2014-03-12 15:58:08
Φωτογραφία για Ερώτηση Κουίκ για τα φωτοβολταϊκά
Σε κραχ τύπου Χρηματιστηρίου 1999 τείνει να καταλήξει για επενδυτές και επιχειρήσεις Φ/Β, το νομοθετικό πλαίσιο χρηματοδότησης και λειτουργίας των φωτοβολταϊκών συστημάτων Αυτό καταγγέλλει με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη, ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ.

Σύμφωνα με επιστολή διαμαρτυρίας της 24χρονης αγρότισσας κατόχου φωτοβολταϊκού σταθμού 100kw Σουλτάνας Σαββάτη, που παραδόθηκε στο λογαριασμό του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Τέρενς Κουίκ:

«Μετά από πολλές δυσκολίες, όπως το τραπεζικό επιτόκιο (10%), την υποχρεωτική διπλή ασφάλιση σε ΟΑΕΕ και ΟΓΑ, τους όρους σύνδεσης με τη ΔΕΗ άξιας 22.000 ευρώ, τελικά κατάφερα να ολοκληρώσω την επένδυση αυτή, αλλά μη γνωρίζοντας τι θα ακολουθήσει.

Ένα μήνα μετά την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών στο χωράφι μου, το υπουργείο περιβάλλοντος αποφάσισε να επιβάλλει «χαράτσι» με το πρόσχημα της έκτακτης ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.


Ουσιαστικά όχι μόνο δεν ενίσχυσα το αγροτικό μου εισόδημα με τα φωτοβολταϊκα ,αλλά αντίθετα εξακολουθώ να πληρώνω. Σήμερα η κατάσταση έχει τεθεί εκτός ορίου: Είμαι απλήρωτη εδώ και 8 μήνες, κόβω τιμολόγιο κάθε μήνα πληρώνοντας κανονικά ΦΠΑ και φόρους, πληρώνω ασφαλιστικές εισφορές ,δάνειο και φόρους εισοδήματος.

Και μέσα σ' όλα, το Σάββατο 8 Μάρτιου 2014, το υπουργείο αποφάσισε να μειώσει την εγγυημένη τιμή που υπογράψαμε, κατά 20 % !!!».

«Ποιο θα είναι το μέλλον όλων αυτών των αγροτών που μετέτρεψαν τα χωράφια τους σε φωτοβολταϊκα πάρκα, κατόπιν δικών σας παρεχόμενων κινήτρων;» ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ. Και συνεχίζει:

«Μήπως υπάρχει πίσω από όλα αυτά, οργανωμένο σχέδιο ώστε με την πάροδο του χρόνου, (επειδή οι επενδύσεις αυτές χάνουν την αξία τους, δάνεια δεν δίνονται πλέον και η ενέργεια γίνεται φθηνότερη) να εξαλειφθεί το ενδιαφέρον και οι δυνατότητες των δικαιούχων και με μία υποτυπώδη επιστροφή των εξόδων τους, οι εν λόγω άδειες να παραχωρηθούν σε «φίλους», ξένους επενδυτές;»

Τέλος ο Τέρενς Κουίκ ζητά να πληροφορηθεί εάν ο Υπουργός έχει συνειδητοποιήσει, ότι βρίσκονται σε απόγνωση αγρότες - επενδυτές, και ότι όλο και αυξάνουν οι φωνές που φοβούνται ότι χιλιάδες επενδυτές οδεύουν σε κραχ τύπου Χρηματιστηρίου 1999.

Ακολουθεί η Ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΝΙΑΤΗ

ΘΕΜΑ: «ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΕΝΔΥΣΑΝ ΣΕ Α.Π.Ε.»

Κύριε Υπουργέ,

Από την πολύ πρόσφατη εποχή που δημοσιογραφούσα, εξέφραζα, με τα όσα μου διεμήνυε η αγορά, την άποψη ότι το νομοθετικό πλαίσιο χρηματοδότησης και λειτουργίας των φωτοβολταϊκών συστημάτων, θα καταλήξει για επενδυτές και επιχειρήσεις Φ/Β σε κραχ τύπου Χρηματιστηρίου 1999. Και κυρίως για τους αγρότες εκείνους που μπήκαν σε δάνεια και υποθήκευση των χωραφιών τους.

Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να γράψω κάτι παραπάνω ως πρόλογο σε μια δραματική επιστολή που εστάλη στην ηλεκτρονική μου διεύθυνση :

«Ονομάζομαι Σαββατη Σουλτάνα και είμαι νέα αγρότισσα και κάτοχος φωτοβολταϊκού σταθμού 100kw.

Πριν περίπου 2 χρόνια πήρα δάνειο 200.000 ευρώ για να επενδύσω στις ΑΠΕ ,με την προοπτική να ενισχύσω το αγροτικό εισόδημά μου και να μπορέσω να επιζήσω.

Μετά από πολλές δυσκολίες όπως το τραπεζικό επιτόκιο(10%), την υποχρεωτική διπλή ασφάλιση σε Ο Α..Ε.Ε. και ΟΓΑ, τους όρους σύνδεσης με τη ΔΕΗ άξιας 22.000 ευρώ, τελικά να μπορέσω να ολοκληρώσω την επένδυση αυτή μη γνωρίζοντας τι θα εξακολουθήσει.

Ένα μήνα μετά την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών στο χωράφι μου, το υπουργείο περιβάλλοντος αποφάσισε να επιβάλλει «χαράτσι» με τον όρο ως έκτακτη ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να πληρώνω χαράτσι 21.000 το χρόνο και μάλιστα να φορολογούμαι και για το ποσό αυτό, να μην μπορώ να πληρώσω τις δόσεις του δάνειου αλλά και τις ασφαλιστικές μου υποχρεώσεις.

Ουσιαστικά όχι μόνο δεν ενίσχυσα το αγροτικό μου εισόδημα με τα φωτοβολταϊκα ,αλλά αντίθετα να δίνω από αυτό για να ανταπεξέλθω. Υποτίθεται ότι θα ήταν για 2 έτη. Είπα στον εαυτό μου ότι η χώρα μας βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση ,ας βοηθήσω και εγώ γι αυτό το χρονικό διάστημα και ας κινδυνεύω με κατάσχεση.

Σήμερα η κατάσταση έχει τεθεί εκτός ορίου: Είμαι απλήρωτη εδώ και 8 μήνες, κόβω τιμολόγιο κάθε μήνα πληρώνοντας κανονικά ΦΠΑ και φόρους, πληρώνω ασφαλιστικές εισφορές ,δάνειο και φόρους εισοδήματος.

Το Σάββατο 8 Μάρτιου 2014 το υπουργείο αποφάσισε να μειώσει την εγγυημένη τιμή που υπογράψαμε κατά 20 %. Επίσης αποφάσισε να χαρίσω εγώ σαν παραγωγός το 35% τις παράγωγης του 2013,ποσό το οποίο ανέρχεται στα 30.000 περίπου ,δεν το έχω εισπράξει ακόμα και έχω πληρώσει φόρο εισοδήματος !!

Η κατάσταση είναι δραματική για τους 35.000 επενδυτές που έριξαν ζεστό χρήμα στην αγορά την περίοδο 2008-2013 μια περίοδο στην οποία η χώρα ήταν αξιόπιστη και χρειαζόντουσαν επενδύσεις.

Είμαι 24 ετών και με την ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου δεν θα μπορέσω να ξανασταθώ στα πόδια μου. Μην έχουμε τις αυτοκτονίες που προηγηθήκαν τα προηγούμενα χρόνια από τους παραγωγούς».

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Για ποιο λόγο αναιρέθηκε η δέσμευση του Πρωθυπουργού και κατά ακολουθία όλης της κυβέρνησης, ότι το 2013 ούτε ένας επιπλέον νέος φόρος δεν θα μπει; Πόσο ακόμα θα εξουθενώσετε τους αγρότες με την επιβολή χαρατσιών;

2. Ποιο θα είναι το μέλλον όλων αυτών των αγροτών που μετέτρεψαν τα χωράφια τους σε φωτοβολταϊκα πάρκα, κατόπιν δικών σας παρεχόμενων κινήτρων; Μήπως υπάρχει πίσω από όλα αυτά, τυχόν οργανωμένο σχέδιο ώστε με την πάροδο του χρόνου λόγω του ότι οι επενδύσεις αυτές χάνουν την αξία τους, δάνεια δεν δίνονται πλέον και η ενέργεια γίνεται φθηνότερη να εξαλειφθεί το ενδιαφέρον και οι δυνατότητες των δικαιούχων και με μία επιστροφή των εξόδων τους, οι εν λόγω άδειες θα παραχωρηθούν σε «φίλους», ξένους επενδυτές;

3. Ποια είναι η επανάκτηση της αξιοπιστίας στο εξωτερικό όταν στο εσωτερικό η δυσπιστία του λαού στην κυβέρνηση αποτελεί τον καθρέφτη αυτής της χώρας; Πως είναι δυνατόν σε μία χώρα με τόσο ήλιο η πράσινη ανάπτυξη να έχει δύσει;

4. Γιατί το Υπουργείο αντί να βοηθήσει την ανάπτυξη στην οποία τόσο αναφέρεστε, εμποδίζει τις επενδύσεις; Σκοπεύετε να αναιρέσετε την απόφασή σας περί μείωσης της εγγυημένης τιμής κατά 20%;

5. Έχετε συνειδητοποιήσει, ότι βρίσκονται σε απόγνωση αγρότες - επενδυτές, και ότι όλο και αυξάνουν οι φωνές που φοβούνται ότι για χιλιάδες επενδυτές οδεύουμε σε κραχ τύπου Χρηματιστηρίου 1999;

6. Ποιος θα αποζημιώσει για την οικονομική και ηθική ζημιά αυτούς τους ανθρώπους;
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ