2014-03-03 21:07:22
Φωτογραφία για Τι θα γίνει αν ο Πούτιν κλείσει τη στρόφιγγα φυσικού αερίου
Η ιστορία επαναλαμβάνεται και αυτό επιβεβαιώνεται με την ουκρανική κρίση του 2014, όπου στο επίκεντρο βρίσκεται για ακόμα μία φορά η ενέργεια. Η Ευρώπη, προς το παρόν, είναι κατά πολύ μεγάλο ποσοστό εξαρτημένη από τη Ρωσία, όσο αναφορά την τροφοδότηση του φυσικού αερίου. Μεταξύ 60% και 80% των εξαγωγών φυσικού αερίου της Ρωσίας προς την ΕΕ διέρχονται μέσω της Ουκρανίας. Η Ρωσία σήμερα αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό φυσικού αερίου στον κόσμο και τον σοβαρότερο (εκτός OPEC) παραγωγό πετρελαίου.

Η ουκρανική κρίση και η εισβολή της Ρωσίας στην Κριμαία, είναι σίγουρο ότι θα έχει επιπτώσεις στην τιμή το φυσικού αερίου. Ας μην ξεχνάμε τι συνέβη στις αρχές του 2009, όταν η Νοτιοανατολική Ευρώπη επλήγη από τις μεγάλης διάρκειας ακραίες χαμηλές θερμοκρασίες, την παύση της τροφοδοσίας φυσικού αερίου από τη Ρωσία και την οικονομική κρίση. Καθόλου απίθανο να συμβεί και τώρα.

Όσον αναφορά τις αγορές, το κλείσιμο της Παρασκευής δείχνει ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως ένδειξη ότι τα γεγονότα αυτά θα επηρεάσουν τις αγορές
. Όμως τα επίπεδα που βρισκόμαστε είναι πολύ κρίσιμα και μια ανατροπή θα μπορούσε να υπάρξει χωρίς καμία προειδοποίηση. Όσον αφορά την ίδια την Ουκρανία, το νόμισμά της έχει καταρρεύσει ενώ τα CDSτης χώρας ανεβαίνουν ασταμάτητα οδηγώντας τη χώρα σε χρεοκοπία και σε πλήρη εξάρτηση από το νικητή της «κόντρας» που έχει ξεσπάσει. Αλλά, μπορεί η η Ουκρανία να αποτελέσει ένα νέο «μαύρο κύκνο»; H θεωρία του «μαύρου κύκνου» αναφέρεται σε ένα γεγονός που ξεκινάει ως μικρής σπουδαιότητας και καταλήγει να έχει δραματικές συνέπειες στο σύνολο του χρηματιστηριακού συστήματος.

Το παρακάτω διάγραμμα δείχνει το άλμα που έκανε η τιμή του φυσικού αερίου το 2009 της κρίσης. Ήδη στο τρίμηνο η αύξηση είναι της τάξης του 15% περίπου.

Έτσι, για τρίτη φορά μέσα σε λιγότερο από 7 έτη, ο κίνδυνος διακοπής των ρωσικών εξαγωγών αερίου προς την Ευρώπη επανέρχεται στο προσκήνιο λόγω των ενδοουκρανικών μαχών, αλλά και της απειλής της Ρωσίας να εισβάλλει στη Κριμαία.

Το θετικό είναι πως ο ενεργειακός χάρτης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης διαμορφώνεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να η Ευρώπη να ανεξαρτητοποιηθεί όσο μπορεί και αυτό θα το καταφέρει με τους αγωγούς φυσικού αερίου South Stream, ΤΑΡ - Trans Adriatic Pipeline και ΤΑΝΑΡ - Trans Anatolian Pipeline, έργα που ευνοούν φυσικά και την Ελλάδα.

Πάντως, πολλοί αναλυτές αναφέρουν ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν μπλοφάρει και δεν πρόκειται να πραγματοποιήσει εισβολή, αφού η οικονομία της Ρωσίας δεν μπορεί να υποστηρίξει κάτι τέτοιο αυτό τη στιγμή. Η πραγματική απειλή είναι αν σταματήσει τη τροφοδοσία του φυσικού αερίου, με τη Gazprom-καθόλου τυχαία- να ανακοινώνει ότι η Ουκρανία χρωστά στην εταιρεία περίπου 3,3 δισ. δολάρια Της Ελένης Στεργίου

Πηγή: newmoney
xespao
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ