2014-03-13 14:31:55
Φωτογραφία για Εκτός εκλογών οι νυν πρυτάνεις - Τον Μάιο οι εκλογές και στο Πανεπιστήμιο Πατρών
Δεν έχει δικαίωμα να θέσει ξανά υποψηφιότητα για να εκλεγεί κανείς από τους νυν πρυτάνεις των ΑΕΙ, καθώς ολοκλήρωσαν ομαλά τη θητεία τους. Αυτό αναφέρεται στην απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) που δημοσιεύτηκε το απόγευμα της Τετάρτης και την παρουσιάζει σήμερα «Το Βήμα».

Η ίδια απόφαση όμως αποτελεί «χαστούκι» για τα μέλη του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Αθηνών τα οποία ουσιαστικά «επιπλήττει» νομικά για τον πρόσφατο αποκλεισμό υποψήφιας κοσμήτορα από τη Φιλοσοφική Σχολή με ελλιπή αιτιολογία. Η απόφαση του ΝΣΚ όμως επιβεβαιώνει και την ανάγκη «θεραπείας» του νόμου Διαμαντοπούλου για τα ΑΕΙ, καθώς αναφέρει ότι χαρακτηρίζεται από εξαιρετικές ασάφειες.

Ρόλος του ΝΣΚ, όπως είναι γνωστό, είναι να γνωμοδοτεί επί των νόμων που έχουν ψηφισθεί και των νομικών προβλημάτων που τυχόν παρουσιάζουν.

Γι' αυτό και ο υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος προσέφυγε σε αυτό προκειμένου να λάβει απαντήσεις για όλα τα «γκρίζα σημεία» που αφορούν τις επερχόμενες πρυτανικές εκλογές του Μαΐου σε δέκα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας: Πανεπιστήμια Αθηνών, Γεωπονικό, Αιγαίου, Δημοκρίτειο, Ιωαννίνων, Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης, Μακεδονίας, Πάτρας, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.


Οι απαντήσεις και ο νέος «χάρτης»

Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους έδωσε λοιπόν τις παρακάτω απαντήσεις:

- Οι νυν πρυτάνεις των ΑΕΙ ολοκληρώνουν τον Μάιο τις θητείες τους κανονικά και συνεπώς δεν έχουν δικαίωμα να θέσουν ξανά υποψηφιότητα καθώς ο νόμος προβλέπει μία μόνο θητεία. Θα είχαν δικαίωμα να είναι εκ νέου υποψήφιοι εάν η θητεία τους είχε διακοπεί με την ψήφιση του νέου νόμου-πλαισίου, κάτι που επί υπουργίας Διαμαντοπούλου στην Παιδεία είχε αποφασιστεί, αλλά ο νυν υπουργός κ. Αρβανιτόπουλος έδωσε στους πρυτάνεις των ΑΕΙ τη δυνατότητα να την ολοκληρώσουν.

- Δεν αποτρέπονται από το να βάλουν υποψηφιότητα για τη θέση του πρύτανη όσοι επιθυμούν αλλά βρίσκονται κοντά στο όριο συνταξιοδότησης. Υπάρχει ο περιορισμός ότι εφόσον εκλεγούν, όταν έλθει ο χρόνος που πρέπει να πάρουν τη σύνταξή τους θα πρέπει να παραιτηθούν και να προκηρυχθούν νέες εκλογές για την αντικατάστασή τους.

Για τους καθηγητές που προέρχονται από το εξωτερικό δεν τίθεται όριο ηλικίας, αλλά ακολουθούνται όσα προβλέπονται από το μητρικό πανεπιστήμιο. Για να βάλουν υποψηφιότητα για πρυτάνεις όμως θα πρέπει να είναι πλήρους απασχόλησης καθηγητές στο ξένο πανεπιστήμιο και όχι απλά επισκέπτες καθηγητές.

- Σε κάθε περίπτωση, οι υποφιότητες για εκλογή κοσμηητόρων θα πρέπει να περνούν για προεπιλογή και έγκριση από τα Συμβούλια των ΑΕΙ. Σε κάποια πανεπιστήμια, όπως π.χ. το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, σε σχολές όπου οι υποψήφιοι ήταν λιγότεροι των τριών, οι πρυτανικές αρχές δεν έστειλαν καν τις υποψηφιότητας στα Συμβούλιά τους, αλλά τις ολοκλήρωσαν εσωτερικά. Αναλογα με το μέγεθος του Ιδρύματος μπορούν να είναι ένας, δύο ή τρεις, αλλά το Συμβούλιο διατηρεί απολύτως το δικαίωμα να κρίνει εάν έχουν τα τυπικά προσόντα για κάτι τέτοιο.

- Στις περιπτώσεις εκείνες που η υποψηφιότητα είναι μία, όπως συνέβη στην περίπτωση της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, τα μέλη του ΝΣΚ αναφέρονται επί μακρόν στο πόσο αυστηρή, πλήρως αιτιολογημένη και σαφής ως προς την επιστημονική και διοικητική «αξία» του υποψηφίου πρέπει να είναι τα Συμβούλια.

Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο του ΕΚΠΑ απέκλεισε πρόσφατα τη μοναδική υποψήφια στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, την καθηγήτρια κυρία Ελένη Καραμαλέγκου, με μοναδική αιτιολογία ότι «δεν έπεισε» τα μέλη του. Η περίπτωση αυτή μάλιστα ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στο εσωτερικό του Ιδρύματος αλλά και στη Σύνοδο Πρυτάνεων.

Κατόπιν αυτών, τα δεδομένα αλλάζουν στις πρυτανικές εκλογές του Μαΐου και ένας καινούργιος «χάρτης» υποψηφιοτήτων αναμένεται να εμφανιστεί τις επόμενες ημέρες.

Πηγή: tovima
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ