2014-03-10 17:02:07
Φωτογραφία για «Ο Νότης Μαριάς φέρνει ξανά στη Βουλή την απαγόρευση καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο ενόψει μάλιστα και της ουκρανικής κρίσης»
Νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση για την απαγόρευση της καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας πραγματοποίησε σήμερα 10.3.2014 ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, Τομεάρχης Οικονομικών και Βουλευτής Ηρακλείου Νότης Μαριάς, καταθέτοντας σχετική επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο η οποία θα συζητηθεί την Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014.

Στην επίκαιρη ερώτησή του ο Νότης Μαριάς αφού αναφέρεται στο κύμα διαμαρτυρίας των κατοίκων της Κρήτης με αποκορύφωμα τις μαζικές συγκεντρώσεις στο Ηράκλειο αλλά και στη Σούδα χθες 9.3.2014 επισημαίνει ότι η διεθνής ένταση η οποία έχει προκληθεί λόγω της Ουκρανικής κρίσης μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η προγραμματιζόμενη καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας επί του πλοίου CapeRay θα διαρκέσει τουλάχιστον 90 ημέρες αυξάνουν έτι περαιτέρω την επικινδυνότητα του σχετικού εγχειρήματος.


Σημειώνεται ότι ο Νότης Μαριάς για το ζήτημα της απαγόρευσης της καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο έχει κάνει σειρά κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων με ομιλίες του στην Ολομέλεια και σε Επιτροπές της Βουλής αλλά και με την κατάθεση αναφορών προς το Υπουργείο Εξωτερικών και τα άλλα συναρμόδια Υπουργεία. Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο της ενεργούς κοινοβουλευτικής διπλωματίας έχει πραγματοποιήσει σειρά ενεργειών και δράσεων στο Συμβούλιο της Ευρώπης αλλά και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς.

Όπως επισημαίνει στην επίκαιρη ερώτησή του ο Νότης Μαριάς σε πρόσφατη συνάντησή του την 1.3.2014 στη Βαλέτα της Μάλτας με τον Frederic Hebert Διευθυντή του REMPEC, του Περιφερειακού Κέντρου Καταπολέμησης Εκτάκτων Περιστατικών Θαλάσσιας Ρύπανσης στη Μεσόγειο προέκυψε ότι από πλευράς κρατών μελών του Ο.Η.Ε. μόνο η Δανία έχει έρθει σε επαφή με τον εν λόγω αξιωματούχο για σχετική ενημέρωση, ενώ καμία υπηρεσία ή κανένα Υπουργείο της Ελλάδας δεν έχει έρθει σε επαφή με τον ως άνω για το ζήτημα της καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας.

Κατόπιν των ανωτέρω ο Νότης Μαριάς ρωτάει τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο:

1. Σε ποιες νέες άμεσες ενέργειες προτίθεται να προβεί στο διεθνές πεδίο και εντός ποιου χρονοδιαγράμματος προκειμένου να απαγορευθεί και να αποτραπεί η καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας εντός της κλειστής λεκάνης της Μεσογείου ενόψει μάλιστα και της Ουκρανικής κρίσης.

2. Αν έχει καλέσει επισήμως τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών όπλων και τον Ο.Η.Ε. να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας εκτός της θαλάσσιας περιοχής της Μεσογείου σε άλλη ασφαλή και απομακρυσμένη ακατοίκητη περιοχή της υδρογείου.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο

Θέμα: «Ενέργειες για την απαγόρευση της καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας εντός της κλειστής λεκάνης της Μεσογείου ενόψει μάλιστα και της Ουκρανικής κρίσης»

Κύριε Υπουργέ,

Η επικείμενη καταστροφή μέρους του χημικού οπλοστασίου της Συρίας δυτικά της νήσου Κρήτης σε διεθνή ύδατα μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας εντός της κλειστής λεκάνης της Μεσογείου έχει προκαλέσει κύμα διαμαρτυρίας στο νησί με αποκορύφωμα τις μαζικές συγκεντρώσεις στο Ηράκλειο αλλά και στη Σούδα μόλις χθες 9/3/2014. Στα τοξικά αυτά απόβλητα, των οποίων την ακριβή σύσταση δεν γνωρίζουμε, εμπεριέχονται μεταξύ άλλων το άκρως επικίνδυνο τοξικό αέριο Σαρίν και το αέριο της Κωστάντζας. Χώρες όπως η Νορβηγία, το Βέλγιο και η Αλβανία, αρνήθηκαν η καταστροφή του φορτίου να γίνει στα δικά τους χωρικά ύδατα αφού πέραν των άλλων κατά την καταστροφή του εν λόγω φορτίου θα παραχθούν μεγάλες ποσότητες τοξικών υγρών αποβλήτων. Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι:

1. Δεν υπάρχει προηγούμενο καταστροφής χημικών όπλων εν πλω ανά τον κόσμο.

2. Η πρωτότυπη χρήση της μεθόδου της υδρόλυσης εν πλω μπορεί να αποδειχθεί προβληματική.

3. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος διαρροής τοξικών αερίων ενώ τα απόβλητα που θα προκύψουν μετά την επεξεργασία της υδρόλυσης δεν πρέπει να ριφθούν στη θάλασσα διότι παραμένουν επικίνδυνα.

Ταυτόχρονα, η ανησυχία των κατοίκων της Κρήτης έχει ενταθεί αφού σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες το πλοίο CapeRay που έχει επιλεγεί να πραγματοποιήσει, εν πλω, την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στην θαλάσσια περιοχή της Μεσογείου είναι εντελώς ακατάλληλο. Το πλοίο CapeRay είναι  τύπου Ro-Ro και λειτουργεί ως πλωτό πάρκινγκ, έχει ναυπηγηθεί το 1977 και το 1993 εντάχθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ. Επομένως πρόκειται για πλοίο 36 ετών ενώ πλοία αυτού του τύπου μετά τα 30 έτη αποσύρονται. Ταυτόχρονα δεν διαθέτει εγκάρσια διαφράγματα που θα αποτρέψουν την εισροή υδάτων ή την εξάπλωση της φωτιάς σε περίπτωση ατυχήματος.

Η καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας εξελίσσεται σε περιπετειώδη επιχείρηση με πολύ μεγάλους κινδύνους αφού όλα τα τεχνικά και επιστημονικά μέσα που έχουν τοποθετηθεί στο πλοίο για την εξουδετέρωση των χημικών έχουν σχεδιαστεί για χρήση στη γη και τώρα θα πρέπει για πρώτη φορά να χρησιμοποιηθούν πάνω σε καράβι και μάλιστα  τύπου Ro-Ro. Παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες των φορέων και κατοίκων της Κρήτης, η κυβέρνηση δεν έχει δράσει αποτελεσματικά στο διεθνές πεδίο προκειμένου να απαγορευτεί και να αποτραπεί η καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας εντός της λεκάνης της Μεσογείου.

Για το εν λόγω ζήτημα έχω κάνει σειρά κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων με ομιλίες μου στην Ολομέλεια και σε Επιτροπές της Βουλής, αλλά και με την κατάθεση αναφορών προς το Υπουργείο σας. Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο της ενεργούς κοινοβουλευτικής διπλωματίας έχω πραγματοποιήσει σειρά ενεργειών και δράσεων στο Συμβούλιο της Ευρώπης αλλά και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς.

Μάλιστα σε πρόσφατη συνάντησή μου την 1/3/2014 στη Βαλέτα της Μάλτας με τον Frederic Hebert Διευθυντή τoυ REMPEC, του Περιφερειακού Κέντρου Καταπολέμησης Εκτάκτων Περιστατικών Θαλάσσιας Ρύπανσης στη Μεσόγειο προέκυψε ότι από πλευράς κρατών μελών του Ο,Η,Ε. μόνο η Δανία έχει έρθει σε επαφή μαζί του για σχετική ενημέρωση ενώ καμία υπηρεσία ή κανένα υπουργείο της Ελλάδας δεν έχει έρθει σε επαφή μαζί του για το υπό εξέταση ζήτημα.

Περαιτέρω, η διεθνής ένταση, η οποία έχει προκληθεί λόγω της Ουκρανικής κρίσης μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η προγραμματιζόμενη καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας επί του πλοίου CapeRay θα διαρκέσει τουλάχιστον 90 ημέρες αυξάνουν έτι περαιτέρω την επικινδυνότητα του σχετικού εγχειρήματος.

Κατόπιν τούτου ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Σε ποιες νέες άμεσες ενέργειες προτίθεται να προβεί στο διεθνές πεδίο και εντός ποιου χρονοδιαγράμματος προκειμένου να απαγορευθεί και να αποτραπεί η καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας εντός της κλειστής λεκάνης της Μεσογείου ενόψει μάλιστα και της Ουκρανικής κρίσης.

2. Αν έχει καλέσει επισήμως τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών όπλων και τον Ο.Η.Ε. να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας εκτός της θαλάσσιας περιοχής της Μεσογείου σε άλλη ασφαλή και απομακρυσμένη ακατοίκητη περιοχή της υδρογείου.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ