2014-03-14 10:40:10
Φωτογραφία για Διώξεις σε πρώην στελέχη ΕΥΠ για τα «μυστικά κονδύλια»
Το άγνωστο παρασκήνιο με τις πλαστές αποδείξεις αμοιβών σε 14 δημοσιογράφους

Λαμπρόπουλος Βασίλης Γ. 

Ποινική δίωξη για πλαστογραφία, εκβιάσεις κα άλλα αδικήματα εναντίον έξι πρώην στελεχών της ΕΥΠ και ιδιωτών -ένας εξ αυτών διαμένει στην Θεσσαλία- άσκησε προ μερικών ημερών ο εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Δημήτρης Γκίζης για την υπόθεση της έκδοσης των 14 πλαστών αποδείξεων για υποτιθέμενη παροχή μεγάλων χρηματικών ποσών ως «αμοιβή από τα μυστικά κονδύλια των μυστικών υπηρεσιών σε ισάριθμους δημοσιογράφους».

Από την πολύμηνη έρευνα του εισαγγελέα εντοπίσθηκαν όλα τα πρόσωπα που συμμετείχαν στο κύκλωμα αλλά και διαμέρισμα εργαστήριο στο Χαλάνδρι που προχωρούσε σε πλαστογράφηση των παραστατικών που υποτίθεται ότι είχε εκδώσει η ΕΥΠ. Σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία η πλαστογράφηση των αποδείξεων που φέρεται να είχε κύριο στόχο την συκοφάντηση -ως κίνηση «αντιπερισπασμού»- των εκπροσώπων ΜΜΕ που είχαν ασχοληθεί με παράτυπες ενέργειες στελεχών των μυστικών υπηρεσιών
. Μάλιστα ανάμεσα στους διωκόμενους για την πλαστογράφηση είναι και άτομα που αντιμετώπιζαν κατηγορίες για κατασκοπεία και υπεξαίρεση εγγράφων από την ΕΥΠ, σε προγενέστερο χρονικό διάστημα. Όμως ο δικαστικός λειτουργός φέρεται να έχει εντοπίσει και άλλο σύστημα συμφερόντων πίσω από αυτήν την ενέργεια.

Στις 25 Απριλίου 2012 - λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές- είχε εμφανισθεί σε απογευματινή εφημερίδα, η πρώτη από αυτές τις αποδείξεις όπου εμφανιζόταν δημοσιογράφος, που ήταν και υποψήφιος βουλευτής, να «λαμβάνει τον προηγούμενο Ιανουάριο από τα μυστικά κονδύλια της ΕΥΠ το ποσό των 30.000 ευρώ για προσφερθείσες υπηρεσίες το Β' εξάμηνο του 2011». Η απόδειξη έφερε την υπογραφή υπαρκτών στελεχών της ΕΥΠ και σύμφωνα με στελέχη της Κατεχάκη «ήταν προσεκτικά πλαστογραφημένη και αληθοφανής, δείγμα ότι ο κατασκευαστής της είχε εσωτερική γνώση των πεπραγμένων των μυστικών υπηρεσιών».

Ο αναφερόμενος δημοσιογράφος αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε συναλλαγή με την ΕΥΠ. Λίγες εβδομάδες αργότερα στην ΕΣΗΕΑ στάλθηκε φάκελος με άλλες 13 «παρόμοιες» αποδείξεις υποτιθέμενων αμοιβών από την ΕΥΠ σε δημοσιογράφους. Ο τότε πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ κ. Δημήτρης Τρίμης μαζί με την τότε γραμματέα κυρία Μαρία Αντωνιάδου χειρίστηκαν με σεβασμό προς τους συναδέλφους τους το όλο ζήτημα, παρά την ισχυρή πίεση και την έντονη κριτική που δέχτηκαν από άλλα μέλη του ΔΣ της Ενώσεως Συντακτών, τα οποία ζητούσαν «εδώ και τώρα» δημοσιοποίηση του θέματος!

Η έρευνα ανατέθηκε σε δικαστικούς λειτουργούς αλλά και στην Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της ΕΛ.ΑΣ. Κεντρικό πρόσωπο της πλαστογραφίας θεωρείται πρώην τμηματάρχης της ΕΥΠ ο οποίος ωστόσο το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει βρεθεί εκτός μυστικών υπηρεσιών κατηγορούμενος για υπόθεση κατασκοπείας, υπεξαίρεση εγγράφων αλλά και το ζήτημα μίας προμήθειας της εταιρείας. Η δίκη για αυτήν την υπόθεση είναι σε εξέλιξη στην Ευελπίδων με τις καταθέσεις πρώην ανώτατων στελεχών της ΕΥΠ. Ο ίδιος έχει αναφερθεί σε «νόμιμες ενέργειες του και σε εκδικητική δίωξη του».

Επίσης κατηγορούμενος για την έκδοση πλαστών αποδείξεων είναι και συγγενής του προαναφερόμενου που διαμένει στην κεντρική Ελλάδα. Επιπλέον κατηγορούμενος για την ίδια υπόθεση εμφανίζεται και 48χρονος επιχειρηματίας που έχει δηλώσει ότι είναι συνεργάτης και πληροφοριοδότης της ΕΥΠ και είχε συσχετισθεί με την υπόθεση κολεγίου εκπαίδευσης υπαλλήλων των μυστικών υπηρεσιών αλλά και μιας εξαγοράς εταιρείας Πληροφορικής στη οδό Αχαρνών. Αστυνομικές και δικαστικές πηγές μιλούν για μια εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση με μεγάλες προεκτάσεις.
ΒΗΜΑ
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ