2014-03-18 16:15:26
Φωτογραφία για Σπάταλη η Ελλάδα στη χρήση του νερού;
Μεγαλύτερο το ποσοστό χρήσης νερού σε καλλιέργεις στην χώρα μας σε σχέση με τις υπόλοιπες μεσογειακές χώρες – Ποιες λύσεις προτείνει το ΙΓΜΕ

Με αφορμή τον φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού επανέρχεται στην επικαιρότητα ένα μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Το πρόβλημα της σπατάλης, της αλόγιστης χρήσης του νερού.

Σύμφωνα με μελέτες του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών ( Ι.Γ.Μ.Ε ), η Ελλάδα παρουσιάζει μεγαλύτερο ποσοστό χρήσης νερού, κυρίως στην άρδευση καλλιεργειών, σε σύγκριση με άλλες μεσογειακές χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία. Αν και προς το παρόν η χώρα μας δεν αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα έλλειψης νερού, εντούτοις παραμένει "αγκάθι" η σπατάλη νερού που γίνεται στον κλάδο της γεωργίας.

Ειδικότερα στις παντός είδους γεωργικές εργασίες απορροφάται το 86% των χρησιμοποιούμενων υδάτινων πόρων, όταν ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος αγγίζει μόλις το 24%!


Η περιβαλλοντική οργάνωση Μεσόγειος SOS τονίζει ότι στόχος της χώρας μας θα πρέπει να είναι η μείωση της κατανάλωσης του νερού στο μισό, χωρίς όμως να το στερηθεί το κοινωνικό σύνολο και χωρίς να απαιτούνται σημαντικές επιβαρύνσεις στις υποδομές.

Η περιβαλλοντική οργάνωση σημειώνει ότι η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών ανάλογα με τις ειδικές συνθήκες κάθε περιοχής, ώστε να μη προτιμώνται οι υδροβόρες καλλιέργειες, αλλά και η στροφή στη βιολογική γεωργία, είναι από τα πρώτα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν.

Αλλά και η χρήση των κατάλληλων τεχνολογιών για το πότισμα των γεωργικών καλλιεργειών, για παράδειγμα η χρήση χρονοδιακότπη και η επαναχρησημοποίηση του νερού, είναι από τα θέματα που θα πρέπει να επανεξετάσει ο γεωργικός κλάδος στη χώρα μας και πρωτίστως οι ειδικοί επιστήμονες και οι ασχολούμενοι επαγγελματικά με την γεωργία.

Πάντως, ήδη από το 2000 η Ελλάδα μαζί με τις υπόλοιπες χώρες-μέλη της ΕΕ, καλείται να εφαρμόσει την Ευρωπαϊκή Οδηγία για το νερό, η οποία θέτει ως αδιαπραγμάτευτο στόχο την καλή οικολογική ποιότητα όλων των υδάτινων σωμάτων και τον περιορισμό των φαινομένων ρύπανσης των υδάτινων πόρων και πηγών.
πηγη
pestanea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ