2014-03-07 06:18:08
Φωτογραφία για Κολλημένη στην ύφεση η Ελλάδα σύμφωνα με έρευνα
Η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται «κολλημένη» στην ύφεση, αν και οι πτωτικές τάσεις επιβραδύνθηκαν για τέταρτη συνεχόμενη φορά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Αυτό προκύπτει, μεταξύ άλλων, από τα αποτελέσματα της έρευνας της GfK Consumer Climate (καταναλωτικό κλίμα) στην Ευρώπη που έγιναε σε 14 ευρωπαϊκές χώρες, για το τέταρτο τρίμηνο του 2013.

Σύμφωνα με την έρευνα, το ελληνικό ΑΕΠ έπεσε κατά 3%, συγκριτικά με το προηγούμενο έτος, το τρίτο τρίμηνο του 2013. Πρόκειται για τη μικρότερη μείωση των τελευταίων τριών ετών. Οι ειδικοί προβλέπουν ότι η συνολική μείωση για το 2013 θα είναι 4%. Ωστόσο, φαίνεται πως η ανάκαμψη διακρίνεται στον ορίζοντα.

Φέτος, η οικονομία θα αναπτυχθεί ξανά για πρώτη φορά. Η πρόβλεψη του 0,6% είναι ακόμα ιδιαίτερα χαμηλή, για να είναι ικανή να υποκινήσει μία διαρκή ανοδική πορεία της οικονομίας και να προκαλέσει τη μείωση της ανεργίας, αλλά είναι μία εξέλιξη προς τη σωστή κατεύθυνση. Ήδη, για το 2015 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει την ανάπτυξη να αυξηθεί στο 2,9%.


Αναλυτικότερα, από την έρευνα προκύπτουν τα ακόλουθα:

-Η ελληνική οικονομία εξακολούθησε να αγωνίζεται κατά της σφοδρής ύφεσης στο τέλος του 2013, αν και η πτώση στις οικονομικές επιδόσεις μειώθηκε σταθερά.

-Οι ειδικοί αναμένουν επιστροφή σε ελαφρώς θετική ανάπτυξη για πρώτη φορά φέτος.

-Η ανεργία είναι ακόμα εξαιρετικά υψηλή, ξεπερνώντας σημαντικά το 27%. Οι Έλληνες εξαντλούν σταδιακά τις αποταμιεύσεις τους και αντιμετωπίζουν ένα αβέβαιο μέλλον. Ωστόσο, η ελπίδα για αυξήσεις των εισοδημάτων μέσα στους επόμενους μήνες αυξάνεται αργά, αλλά σταθερά. Αυτό θα μπορούσε να αποδοθεί σε δύο εξελίξεις: Πρώτον, η ΕΕ επιδοτεί την κατασκευή τεσσάρων σημαντικών αυτοκινητοδρόμων. Αυτό το έργο θα δημιουργήσει 6.000 νέες θέσεις εργασίας, καθώς και θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της περιοχής, όπου κατασκευάζονται οι αυτοκινητόδρομοι.

Δεύτερον, οι Έλληνες ελπίζουν ότι η τουριστική περίοδος θα είναι το ίδιο καλή με την περσινή, δημιουργώντας επιπλέον θέσεις εργασίας και, κατά συνέπεια, εισόδημα, τουλάχιστον για λίγους μήνες. Ο δείκτης εισοδηματικών προσδοκιών βρίσκεται επί του παρόντος στις -33,1 μονάδες, που είναι η υψηλότερη τιμή από το Φεβρουάριο του 2010. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ