2014-03-02 19:02:35
Φωτογραφία για Οι αναλυτές δεν «βλέπουν» πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας
Ανατόλι Καραβάεφ, Κονσταντίν Νόβικοφ, Gazeta.ru

Τι προβλέπουν ειδικοί για την κρίση. Δεν είναι καν υπολογίσιμη δύναμη ο Ουκρανικός επαγγελματικός στρατός, τονίζουν, αλλά η Ρωσία δεν επιδιώκει εχθροπραξίες, ούτε να επιτεθεί σε ένα έθνος 40 εκατομμυρίων ανθρώπων, παρά μόνο να προστατεύσει τους ρωσόφωνους που απειλούνται από τους εξτρεμιστές.

Οι ρωσικές αρχές νομιμοποίησαν την αποστολή Ενόπλων Δυνάμεων στο ουκρανικό έδαφος. Ειδικοί επί των αμυντικών θεμάτων, αναλυτές και στρατιωτικοί, επιχειρούν να προβλέψουν τα σενάρια με τα οποία θα εξελιχθεί η κατάσταση στην Ουκρανία.

«Η Ουκρανία δεν είναι Τσετσενία»

Ο αμυντικός αναλυτής Πάβελ Φελγκενχάουερ θεωρεί ότι η είσοδος των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία μπορεί να επιφέρει σοβαρές απώλειες στη Ρωσία.

«Ο πόλεμος στην Τσετσενία, συγκριτικά με την κατάσταση στην Ουκρανία, θα μοιάζει με παιδικό περίπατο, αναφέρει, διότι το ουκρανικό έθνος δεν είναι αυτό της Τσετσενίας το οποίο με δυσκολία φτάνει το 1 εκατομμύριο, αλλά είναι 40 εκατομμύρια. Οι Ουκρανοί τώρα έχουν απέναντι σε ποιον να ενωθούν». Παράλληλα, ο Φελγκενχάουερ δεν έχει αμφιβολίες ότι σε περίπτωση στρατιωτικής εκστρατείας η Δύση θα επιβάλλει οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία.


«Δεν είναι υπολογίσιμη δύναμη»

Διαβάστε επίσης:

Πούτιν προς Ομπάμα: Έχουμε κάθε δικαίωμα να προστατέψουμε τους ρωσόφωνους πολίτες αλλά και τα συμφέροντά μας στην Ουκρανία

Χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους της ανατολικής Ουκρανίας ανεμίζοντας τη ρωσική σημαία

Ομόφωνο δεκτό το αίτημα Πούτιν για στρατιωτική επέμβαση στην Κριμαία από τη ρωσική Ανω Βουλή

Ο επικεφαλής του Κέντρου ανάλυσης στρατηγικών και τεχνολογιών, Ρουσλάν Πούχοφ, θεωρεί ότι αυτή τη στιγμή ο ουκρανικός στρατός δεν είναι ικανός να προβάλλει ένοπλη αντίσταση στο ρωσικό και πιθανότατα δεν θα το κάνει.

«Ο ουκρανικός στρατός, ο οποίος ιδρύθηκε το 1992 μέσα από τα υπολείμματα της ΕΣΣΔ -σημειώνει ο αναλυτής- είχε τεράστιο όγκο και εξαιρετικά τεχνικά μέσα, αλλά στη διάρκεια αυτών των 22 ετών παρήκμασε. Το ηθικό του πέφτει συνεχώς, τα καλύτερα όπλα πωλούνταν στο εξωτερικό, για παράδειγμα στη Γεωργία, γι’ αυτό και σήμερα ο στρατός της Ουκρανίας δεν αντιπροσωπεύει μια υπολογίσιμη δύναμη. Ο τελευταίος παράγοντας που αποδυνάμωσε οριστικά την πολεμική ισχύ του στρατού της Ουκρανίας η περσινή μετατροπή του σε επαγγελματικό. Ο στρατός της Ουκρανίας άρχισε να επανδρώνεται με επαγγελματίες, αντί με κληρωτούς. Και πλέον στην Κριμαία δεν υπηρετούν στρατεύσιμοι νέοι από το Λβοβ, αλλά ντόπιοι από την Κριμαία, οι οποίοι δεν επιθυμούν καθόλου να πολεμήσουν εναντίον των Ρώσων».

Επίσης, ο ειδικός επισημαίνει ότι τα τελευταία 20 χρόνια ο ρωσικός στρατός ενεπλάκη σε έναν αριθμό από ένοπλες συγκρούσεις, ενώ οι ουκρανοί συνάδελφοί τους δεν συμμετείχαν σε καμία.

«Παράνομη ηγεσία»

Ο αμυντικός αναλυτής και αρχισυντάκτης του περιοδικού «Εθνική άμυνα», Ίγκορ Κορότσενκο, πιστεύει ότι ο ουκρανικός στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας γενικότερα δεν έχουν την υποχρέωση να εκτελέσουν τις διαταγές της νέας ουκρανικής ηγεσίας και να προβάλλουν αντίσταση στο ρωσικό στρατό.

Σύμφωνα με τον Κορότσενκο, «Εκείνοι που στο Κίεβο προβαίνουν ήδη σε κάποιες ηχηρές δηλώσεις, είναι οι ίδιοι παράνομοι, επειδή, όποιες γνώμες και αν υπήρχαν για τον Γιανουκόβιτς, αυτός παραμένει ο νόμιμα εκλεγμένος πρόεδρος. Γι’ αυτό και οι εντολές του Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ, τις οποίες αυτός μπορεί να δώσει στο στράτευμα, είναι έκνομες και επομένως ο ουκρανικός στρατός δεν υποχρεούται να τις εκτελέσει και θα πρέπει να παραμείνει στους στρατώνες. Το ίδιο ισχύει και για τις άλλες δυνάμεις ασφαλείας».

Ο αναλυτής τόνισε ότι η απόφαση της ρωσικής Άνω Βουλής δεν σημαίνει στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία. «Κανείς δεν ετοιμάζεται να καταλάβει την Ουκρανία -όπως αναφέρει- παρά είναι προφανές ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση γίνεται λόγος για ειρηνευτική αποστολή προκειμένου να αποτραπεί ένας ολοκληρωτικός εμφύλιος πόλεμος».

«Επικοινωνιακός πόλεμος»

Ενεργούμε βάση των συμφωνιών στην Κριμαία, τονίζει η Μόσχα

Ο Κορότσενκο κάλεσε να αντιμετωπίζονται με μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα οι αναφορές των ΜΜΕ σχετικά με ρωσικά τμήματα που βρίσκονται ήδη στην Κριμαία και τα οποία δεν ανήκουν στο Στόλο της Μαύρης θάλασσας. «Βρίσκεται σε εξέλιξη ένας πληροφοριακός πόλεμος εναντίον της Ρωσίας, σημειώνει και όλα τα στοιχεία πρέπει να αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη. Δεν παύει να αποτελεί γεγονός ότι ο Πούτιν έλαβε τη νόμιμη δυνατότητα να αναπτύξει στρατεύματα στην Ουκρανία. Ας περιμένουμε λοιπόν κάποια επίσημα βήματα του υπουργείου Άμυνας. Νομίζω πως αν μιλάμε για την ίδια την πιθανότητα στρατιωτικής επιχείρησης, τότε αυτή θα αφορά μόνο την Κριμαία, αν και δεν αποκλείω μια πιο ευρεία επέμβαση. Τα πάντα θα εξαρτηθούν από το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση».

Θεωρεί, ακόμα, ότι σήμερα ο ουκρανικός στρατός δεν είναι αξιόμαχος. Εκφράζει την πεποίθηση ότι «αυτή τη στιγμή οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας δεν είναι ικανές να διεξάγουν πολεμικές επιχειρήσεις». «Σχεδόν όλα τα τμήματά του, επισημαίνει, με εξαίρεση ίσως τις ειδικές δυνάμεις, καθώς και τις αερομεταφερόμενες, δεν είναι σε θέση να αναπτύξουν κάποια σοβαρή δράση. Έμειναν στους στρατώνες όταν ανατρεπόταν ο Γιανουκόβιτς, ενώ στη δυτική χώρα επέτρεψαν στην αντιπολίτευση να φτάσει ακόμη και στα οπλοστάσια, επομένως, δεν θα αποκαλούσα αυτό το στρατό υπολογίσιμη δύναμη».

«Δε θα οδηγηθούμε σε εχθροπραξίες»

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Κέντρου αμυντικών προγνώσεων, Ανατόλι Τσιγκανιούκ, είναι σε μεγάλο βαθμό βέβαιος ότι στην Ουκρανία η κατάσταση δεν θα οδηγηθεί σε αληθινές εχθροπραξίες. «Αφήσαμε την πιθανότητα αυτή να αιωρείται -αναφέρει ο συνταγματάρχης ε.α. και πρώην διοικητής ομάδας αναγνώρισης και κατασκοπείας- και πλέον θα πρέπει να δούμε πώς θα ενεργήσουν το ΝΑΤΟ και η Κίνα. Ενδιαφερόμαστε και εμείς για συνεργασία με την Κίνα, η οποία αντιμετωπίζει δυσμενώς την επαναστατική εξουσία στην Ουκρανία». Επιπλέον, ο ειδικός προέβη σε έναν παραλληλισμό με την είσοδο των σοβιετικών στρατευμάτων στην Τσεχοσλοβακία το 1968, στην οποία συμμετείχε και ο ίδιος. «Πριν από 45 χρόνια είχα συμμετάσχει στα γεγονότα στην Τσεχία και βρισκόμασταν σε κατάσταση πλήρους ετοιμότητας τρεις μήνες, τον Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο. Μια περίπου ανάλογη κατάσταση μπορεί να επαναληφθεί και τώρα», προέβλεψε αυτός. 

H Ρωσία Τώρα
InfoGnomon
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ