2014-03-07 07:33:09
Φωτογραφία για Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: ΕΙΝΑΙ ΟΞΥΜΩΡΟ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΝΑ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΥΝΟΜΙΛΗΣΕΙ
Με μια μείζονα πολιτική παρέμβαση ο Πρόεδρος της Δημοκρατία ανακίνησε το ζήτημα διεκδίκησης των πολιτικών επανορθώσεων από τη Γερμανία. «Είναι οξύμωρο ο ελληνικός λαός να καλείται να υλοποιεί, άνευ συζητήσεως, επώδυνα προαπαιτούμενα και υποχρεώσεις και η Γερμανία να αρνείται να συνομιλήσει για υποχρεώσεις που εκκρεμούν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Να αρνείται τη διαπραγμάτευση. Να αρνείται τη διεθνή διαιτησία. Να αρνείται, δηλαδή, τη διεθνή νομιμότητα για την επίλυση διαφορών», ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία του κατά το επίσημο δείπνο προς τιμή του Προέδρου της Γερμανίας.

Αποδόμησε, μάλιστα, την επιχειρηματολογία της γερμανικής πλευρά απευθυνόμενος στον Γιόακιμ Γκάουκ.  «Η θέση σας ότι ''δεν υφίσταται θέμα'' είναι ένας ισχυρισμός. Δεν μπορεί να προβάλλεται μονομερώς σαν τελικό συμπέρασμα» είπε, θέτοντας προ των ευθυνών της τη γερμανική κυβέρνηση.

Γκάουκ: Δεν υπάρχουν οι αποζημιώσεις


Η απόκριση του Γερμανού Προέδρου στις ελληνικές αξιώσεις ήταν αρνητική. Ο Γιόακιμ Γκάουκ στην αντιφώνησή του αρκέστηκε να παροτρύνει τη χώρα μας να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις με τόλμη και χωρίς δισταγμούς για να ξεπεράσει την κρίση. Επανέλαβε δε τη σταθερή θέση της Γερμανίας ότι δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική, παρά μόνον ηθικής και πολιτικής τάξεως ανάληψη ευθύνης.

«Η Ελλάδα δεν παραιτήθηκε ποτέ»

Ο Κάρολος Παπούλιας έθεσε το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου στον Γερμανό ομόλογό του Γιόακιμ Γκάουκ και κατά τις πρωινές τους συνομιλίες. Ο κ. Γκάουκ όμως απάντησε διπλωματικά, χωρίς να δεσμευθεί και παρέπεμψε το θέμα στην κυβέρνηση του Βερολίνου. 

«Εγώ δεν μπορώ να πάρω άλλη θέση από τη νομική θέση της κυβέρνησης της Γερμανίας. Αυτό που μπορώ να κάνω είναι όταν πάμε μαζί στα Γιάννενα να βρω τα λόγια και να αναγνωρίσω την ενοχή της Γερμανίας στα θύματα της περιοχής. Η ενοχή δεν έχει μόνο υλική, αλλά και ηθική διάσταση. Στη Γερμανία υπάρχει μία λάθος εξέλιξη. Πολλά πράγματα έχουν περάσει στη λήθη. Υπάρχει ηθικής τάξεως ενοχή. Θα δείξω το δρόμο. Οι φρικαλεότητες του ναζισμού θα πρέπει να μείνουν στη μνήμη μας» ήταν η απάντηση του Γερμανού Προέδρου.

Πιέσεις και από Τσίπρα

Ζήτημα κατοχικού δανείου και γερμανικών αποζημιώσεων έθεσε και ο Αλέξης Τσίπρας. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τη συνάντησή του με τον Γιόακιμ Γκάουκ υπενθύμισε ότι ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν έχουν παραιτηθεί των διεκδικήσεών τους, προανήγγειλε ότι η επόμενη κυβέρνηση που προεξόφλησε ότι θα είναι κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «είναι αναγκασμένη να θέσει το θέμα», καθώς ο λαός πιέζει. Παραδέχθηκε, δε, ότι είναι θετικό που ο Γερμανός πρόεδρος αναγνωρίζει το ηθικό χρέος της χώρας του προς την Ελλάδα, πλην όμως να προσθέσει πως υπάρχει και ουσιαστικό. 

Ο ζωντανός θρύλος

Τον θαυμασμό του στο πρόσωπο του Μανώλη Γλέζουν εξέφρασε ο Γιόακιμ Γκάουκ. Ο Πρόεδρος της Γερμανίας πέραν του πρωτοκόλλου απευθύνθηκε πρώτα στο Μανώλη Γλέζο δείχνοντας το θαυμασμό του για την ιδιαίτερη χαρά που του δόθηκε να βρεθεί δίπλα σε ένα μύθο, με τον Μανώλη Γλέζο να του απαντά ότι περίμενε να συναντηθούν στο σκοπευτήριο της Καισαριανής, αίτημα που είχε απευθύνει το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς με επίσημη πρόσκληση. 

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Σαν σήμερα, 7 Μαρτίου
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Σαν σήμερα, 7 Μαρτίου
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ