2014-03-10 20:20:05
Φωτογραφία για Εκκαθαριστές... χωρίς εκκαθαρίσεις
του Γιώργου Κιούση

Το υπ. Ανάπτυξης συνεχίζει μέχρι σήμερα να αντικαθιστά εκκαθαριστές, εν γνώσει του ότι κανείς σοβαρός επιστήμονας δεν θα αναλάβει αυτό το έργο χωρίς διασφάλιση των σχετικών κονδυλίων  Οπως υποστηρίζει η Μάγια Δημητριάδου, τα διαπιστευμένα εργαστήρια Ελέγχου Ποιότητας του ΕΛΚΕΔΕ, που λειτουργούσαν από το 1986, ήταν από τα πληρέστερα εξοπλισμένα στην Ελλάδα

Οπως υποστηρίζει η Μάγια Δημητριάδου, τα διαπιστευμένα εργαστήρια Ελέγχου Ποιότητας του ΕΛΚΕΔΕ, που λειτουργούσαν από το 1986, ήταν από τα πληρέστερα εξοπλισμένα στην Ελλάδα

«Είμαι αρχιτέκτων μηχανικός με εξειδίκευση στο σχεδιασμό - κατασκευή υποδήματος (Κολέγιο Leicester - UK - υποτροφία ΕΟΜΜΕΧ, 1987). Επειτα από είκοσι πέντε έτη στην εταιρεία, ξαφνικά, σε ανύποπτο χρόνο ευρίσκομαι χωρίς εργασία και εισόδημα, έχοντας να συντηρήσω τετραμελή οικογένεια και αντιμετωπίζοντας απίστευτες καταστάσεις όπως, για παράδειγμα, ο αποκλεισμός μου από τα σεμινάρια που διοργανώνει το ΤΕΕ για την εγγραφή στο μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών, καθώς δεν δέχεται εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους».


Τον καθημερινό του Γολγοθά ζει εδώ και δύο χρόνια ο Τάκης Μπούρας (ΕΛΚΕΔΕ Α.Ε.) μαζί με άλλους συναδέλφους του από τις θυγατρικές του ΕΟΜΜΕΧ (Ελληνικός Οργανισμός Μικρο-Μεσαίων Επιχειρήσεων και Χειροτεχνίας).

Με αγανάκτηση δηλώνουν ότι ούτε εργαζόμενοι είναι ούτε άνεργοι. Με την ψήφιση του ν. 4038/12 (2 Φεβρουαρίου 2012) και ειδικά με το άρθρο 16, οι θυγατρικές ΕΟΜΜΕΧ οδηγήθηκαν σε λύση και εκκαθάριση. Καμία όμως πρόβλεψη για την τύχη των εργαζομένων.

Η Αφροδίτη Ζούρλα (ΚΕΓ), είναι οικονομολόγος με μεταπτυχιακό στα οικονομικά (Αμερική, 1989) και στη διοίκηση επιχειρήσεων (Ελλάδα, 2010), εργαζόμενη στο ΚΕΓ από το 1992. «Κι ενώ στα τέλη του '11 ο νόμος για την εξυγίανση και τον περιορισμό του Δημοσίου εξαιρούσε ακόμη και από τη διαθεσιμότητα τους προστάτες μονογονεϊκής οικογένειας, βρέθηκα σε μια απίστευτη κατάσταση ομηρίας».

Σήμερα δεν έχουν εργασιακή ταυτότητα. Είναι οι εργαζόμενοι στις θυγατρικές του ΕΟΜΜΕΧ, ΕΛΚΕΔΕ Α.Ε., ΕΛΚΑ Α.Ε. και ΚΕΓ Α.Ε., οι οποίοι διαπιστώνουν πως κανένας κυβερνητικός παράγοντας δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι ούτε αποδοχές να έχουν αλλά ούτε να μπορούν και να απολαμβάνουν τα «προνόμια» ενός ανέργου (ο ΟΑΕΔ αρνείται να τους εντάξει στο Ταμείο, αφού ζητεί καταγγελία της σύμβασης), χωρίς ασφάλιση.

«Ηδη, στους εργαζομένους της εταιρείας ΕΛΚΕΔΕ Α.Ε. είχε σταματήσει η καταβολή μισθών από 01.05.2011. Στους δε εργαζομένους στις εταιρείες ΕΛΚΑ Α.Ε. και ΚΕΓ Α.Ε. η καταβολή μισθών σταμάτησε από 01.02.2012», προσθέτει ο Τάκης Μπούρας, εκπρόσωπος των εργαζομένων. «Μιλάμε για ένα έγκλημα διαρκείας. Βάσει του προαναφερόμενου νόμου, οι εκκαθαρίσεις θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2012. «Μάλιστα το ΥΠΑΝ όρισε ως ώφειλε εκκαθαριστές στις παραπάνω εταιρείες. Δεν φρόντισε όμως ποτέ να τους παράσχει τα απαραίτητα κονδύλια για να προχωρήσουν σε εκκαθαρίσεις. Αποτέλεσμα; Οι εκκαθαριστές ποτέ δεν ξεκίνησαν τις εκκαθαρίσεις.

»Το ΥΠΑΝ συνεχίζει μέχρι σήμερα να αντικαθιστά εκκαθαριστές, εν γνώσει του ότι κανείς σοβαρός επιστήμονας δεν θα αναλάβει αυτό το έργο χωρίς διασφάλιση των σχετικών κονδυλίων. Συνεχίζει επίσης να παρατείνει την προθεσμία ολοκλήρωσης των εκκαθαρίσεων. Επειτα από αλλεπάλληλες παρατάσεις, η νεότερη προθεσμία ολοκλήρωσης των εκκαθαρίσεων είναι η 31.07.2014».

Οπως υποστηρίζει η Μάγια Δημητριάδου (ΕΛΚΕΔΕ), τα διαπιστευμένα από το ΕΣΥΔ εργαστήρια Ελέγχου Ποιότητας του ΕΛΚΕΔΕ, που λειτουργούσαν από το 1986, ήταν από τα πληρέστερα εξοπλισμένα στην Ελλάδα, όσον αφορά τα υποδήματα και τα έπιπλα. «Εξειδικευμένο προσωπικό πρόσφερε τις υπηρεσίες του τόσο στην ελληνική αγορά (επιχειρήσεις και φορείς του Δημοσίου), όσο και στη διεθνή (Τουρκία, Κίνα, Κύπρο, Αίγυπτο, Μαυρίκιος κ.ά.).

Ειδικά το εργαστήριο Επίπλου έλεγχε προϊόντα των μεγαλύτερων ελληνικών επιχειρήσεων. Και το αποτέλεσμα αυτής της 27χρονης προσπάθειας, ανάπτυξης και επένδυσης της πολιτείας; Με τη σφραγίδα και την αδιαφορία του εποπτεύοντος υπουργείου, τεχνογνωσία, εκπαίδευση, εμπειρία και εξοπλισμός μεγάλης αξίας (κοστολογείται στα 3.000.000 ― και είτε εκποιείται ερήμην του ΥΠΑΝ είτε απαξιώνεται) αντί να αξιοποιηθούν ορθολογικά, "καταργήθηκαν", για να μην πούμε ότι πετάχτηκαν στα σκουπίδια».
enet.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ