2014-03-12 16:59:07
«Κύριε Πρόεδρε. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.
Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ καταγγείλαμε στην Επιτροπή τον εμπαιγμό της Βουλής εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη. Ο τρόπος που προσπάθησε να πλασάρει τον πυρήνα του συζητουμένου νομοσχεδίου, δηλαδή τις καταργήσεις δημόσιων φορέων, ήταν όχι μόνο ανειλικρινής αλλά και παραπλανητικός.
Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ο αρμόδιος υπουργός δεν γνώριζε τον νόμο όταν ενημέρωνε την Επιτροπή για την ακολουθούμενη διαδικασία αξιολόγησης φορέων. Δεν μπορώ να πιστέψω πως ο ίδιος ο υπουργός δεν γνώριζε ότι δεν υπάρχουν εκθέσεις αξιολόγησης των καταργούμενων οργανισμών. Δεν είναι δυνατόν όλα αυτά να πηγάζουν από άγνοια. Για μας λοιπόν ήταν μια συστηματική προσπάθεια της Συγκυβέρνησης να παραπληροφορήσει τη Βουλή των Ελλήνων, απόπειρα την οποία πρώτοι οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ καταγγείλαμε τόσο στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης όσο και στην κοινή γνώμη.
Έτσι και σήμερα καταδικάζουμε δημόσια την χρήση εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη ψευδών και παράνομων πρακτικών για να δικαιολογήσει το συνεχιζόμενο ξεχαρβάλωμα του Δημοσίου. Ξεκινώ πρώτα από τα ψεύδη.
Ψευδός πρώτο. Η δήθεν αξιολόγηση του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας, του ΤΕΟ
Ο κ. υπουργός κατέθεσε στην Επιτροπή πόρισμα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για φαινόμενα κακοδιαχείρισης στο ΤΕΟ, το οποίο μας παρουσίασε ως έκθεση αξιολόγησης του οργανισμού. Ήταν όμως έτσι; Για να δούμε τι προκύπτει από την ανάγνωση του πορίσματος.
Πρώτο συμπέρασμα: το πόρισμα δεν αφορούσε σε καμία περίπτωση τους σκοπούς τους οργανισμού. Δεν αξιολογήθηκαν δηλαδή οι επιχειρησιακές λειτουργίες του, αν είναι χρήσιμες ή άχρηστες, καλές ή κακές, σκόπιμες ή άσκοπες.
Αυτό που έγινε στην πραγματικότητα ήταν ο εντοπισμός συγκεκριμένων περιπτώσεων κακοδιαχείρισης, τις οποίες οι επιθεωρητές έστειλαν στη Δικαιοσύνη. Έκαναν επομένως αυτό ακριβώς που έπρεπε να κάνουν, τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο. Το σίγουρο είναι ότι δεν έκαναν καμία αξιολόγηση των μονάδων του ΤΕΟ, ούτε θα μπορούσαν άλλωστε ποτέ να πράξουν κάτι τέτοιο.
Ποια ήσαν τώρα τα συμπεράσματα των επιθεωρητών πέραν της ανάγκης ποινικής διερεύνησης των υποθέσεων κακοδιαχείρισης που εντόπισαν. Το συμπέρασμα τους ήταν - διαβάζω ακριβώς από το πόρισμα - πως «η μετατροπή του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας σε ΑΕ δεν εξυπηρέτησε τον σκοπό για τον οποίο έγινε εμπορική εταιρεία»! Είπαν με άλλα λόγια πως η οικονομική ευελιξία που απέκτησε το ΤΕΟ όταν μετατράπηκε σε Ανώνυμη Εταιρία δεν ωφέλησε το Δημόσιο.
Πρότειναν μήπως κατάργηση ή συγχώνευση του ΤΕΟ; Όσο κι αν έψαξα στο πόρισμα δεν βρήκα απολύτως καμία τέτοια αναφορά. Το μόνο που είπαν οι επιθεωρητές ήταν πως η νομική μορφή της ΑΕ δεν ήταν η κατάλληλη μορφή λειτουργίας του ΤΕΟ. Πως είναι δυνατόν να διαφωνήσει κανείς με αυτό το συμπέρασμα; Και βέβαια ο συγκεκριμένος οργανισμός χρειαζόταν αναδιοργάνωση και κρατική εποπτεία για να αποφεύγονται φαινόμενα κακοδιαχείρισης. Εσείς όμως δεν θέλετε κάτι τέτοιο. Θέλετε να τον καταργήσετε για να καταργήσετε κάθε κρατικό έλεγχο στα διόδια. Για να ωφεληθούν δηλαδή κάποιοι εργολάβοι που εισπράττουν και θα συνεχίσουν να εισπράττουν τεράστια ποσά σε βάρος του Ελληνικού λαού.
Για αυτό καταργείτε το ΤΕΟ. Για αυτό πήρε ο κ. υπουργός ένα πόρισμα του Γενικού Επιθεωρητή και μας το παρουσίασε σαν έκθεση αξιολόγησης! Γιατί έπρεπε να στηρίξει κάπου την προειλημμένη απόφαση κατάργησης του Οργανισμού.
Έστω και στον αέρα!
Θα ήθελα να σας ρωτήσω εδώ το εξής και απευθύνομαι στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Γνωρίζετε ότι ο εποπτεύων υπουργός κ. Χρυσοχοϊδης ανέθεσε πέρυσι - ετεροχρονισμένα βέβαια - την αξιολόγηση του ΤΕΟ σε μιαν ιδιωτική συμβουλευτική εταιρία. Κι αυτό γιατί ήθελε ο άνθρωπος να έχει μια τυπική κάλυψη - έστω εκ των υστέρων - για την προαποφασισμένη κατάργηση του ΤΕΟ.
Τίθεται επομένως το ερώτημα: αφού έχετε στα χέρια σας την έκθεση αξιολόγησης του εν λόγω συμβούλου για το ΤΕΟ γιατί δεν την καταθέσατε στη Βουλή; Γιατί προτιμήσατε να επικαλεσθείτε το άσχετο διαχειριστικό πόρισμα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης; Προς τι η εξαπάτηση της Βουλής; Τα ερωτήματα αυτά είναι βέβαια ρητορικά καθώς όλοι αντιλαμβάνονται πως πρόκειται - στην καλύτερη για σας περίπτωση - περί μιας αξιολόγησης «μαϊμού»!
Και μιας και μιλάω για αξιολογήσεις «μαϊμού» που δεν είδαμε, να πω ακόμα 2 λόγια για τις αξιολογήσεις «μαϊμού» που είδαμε, εκείνες που μας παρουσίασε ο κ. υπουργός. Είδαμε λοιπόν στην Επιτροπή πέραν της δήθεν αξιολόγησης του ΓΕΔΔ για το ΤΕΟ και κάποια άλλα κείμενα για καταργούμενους οργανισμούς όπως το Ινστιτούτο Ανθρώπινου Δυναμικού και η Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων.
Για να ακριβολογώ ο κ. Μητσοτάκης αυτές τις δήθεν αξιολογήσεις δεν μας τις παρουσίασε αλλά τις επικαλέσθηκε. Ομολογώ ότι το γεγονός πως δεν τις κατέθεσε στην Επιτροπή με έβαλε σε πολλές σκέψεις. Διαβάζω ακριβώς τι είπε στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης για το θέμα: «έχω εδώ πέρα μία μόνο εκ των μελετών οι οποίες χρηματοδοτήθηκαν από το επιχειρησιακό πρόγραμμα του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης - και δεν είναι η μόνη - είναι μία μόνο και βλέπετε τον όγκο της, η οποία έχει ως αντικείμενο την οριζόντια μελέτη σκοπιμότητας συγχωνεύσεων - καταργήσεων φορέων του Δημοσίου. Τελική έκδοση παραδοτέο Μάρτιος 2012». Αυτά ακριβώς είπατε κ. υπουργέ στις 20 Φεβρουαρίου αλλά αρνηθήκατε να καταθέσετε έστω αποσπάσματα της εν λόγω μελέτης για να τα δούμε.
Αυτά είπε ο κ. υπουργός επιδεικνύοντας ένα μάτσο φωτοτυπίες στους βουλευτές προκειμένου να μας πείσει για την ύπαρξη των περίφημων αξιολογήσεων φορέων. Πρέπει να πω πως το στιγμιότυπο αυτό μου θύμισε πρόσφατη εκπομπή του κ. Χατζηνικολάου όπου ο κ. Μητσοτάκης εθεάθη πάλι να κουνάει κάτι χαρτιά όταν ρωτήθηκε για τις αξιολογήσεις υπουργείων. Επικαλέσθηκε πάλι την ύπαρξη «τεράστιων μελετών» για την Διοικητική Μεταρρύθμιση, μια εκ των οποίων επέδειξε στο κοινό του κ. Χατζηνικολάου.
Σκοπός του ήταν να πείσει τους τηλεθεατές πως κάνει ότι κάνει μετά από μελέτη, όχι στο κουτουρού. Κι εγώ θα σας ξαναρωτήσω κ. υπουργέ για πολλοστή φορά: αν είναι έτσι, γιατί δεν καταθέσατε ούτε μια τέτοια μελέτη στη Βουλή να την διαβάσουμε και εμείς; Δεν σας το ζήτησα, εγώ προσωπικά, δεκάδες φορές για πλήθος υπουργείων και οργανισμών; Όμως ουδέποτε το αποτολμήσατε γιατί ξέρετε ότι θα εκτεθείτε πολιτικά και νομικά. Δεν το έχετε κάνει ούτε καν για το δικό σας υπουργείο που ευαγγελίζεται την Διοικητική Μεταρρύθμιση! Παρόλα αυτά βγαίνετε από ‘δω κι από ‘κει κουνώντας χαρτιά, λες και απευθύνεστε σε ιθαγενείς!
Έτσι τελικά η άρνηση σας να καταθέσετε στις 20 Φεβρουαρίου στην Επιτροπή κάποιες έστω από τις αξιολογήσεις που επικαλεσθήκατε, ήταν αναμενόμενη. Γιατί όμως να μην θέλετε να δώσετε μερικές φωτοτυπίες από μια μελέτη που είχατε άμεσα διαθέσιμη στα χέρια σας; Ποιο ήταν επιτέλους το τεράστιο πρόβλημα που σας εμπόδιζε;
Ο κοινός νους λέει πως αν είχατε στα χέρια σας χαρτιά που διαψεύδουν - και μάλιστα πανηγυρικά - την αντιπολίτευση, θα ήταν για σας πολιτικά συμφέρον να τα καταθέσετε άμεσα για να με εκθέσετε. Χωρίς περιστροφές ή αναβολές.
Κι όμως, δεν το κάνατε αν και προκληθήκατε για πολλοστή φορά. Για αυτό αποφάσισα να κάνω εγώ ότι αρνηθήκατε να κάνετε εσείς. Ζήτησα από τους συνεργάτες μου να αναζητήσουν την μυστική και δήθεν ευαίσθητη μελέτη που επικαλεσθήκατε χωρίς να την καταθέσετε στην Επιτροπή. Μιλώ για την τελική έκδοση - παραδοτέο Μαρτίου 2012 - της έκθεσης στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Μητσοτάκης.
Οι συνεργάτες μου αφού έψαξαν, μου απάντησαν ότι βρήκαν την παραπάνω έκθεση, όμως δεν υπήρχε κάτι μυστικό ή ευαίσθητο σε αυτήν. Είναι ένα κείμενο που ανήρτησε στο Διαδίκτυο πριν από 2 χρόνια ο κ. Πάγκαλος! Αναφερόσασταν λοιπόν τόση ώρα στις περίφημες προτάσεις Πάγκαλου που δημοσίευσε ως αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, αρμόδιος για τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις δημόσιων οργανισμών. Αυτό ήταν το μεγάλο μυστικό που για κάποιο λόγο δεν θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας. Το ερώτημα λοιπόν είναι γιατί;
Στην πραγματικότητα δεν υπήρχε κανένας λόγος μυστικότητας ή κρυψίνοιας όταν συζητάμε για δημόσιους οργανισμούς. Εδώ στη Βουλή κ. υπουργέ συζητάμε δημόσια και ως βουλευτές οφείλουμε να έχουμε μπροστά μας όλα τα δεδομένα για να αποφασίσουμε. Κρυψίνοιες και παιχνιδάκια τύπου «θα καταθέσω τα στοιχεία στην Ολομέλεια» δεν χωρούν στη Βουλή κ. Μητσοτάκη. Γιατί δεν αποτελούν μόνο αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά. Συνιστούν απόπειρα εξαπάτησης των πολιτών που μας ακούνε σήμερα και κρίνουν την αξιοπιστία όλων μας.
Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να διαβάσω ένα κομμάτι της μελέτης Πάγκαλου που επικαλέσθηκε ο κ. Μητσοτάκης, για να λυθεί η απορία σχετικά με το περιεχόμενο της. Ήταν όντως κάποια ογκώδης και οριζόντια «αξιολόγηση φορέων» όπως ισχυρίσθηκε ο κ. υπουργός;
Ερώτηση πρώτη: αυτή η λεγόμενη «οριζόντια μελέτη» αφορούσε όντως όλα τα καταργούμενα νομικά πρόσωπα που συζητάμε εδώ σήμερα;
Απάντηση: Όχι βέβαια!! Αφορά ελάχιστες περιπτώσεις όπως την ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων και το ινστιτούτο ανθρώπινου δυναμικού.
Ερώτηση δεύτερη: έστω για αυτές τις ελάχιστες περιπτώσεις, περιλαμβάνει η «ογκώδης» κατά τον κ. Μητσοτάκη μελέτη αναλυτικές, κανονικές αξιολογήσεις των αντίστοιχων φορέων;
Απάντηση: Ξανά όχι!! Όπως μπορείτε να δείτε ανατρέχοντας στο δημοσιευμένο εδώ και 2 χρόνια κείμενο, η δήθεν αξιολόγηση είναι μια σελίδα Α4 ανά φορέα, χωρίς καμία ποσοτική ανάλυση ή αριθμητικούς δείκτες. Περιέχει μόνο προκάτ συμπεράσματα και παρουσιάσεις κάποιων «σεναρίων», όπως τα αποκαλεί ο συντάκτης τους, τα οποία οδηγούν τον αναγνώστη στα επιθυμητά προκαθορισμένα συμπεράσματα. Δηλαδή στις καταργήσεις των προτεινόμενων φορέων επειδή αυτό είχε προκρίνει ο κ. Πάγκαλος!
Αυτή είναι λοιπόν κυρίες και κύριοι συνάδελφοι η δήθεν επιστημονική έκθεση που επικαλέσθηκε ο κ. Μητσοτάκης. Πήρε τις προτάσεις Πάγκαλου και αφού αντικατέστησε το όνομα του τέως αντιπρόεδρου με το δικό του, ο κ. υπουργός μας τις παρουσίασε εδώ ως εκθέσεις υποτίθεται αξιολόγησης. Και εγώ ρωτάω: αν αυτό δεν είναι πολιτική απάτη τότε τι είναι;
Εγώ θα μπορούσα να δώσω στον κ. Μητσοτάκη κάποιο ελαφρυντικό για την απόκρυψη του ονόματος του Πάγκαλου. Προφανώς δεν ήθελε να συνδεθεί με την αρνητική εικόνα που συνοδεύει τον τέως βουλευτή του ΠΑΣΟΚ καθώς τότε ο ίδιος αυτόματα θα απαξιωνόταν τελείως στα μάτια της κοινής γνώμης.
Όμως το ελαφρυντικό αυτό δεν ισχύει για την απόπειρα εξαπάτησης της Βουλής εκ μέρους του υπουργού. Και αυτό γιατί εν γνώσει του ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε εδώ επιχειρώντας να παραπλανήσει τους βουλευτές επικαλούμενος άσχετα έγγραφα. Δεν πρόκειται για ποινικό αδίκημα, όμως η παραπληροφόρηση της Βουλής αναμφισβήτητα συνιστά ακραία πράξη πολιτικής ευτέλειας.
Έρχομαι τώρα στο δεύτερο σκέλος της παραπληροφόρησης της Βουλής εκ μέρους του κ. υπουργού. Πρόκειται για ένα εξίσου σοβαρό ζήτημα με τις διαστρεβλώσεις των πραγματικών περιστατικών περί την αξιολόγηση που ακούσαμε από τον κ. Μητσοτάκη.
Για μένα η δεύτερη αυτή υπουργική παραπληροφόρηση είναι πολύ σοβαρότερη της πρώτης και το λέω αυτό ως νομικός και επί 25ετία μάχιμη δικηγόρος και στα διοικητικά δικαστήρια. Μιλώ για την δήλωση του κ. Μητσοτάκη - διαβάζω ακριβώς από τα πρακτικά την απάντηση του σε ερώτηση μου αν είναι υποχρεωτική η αξιολόγηση - όπου ανέφερε στην Επιτροπή τα εξής:
«Δεν υπάρχει κάποιος νομικός ορισμός της αξιολόγησης. Δεν υπάρχει μελέτη για όλους τους φορείς οι οποίοι καταργούνται αφού κάποιοι είναι πολιτική πρωτοβουλία των συναρμόδιων Υπουργείων».
Με άλλα λόγια σύμφωνα με τον κ. Υπουργό για τις καταργήσεις νομικών προσώπων δεν είναι καν απαραίτητο να έχει προηγηθεί διοικητική αξιολόγηση τους. Αρκεί η πολιτική βούληση, δηλαδή ένα νομοσχέδιο σαν το σημερινό που αυτόματα να τους κλείνει. Ο κ. υπουργός μάλιστα διατύπωσε και μια νομική γνώμη όταν του επεσήμανα ξανά πως κάνει λάθος. Είπε πως σε κάθε περίπτωση οι νέοι νόμοι υπερισχύουν των παλιότερων καθώς καταργούν προηγούμενες διαφορετικές προβλέψεις.
Γνωρίζω πως ούτε ο κ. Μητσοτάκης ούτε η κ. Χριστοφιλοπούλου είναι νομικοί. Δεν είναι άλλωστε απαραίτητο και βέβαια δεν θα ήταν πρόβλημα αν είχαν φροντίσει να ενημερωθούν σχετικά. Το πρώτο πράγμα που έπρεπε να κάνουν είναι να δουν αν ισχύει ο νόμος για τις αξιολογήσεις δομών του Δημοσίου, ο νόμος 4024 του 2011. Απάντηση: ισχύει απολύτως, χωρίς καμία αμφιβολία.
Το δεύτερο πράγμα που έπρεπε να κάνουν είναι να δουν αν με το νομοσχέδιο που κατέθεσαν τροποποιούν ή καταργούν τις γενικές διατάξεις του νόμου αυτού για τις αξιολογήσεις. Την απάντηση θα μπορούσαν να τους την είχαν δώσει οι νομικοί τους σύμβουλοι και είναι πολύ απλή: σε καμία περίπτωση! Πουθενά στο παρόν νομοσχέδιο δεν θίγονται οι σχετικές διατάξεις του 4024.
Με κίνδυνο να γίνω κουραστική θα σας διαβάσω το άρθρο 35 παρ.4 του ν. 4024/2011, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα που μιλάμε:
«Από 01/12/2012 τίθεται σε εφαρμογή διαδικασία αξιολόγησης των οργανικών μονάδων και του προσωπικού των φορέων του Δημοσίου και του ευρύτερου Δημοσίου Τομέα, όπως ειδικότερα οι φορείς αυτοί προσδιορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών - Διοικητικής Μεταρρύθμισης η οποία εκδίδεται μέχρι 31/12/2011.
Η διαδικασία αξιολόγησης διενεργείται με αξιοκρατικά - επιστημονικά κριτήρια με την συνδρομή και εξωτερικών συμβούλων. Βάσει του αποτελέσματος της αξιολόγησης και το αργότερο μέχρι 31/12/2014 ολοκληρώνεται η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών, συντάσσονται οργανογράμματα, καταργούνται υπηρεσιακές μονάδες περιορισμένου αντικειμένου ή αρμοδιοτήτων, μετακινείται ή μετατίθεται το προσωπικό αυτών και καταργούνται οργανικές θέσεις που πλεονάζουν».
Με απλά λόγια, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, πριν από την οποιαδήποτε κατάργηση - έστω και μιας οργανικής θέσης - πρέπει να έχει προηγηθεί αξιοκρατική και επιστημονική αξιολόγηση του αντιστοίχου φορέα, όπως ρητά ορίζει ο νόμος.
Αυτά περί μη ύπαρξης νομικών ορισμών της διαδικασίας αξιολόγησης που επικαλέσθηκε ο κ. Μητσοτάκης. Ο νόμος ορίζει επακριβώς την υποχρέωση σας να αξιολογείτε τους δημόσιους φορείς - ακόμα και τα ΝΠΙΔ - χωρίς να την αφήνει στη διακριτική σας ευχέρεια, θέτοντας μάλιστα και σαφή προθεσμία προς τούτο. Επομένως ήσασταν υποχρεωμένοι να τους αξιολογήσετε όλους πριν έρθετε εδώ να προτείνετε την κατάργηση τους. Τελεία και παύλα. Άλλωστε γι’ αυτό το λόγο το υπουργείο σας εξέδωσε και σχετική υπουργική απόφαση που είμαι βέβαιη ότι τη γνωρίζετε στις 11 Ιανουαρίου 2012, την οποία μάλιστα συνυπογράφει ο κ. Βενιζέλος.
Συμπέρασμα: ο νόμος ισχύει, η υπουργική απόφαση ισχύει. Όλα τα υπόλοιπα είναι νομικά μυθεύματα. Οι προαποφασισμένες καταργήσεις που μας φέρατε εδώ προς έγκριση πολύ απλά δεν είναι νόμιμες γιατί δεν υπάρχουν επιστημονικές αξιολογήσεις. Ούτε έχουν γίνει αξιολογήσεις φορέων σύμφωνα με το νόμο ούτε βέβαια αλλάζετε το νόμο περί αξιολογήσεων όπως ψευδώς ισχυριστήκατε. Πρόκειται για ένα παραμύθι που δεν πρόκειται να σταθεί κ. υπουργέ. Θα καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος στα δικαστήρια! Θα καταρρεύσει ακόμα κι αν υποκλέψετε την ψήφο της Βουλής. Οι αυθαίρετες αποφάσεις που πήρε η Συγκυβέρνηση μαζί με την Τρόικα δεν θα έχουν τελικά καμία νομιμοποίηση!
Επειδή κύριε Πρόεδρε για μας πλέον τίθεται ένα εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα ηθικής τάξης, οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ζητούμε από τον κ. Μητσοτάκη να αποσύρει άμεσα, εδώ και τώρα, το νομοσχέδιο αυτό που ευτελίζει όχι μόνο την κοινοβουλευτική διαδικασία αλλά και τους ίδιους τους βουλευτές».
Tromaktiko
Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ καταγγείλαμε στην Επιτροπή τον εμπαιγμό της Βουλής εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη. Ο τρόπος που προσπάθησε να πλασάρει τον πυρήνα του συζητουμένου νομοσχεδίου, δηλαδή τις καταργήσεις δημόσιων φορέων, ήταν όχι μόνο ανειλικρινής αλλά και παραπλανητικός.
Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ο αρμόδιος υπουργός δεν γνώριζε τον νόμο όταν ενημέρωνε την Επιτροπή για την ακολουθούμενη διαδικασία αξιολόγησης φορέων. Δεν μπορώ να πιστέψω πως ο ίδιος ο υπουργός δεν γνώριζε ότι δεν υπάρχουν εκθέσεις αξιολόγησης των καταργούμενων οργανισμών. Δεν είναι δυνατόν όλα αυτά να πηγάζουν από άγνοια. Για μας λοιπόν ήταν μια συστηματική προσπάθεια της Συγκυβέρνησης να παραπληροφορήσει τη Βουλή των Ελλήνων, απόπειρα την οποία πρώτοι οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ καταγγείλαμε τόσο στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης όσο και στην κοινή γνώμη.
Έτσι και σήμερα καταδικάζουμε δημόσια την χρήση εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη ψευδών και παράνομων πρακτικών για να δικαιολογήσει το συνεχιζόμενο ξεχαρβάλωμα του Δημοσίου. Ξεκινώ πρώτα από τα ψεύδη.
Ψευδός πρώτο. Η δήθεν αξιολόγηση του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας, του ΤΕΟ
Ο κ. υπουργός κατέθεσε στην Επιτροπή πόρισμα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για φαινόμενα κακοδιαχείρισης στο ΤΕΟ, το οποίο μας παρουσίασε ως έκθεση αξιολόγησης του οργανισμού. Ήταν όμως έτσι; Για να δούμε τι προκύπτει από την ανάγνωση του πορίσματος.
Πρώτο συμπέρασμα: το πόρισμα δεν αφορούσε σε καμία περίπτωση τους σκοπούς τους οργανισμού. Δεν αξιολογήθηκαν δηλαδή οι επιχειρησιακές λειτουργίες του, αν είναι χρήσιμες ή άχρηστες, καλές ή κακές, σκόπιμες ή άσκοπες.
Αυτό που έγινε στην πραγματικότητα ήταν ο εντοπισμός συγκεκριμένων περιπτώσεων κακοδιαχείρισης, τις οποίες οι επιθεωρητές έστειλαν στη Δικαιοσύνη. Έκαναν επομένως αυτό ακριβώς που έπρεπε να κάνουν, τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο. Το σίγουρο είναι ότι δεν έκαναν καμία αξιολόγηση των μονάδων του ΤΕΟ, ούτε θα μπορούσαν άλλωστε ποτέ να πράξουν κάτι τέτοιο.
Ποια ήσαν τώρα τα συμπεράσματα των επιθεωρητών πέραν της ανάγκης ποινικής διερεύνησης των υποθέσεων κακοδιαχείρισης που εντόπισαν. Το συμπέρασμα τους ήταν - διαβάζω ακριβώς από το πόρισμα - πως «η μετατροπή του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας σε ΑΕ δεν εξυπηρέτησε τον σκοπό για τον οποίο έγινε εμπορική εταιρεία»! Είπαν με άλλα λόγια πως η οικονομική ευελιξία που απέκτησε το ΤΕΟ όταν μετατράπηκε σε Ανώνυμη Εταιρία δεν ωφέλησε το Δημόσιο.
Πρότειναν μήπως κατάργηση ή συγχώνευση του ΤΕΟ; Όσο κι αν έψαξα στο πόρισμα δεν βρήκα απολύτως καμία τέτοια αναφορά. Το μόνο που είπαν οι επιθεωρητές ήταν πως η νομική μορφή της ΑΕ δεν ήταν η κατάλληλη μορφή λειτουργίας του ΤΕΟ. Πως είναι δυνατόν να διαφωνήσει κανείς με αυτό το συμπέρασμα; Και βέβαια ο συγκεκριμένος οργανισμός χρειαζόταν αναδιοργάνωση και κρατική εποπτεία για να αποφεύγονται φαινόμενα κακοδιαχείρισης. Εσείς όμως δεν θέλετε κάτι τέτοιο. Θέλετε να τον καταργήσετε για να καταργήσετε κάθε κρατικό έλεγχο στα διόδια. Για να ωφεληθούν δηλαδή κάποιοι εργολάβοι που εισπράττουν και θα συνεχίσουν να εισπράττουν τεράστια ποσά σε βάρος του Ελληνικού λαού.
Για αυτό καταργείτε το ΤΕΟ. Για αυτό πήρε ο κ. υπουργός ένα πόρισμα του Γενικού Επιθεωρητή και μας το παρουσίασε σαν έκθεση αξιολόγησης! Γιατί έπρεπε να στηρίξει κάπου την προειλημμένη απόφαση κατάργησης του Οργανισμού.
Έστω και στον αέρα!
Θα ήθελα να σας ρωτήσω εδώ το εξής και απευθύνομαι στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Γνωρίζετε ότι ο εποπτεύων υπουργός κ. Χρυσοχοϊδης ανέθεσε πέρυσι - ετεροχρονισμένα βέβαια - την αξιολόγηση του ΤΕΟ σε μιαν ιδιωτική συμβουλευτική εταιρία. Κι αυτό γιατί ήθελε ο άνθρωπος να έχει μια τυπική κάλυψη - έστω εκ των υστέρων - για την προαποφασισμένη κατάργηση του ΤΕΟ.
Τίθεται επομένως το ερώτημα: αφού έχετε στα χέρια σας την έκθεση αξιολόγησης του εν λόγω συμβούλου για το ΤΕΟ γιατί δεν την καταθέσατε στη Βουλή; Γιατί προτιμήσατε να επικαλεσθείτε το άσχετο διαχειριστικό πόρισμα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης; Προς τι η εξαπάτηση της Βουλής; Τα ερωτήματα αυτά είναι βέβαια ρητορικά καθώς όλοι αντιλαμβάνονται πως πρόκειται - στην καλύτερη για σας περίπτωση - περί μιας αξιολόγησης «μαϊμού»!
Και μιας και μιλάω για αξιολογήσεις «μαϊμού» που δεν είδαμε, να πω ακόμα 2 λόγια για τις αξιολογήσεις «μαϊμού» που είδαμε, εκείνες που μας παρουσίασε ο κ. υπουργός. Είδαμε λοιπόν στην Επιτροπή πέραν της δήθεν αξιολόγησης του ΓΕΔΔ για το ΤΕΟ και κάποια άλλα κείμενα για καταργούμενους οργανισμούς όπως το Ινστιτούτο Ανθρώπινου Δυναμικού και η Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων.
Για να ακριβολογώ ο κ. Μητσοτάκης αυτές τις δήθεν αξιολογήσεις δεν μας τις παρουσίασε αλλά τις επικαλέσθηκε. Ομολογώ ότι το γεγονός πως δεν τις κατέθεσε στην Επιτροπή με έβαλε σε πολλές σκέψεις. Διαβάζω ακριβώς τι είπε στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης για το θέμα: «έχω εδώ πέρα μία μόνο εκ των μελετών οι οποίες χρηματοδοτήθηκαν από το επιχειρησιακό πρόγραμμα του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης - και δεν είναι η μόνη - είναι μία μόνο και βλέπετε τον όγκο της, η οποία έχει ως αντικείμενο την οριζόντια μελέτη σκοπιμότητας συγχωνεύσεων - καταργήσεων φορέων του Δημοσίου. Τελική έκδοση παραδοτέο Μάρτιος 2012». Αυτά ακριβώς είπατε κ. υπουργέ στις 20 Φεβρουαρίου αλλά αρνηθήκατε να καταθέσετε έστω αποσπάσματα της εν λόγω μελέτης για να τα δούμε.
Αυτά είπε ο κ. υπουργός επιδεικνύοντας ένα μάτσο φωτοτυπίες στους βουλευτές προκειμένου να μας πείσει για την ύπαρξη των περίφημων αξιολογήσεων φορέων. Πρέπει να πω πως το στιγμιότυπο αυτό μου θύμισε πρόσφατη εκπομπή του κ. Χατζηνικολάου όπου ο κ. Μητσοτάκης εθεάθη πάλι να κουνάει κάτι χαρτιά όταν ρωτήθηκε για τις αξιολογήσεις υπουργείων. Επικαλέσθηκε πάλι την ύπαρξη «τεράστιων μελετών» για την Διοικητική Μεταρρύθμιση, μια εκ των οποίων επέδειξε στο κοινό του κ. Χατζηνικολάου.
Σκοπός του ήταν να πείσει τους τηλεθεατές πως κάνει ότι κάνει μετά από μελέτη, όχι στο κουτουρού. Κι εγώ θα σας ξαναρωτήσω κ. υπουργέ για πολλοστή φορά: αν είναι έτσι, γιατί δεν καταθέσατε ούτε μια τέτοια μελέτη στη Βουλή να την διαβάσουμε και εμείς; Δεν σας το ζήτησα, εγώ προσωπικά, δεκάδες φορές για πλήθος υπουργείων και οργανισμών; Όμως ουδέποτε το αποτολμήσατε γιατί ξέρετε ότι θα εκτεθείτε πολιτικά και νομικά. Δεν το έχετε κάνει ούτε καν για το δικό σας υπουργείο που ευαγγελίζεται την Διοικητική Μεταρρύθμιση! Παρόλα αυτά βγαίνετε από ‘δω κι από ‘κει κουνώντας χαρτιά, λες και απευθύνεστε σε ιθαγενείς!
Έτσι τελικά η άρνηση σας να καταθέσετε στις 20 Φεβρουαρίου στην Επιτροπή κάποιες έστω από τις αξιολογήσεις που επικαλεσθήκατε, ήταν αναμενόμενη. Γιατί όμως να μην θέλετε να δώσετε μερικές φωτοτυπίες από μια μελέτη που είχατε άμεσα διαθέσιμη στα χέρια σας; Ποιο ήταν επιτέλους το τεράστιο πρόβλημα που σας εμπόδιζε;
Ο κοινός νους λέει πως αν είχατε στα χέρια σας χαρτιά που διαψεύδουν - και μάλιστα πανηγυρικά - την αντιπολίτευση, θα ήταν για σας πολιτικά συμφέρον να τα καταθέσετε άμεσα για να με εκθέσετε. Χωρίς περιστροφές ή αναβολές.
Κι όμως, δεν το κάνατε αν και προκληθήκατε για πολλοστή φορά. Για αυτό αποφάσισα να κάνω εγώ ότι αρνηθήκατε να κάνετε εσείς. Ζήτησα από τους συνεργάτες μου να αναζητήσουν την μυστική και δήθεν ευαίσθητη μελέτη που επικαλεσθήκατε χωρίς να την καταθέσετε στην Επιτροπή. Μιλώ για την τελική έκδοση - παραδοτέο Μαρτίου 2012 - της έκθεσης στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Μητσοτάκης.
Οι συνεργάτες μου αφού έψαξαν, μου απάντησαν ότι βρήκαν την παραπάνω έκθεση, όμως δεν υπήρχε κάτι μυστικό ή ευαίσθητο σε αυτήν. Είναι ένα κείμενο που ανήρτησε στο Διαδίκτυο πριν από 2 χρόνια ο κ. Πάγκαλος! Αναφερόσασταν λοιπόν τόση ώρα στις περίφημες προτάσεις Πάγκαλου που δημοσίευσε ως αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, αρμόδιος για τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις δημόσιων οργανισμών. Αυτό ήταν το μεγάλο μυστικό που για κάποιο λόγο δεν θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας. Το ερώτημα λοιπόν είναι γιατί;
Στην πραγματικότητα δεν υπήρχε κανένας λόγος μυστικότητας ή κρυψίνοιας όταν συζητάμε για δημόσιους οργανισμούς. Εδώ στη Βουλή κ. υπουργέ συζητάμε δημόσια και ως βουλευτές οφείλουμε να έχουμε μπροστά μας όλα τα δεδομένα για να αποφασίσουμε. Κρυψίνοιες και παιχνιδάκια τύπου «θα καταθέσω τα στοιχεία στην Ολομέλεια» δεν χωρούν στη Βουλή κ. Μητσοτάκη. Γιατί δεν αποτελούν μόνο αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά. Συνιστούν απόπειρα εξαπάτησης των πολιτών που μας ακούνε σήμερα και κρίνουν την αξιοπιστία όλων μας.
Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να διαβάσω ένα κομμάτι της μελέτης Πάγκαλου που επικαλέσθηκε ο κ. Μητσοτάκης, για να λυθεί η απορία σχετικά με το περιεχόμενο της. Ήταν όντως κάποια ογκώδης και οριζόντια «αξιολόγηση φορέων» όπως ισχυρίσθηκε ο κ. υπουργός;
Ερώτηση πρώτη: αυτή η λεγόμενη «οριζόντια μελέτη» αφορούσε όντως όλα τα καταργούμενα νομικά πρόσωπα που συζητάμε εδώ σήμερα;
Απάντηση: Όχι βέβαια!! Αφορά ελάχιστες περιπτώσεις όπως την ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων και το ινστιτούτο ανθρώπινου δυναμικού.
Ερώτηση δεύτερη: έστω για αυτές τις ελάχιστες περιπτώσεις, περιλαμβάνει η «ογκώδης» κατά τον κ. Μητσοτάκη μελέτη αναλυτικές, κανονικές αξιολογήσεις των αντίστοιχων φορέων;
Απάντηση: Ξανά όχι!! Όπως μπορείτε να δείτε ανατρέχοντας στο δημοσιευμένο εδώ και 2 χρόνια κείμενο, η δήθεν αξιολόγηση είναι μια σελίδα Α4 ανά φορέα, χωρίς καμία ποσοτική ανάλυση ή αριθμητικούς δείκτες. Περιέχει μόνο προκάτ συμπεράσματα και παρουσιάσεις κάποιων «σεναρίων», όπως τα αποκαλεί ο συντάκτης τους, τα οποία οδηγούν τον αναγνώστη στα επιθυμητά προκαθορισμένα συμπεράσματα. Δηλαδή στις καταργήσεις των προτεινόμενων φορέων επειδή αυτό είχε προκρίνει ο κ. Πάγκαλος!
Αυτή είναι λοιπόν κυρίες και κύριοι συνάδελφοι η δήθεν επιστημονική έκθεση που επικαλέσθηκε ο κ. Μητσοτάκης. Πήρε τις προτάσεις Πάγκαλου και αφού αντικατέστησε το όνομα του τέως αντιπρόεδρου με το δικό του, ο κ. υπουργός μας τις παρουσίασε εδώ ως εκθέσεις υποτίθεται αξιολόγησης. Και εγώ ρωτάω: αν αυτό δεν είναι πολιτική απάτη τότε τι είναι;
Εγώ θα μπορούσα να δώσω στον κ. Μητσοτάκη κάποιο ελαφρυντικό για την απόκρυψη του ονόματος του Πάγκαλου. Προφανώς δεν ήθελε να συνδεθεί με την αρνητική εικόνα που συνοδεύει τον τέως βουλευτή του ΠΑΣΟΚ καθώς τότε ο ίδιος αυτόματα θα απαξιωνόταν τελείως στα μάτια της κοινής γνώμης.
Όμως το ελαφρυντικό αυτό δεν ισχύει για την απόπειρα εξαπάτησης της Βουλής εκ μέρους του υπουργού. Και αυτό γιατί εν γνώσει του ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε εδώ επιχειρώντας να παραπλανήσει τους βουλευτές επικαλούμενος άσχετα έγγραφα. Δεν πρόκειται για ποινικό αδίκημα, όμως η παραπληροφόρηση της Βουλής αναμφισβήτητα συνιστά ακραία πράξη πολιτικής ευτέλειας.
Έρχομαι τώρα στο δεύτερο σκέλος της παραπληροφόρησης της Βουλής εκ μέρους του κ. υπουργού. Πρόκειται για ένα εξίσου σοβαρό ζήτημα με τις διαστρεβλώσεις των πραγματικών περιστατικών περί την αξιολόγηση που ακούσαμε από τον κ. Μητσοτάκη.
Για μένα η δεύτερη αυτή υπουργική παραπληροφόρηση είναι πολύ σοβαρότερη της πρώτης και το λέω αυτό ως νομικός και επί 25ετία μάχιμη δικηγόρος και στα διοικητικά δικαστήρια. Μιλώ για την δήλωση του κ. Μητσοτάκη - διαβάζω ακριβώς από τα πρακτικά την απάντηση του σε ερώτηση μου αν είναι υποχρεωτική η αξιολόγηση - όπου ανέφερε στην Επιτροπή τα εξής:
«Δεν υπάρχει κάποιος νομικός ορισμός της αξιολόγησης. Δεν υπάρχει μελέτη για όλους τους φορείς οι οποίοι καταργούνται αφού κάποιοι είναι πολιτική πρωτοβουλία των συναρμόδιων Υπουργείων».
Με άλλα λόγια σύμφωνα με τον κ. Υπουργό για τις καταργήσεις νομικών προσώπων δεν είναι καν απαραίτητο να έχει προηγηθεί διοικητική αξιολόγηση τους. Αρκεί η πολιτική βούληση, δηλαδή ένα νομοσχέδιο σαν το σημερινό που αυτόματα να τους κλείνει. Ο κ. υπουργός μάλιστα διατύπωσε και μια νομική γνώμη όταν του επεσήμανα ξανά πως κάνει λάθος. Είπε πως σε κάθε περίπτωση οι νέοι νόμοι υπερισχύουν των παλιότερων καθώς καταργούν προηγούμενες διαφορετικές προβλέψεις.
Γνωρίζω πως ούτε ο κ. Μητσοτάκης ούτε η κ. Χριστοφιλοπούλου είναι νομικοί. Δεν είναι άλλωστε απαραίτητο και βέβαια δεν θα ήταν πρόβλημα αν είχαν φροντίσει να ενημερωθούν σχετικά. Το πρώτο πράγμα που έπρεπε να κάνουν είναι να δουν αν ισχύει ο νόμος για τις αξιολογήσεις δομών του Δημοσίου, ο νόμος 4024 του 2011. Απάντηση: ισχύει απολύτως, χωρίς καμία αμφιβολία.
Το δεύτερο πράγμα που έπρεπε να κάνουν είναι να δουν αν με το νομοσχέδιο που κατέθεσαν τροποποιούν ή καταργούν τις γενικές διατάξεις του νόμου αυτού για τις αξιολογήσεις. Την απάντηση θα μπορούσαν να τους την είχαν δώσει οι νομικοί τους σύμβουλοι και είναι πολύ απλή: σε καμία περίπτωση! Πουθενά στο παρόν νομοσχέδιο δεν θίγονται οι σχετικές διατάξεις του 4024.
Με κίνδυνο να γίνω κουραστική θα σας διαβάσω το άρθρο 35 παρ.4 του ν. 4024/2011, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα που μιλάμε:
«Από 01/12/2012 τίθεται σε εφαρμογή διαδικασία αξιολόγησης των οργανικών μονάδων και του προσωπικού των φορέων του Δημοσίου και του ευρύτερου Δημοσίου Τομέα, όπως ειδικότερα οι φορείς αυτοί προσδιορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών - Διοικητικής Μεταρρύθμισης η οποία εκδίδεται μέχρι 31/12/2011.
Η διαδικασία αξιολόγησης διενεργείται με αξιοκρατικά - επιστημονικά κριτήρια με την συνδρομή και εξωτερικών συμβούλων. Βάσει του αποτελέσματος της αξιολόγησης και το αργότερο μέχρι 31/12/2014 ολοκληρώνεται η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών, συντάσσονται οργανογράμματα, καταργούνται υπηρεσιακές μονάδες περιορισμένου αντικειμένου ή αρμοδιοτήτων, μετακινείται ή μετατίθεται το προσωπικό αυτών και καταργούνται οργανικές θέσεις που πλεονάζουν».
Με απλά λόγια, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, πριν από την οποιαδήποτε κατάργηση - έστω και μιας οργανικής θέσης - πρέπει να έχει προηγηθεί αξιοκρατική και επιστημονική αξιολόγηση του αντιστοίχου φορέα, όπως ρητά ορίζει ο νόμος.
Αυτά περί μη ύπαρξης νομικών ορισμών της διαδικασίας αξιολόγησης που επικαλέσθηκε ο κ. Μητσοτάκης. Ο νόμος ορίζει επακριβώς την υποχρέωση σας να αξιολογείτε τους δημόσιους φορείς - ακόμα και τα ΝΠΙΔ - χωρίς να την αφήνει στη διακριτική σας ευχέρεια, θέτοντας μάλιστα και σαφή προθεσμία προς τούτο. Επομένως ήσασταν υποχρεωμένοι να τους αξιολογήσετε όλους πριν έρθετε εδώ να προτείνετε την κατάργηση τους. Τελεία και παύλα. Άλλωστε γι’ αυτό το λόγο το υπουργείο σας εξέδωσε και σχετική υπουργική απόφαση που είμαι βέβαιη ότι τη γνωρίζετε στις 11 Ιανουαρίου 2012, την οποία μάλιστα συνυπογράφει ο κ. Βενιζέλος.
Συμπέρασμα: ο νόμος ισχύει, η υπουργική απόφαση ισχύει. Όλα τα υπόλοιπα είναι νομικά μυθεύματα. Οι προαποφασισμένες καταργήσεις που μας φέρατε εδώ προς έγκριση πολύ απλά δεν είναι νόμιμες γιατί δεν υπάρχουν επιστημονικές αξιολογήσεις. Ούτε έχουν γίνει αξιολογήσεις φορέων σύμφωνα με το νόμο ούτε βέβαια αλλάζετε το νόμο περί αξιολογήσεων όπως ψευδώς ισχυριστήκατε. Πρόκειται για ένα παραμύθι που δεν πρόκειται να σταθεί κ. υπουργέ. Θα καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος στα δικαστήρια! Θα καταρρεύσει ακόμα κι αν υποκλέψετε την ψήφο της Βουλής. Οι αυθαίρετες αποφάσεις που πήρε η Συγκυβέρνηση μαζί με την Τρόικα δεν θα έχουν τελικά καμία νομιμοποίηση!
Επειδή κύριε Πρόεδρε για μας πλέον τίθεται ένα εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα ηθικής τάξης, οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ζητούμε από τον κ. Μητσοτάκη να αποσύρει άμεσα, εδώ και τώρα, το νομοσχέδιο αυτό που ευτελίζει όχι μόνο την κοινοβουλευτική διαδικασία αλλά και τους ίδιους τους βουλευτές».
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ