2014-03-10 17:15:06
Φωτογραφία για Οι έρευνες υδρογονανθράκων στον ελλαδικό χώρο έδωσαν δείγματα θετικά
Το 2014 γεννά μεγάλες προσδοκίες για τις έρευνες υδρογονανθράκων στον ελλαδικό χώρο με τα πρώτα δείγματα να είναι θετικά. Η πρόοδος που έχει σημειωθεί ενεργοποίησε το υπουργείο Περιβάλλοντος, που δημιούργησε βάση δεδομένων που περιλαμβάνει την πλήρη επεξεργασία των σεισμικών δεδομένων που αποκτήθηκαν στο θαλάσσιο χώρο της Δ. Ελλάδας και Ν. Κρήτης από τη Νορβηγική εταιρεία PGS.

Η σχεδίαση αυτή λαμβάνει υπόψη της τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που καταρτίζεται το ίδιο διάστημα, έτσι ώστε να αποφευχθούν εκ των προτέρων ευαίσθητες περιοχές. Με την ολοκλήρωση της μελέτης ερμηνείας των δεδομένων της PGS στα τέλη Μαΐου, στόχος είναι να έχουν ολοκληρωθεί και η περιβαλλοντική μελέτη και ο σχεδιασμός των οικοπέδων, για να βγει η προκήρυξη τον Ιούνιο. Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα έχουν στη διάθεσή τους τουλάχιστον ένα τρίμηνο για την υποβολή προσφορών.

από τον Στράτο Ιωακείμ


Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη, «από την προκαταρτική αξιολόγηση των δεδομένων προκύπτουν ενδιαφέρουσες γεωλογικές δομές που παρουσιάζουν σημαντικές ομοιότητες με ανάλογες δομές σε περιοχές που ήδη παράγουν υδρογονάνθρακες, σε γειτονικές χώρες (ΝΑ Ιταλία και Αλβανία). Η ερμηνεία των δεδομένων που θα ακολουθήσει στους επόμενους μήνες, θα αναδείξει τις πλέον ελκυστικές περιοχές από άποψη πετρελαϊκού δυναμικού. Με πλήρη υπευθυνότητα και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, προχωρούμε και σε όλα τα επόμενα βήματα».

Η βάση δεδομένων υπό τον τίτλο «Greece Mega Project» περιλαμβάνει 12.500 χιλιόμετρα νέων σεισμικών γραμμών, 9.000 χιλιόμετρα επανεπεξεργασμένων υφιστάμενων γραμμών και 9.000 χιλιόμετρα πρόσθετων γραμμών, που έχουν ρυθμιστεί ώστε να συνδυάζονται με τα υπόλοιπα δεδομένα.

Προσμονή για μεγάλα έσοδα

Το φιλόδοξο πρόγραμμα αξιοποίησης των εγχώριων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων μπαίνει στην τελική ευθεία με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, να χαρακτηρίζει τη μέχρι στιγμής εικόνα «ως αφετηρία καλών ειδήσεων για το μέλλον». Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ισχυρές ενδείξεις που υπολογίζουν τα έσοδα για το ελληνικό Δημόσιο από τον τομέα των υδρογονανθράκων σε ορίζοντα 25 - 30 ετών στα 150 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες θα προχωρήσει η υπογραφή των συμβάσεων για την παραχώρηση των κοιτασμάτων στα Ιωάννινα και τον Πατραϊκό Κόλπο. Εν τω μεταξύ, έκλεισαν όλα τα ζητήματα που είχαν ανακύψει μεταξύ των αναδόχων επενδυτών και του υπουργείου Οικονομικών με βασικότερο το θέμα της διασφάλισης φορολογικής σταθερότητας αφού οι εν λόγω συμβάσεις εκτείνονται σε ορίζοντα 35ετίας. «Εχουμε πια ένα σχέδιο σύμβασης που θα μας βοηθήσει να τρέξουμε τον επόμενο γύρο παραχωρήσεων πιο γρήγορα», τονίζει αρμόδιο στέλεχος του ΥΠΕΚΑ, εξηγώντας ότι η όλη διαδικασία προσαρμογής των συμβάσεων με τη νομοθεσία ήταν επίπονη και για το Δημόσιο και για τους επενδυτές.

Προκήρυξη ενδιαφέροντος στο β' εξάμηνο του έτους

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως η Ελλάδα σχεδιάζει να απευθύνει πρόσκληση σε επενδυτές ώστε να πλειοδοτήσουν για τις άδειες ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στο Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης, το β’ εξάμηνο του έτους, αναφέρει το Bloomberg. Στόχος είναι η προκήρυξη να σταλεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση για δημοσίευση τον Ιούνιο, δηλώνει στο ειδησεογραφικό πρακτορείο η κα. Σοφία Σταματάκη, πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων. Η προκήρυξη θα περιλαμβάνει όλους τους όρους και τις λεπτομέρειες καθώς και τα απαιτούμενα έγγραφα και έναν χάρτη των πεδίων εξερεύνησης, προσθέτει. «Όταν η προκήρυξη δημοσιευθεί, κάτι το οποίο χρειάζεται 1-2 μήνες, η περίοδος υποβολής προσφορών ξεκινάει η οποία θα διαρκέσει τουλάχιστον 90 μέρες μετά την ημερομηνία δημοσίευσης», δηλώνει η κα Σταματάκη.

3 τα σημεία του ενδιαφέροντος

Από το σύνολο των περιοχών που καλύπτουν τα κριτήρια της διαγωνιστικής διαδικασίας της «ανοικτής πρόσκλησης» σχεδιάζεται να προωθηθούν οι ακόλουθες:

Πατραϊκός Κόλπος

Οι σχετικά πρόσφατες σεισμικές έρευνες στην περιοχή έχουν εντοπίσει ενδιαφέρουσες πετρελαιοπιθανές γεωλογικές δομές. Τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα είναι της τάξης των 200 Mmbbls. Η περιοχή θεωρείται δύσκολη δεδομένου ότι παρόμοιοι γεωλογικοί στόχοι δεν έχουν διατρηθεί μέχρι σήμερα στον Ελλαδικό χώρο.

Ήπειρος Βόρειο Τμήμα-Ιωάννινα

Ενδιαφέρουσα περιοχή για βαθείς στόχους σε έντονα ορεινό ανάγλυφο. Εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί υψηλού κόστους σεισμική και γεωτρητική έρευνα για τον εντοπισμό πετρελαιοπιθανών γεωλογικών στόχων σε μεγάλα βάθη (και 4.000 μ.).

Η ανακάλυψη κοιτάσματος υδρογονανθράκων στους βαθείς αυτούς στόχους, θα αναβαθμίσει εντυπωσιακά το πετρελαϊκό ενδιαφέρον για την ευρύτερη περιοχή της Δ. Ελλάδος. Πρώτες εκτιμήσεις για εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα ανέρχονται σε 50-80 ΜΜbbls.

Η περιοχή αξιολογείται θετικά και εκτιμάται ότι θα προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον λόγω και της γειτονίας της με την Αλβανία η οποία διαθέτει ανάλογα πετρελαϊκά συστήματα.

         3. Δυτικό Κατάκολο

         Κοίτασμα πετρελαίου ανακαλύφθηκε το 1982 από τη ΔΕΠ-ΕΚΥ με εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα 3 MMbbls σε βάθος 2400-2600 μ. Απέχει περίπου 3,5 χιλ. από το ακρωτήρι Κατάκολο. Την εποχή της ανακάλυψής του θεωρήθηκε οικονομικά οριακό λόγω του μεγάλου βάθους θαλάσσης 250 μ, των τότε τιμών του πετρελαίου αλλά και της παρουσίας H2S και CO2.

Σήμερα, οι τιμές του αργού και η τεχνολογία επιτρέπουν την από ξηράς εκμετάλλευσή του με κεκλιμένες γεωτρήσεις, χωρίς να επηρεάζεται καθόλου η θαλάσσια περιοχή και η τουριστική δραστηριότητα ιδιαίτερα στο λιμάνι του Κατάκολου.

Ιστορικό των ερευνών υδρογονανθράκων στον Ελλαδικό χώρο

Το ιστορικό ερευνών για υδρογονάνθρακες στον ελλαδικό χώρο είναι άμεσα συσχετισμένο και με το νομικό πλαίσιο, και την εξέλιξη του, το οποίο διέπει την αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

-Αρχές 20ου αιώνα έως αρχές δεκαετίας του 60

Οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα ανάγονται στις αρχές του 20ου αιώνα (1903), παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αναφορές για κάποιες προσπάθειες οι οποίες έλαβαν χώρα τη δεκαετία του 1860. Οι πρώτες γεωτρητικές εργασίες εκτελέστηκαν από εταιρείες όπως η London Oil Development, HELLIS, PAN-ISRAEL, DEILMAN-ILIO στις περιοχές Έλος Κερί Ζακύνθου, ΒΔ. Πελοπόννησο και Έβρο. Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 60 οι ερευνητικές προσπάθειες υπήρξαν μη συνεχείς και εντοπίζονται, κυρίως, σε περιοχές στην ξηρά (on-shore) όπου υπάρχουν επιφανειακές ενδείξεις υδρογονανθράκων, και κατά κύριο λόγο στη δυτική Ελλάδα.

-Αρχές δεκαετίας του 60 έως μέσα δεκαετίας του 70

Το 1960 ξεκινά μια συστηματικότερη προσπάθεια από το τότε Υπουργείο Βιομηχανίας με τη συνδρομή του ΙΓΜΕ και σύμβουλο το Γαλλικό Ινστιτούτο Πετρελαίων (IFP). Πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες γεωλογικές κυρίως έρευνες στη χερσαία Ελλάδα και εκτελέστηκαν 17 γεωτρήσεις μικρού βάθους. Οι περισσότερες από τις γεωτρήσεις διέτρησαν γεωλογικούς στόχους με ενθαρρυντικές ενδείξεις υδρογονανθράκων και συνέβαλαν τόσο στον εμπλουτισμό της γεωλογικής γνώσης, όσο κυρίως στην ενίσχυση της πεποίθησης όσον αφορά το πετρελαϊκό δυναμικό της χώρας. Το τελικό αποτέλεσμα των παραπάνω ερευνών ήταν η ανακάλυψη των πρώτων εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων στη θαλάσσια περιοχή της Θάσου – κοίτασμα πετρελαίου Πρίνος και κοίτασμα φυσικού αερίου Ν. Καβάλας- από την OCEANIC (1971-1974).

-Μέσα δεκαετίας του 70 έως μέσα δεκαετίας του 90

Με βάση τα παραπάνω αποτελέσματα των ερευνών, αποφασίστηκε το 1975, η ίδρυση του πρώτου Φορέα διαχείρισης των δικαιωμάτων του ελληνικού Δημοσίου στην αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, η Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου (ΔΕΠ Α.Ε.). Το επόμενο έτος ψηφίζεται από την Ελληνική Βουλή ο πρώτος Νόμος για τις έρευνες υδρογονανθράκων (ν. 468/76). Το 1985 ιδρύεται η ΔΕΠ ΕΚΥ θυγατρική της ΔΕΠ Α.Ε. Στις ΔΕΠ και ΔΕΠ-ΕΚΥ παραχωρήθηκαν από το Ελληνικό Δημόσιο 24 ερευνητικές άδειες σε περιοχές στην ξηρά και τη θάλασσα χωρίς διαγωνισμό. Εκτελέστηκαν 73.000 χιλιόμετρα σεισμικών 2D και 2.500 τ. χιλ. σεισμικών 3D, καθώς και 73 ερευνητικές γεωτρήσεις βασισμένες στις σεισμικές έρευνες. Αποτέλεσμα της ως άνω ερευνητικής δραστηριότητας ήταν η ανακάλυψη του κοιτάσματος πετρελαίου στη θαλάσσια περιοχή του Κατάκολου (Δ. Πελοπόννησος), του κοιτάσματος φυσικού αερίου στην Επανομή Θεσσαλονίκης, καθώς και συγκεντρώσεων βιογενούς αερίου. Την περίοδο αυτή οι γνώσεις αναφορικά με τα πετρελαϊκά συστήματα στον ελλαδικό χώρο - τεκτονικές/στρωματογραφικές παγίδες, πετρώματα ταμιευτήρες, πετρώματα καλύμματα, μητρικά πετρώματα – ενισχύθηκαν σημαντικά, δημιουργήθηκε εκτεταμένο αρχείο δεδομένων που αποτέλεσαν σοβαρή βάση για το νέο εγχείρημα.

-Μέσα δεκαετίας του 90 έως αρχές δεκαετίας του 2000

Το 1995 ψηφίζεται ο ν. 2289/95, ο οποίος αναμόρφωσε το αδειoδοτικό καθεστώς ενσωματώνοντας τη σχετική κοινοτική οδηγία 94/22/ΕC. Το 1996, πραγματοποιήθηκε ο πρώτος διεθνής γύρος παραχωρήσεων για 6 περιοχές. Μετά από διεθνή διαγωνισμό παραχωρήθηκαν 4 περιοχές στη Δ. Ελλάδα: ΒΔ Πελοπόννησος και Αιτωλοακαρνανία στην εταιρεία Τriton και Ιωάννινα και Δ. Πατραϊκός κόλπος στη εταιρεία Enterprise Oil. Επενδύθηκαν 85 εκατ. €. σε σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις. Οι έρευνες δεν απέδωσαν, αλλά και οι γεωτρήσεις δεν έφθασαν το βάθος που προέβλεπαν οι αρχικές συμφωνίες.

-Αρχές πρώτης δεκαετίας του 2000 έως σήμερα

Το 2007, με τροπολογία το Ελληνικό Δημόσιο ανακάλεσε όλες τις παραχωρήσεις στις ΔΕΠ/ΔΕΠ-ΕΚΥ/ΕΛΠΕ (μετά την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠ ΕΚΥ και την αλλαγή της μετοχικής σύνθεσης της ΕΛΠΕ ΑΕ), οι οποίες επανέρχονται στο Υπουργείο Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) πλην εκείνων στις οποίες η ΕΛΠΕ ΑΕ συμμετέχει στην ευρύτερη περιοχή του Πρίνου.

Το νομικό πλαίσιο που διέπει τη διαδικασία αδειοδότησης στην αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, εκσυγχρονίστηκε πρόσφατα από την Ελληνική Κυβέρνηση και θεσπίστηκε ένα ελκυστικό επιχειρηματικό περιβάλλον.

Το ΥΠΕΚΑ έχει ήδη προβεί στη διαδικασία Διεθνούς Δημόσιας Πρόσκλησης για συμμετοχή σε σεισμικές ερευνητικές εργασίες απόκτησης δεδομένων μη αποκλειστικής χρήσης εντός της θαλάσσιας ζώνης στη Δυτική και Νότια Ελλάδα.

Σε δημόσια διαβούλευση βρίσκεται επίσης και η αναγγελία άμεσης παραχώρησης εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου των δικαιωμάτων του για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων με τη διαδικασία της «ανοικτής πρόσκλησης» (open door) σε τρεις περιοχές: Πατραϊκός κόλπος, Ιωάννινα και Δυτικό Κατάκολο.

Τέλος, στο ν. 4001/2011 (Κεφάλαιο Β) συστήνεται η «Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων ΑΕ (ΕΔΕΥ ΑΕ)» η οποία θα διαχειρίζεται σύμφωνα με την ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία τα αποκλειστικά δικαιώματα του Ελληνικού Δημοσίου στην αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων. Σε τελικό στάδιο βρίσκεται η επεξεργασία του ΠΔ με το οποίο καταρτίζεται το καταστατικό λειτουργίας της Εταιρίας καθώς και η δημόσια προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη στελέχωση της σε επίπεδο Δ.Σ.
greenweek.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ