2014-03-06 23:48:07
Φωτογραφία για Ετοιμάζεται στο Νοσοκομείο Τρικάλων το ηλεκτρονικό «φακέλωμα» των ασθενών
Στο Νοσοκομείο Τρικάλων βρέθηκε σήμερα, ο ΔΥΠεάρχης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας Λάζαρος Μακρής.

Όπως κατέγραψε το trikalanews.gr ο κ. Μακρής, ενημέρωσε το στελεχιακό δυναμικό του Νοσοκομείου Τρικάλων για την αναβάθμιση που ξεκινά στο μεγαλύτερο Νοσηλευτικό Ίδρυμα του Νομού, με την βοήθεια σύγχρονων πληροφοριακών συστημάτων «απεικοντιστικής Ιατρικής» που θα δώσουν την δυνατότητα στο Ιατρικό προσωπικό, να έχει ανά πάσα στιγμή το ιατρικό ιστορικό του κάθε ασθενή για τον οποίο χρήζει αντιμετώπιση προβλήματος υγείας.

Παρόντες στην διάρκεια της ενημέρωσης από τον κ. Μακρή, ήταν μεταξύ άλλων, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Γιώργος Σουφλιάς, ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Νοσοκομείου Τρικάλων Ντίνος Μπάρδας και ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας σε θέματα υγείας Γιώργος Τσίγκας.

«Η 5η ΥΠε υλοποιεί το στρατηγικό της σχεδιασμό υιοθετώντας για τα Νοσοκομεία της, σύγχρονες Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών για τον εκσυγχρονισμό τους και την βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες.


Ένας ιδιαίτερα κρίσιμος τομέας της πληροφορικής στο χώρο της υγείας είναι τα πληροφοριακά συστήματα των ακτινοδιαγνωστικών τμημάτων.

Ήδη από τα μέσα του 2013 ξεκίνησε μια προσπάθεια μηχανογράφησης στο Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας η οποία έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του τμήματος και έχει συμβάλλει ουσιαστικά στη βελτίωση του ίδιου του Τμήματος αλλά και στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Το ίδιο σύστημα προτίθεται η Υγειονομική Περιφέρεια άμεσα να επεκτείνει και στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων δωρεάν. Έτσι η 5η Υγειονομική Περιφέρεια με τα Νοσοκομεία της, πρώτη από όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες εισέρχεται στη νέα εποχή Είναι αυτονόητο ότι η αυτοματοποίηση όλων των διαδικασιών στην παροχή υπηρεσιών υγείας, στη λήψη κρίσιμων για τη ζωή του ασθενούς αποφάσεων, στην ιατρική εκπαίδευση και στην έρευνα, καθιστά επιτακτική την ανάγκη ασφάλειας των συστημάτων, προκειμένου να εξασφαλίζεται η εγκυρότητα, η αξιοπιστία, η διαθεσιμότητα των πληροφοριών αλλά και το δικαίωμα του ασθενούς στην τήρηση του απορρήτου των προσωπικών ευαίσθητων δεδομένων.», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μακρής.

Με την «ιατρική απεικόνιση», θα αξιοποιούνται ιατρικές πληροφορίες για τον ασθενή που θα έχουν συγκεντρωθεί σε ένα κεντρικό πληροφοριακό σύστημα και αυτό μεταξύ άλλων, θα έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς αυτόν.

Με τον τρόπο αυτό, δημιουργείται κεντρικός ενιαίος ιατρικός φάκελος ασθενούς στον οποίο θα μπορούν να έχουν πρόσβαση όλα τα Νοσοκομεία και θα μπορούν να τον ενημερώνουν όταν απαιτείται. Επίσης, δημιουργείται σύστημα συγκέντρωσης, αποθήκευσης και ομαδοποίησης απεικονιστικών εξετάσεων ασθενών στο οποίο θα έχουν πρόσβαση οι ακτινολόγοι αλλά και οι κλινικοί ιατροί όλων των νοσοκομείων.

Θα υπάρχει διασύνδεση του συστήματος ιατρικού φακέλου ασθενούς με το ΑΜΚΑ και την Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση για αυτόματη άντληση και ανταλλαγή δεδομένων, διασύνδεση με το σύστημα οικονομικής διαχείρισης για παρακολούθηση των δαπανών απεικονιστικών εξετάσεων και δημιουργία ενός συστήματος διοικητικής πληροφόρησης το οποίο θα παράγει ένα σύνολο από στατιστικά στοιχεία με σκοπό να συνδράμει στο έργο της διοίκησης για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη διαχείριση των μονάδων υγείας και των πόρων τους.

Τα εκτιμώμενα οφέλη που αποκομίζουν τα Νοσοκομεία και η 5η ΥΠε Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας θα είναι τα εξής:

• Πρώτιστο όφελος θα έχει ο ασθενής, αφού χωρίς τις γνωστές ταλαιπωρίες και γραφειοκρατία, όλα τα στοιχεία του θα είναι διαθέσιμα με ασφάλεια αυτομάτως στους ιατρούς που καλούνται να τoν υπηρετήσουν.

• Εξοικονόμηση πόρων.

• Δημιουργία ενός σύγχρονου, ενοποιημένου, κεντρικού συστήματος για όλες τις μονάδες υγείας.

• Αρχειοθέτηση όλων των σχετικών με κάθε ασθενή εγγράφων, εξετάσεων, διαγνώσεων κλπ που υπάρχουν σε κάθε είδους ηλεκτρονική μορφή δημιουργώντας έτσι ένα ενιαίο, κεντρικό και πλήρη φάκελο ιατρικού ιστορικού του ασθενούς (Electronic Health Record, Patient Medical Record) ο οποίος θα είναι διαθέσιμος σε όλες τις μονάδες υγείας.

• Άμεση πρόσβαση των ιατρών όλων των μονάδων υγείας (ακτινολόγων και κλινικών ιατρών) στις εξετάσεις των ασθενών μέσω του συστήματος.

• Συγκέντρωση σε ένα κεντρικό σημείο όλων των πληροφοριών για τη λειτουργία των ακτινοδιαγνωστικών τμημάτων των μονάδων υγείας (επισκέψεις ασθενών, πλήθος εξετάσεων, κόστος εξετάσεων κλπ).

• Άμεση Πληροφόρηση της Διοίκησης σχετικά με τη λειτουργία των μονάδων υγείας.

• Εύκολη και άμεση πρόσβαση σε επιτελικές συγκεντρωτικές πληροφορίες που διευκολύνουν τη λήψη αποφάσεων.

• Αύξηση της παραγωγικότητας και προώθηση της λειτουργίας των μονάδων υγείας εντός προϋπολογισμού και χρονοδιαγράμματος.

• Μείωση κόστους συντήρησης ξεχωριστών συστημάτων και υποδομών.

• Μείωση του χρόνου αναμονής των ασθενών για διενέργεια εξετάσεων.

• Διασφάλιση της αξιοπιστίας των αποτελεσμάτων.

• Διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων.

• Προαγωγή της επιστημονικής έρευνας και αξιοποίηση των στοιχείων των εξετάσεων των ασθενών με σκοπό την περεταίρω βελτίωση της ιατρικής γνώσης και επιστήμης. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ