2014-03-17 17:33:25
Σε ένα πεδίο σύγκλησης απόψεων προκειμένου να αποφευχθούν μελλοντικά λάθη στον Ενεργειακό Τομέα αλλά και κατάθεσης προτάσεων για λύσεις στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας και αξιοποίησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), εξελίχθηκε η πρώτη κοινή δημόσια παρουσία των υποψήφιων Περιφερειαρχών Δυτικής Ελλάδας που διοργάνωσε το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, το απόγευμα της Παρασκευής 14 Μαρτίου στα πλαίσια των εκδηλώσεων του διημέρου «3ου Forum Ενέργειας» στο ξενοδοχείο Αστήρ Πάτρας.
Ειδικότερα η συζήτηση επικεντρώθηκε στο θέμα στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων πετρελαίων, το πρόβλημα με τους αγρότες που έχουν δεσμεύσει χιλιάδες στρέμματα για φωτοβολταϊκά, που πλέον δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα οικονομικά οφέλη, και στο θέμα της παροχής φθηνότερης ενέργειας στη βιομηχανία, τα νοικοκυριά και τους αγρότες.
Το παρόν τους στην εκδήλωση του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος με θέμα «Πολιτικές για τον ενεργειακό τομέα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: Οι προτάσεις των υποψηφίων στις εκλογές της 18ης Μαΐου 2014» έδωσαν όλοι οι μέχρι στιγμής υποψήφιοι, πλην του βουλευτή του ΚΚΕ κ. Καραθανασόπουλου που απουσίασε λόγω αντικειμενικής αδυναμίας.
Ως συντονιστής της συζήτησης, ο Αθανάσιος Γιανναδάκης, Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδος, έθεσε στον εναρκτήριο χαιρετισμό του δύο θέματα. Ως πρώτο και σημαντικότερο θέμα χαρακτήρισε το Φυσικό Αέριο. «Εάν δεν προχωρήσει το θέμα της έλευσης του Φυσικού Αερίου, όποια επένδυση χωρίς τη χρήση του δεν θα είναι βιώσιμη στην περιοχή στο μέλλον ενώ όσον αφορά τον Ανατολικό Άξονα της χώρας, θα συνεχίσει να είναι πιο ανταγωνιστικός εξασφαλίζοντας για τη βιομηχανία, 20-30% φθηνότερη ενέργεια» τόνισε ενώ αναφέρθηκε ακόμη και στο θέμα της ανάγκης αξιοποίησης των γεωργικών αποβλήτων για την παραγωγή ενέργειας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ
Πρώτος ομιλητής (κατά αλφαβητική σειρά) ήταν ο πρώην υφυπουργός και υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Γιάννης Ζαφειρόπουλος.
Αναφερόμενος στο θέμα του Φυσικού Αερίου επεσήμανε ότι κακώς συνδέθηκε μόνο με τη λειτουργία του εργοστασίου της Μεγαλόπολης, τονίζοντας ότι ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού της Δυτικής Ελλάδας και του υπόλοιπου δυτικού άξονα, που αριθμεί πάνω από 1 εκατ. πληθυσμού, μένει έτσι ακάλυπτο από ένα φθηνό και με μικρή περιβαλλοντική επιβάρυνση, ενεργειακό πόρο. Στην συνέχεια μίλησε για την ανάγκη τροποποίησης του χωροταξικού σχεδιασμού στην ενέργεια και χωροθέτησης των δικτύων τηλεθέρμανσης και δικτύων αποθήκευσης και διανομής υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα. Τέλος αναφέρθηκε στην ανάγκη αξιοποίησης από τη νέα Περιφερειακή Αρχή του Συμφώνου των Δημάρχων της Ε.Ε. που έχει υπογράψει η Πάτρα και άλλες δημοτικές αρχές στην περιφέρεια, με στόχο τη μείωση των εκπομπών CO2 (διοξείδιο άνθρακα) κατά 20%. «Στη νέα Προγραμματική Περίοδο θα πρέπει να δώσουμε έμφαση στη διαμόρφωση μιας νέας αντίληψης στην λειτουργία της περιφερειακής οικονομίας διότι, όλο και περισσότερο, οι αναπτυξιακές μας δυνάμεις διαρθρώνονται γύρω από συμφέροντα και λιγότερο σε σχέση με κοινές ιδεολογικές και πολιτικές αντιλήψεις» κατέληξε ο κ. Ζαφειρόπουλος.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΤΣΑΝΙΩΤΗΣ
Στη συνέχεια ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Ανδρέας Κατσανιώτης, τόνισε ότι «η Δυτική Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει σταυροδρόμι ενέργειας, ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος», τονίζοντας ότι «η χρήση του ενεργειακού πλούτου της περιοχής πρέπει να γίνει εφαλτήριο ανάπτυξης και όχι ευκαιριακού κέρδους».
«Το μέλλον και η ανάπτυξη θα κριθούν από τη δυναμική αξιοποίησης των ενεργειακών πόρων και των φιλικών πηγών ενέργειας» συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι «το αίτημα για Φυσικό Αέριο στη Δυτική Ελλάδα είναι σήμερα πιο έντονο από ποτέ, για τη βιομηχανία, τους πολίτες και τον πρωτογεννή τομέα».
Τόνισε ακόμη ότι η Περιφέρεια πρέπει να δώσει προτεραιότητα και στην εκμετάλλευση της βιομάζας, στον τομέα της επεξεργασίας μεταποίησης γεωργικών προϊόντων και έκλεισε την ομιλία του λέγοντας «βασική μας αρχή θα πρέπει να είναι να πιάσουμε τους στόχους 20-20 μέχρι το 2020, το 20% στην εξοικονόμηση ενέργειας στον κτιριακό τομέα και το 20% στην παραγόμενη ισχύ να είναι από την εκμετάλλευση των ΑΠΕ».
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΣ
Στη συνέχεια ο περιφερειάρχης και εκ νέου υποψήφιος για τη Αιρετή Περιφέρεια στη Δυτική Ελλάδα, Απόστολος Κατσιφάρας ανακοίνωσε ότι είναι πολύ πιθανό μέσα στον επόμενο μήνα να έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις για την εξόρυξη πετρελαίου σε Πατραϊκό και Ιόνιο.
«Στόχος μας είναι να έχουμε άμεσα τα οφέλη και από τη ‘νέα οικονομία’ των υδρογονανθράκων και σε περιφερειακό επίπεδο, παράλληλα όμως με προστασία της κρουαζιέρας, των υδατοκαλλιεργειών και του φυσικού περιβάλλοντος» τόνισε, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίηση του για την συζήτηση που εξελίχθηκε σε περιφερειακό επίπεδο, στα πλαίσια της έγκρισης της Μ.Π.Ε. για την εξόρυξη υδρογονανθράκων.
Στο χώρο των ΑΠΕ αναφέρθηκε στις σημαντικές δυνατότητες που προσφέρουν οι φυσικοί πόροι της περιοχής, επισημαίνοντας ιδιαίτερα τη δυναμική που μπορεί να προσφέρουν σε επίπεδο υδροηλεκτρικής παραγωγής, το φράγμα Πείρου – Παραπείρου και ο Αχελώος.
Επίσης όσον αφορά το «ενεργειακό μέλλον» της περιοχής, ανέφερε ότι «στα 2,5 χρόνια της θητείας μας προχωρήσαμε τόσο στη σύνταξη του τριετούς Αναπτυξιακού Σχεδιασμού της Περιφέρειας όσο και στην διαμόρφωση του σχεδίου για την αξιοποίηση των πόρων του νέου Σ.Ε.Σ. 2014-2020, όπου περιλαμβάνονται χρηματοδοτικές δράσεις για αξιοποίηση των ΑΠΕ και εξοικονόμηση ενέργειας».
Τέλος αναφέρθηκε και σε ένα ακόμη χρηματοδοτικό «εργαλείο» του Σ.Ε.Σ. 2014-2020, την «στρατηγική της Έξυπνης Εξειδίκευσης» για τη χρήση της έρευνας και της καινοτομίας στην αξιοποίηση των ΑΠΕ στη Δυτική Ελλάδα.
ΤΑΚΗΣ ΛΑΛΙΩΤΗΣ
Στη συνέχεια ο Τάκης Λαλιώτης, υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας και αντιπρόεδρος της Ε.Α.Σ Πατρών τόνισε ότι: «Τα τελευταία χρόνια η αγορά ενέργειας βιώνει με οδύνη τα λάθη και τις παραλείψεις του εσφαλμένου ενεργειακού σχεδιασμού» αναφέροντας τρία παραδείγματα.
Πρώτα το γεγονός ότι «οι αγρότες πίστεψαν όλα όσα τους έλεγαν και έτρεξαν να μετατρέψουν τα χωράφια τους σε μονάδες φωτοβολταϊκών, παίρνοντας δάνεια που σήμερα δεν μπορούν να αποπληρώσουν, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν σ’ ένα σύστημα που δεν ανταποκρίθηκε στις αποδόσεις που τους έταζαν».
Επίσης αναφέρθηκε στην έλλειψη αρδευτικών έργων όπου -όπως τόνισε- «η πλειονότητα των αγροτών χρησιμοποιεί γεωτρήσεις οι οποίες για να λειτουργήσουν απαιτούν ηλεκτρικό ρεύμα. Η ύπαρξη αρδευτικών έργων θα περιόριζε την κατανάλωση ρεύματος, θα μείωνε όπως είναι φυσικό, το κόστος παραγωγής και θα έβαζε τέλος στις συνέπειες από την εφαλμύρωση των υδάτων που δημιουργεί η υπεράντληση».
Τέλος αναφέρθηκε στο γεγονός ότι «οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές δεν έδωσαν όλα αυτά τα χρόνια τη βαρύτητα που έπρεπε στον ενεργειακό τομέα, με αποτέλεσμα να χαθούν μεγάλες ευκαιρίες για τη δημιουργία και λειτουργία υδροηλεκτρικών σταθμών, είτε στο Φράγμα του Πείρου- Παράπειρου, είτε στον Πηνειό». «Η Δυτική Ελλάδα εκτός από πύλη της Ελλάδος στη δύση μπορεί να αποτελέσει και ενεργειακή πύλη, εκμεταλλευόμενη τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, αρκεί να υπάρξει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός σε περιφερειακό επίπεδο βάσει των αναγκών της περιοχής μας» κατέληξε.
ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΣΩΚΟΣ
Από την πλευρά του ο Ευθύμιος Σώκος, υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, επεσήμανε ότι «έχουμε τεράστιες δυνατότητες για αύξηση της παραγόμενης ενέργειας από ΑΠΕ στη χώρα, όχι μόνο στο 20% της ισχύος που είναι η πρόβλεψη της Ε.Ε. για το 2020, αλλά 50% και σε σύντομο χρονικό διάστημα. Θα κερδίσουμε όμως αυτό το στοίχημα μόνο εάν αποφασίσουμε να συγκρουστούμε με τα συμφέροντα του ‘ενεργειακού λόμπι’ και τη γραφειοκρατία».
Όσον αφορά τις ΑΠΕ, ανέφερε ότι υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες αξιοποίησης του υδάτινου στοιχείου με υδροηλεκτρικά φράγματα. Για τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά πάρκα στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι δεν υπάρχει προστιθέμενη αξία από τις επενδύσεις που έχουν γίνει στη χώρα, καθώς «η εγχώρια βιομηχανία αδυνατεί να κατασκευάσει συστήματα για ΑΠΕ, με αποτέλεσμα τις αθρόες εισαγωγές».
Στη συνέχεια εξαπέλυσε επίθεση στον υπουργό Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, το θέμα του Αχελώου επισημαίνοντας ότι «εξήγγειλε για 7η φορά την εκτροπή του, επισκεπτόμενος πρόσφατα τη Θεσσαλία, αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις των κατοίκων και οργανώσεων στην Αιτ/νια αλλά και για την αρνητική απόφαση του ΣτΕ που για 7η φορά γνωμοδότησε αρνητικά για το έργο».
ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΡΟΥ
Από την πλευρά του ο Βασίλης Χατζηλάμπρου, βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, επεσήμανε ότι πρωταρχικό ρόλο για τη νέα Περιφερειακή Αρχή θα πρέπει να είναι «ένας νέος δημοκρατικός προγραμματισμός για την εξοικονόμηση ενέργειας και την παροχή φθηνής ενέργειας, με τους πολίτες συμμέτοχους στην προσπάθεια και τον κοινό αγώνα και όχι τον ‘αδύναμο κρίκο’ που δέχεται τις επιπτώσεις από τις συνέπειες της κρίσης και τα λάθη στο στρατηγικό σχεδιασμό στον τομέα της ενέργειας. Λάθη που έχουν ως αποτέλεσμα να υπάρχουν νοικοκυριά χωρίς ρεύμα και θέρμανση και χιλιάδες καταχρεωμένοι αγρότες και εγκλωβισμένοι από τις τράπεζες με δεσμευμένες γαίες για φωτοβολταϊκά που δεν αποδίδουν πλέον».
Μίλησε ακόμη για μια «νέα πολιτική που χρειάζεται για να ξεπεράσουμε τις κακοδαιμονίες αυτού του κράτους και να οδηγήσουμε στην ανασύνταξη και παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας και της βιομηχανίας, με μείωση του ενεργειακού κόστους».
«Δεν υπάρχει ελπίδα για ξένα κεφάλαια λόγω της ύφεσης, κανείς δεν υπολογίζει στην αύξηση της ενεργειακής κατανάλωσης στην Ελλάδα για να κάνει επενδύσεις συμπλήρωσε ενώ, όσον αφορά το Φυσικό Αέριο σχολίασε ότι «κομπάζουν για τον ΤΑΠ όμως δεν υπάρχει πρόβλεψη για το πώς θα πάρει η Ελλάδα Αέριο μέσω του Αγωγού που θα διασχίσει τη χώρα ενώ δεν έχει εξασφαλιστεί και η συμμετοχή ελληνικών κατασκευαστικών εταιρειών στην κατασκευή του».
«Μια σύμβαση με το Ελληνικό δημόσιο θα αρκούσε για να δεχθούν οι Ρώσοι να ρίξουν την τιμή του αερίου, όμως το μόνο που υπάρχει είναι κάποιες αναμονές στον αγωγό στην περίπτωση που στο μέλλον χρειαστεί να εξασφαλίσει αέριο η χώρα» κατέληξε.
Συζήτηση και δευτερολογίες
Παρεμβαίνοντας στη διάρκεια της εκδήλωσης, ο βουλευτής Αχαΐας της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης σχολίασε ότι «το ‘ενεργειακό’ δεν είναι ένα πρόβλημα που προέκυψε λόγω της κρίσης, είναι διαχρονικό και πρέπει να αντιμετωπιστεί η βάση της καταγραφής των διαχρονικών προβλημάτων». Επεσήμανε επίσης ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην κατανάλωση ενέργειας στα κτίρια, τονίζοντας ότι αυτό ότι πρόβλημα αποτελεί σήμερα μια «χαίνουσα πληγή». Ζήτησε ακόμη την ενεργοποίηση των τοπικών αρχών για την εξοικονόμηση ενέργειας σε δημοτικούς φωτισμούς και βιτρίνες καταστημάτων
Πρώτη προτεραιότητα του επόμενου Περιφερειακού Σχεδιασμού θα πρέπει να είναι ενεργειακή εξοικονόμηση, με βάση του πόρους του νέου ΕΣΠΑ (Σ.Ε.Σ. 2014-2020), τόνισε αναφέροντας ότι «δεν είναι ένα ζήτημα αντιπαλότητας, αλλά μας αφορά όλους».
Απαντώντας, ο περιφερειάρχης κ. Κατσιφάρας επεσήμανε ότι στο νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό για Σ.Ε.Σ. 2014-2020, υπάρχει ήδη πρόβλεψη για χρηματοδοτήσεις προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας σε κτίρια και δημόσιες υπηρεσίες αλλά και για σχετικές δράσεις από τους ΟΤΑ.
Για το θέμα των «εγκλωβισμένων» γαιών με τα φωτοβολταϊκά επανήλθαν τόσο ο κ. Σώκος όσο και ο κ. Χατζηλάμπρου με τον κ. Κατσιφάρα, συμφωνώντας μάλιστα ότι στην πολιτική που θα πρέπει να χαραχθεί στο μέλλον για το ‘ενεργειακό’ θα πρέπει να επανεξεταστεί το ζήτημα των επιδοτήσεων για την αξιοποίηση των ΑΠΕ, διότι αφενός σπαταλούνται χρήματα των φορολογουμένων και αφετέρου παρασύρονται οι αγρότες, δεσμεύοντας τις παραγωγικές εκτάσεις τους.
«Εθελοτυφλούμε μπροστά στο πρόβλημα» τόνισε από την πλευρά του ο κ. Λαλιώτης, μιλώντας για την «αναγκαία αλλαγής πολιτικής στην Ενέργεια προκειμένου να βρουν πρόσφορο πεδίο τόσο οι αγρότες που έχουν εγκλωβιστεί στην ακριβή ενέργεια και τα φωτοβολταϊκά, όσο και οι πολίτες να εξασφαλίσουν φθηνό ρεύμα και θέρμανση».
xespao
Ειδικότερα η συζήτηση επικεντρώθηκε στο θέμα στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων πετρελαίων, το πρόβλημα με τους αγρότες που έχουν δεσμεύσει χιλιάδες στρέμματα για φωτοβολταϊκά, που πλέον δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα οικονομικά οφέλη, και στο θέμα της παροχής φθηνότερης ενέργειας στη βιομηχανία, τα νοικοκυριά και τους αγρότες.
Το παρόν τους στην εκδήλωση του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος με θέμα «Πολιτικές για τον ενεργειακό τομέα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: Οι προτάσεις των υποψηφίων στις εκλογές της 18ης Μαΐου 2014» έδωσαν όλοι οι μέχρι στιγμής υποψήφιοι, πλην του βουλευτή του ΚΚΕ κ. Καραθανασόπουλου που απουσίασε λόγω αντικειμενικής αδυναμίας.
Ως συντονιστής της συζήτησης, ο Αθανάσιος Γιανναδάκης, Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδος, έθεσε στον εναρκτήριο χαιρετισμό του δύο θέματα. Ως πρώτο και σημαντικότερο θέμα χαρακτήρισε το Φυσικό Αέριο. «Εάν δεν προχωρήσει το θέμα της έλευσης του Φυσικού Αερίου, όποια επένδυση χωρίς τη χρήση του δεν θα είναι βιώσιμη στην περιοχή στο μέλλον ενώ όσον αφορά τον Ανατολικό Άξονα της χώρας, θα συνεχίσει να είναι πιο ανταγωνιστικός εξασφαλίζοντας για τη βιομηχανία, 20-30% φθηνότερη ενέργεια» τόνισε ενώ αναφέρθηκε ακόμη και στο θέμα της ανάγκης αξιοποίησης των γεωργικών αποβλήτων για την παραγωγή ενέργειας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ
Πρώτος ομιλητής (κατά αλφαβητική σειρά) ήταν ο πρώην υφυπουργός και υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Γιάννης Ζαφειρόπουλος.
Αναφερόμενος στο θέμα του Φυσικού Αερίου επεσήμανε ότι κακώς συνδέθηκε μόνο με τη λειτουργία του εργοστασίου της Μεγαλόπολης, τονίζοντας ότι ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού της Δυτικής Ελλάδας και του υπόλοιπου δυτικού άξονα, που αριθμεί πάνω από 1 εκατ. πληθυσμού, μένει έτσι ακάλυπτο από ένα φθηνό και με μικρή περιβαλλοντική επιβάρυνση, ενεργειακό πόρο. Στην συνέχεια μίλησε για την ανάγκη τροποποίησης του χωροταξικού σχεδιασμού στην ενέργεια και χωροθέτησης των δικτύων τηλεθέρμανσης και δικτύων αποθήκευσης και διανομής υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα. Τέλος αναφέρθηκε στην ανάγκη αξιοποίησης από τη νέα Περιφερειακή Αρχή του Συμφώνου των Δημάρχων της Ε.Ε. που έχει υπογράψει η Πάτρα και άλλες δημοτικές αρχές στην περιφέρεια, με στόχο τη μείωση των εκπομπών CO2 (διοξείδιο άνθρακα) κατά 20%. «Στη νέα Προγραμματική Περίοδο θα πρέπει να δώσουμε έμφαση στη διαμόρφωση μιας νέας αντίληψης στην λειτουργία της περιφερειακής οικονομίας διότι, όλο και περισσότερο, οι αναπτυξιακές μας δυνάμεις διαρθρώνονται γύρω από συμφέροντα και λιγότερο σε σχέση με κοινές ιδεολογικές και πολιτικές αντιλήψεις» κατέληξε ο κ. Ζαφειρόπουλος.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΤΣΑΝΙΩΤΗΣ
Στη συνέχεια ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Ανδρέας Κατσανιώτης, τόνισε ότι «η Δυτική Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει σταυροδρόμι ενέργειας, ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος», τονίζοντας ότι «η χρήση του ενεργειακού πλούτου της περιοχής πρέπει να γίνει εφαλτήριο ανάπτυξης και όχι ευκαιριακού κέρδους».
«Το μέλλον και η ανάπτυξη θα κριθούν από τη δυναμική αξιοποίησης των ενεργειακών πόρων και των φιλικών πηγών ενέργειας» συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι «το αίτημα για Φυσικό Αέριο στη Δυτική Ελλάδα είναι σήμερα πιο έντονο από ποτέ, για τη βιομηχανία, τους πολίτες και τον πρωτογεννή τομέα».
Τόνισε ακόμη ότι η Περιφέρεια πρέπει να δώσει προτεραιότητα και στην εκμετάλλευση της βιομάζας, στον τομέα της επεξεργασίας μεταποίησης γεωργικών προϊόντων και έκλεισε την ομιλία του λέγοντας «βασική μας αρχή θα πρέπει να είναι να πιάσουμε τους στόχους 20-20 μέχρι το 2020, το 20% στην εξοικονόμηση ενέργειας στον κτιριακό τομέα και το 20% στην παραγόμενη ισχύ να είναι από την εκμετάλλευση των ΑΠΕ».
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΣ
Στη συνέχεια ο περιφερειάρχης και εκ νέου υποψήφιος για τη Αιρετή Περιφέρεια στη Δυτική Ελλάδα, Απόστολος Κατσιφάρας ανακοίνωσε ότι είναι πολύ πιθανό μέσα στον επόμενο μήνα να έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις για την εξόρυξη πετρελαίου σε Πατραϊκό και Ιόνιο.
«Στόχος μας είναι να έχουμε άμεσα τα οφέλη και από τη ‘νέα οικονομία’ των υδρογονανθράκων και σε περιφερειακό επίπεδο, παράλληλα όμως με προστασία της κρουαζιέρας, των υδατοκαλλιεργειών και του φυσικού περιβάλλοντος» τόνισε, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίηση του για την συζήτηση που εξελίχθηκε σε περιφερειακό επίπεδο, στα πλαίσια της έγκρισης της Μ.Π.Ε. για την εξόρυξη υδρογονανθράκων.
Στο χώρο των ΑΠΕ αναφέρθηκε στις σημαντικές δυνατότητες που προσφέρουν οι φυσικοί πόροι της περιοχής, επισημαίνοντας ιδιαίτερα τη δυναμική που μπορεί να προσφέρουν σε επίπεδο υδροηλεκτρικής παραγωγής, το φράγμα Πείρου – Παραπείρου και ο Αχελώος.
Επίσης όσον αφορά το «ενεργειακό μέλλον» της περιοχής, ανέφερε ότι «στα 2,5 χρόνια της θητείας μας προχωρήσαμε τόσο στη σύνταξη του τριετούς Αναπτυξιακού Σχεδιασμού της Περιφέρειας όσο και στην διαμόρφωση του σχεδίου για την αξιοποίηση των πόρων του νέου Σ.Ε.Σ. 2014-2020, όπου περιλαμβάνονται χρηματοδοτικές δράσεις για αξιοποίηση των ΑΠΕ και εξοικονόμηση ενέργειας».
Τέλος αναφέρθηκε και σε ένα ακόμη χρηματοδοτικό «εργαλείο» του Σ.Ε.Σ. 2014-2020, την «στρατηγική της Έξυπνης Εξειδίκευσης» για τη χρήση της έρευνας και της καινοτομίας στην αξιοποίηση των ΑΠΕ στη Δυτική Ελλάδα.
ΤΑΚΗΣ ΛΑΛΙΩΤΗΣ
Στη συνέχεια ο Τάκης Λαλιώτης, υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας και αντιπρόεδρος της Ε.Α.Σ Πατρών τόνισε ότι: «Τα τελευταία χρόνια η αγορά ενέργειας βιώνει με οδύνη τα λάθη και τις παραλείψεις του εσφαλμένου ενεργειακού σχεδιασμού» αναφέροντας τρία παραδείγματα.
Πρώτα το γεγονός ότι «οι αγρότες πίστεψαν όλα όσα τους έλεγαν και έτρεξαν να μετατρέψουν τα χωράφια τους σε μονάδες φωτοβολταϊκών, παίρνοντας δάνεια που σήμερα δεν μπορούν να αποπληρώσουν, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν σ’ ένα σύστημα που δεν ανταποκρίθηκε στις αποδόσεις που τους έταζαν».
Επίσης αναφέρθηκε στην έλλειψη αρδευτικών έργων όπου -όπως τόνισε- «η πλειονότητα των αγροτών χρησιμοποιεί γεωτρήσεις οι οποίες για να λειτουργήσουν απαιτούν ηλεκτρικό ρεύμα. Η ύπαρξη αρδευτικών έργων θα περιόριζε την κατανάλωση ρεύματος, θα μείωνε όπως είναι φυσικό, το κόστος παραγωγής και θα έβαζε τέλος στις συνέπειες από την εφαλμύρωση των υδάτων που δημιουργεί η υπεράντληση».
Τέλος αναφέρθηκε στο γεγονός ότι «οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές δεν έδωσαν όλα αυτά τα χρόνια τη βαρύτητα που έπρεπε στον ενεργειακό τομέα, με αποτέλεσμα να χαθούν μεγάλες ευκαιρίες για τη δημιουργία και λειτουργία υδροηλεκτρικών σταθμών, είτε στο Φράγμα του Πείρου- Παράπειρου, είτε στον Πηνειό». «Η Δυτική Ελλάδα εκτός από πύλη της Ελλάδος στη δύση μπορεί να αποτελέσει και ενεργειακή πύλη, εκμεταλλευόμενη τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, αρκεί να υπάρξει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός σε περιφερειακό επίπεδο βάσει των αναγκών της περιοχής μας» κατέληξε.
ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΣΩΚΟΣ
Από την πλευρά του ο Ευθύμιος Σώκος, υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, επεσήμανε ότι «έχουμε τεράστιες δυνατότητες για αύξηση της παραγόμενης ενέργειας από ΑΠΕ στη χώρα, όχι μόνο στο 20% της ισχύος που είναι η πρόβλεψη της Ε.Ε. για το 2020, αλλά 50% και σε σύντομο χρονικό διάστημα. Θα κερδίσουμε όμως αυτό το στοίχημα μόνο εάν αποφασίσουμε να συγκρουστούμε με τα συμφέροντα του ‘ενεργειακού λόμπι’ και τη γραφειοκρατία».
Όσον αφορά τις ΑΠΕ, ανέφερε ότι υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες αξιοποίησης του υδάτινου στοιχείου με υδροηλεκτρικά φράγματα. Για τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά πάρκα στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι δεν υπάρχει προστιθέμενη αξία από τις επενδύσεις που έχουν γίνει στη χώρα, καθώς «η εγχώρια βιομηχανία αδυνατεί να κατασκευάσει συστήματα για ΑΠΕ, με αποτέλεσμα τις αθρόες εισαγωγές».
Στη συνέχεια εξαπέλυσε επίθεση στον υπουργό Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, το θέμα του Αχελώου επισημαίνοντας ότι «εξήγγειλε για 7η φορά την εκτροπή του, επισκεπτόμενος πρόσφατα τη Θεσσαλία, αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις των κατοίκων και οργανώσεων στην Αιτ/νια αλλά και για την αρνητική απόφαση του ΣτΕ που για 7η φορά γνωμοδότησε αρνητικά για το έργο».
ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΡΟΥ
Από την πλευρά του ο Βασίλης Χατζηλάμπρου, βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, επεσήμανε ότι πρωταρχικό ρόλο για τη νέα Περιφερειακή Αρχή θα πρέπει να είναι «ένας νέος δημοκρατικός προγραμματισμός για την εξοικονόμηση ενέργειας και την παροχή φθηνής ενέργειας, με τους πολίτες συμμέτοχους στην προσπάθεια και τον κοινό αγώνα και όχι τον ‘αδύναμο κρίκο’ που δέχεται τις επιπτώσεις από τις συνέπειες της κρίσης και τα λάθη στο στρατηγικό σχεδιασμό στον τομέα της ενέργειας. Λάθη που έχουν ως αποτέλεσμα να υπάρχουν νοικοκυριά χωρίς ρεύμα και θέρμανση και χιλιάδες καταχρεωμένοι αγρότες και εγκλωβισμένοι από τις τράπεζες με δεσμευμένες γαίες για φωτοβολταϊκά που δεν αποδίδουν πλέον».
Μίλησε ακόμη για μια «νέα πολιτική που χρειάζεται για να ξεπεράσουμε τις κακοδαιμονίες αυτού του κράτους και να οδηγήσουμε στην ανασύνταξη και παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας και της βιομηχανίας, με μείωση του ενεργειακού κόστους».
«Δεν υπάρχει ελπίδα για ξένα κεφάλαια λόγω της ύφεσης, κανείς δεν υπολογίζει στην αύξηση της ενεργειακής κατανάλωσης στην Ελλάδα για να κάνει επενδύσεις συμπλήρωσε ενώ, όσον αφορά το Φυσικό Αέριο σχολίασε ότι «κομπάζουν για τον ΤΑΠ όμως δεν υπάρχει πρόβλεψη για το πώς θα πάρει η Ελλάδα Αέριο μέσω του Αγωγού που θα διασχίσει τη χώρα ενώ δεν έχει εξασφαλιστεί και η συμμετοχή ελληνικών κατασκευαστικών εταιρειών στην κατασκευή του».
«Μια σύμβαση με το Ελληνικό δημόσιο θα αρκούσε για να δεχθούν οι Ρώσοι να ρίξουν την τιμή του αερίου, όμως το μόνο που υπάρχει είναι κάποιες αναμονές στον αγωγό στην περίπτωση που στο μέλλον χρειαστεί να εξασφαλίσει αέριο η χώρα» κατέληξε.
Συζήτηση και δευτερολογίες
Παρεμβαίνοντας στη διάρκεια της εκδήλωσης, ο βουλευτής Αχαΐας της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης σχολίασε ότι «το ‘ενεργειακό’ δεν είναι ένα πρόβλημα που προέκυψε λόγω της κρίσης, είναι διαχρονικό και πρέπει να αντιμετωπιστεί η βάση της καταγραφής των διαχρονικών προβλημάτων». Επεσήμανε επίσης ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην κατανάλωση ενέργειας στα κτίρια, τονίζοντας ότι αυτό ότι πρόβλημα αποτελεί σήμερα μια «χαίνουσα πληγή». Ζήτησε ακόμη την ενεργοποίηση των τοπικών αρχών για την εξοικονόμηση ενέργειας σε δημοτικούς φωτισμούς και βιτρίνες καταστημάτων
Πρώτη προτεραιότητα του επόμενου Περιφερειακού Σχεδιασμού θα πρέπει να είναι ενεργειακή εξοικονόμηση, με βάση του πόρους του νέου ΕΣΠΑ (Σ.Ε.Σ. 2014-2020), τόνισε αναφέροντας ότι «δεν είναι ένα ζήτημα αντιπαλότητας, αλλά μας αφορά όλους».
Απαντώντας, ο περιφερειάρχης κ. Κατσιφάρας επεσήμανε ότι στο νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό για Σ.Ε.Σ. 2014-2020, υπάρχει ήδη πρόβλεψη για χρηματοδοτήσεις προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας σε κτίρια και δημόσιες υπηρεσίες αλλά και για σχετικές δράσεις από τους ΟΤΑ.
Για το θέμα των «εγκλωβισμένων» γαιών με τα φωτοβολταϊκά επανήλθαν τόσο ο κ. Σώκος όσο και ο κ. Χατζηλάμπρου με τον κ. Κατσιφάρα, συμφωνώντας μάλιστα ότι στην πολιτική που θα πρέπει να χαραχθεί στο μέλλον για το ‘ενεργειακό’ θα πρέπει να επανεξεταστεί το ζήτημα των επιδοτήσεων για την αξιοποίηση των ΑΠΕ, διότι αφενός σπαταλούνται χρήματα των φορολογουμένων και αφετέρου παρασύρονται οι αγρότες, δεσμεύοντας τις παραγωγικές εκτάσεις τους.
«Εθελοτυφλούμε μπροστά στο πρόβλημα» τόνισε από την πλευρά του ο κ. Λαλιώτης, μιλώντας για την «αναγκαία αλλαγής πολιτικής στην Ενέργεια προκειμένου να βρουν πρόσφορο πεδίο τόσο οι αγρότες που έχουν εγκλωβιστεί στην ακριβή ενέργεια και τα φωτοβολταϊκά, όσο και οι πολίτες να εξασφαλίσουν φθηνό ρεύμα και θέρμανση».
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Άδεια 250.000-270.000 νεόδμητα σπίτια σε όλη την Ελλάδα
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΟΙ... ΕΥΧΕΣ ΤΗΣ ΑΡΣΕΝΑΛ ΣΤΟΝ ΚΑΜΠΕΛ! (ΡΗΟΤΟ)
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ