάζουν σε διαφορετικές πόλεις.
· Το Σύνταγμα με την παρ. 2 του άρθρου 21 επιτάσσει πως:
«Οι πολύτεκνες οικογένειες έχουν δικαίωμα ειδικής φροντίδας από το Κράτος»
«Περαιτέρω η παρ. 5 του ίδιου άρθρου του Συντάγματος ορίζει πως:
«Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή δημογραφικής πολιτικής, καθώς και η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων αποτελεί υποχρέωση του Κράτους»
· Περαιτέρω το Σ.τ.Ε. και τα Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας με σειρά αποφάσεών τους έχουν αποφανθεί πως:
«Η εξυπηρέτηση του ατομικού συμφέροντος των πολυτέκνων, αποτελεί εξυπηρέτηση του γενικοτέρου δημοσίου συμφέροντος, προ του οποίου και αυτή η αρχή της ισότητας των Ελλήνων απέναντι στο νόμο υποχωρεί, λόγω του δημογραφικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα μας».
(Σ.τ.Ε.: 2216/1975, 4062/1990, 4069/1990, 4070/1990, 2773/1991, 2781/1991, κ.ά.).
3. Οι πολύτεκνοι ουδέποτε ζήτησαν τα παιδιά τους να τυγχάνουν ιδιαιτέρας μεταχειρίσεως και να εισάγονται στις Σχολές με χαμηλότερη βαθμολογία.
Αυτό που διεκδικούν είναι, αφού εισάγονται με τα ίδια κριτήρια στις Σχολές με Πανελλήνιες εξετάσεις, με τους άλλους φοιτητές, να μπορούν να μετεγγράφονται στις Σχολές που είναι πλησιέστερες στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους.
Έτσι φθάσαμε σήμερα να δίνονται κατά χιλιάδες μετεγγραφές (μεταφορά θέσης) σε διάφορες κοινωνικές ομάδες με αδιαφανή και αμφισβητούμενα κριτήρια, (πλην πολυτέκνων) και σε ασθενείς που έχουν τον τρόπο τους να θεωρούνται ασθενείς!
ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΚΝΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ:
ΝΑ ΕΠΑΝΕΛΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΙ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΘΕΣΠΙΖΟΜΕΝΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΩΤΕΡΩ ΔΙΑΤΑΞΕΩΣ
«Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων εγγραφέντες ή εγγραφόμενοι σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ κατόπιν εξετάσεων μετεγγράφονται κατόπιν αιτήσεώς τους στα δύο πρώτα έτη των σπουδών τους στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα, που είναι πλησιέστερα στον τόπο κατοικίας των γονέων τους ή εκεί που φοιτά ο/η αδελφός/αδελφή τους.
-ΙΙ-
Διορισμοί πολυτέκνων εκπαιδευτικών
1. Ως γνωστόν, ο Ν. 3255/2004 (ΦΕΚ 138/Α/22-7-2004): «Ρυθμίσεις θεμάτων όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων», στην παρ. 3 του άρθρου 6, συμπεριελάμβανε διάταξη με βάση την οποία:
«Από την έναρξη του σχολικού έτους 2004-2005 και εφεξής, οι πολύτεκνοι εκπαιδευτικοί με τέκνα, τα οποία είναι ανήλικα ή υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία ή σπουδάζουν εγγράφονται μέχρι 30 Ιουλίου κάθε έτους σε ειδικό πίνακα και διορίζονται σε θέσεις εκπαιδευτικών των κλάδων ΠΕ πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ανεξάρτητα από τη συμμετοχή τους σε διαγωνισμό του Α.Σ.Ε.Π. Για το σκοπό αυτό συνιστώνται οι αναγκαίες θέσεις εκπαιδευτικών».
2. Δυστυχώς η παραπάνω διάταξη καταργήθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 3 του Ν.3848/2010 το οποίο προβλέπει διαγωνισμό ΑΣΕΠ και εφόσον αποκτήσουν τη βαθμολογική βάση μια μικρή μοριοδότηση μόλις 10 μονάδων!
Επιβάλλεται να επανέλθει σε ισχύ η ως άνω διάταξη για το διορισμό των πολυτέκνων εκπαιδευτικών, δεδομένου ότι είναι ο μοναδικός νόμος των μεταπολεμικών χρόνων, που απέδωσε σε γεννήσεις το χρονικό διάστημα που αυτός ίσχυε, με άμεση συμβολή στην άμβλυνση του δημογραφικού προβλήματος, χωρίς το μέτρο αυτό να είχε κανένα απολύτως οικονομικό κόστος.
ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΚΝΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ:
ΝΑ ΕΠΑΝΕΛΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΣΕ ΙΣΧΥ Η ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΙΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
-Γ-
ΘΕΜΑ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΕΠΑΝΑΧΟΡΗΓΗΘΕΙ Η ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΜΗΤΕΡΩΝ ΟΠΩΣ ΕΚΘΕΤΟΥΜΕ ΣΤΟ ΥΠΟ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Α ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΗΣ ΜΑΣ ΤΟΤΕ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΕΙ ΤΟ ΕΛΛΙΠΕΣ ΕΝΤΥΠΟ Α21 ΩΣ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ.
1. Με το Ν. 4093/2012 καταργήθηκε από 1/11/2012 η ισόβια σύνταξη της πολύτεκνης μητέρας, ενώ από 1/2/2013 καταργήθηκαν και τα πολυτεκνικά επιδόματα, το επίδομα 3ου παιδιού και η εφάπαξ παροχή των 2.000 ευρώ για τις μητέρας που αποκτούσαν το 3ο παιδί και κάθε επιπλέον παιδί.
Με τον ίδιο ως άνω νόμο, θεσπίσθηκε η χορήγηση Ενιαίου Επιδόματος Στήριξης Τέκνων, ενώ με την παρ. 7 του άρθρου 7 του Ν. 4110/2013, (ΦΕΚ 17/Α/23-1-2013), όπως αυτός τροποποιήθηκε κατ’ επανάληψη μεταγενέστερα, θεσπίσθηκε Ειδικό Επίδομα Τριτέκνων και Πολυτέκνων, από το τρίτο τέκνο και πάνω, με εισοδηματικά κριτήρια.
2. Προκειμένου να χορηγηθούν από τον ΟΓΑ τα παραπάνω επιδόματα καταρτίσθηκε από τον ΟΓΑ το έντυπο της αιτήσεως (Α21)χωρίς να γίνεται καμία απολύτως μνεία σε αυτό, ποιοι από τους δικαιούχους έχουν την πολυτεκνική ιδιότητα.
Καίτοι ο Υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης έδωσε ρητή εντολή στον Διοικητή του ΟΓΑ να συμπεριλάβει στο έντυπο αυτό και την ένδειξη ποιοι από τους δικαιούχους τυγχάνουν πολύτεκνοι, δυστυχώς το έντυπο αναρτήθηκε και εφαρμόζεται χωρίς την ένδειξη αυτή, με αποτέλεσμα να χορηγούνται με τις νέες θεσπισθείσες διατάξεις παράνομα πολυτεκνικά επιδόματα, από τη στιγμή κατά την οποία σκοπίμως παρακάμπτεται η προσκόμιση εκ μέρους των δικαιούχων του πιστοποιητικού πολυτεκνικής ιδιότητας, το οποίο χορηγεί η ΑΣΠΕ (και το οποίο ζητείτο προηγουμένως, για τη χορήγηση των προηγουμένων πολυτεκνικών επιδομάτων).
Δεν είναι δυνατόν να δίνονται πολυτεκνικά επιδόματα σε ανθρώπους που δεν έχουν την πολυτεκνική ιδιότητα, την οποία χορηγεί η ΑΣΠΕ επί δεκαετίες, χωρίς να έχει αναφερθεί ποτέ στο παρελθόν κρούσμα για«μαϊμού» πολύτεκνο.
ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΚΝΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ:
ΣΤΟ ΕΝΤΥΠΟ Α21 ΝΑ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΗΤΡΩΟΥ ΤΗΣ ΑΣΠΕ
Για την ΑΣΠΕ
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Βασίλειος Θεοτοκάτος Εμμανουήλ Χρυσόγελος
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΣΥΡΙΖΑ - Σημαντικό προβάδισμα σε ευρωεκλογές και βουλευτικές... !!!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ