2014-03-11 11:36:08
Φωτογραφία για Αριβίστας, καιροσκόπος ή αναρριχησίας;
Μεσημέρι στο Πασαλιμάνι όλη η παρέα μαζεμένη, σχολίαζε τα νέα και τα κουτσομπολιά του Δήμου, πίνοντας βέβαια τα απαραίτητα, λόγω κρύου, ουζάκια της. Την είδηση την έριξε ο Νίκος, μετά από ένα beep και μια φευγαλέα ματιά στο κινητό του.

 ‘’Παίδες, μόλις με ενημέρωσαν ότι ο τάδε μάλλον έκλεισε να κατέβει με εκείνον‘’. ‘’Σιγά τα νέα φώναξε η Κάτια. Αυτό το ξέραμε. Αριβίστας είναι ο άνθρωπος, πρώτη φορά το κάνει ; Κανά καινούργιο έχουμε ;’’

 Η λέξη της Κάτιας μου έμεινε και όταν γύρισα σπίτι, έψαξα στον αγαπημένο μου, τον Μπαμπινιώτη, για την ετυμολογία της. Σύμφωνα λοιπόν με τον δάσκαλο, η ρίζα της λέξης ξεκινάει από το ‘’αριβάρω’’, ρήμα μεταβατικό και  προερχόμενο από το λατινογενές "arrivare".

Το παράγωγο, όμως, ουσιαστικό αριβίστας ή αριβιστής, δεν έχει απλά την έννοια του ανθρώπου που φθάνει κάπου. Είναι αρνητικά επιφορτισμένο και δηλώνει αυτόν που με κάθε μέσο, κυρίως αθέμιτο και συχνά ανήθικο, επιδιώκει να αναδειχθεί σύντομα ή να πλουτίσει. Συνώνυμό του είναι ο τυχοδιώκτης, ο αναρριχησίας και ο καιροσκόπος.


Αποφάσισα να το ψάξω λίγο παραπάνω το πράγμα και σας παραθέτω το αποτέλεσμα και για τη δικιά σας ενημέρωση. Εξ άλλου οι προσδιορισμοί είναι και επίκαιροι λόγω ημερών. Θα τους βρούμε αρκετά μπροστά μας.

Αριβίστας = πρόσωπο χωρίς ηθικούς φραγμούς ή δισταγμούς που θέλει να ανέλθει επαγγελματικά και κοινωνικά χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε μέσο.

Καιροσκόπος = ο άνθρωπος που χωρίς να δεσμεύεται από αρχές, καιροφυλακτεί και αρπάζει οποιαδήποτε ευκαιρία του προσφέρεται και έτσι συχνά αλλάζει στρατόπεδο, πολιτική τοποθέτηση, φίλους, συμμάχους κ.λ.π.

Αναρριχησίας = καμία ιδιαίτερη αναφορά παρά μόνο μια παράθεση η οποία παραπέμπει στην έννοια της, σύμφωνα με την οποία, ‘’η έννοια της κοινωνικής αναρρίχησης πολλές φορές είναι συγγενής με το "γλείψιμο" - οπότε κάποιο σχετικό ουσιαστικό ίσως να βοηθούσε (π.χ. γλειφτρόνι, γλειψιματίας) ή κάποια σχετική φράση (π.χ. φιλώ κατουρημένες ποδιές)’’.

 Εντύπωση μου έκανε ότι βρήκα αρκετά λήμματα στην Βρετανική βιβλιογραφία. Παραθέτω ένα :

‘’Social Climber

A social climber is someone seeking social prominence by obsequious behaviour. Some define it as a person who has suddenly risen to a higher economic status but has not gained social acceptance of others in that class.’’

keratsiniusjuniusbrutus.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ