2014-03-02 09:09:12
Φωτογραφία για Οι «κρυμμένες» γλυκαντικές ουσίες στο τραπέζι μας
Οι γλυκαντικές ουσίες ή γλυκαντικά είναι πρόσθετες ουσίες φυσικής ή συνθετικής προέλευσης που χρησιμοποιούνται, είτε για να προσδώσουν γλυκιά γεύση στα τρόφιμα είτε ως επιτραπέζια γλυκαντικά και αποτελούν υποκατάστατα της ζάχαρης.

Αν και υπερτερούν σε γλυκύτητα της ζάχαρης, εν τούτοις δεν αφομοιώνονται από τον οργανισμό.

Τα τελευταία χρόνια γίνονται πολλές έρευνες για την ανακάλυψη νέων γλυκαντικών ουσιών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η γλυκορριζίνη, η διυδροχαλκόνη, η φλαβόνη καθώς και η φυσική γλυκοπρωτεΐνη «miracle fruit», που παράγεται από εξωτικά φυτά της δυτικής Αφρικής και που σήμερα η καλλιέργειά τους έχει επεκταθεί και στις ΗΠΑ, αναφέρει η Wikipedia.

Οι καταναλωτές, ωστόσο, εμφανίζονται αρκετά δύσπιστοι σε ό,τι αφορά τις τεχνητές γλυκαντικές ουσίες και τη σχέση τους με την εμφάνιση διαφόρων προβλημάτων υγείας, γράφει ο Roberto A. Ferdman στη ιστοσελίδα qz.com.


Αυτό φυσικά αντικατοπτρίζεται σε μειωμένες πωλήσεις αναψυκτικών και άλλων ποτών ή τροφίμων τύπου «diet», με αποτέλεσμα οι κατασκευαστές τροφίμων να χρησιμοποιούν άλλες ονομασίες στα συστατικά που αναφέρονται στις συσκευασίες, που οι καταναλωτές δεν γνωρίζουν και δε μπορούν να αναγνωρίσουν.

Σύμφωνα με μια έρευνα του CBS πριν από λίγα χρόνια έγινε γνωστό ότι κάποια προϊόντα ευρείας κατανάλωσης στις ΗΠΑ, χρησιμοποιούσαν την τεχνητή γλυκαντική ουσία σουκραλόζη (sucralose), χωρίς να αναφέρουν στη συσκευασία την ύπαρξη γλυκαντικών ουσιών σε αυτά. Επιπλέον, πολλά «διαιτητικά» ή με χαμηλές θερμίδες αναψυκτικά δεν αναφέρουν ότι αντί ζάχαρης περιέχουν άλλες ουσίες, που παρέχουν την ίδια γλυκιά γεύση στο προϊόν.

Οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες μπορεί να αναγράφονται στις συσκευασίες των τροφίμων, ωστόσο οι καταναλωτές είτε δεν δίνουν την απαραίτητη σημασία, είτε δε γνωρίζουν ποιες είναι αυτές.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο παρακάτω πίνακας περιέχει μια λίστα με τις τεχνητές γλυκαντικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε διάφορα προϊόντα και καλό θα είναι να γνωρίζουν οι καταναλωτές:

Η βιομηχανία τροφίμων και ποτών βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε αυτές τις τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η αγορά των υποκατάστατων ζάχαρης προβλέπεται να αυξηθεί από 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2012 σε 1,7 δισεκατομμύρια το 2017, σύμφωνα με την εταιρεία BCC Research. Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ