2014-03-18 18:55:18
Φέτος συμπληρώνονται ενενήντα πέντε (95) χρόνια από τότε που ο Μουσταφά Κεμάλ πασάς μπήκε με τους τσέτες του στην Σαμψούντα και έβαλε σε εφαρμογή το σχέδιο για τον ξεριζωμό των Ελλήνων του Πόντου (19 Μαΐου 1919). Το τέλος της αποτρόπαιης αυτής πράξης, το 1923, είχε ως τραγικό απολογισμό 353.000 αθώα θύματα και τον ξεριζωμό από τις πατρογονικές εστίες εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου.
Αυτοί διωκόμενοι για να σωθούν εγκατέλειψαν ότι για τρεις χιλιάδες χρόνια δημιούργησαν στον ιστορικό Πόντο και εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, την Αμερική, την Αυστραλία και τις χώρες της πρ. Ε.Σ.Σ.Δ.
Την φετινή χρονιά (2014), επιστήμονες και δημοσιογράφοι Μ.Μ.Ε και αντιπροσωπεία φορέων, εκπροσώπων εκατομμυρίων Ελλήνων από όλο τον κόσμο, που έλκουν την καταγωγή τους από τον ιστορικό Πόντο, όπου έζησαν οι πρόγονοί τους από τον 8ο αιώνα π.Χ., έως τον 20ο αιώνα μ. Χ., θεωρώντας ότι ο αγώνας για την αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ελληνισμού, που συνέβη την περίοδο (1914 - 1923) από τους νεότουρκους και τους Κεμαλιστές, πρέπει να ενταθεί και να δοθεί στους Διεθνείς Οργανισμούς, διοργανώνουν για έκτη φορά στις Βρυξέλλες εκδηλώσεις προώθησης και διεθνοποίησης του ζητήματος της Γενοκτονίας, από τις 6 έως τις 8 Απριλίου.
Οι εκδηλώσεις αυτές οργανώνονται σε συνεργασία με τον «Σύλλογο Ελλήνων Ποντίων Βρυξελλών» και με την αρωγή του Ευρωβουλευτή του Γερμανικού κράτους κ. Γιώργου Χατζημαρκάκη, κορυφώνονται δε στις 7 Απριλίου 2014 στις 18:00 η ώρα, στην αίθουσα Α3Ε-2, στο κτίριο Altiero Spinelli, με ημερίδα, η οποία περιλαμβάνει τα εξής θέματα:
α) Το θέμα της τύχης των Ελληνικών - Χριστιανικών μνημείων στην Τουρκία που συνεχίζουν να καταστρέφονται ή μεθοδευμένα επιχειρείται η αλλοίωση της ιστορίας και της φυσιογνωμίας τους.
Ομιλητής ο εκπαιδευτικός - συγγραφέας κ. Στάθης Ταξίδης.
β) Το θέμα της πρόσφατης (καλοκαίρι του 2013) μετατροπής από τις Τουρκικές αρχές του Βυζαντινού Ναού του 13ου αιώνα, της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας, από Μουσείο σε ισλαμικό τέμενος.
Ομιλήτρια: Παρύσατις Παπαδοπούλου, καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής του Α.Π.Θ.
γ) Της μεταφοράς και τοποθέτησης στους χώρους της ανακαινισμένης Μονής Παναγίας Σουμελά ,των 156 κειμηλίων της παλαίφατης Μονής της Σουμελά του Πόντου που σήμερα φυλάσσονται σε διάφορους χώρους, από τις Τουρκικές αρχές.
Ομιλητής ο δικηγόρος κ. Χαράλαμπος Αποστολίδης, Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά»,
δ) Το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χιλιάδων ποντιόφωνων της Τουρκίας, που δεκαετίες τώρα καταπατούνται, καθώς και την προώθηση στο Ε.Κ. του αιτήματος για αναγνώριση της Γενοκτονίας, που οργάνωσαν οι νεότουρκοι και οι κεμαλιστές την περίοδο 1914–1923 ,εκτός των Αρμενίων και σε βάρος των Ελλήνων του Πόντου.
Ομιλητής, ο Υπουργός τουρισμού του Βελγίου, Χρήστος Δουλγερίδης.
Στο πλαίσιο των προαναφερθέντων εκδηλώσεων, έχει προγραμματιστεί για τις 6 Απριλίου 2014, στις 11 π.μ., επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας στον μητροπολιτικό ναό των Ταξιαρχών, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Βελγίου κ. Αθηναγόρα, ενώ στις 7 Απριλίου 2014, θα πραγματοποιηθεί έκθεση φωτογραφικού και αρχειακού υλικού με την επιμέλεια της κ. Ελένης Σαββίδου και συνέντευξη τύπου, 3 μ.μ.στο Ε.Κ. Η αποστολή θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους κομμάτων και επικεφαλείς επιτροπών.
Στόχος της αποστολής είναι η ευαισθητοποίηση στα παραπάνω θέματα των Διεθνών Οργανισμών, ευρωβουλευτών και των αρμόδιων οργάνων του Ε.Κ., από το οποίο ζητάμε να ασκήσει την επιρροή του στην Τουρκία, για να προχωρήσει στην επίλυσή τους.
Στην αποστολή συμμετέχουν:
15 δημοσιογράφοι Μ.Μ.Ε. καθώς και αντιπρόσωποι:
- Του Παγκόσμιου Συμβούλιου Ποντιακού Ελληνισμού (ΠΑ.Σ.Π.Ε.),
- Της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων Ευρώπης (Ο.Σ.Ε.Π.Ε.)
- Της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (Π.Ο.Π.Σ.)
- Της Ομοσπονδίας Ποντίων Αυστραλίας (Ο.Σ.Π.Α.)
- Συλλόγων Ποντίων χωρών της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ.
- Του Συλλόγου Ποντίων Νοτίου Αφρικής
- Ποντιακής Νεολαίας Ρωσίας, Ελλάδος, Γερμανίας και Κύπρου
- Εύξεινου Λέσχης Ευρωπαίων Πολιτών καθώς επίσης και εξαμελής χορευτική ομάδα νέων Ποντιακής καταγωγής.
Π.Α.Σ.Π.Ε - Ο.Σ.Ε.Π.Ε - Π.Ο.Π.Σ - Ο.Σ.Π.Α.
Πρόσκληση
Οι Πρόεδροι του ΠΑ.Σ.Π.Ε., της Ο.ΣΕ.Π.Ε., ΤΗΣ Π.Ο.Π.Σ., ΤΗΣ Ο.Π.Σ.Α. και οι εκπρόσωποι φορέων από τις χώρες της πρ. Ε.Σ.Σ.Δ., της Νότιας Αφρικής και της «Ευξείνου Λέσχης Ευρωπαίων Πολιτών», σας προσκαλούν να τιμήσετε με την παρουσία σας, την ημερίδα που διοργανώνουν με θέμα:
1) «Το Ποντιακό Ζήτημα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο»
2) «Η τύχη των Ελληνοχριστιανικών Μνημείων και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία»,
που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 6:00 μ.μ. στην αίθουσα Α3Ε-2, στο κτίριο ALTIERO SPINELLI του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Αναλυτικά το πρόγραμμα
Κυριακή 6 Απριλίου 2014
11:00 - Επιμνημόσυνη δέηση στον Μητροπολιτικό Ναό των Ταξιαρχών(Av. De Stalingrand 34, 1000 Βρυξέλλες), χοροστατούντος του Μητροπολίτη Βρυξελλών, κ. Αθηναγόρα, που οργανώνεται από το Σύλλογο Ελλήνων Ποντίων στις Βρυξέλλες «Καμίαν Κεν Αργώς».
11:55 – Ομιλία, από τον κ. Στέφανο Τανιμανίδη, Επίτιμο Πρόεδρο της Π.Ο.Π.Σ. με θέμα: « Γιατί επιμένουμε, ενενήντα ένα χρόνια μετά την Γενοκτονία και τον ξεριζωμό που υπέστησαν οι πρόγονοί μας από τις εστίες τους».
13:00-19:00 Ελεύθερη περιήγηση στις Βρυξέλλες
19:00 - Συνεστίαση και χορευτική εκδήλωση σε αίθουσα στις Βρυξέλλες
Δευτέρα 7 Απριλίου 2014
9:00 – Είσοδος ( Place du Luxembourg) αποστολής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
9:30 - Καλωσόρισμα και περιήγηση στους χώρους του Κοινοβουλίου από τον Ευρωβουλευτή κ. Γιώργο Χατζημαρκάκη.
11:00 - Συναντήσεις με στελέχη και εκπροσώπους οργάνων και πολιτικών σχηματισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
15:00-17:00 - Συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα PHS 1 C047 του Ε.Κ
17:50 - Προσέλευση στην αίθουσα Α3Ε-2, στο κτίριο Altiero Spinelli.
18:00 - Χαιρετισμός από εκπρόσωπο του Ε.Κ. και τον Ευρωβουλευτή, Γιώργο Χατζημαρκάκη.
18:25 - Αντιφώνηση από εκπροσώπους της αποστολής.
18:45 - Θέμα: «Ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία». Ομιλητής: ο κ. Χρήστος Δουλγερίδης. Υπουργός Τουρισμού του Βελγίου.
19:00 - Θέμα: «Η τύχη των ελληνοχριστιανικών μνημείων στην Τουρκία και η μετατροπή του ναού της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας, από μουσείο σε τζαμί». Ομιλητής: Στάθης Ταξίδης, εκπαιδευτικός-συγγραφέας.
19:15 - Θέμα: «Μεταφορά των 156 κειμηλίων της Μονής της «Παναγίας Σουμελά», που φυλάσσονται σε διάφορους χώρους στην Τουρκία, στην ανακαινισμένη Μονή στον ιστορικό Πόντο». Ομιλητής: Χαράλαμπος Αποστολίδης, δικηγόρος.
19:30 - Τοποθετήσεις ευρωβουλευτών, εκπροσώπων πολιτικών σχηματισμών και φορέων.
20:00 - Έκδοση σχετικού ψηφίσματος.
Παρουσίαση του πυρρίχιου χορού ,από χορευτικό τμήμα, της Ένωσης Ποντίων Καλαμαριάς. Στη λύρα, ο Αθανάσιος Στυλίδης και στο νταούλι ο Κώστας Ζώης.
Λήξη Ημερίδας.
Το πρόγραμμα θα συντονίσουν, η δικηγόρος κ. Αικατερίνη Τσαπικίδου και ο δημοσιογράφος Αντώνης Πουγαρίδης.
Στο χώρο της ημερίδας θα λειτουργήσει, σχετική έκθεση φωτογραφίας, σε επιμέλεια της κ. Λένας Σαββίδου.
Στη συνέχεια θα παρατεθεί γεύμα στα μέλη της αποστολής από τον κ. Γιώργο Χατζημαρκάκη, σε μαγαζί στην Grand Ρlaz των Βρυξελλών.
Συνοπτικό ιστορικό της Γενοκτονίας που συντελέσθηκε σε βάρος του Ελληνισμού του Πόντου από τους Νεότουρκους και τους Κεμαλιστές την περίοδο 1914-1923
Στις 19 Μαΐου 1919 με εντολή του Μουσταφά Κεμάλ Πασά, τέθηκε σε εφαρμογή η δεύτερη φάση του άρτια μελετημένου σχεδίου εξόντωσης του ελληνικού πληθυσμού που διέμενε στα βόρεια παράλια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Η επιχείρηση άρχισε με τη σύλληψη και την εκτέλεση της πνευματικής και κοινωνικής ηγεσίας του Ελληνισμού του Πόντου και συνεχίστηκε με μαζικές σφαγές, εξορίες και εκτοπίσεις Ποντίων σε όλη την Οθωμανική επικράτεια.
Ανάμεσα στα εκατοντάδες ντοκουμέντα που πιστοποιούν το ειδεχθές αυτό έγκλημα και έχουν δημοσιευθεί, χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Βρετανού Πρωθυπουργού Λόιντ Τζωρτζ στη Βουλή των Κοινοτήτων τον Ιούνιο του 1922: «Στον Πόντο δεκάδες χιλιάδες Ελλήνων, ανδρών, γυναικών και παιδιών απελαύνονταν και πέθαιναν. Ήταν καθαρή και ηθελημένη εξολόθρευση. Εξολόθρευση δεν είναι δική μου λέξη. Είναι η λέξη που χρησιμοποιεί η Αμερικάνικη Αποστολή».
Τελικά 353.000 Έλληνες του Πόντου εξοντώθηκαν με πρωτοφανή βαρβαρότητα. Το έγκλημα της Γενοκτονίας είχε συντελεστεί αρχικά (1914-1918) από τους Νεότουρκουςκαι έμελλε να ολοκληρωθεί το (1919-1923) από τους Κεμαλιστές: Όσοι επέζησαν αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, τα ιερά τους και ότι για τρείς χιλιάδες χρόνια οι ίδιοι και οι πρόγονοί τους είχαν δημιουργήσει.
Εκκλησίες, μοναστήρια, μνημεία πολιτισμού, εκπαιδευτήρια, επιχειρήσεις, χιλιάδες συγγενείς και φίλους, που βίαια είχαν εξισλαμισθεί, να διασκορπιστούν σε όλο τον κόσμο και να μετακινηθούν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα και στις χώρες της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ.
15/28 Σεπτεμβρίου 1921 φυλακαί Τιμαρχανέ – Αμάσειας
Φίλτατη Ουρανία
Χθές ημέραν της Σταυροπροσκυνήσεως επαρουσιάσθην εις το δικαστήριον Ιστικλάλ, καμίαν ελπίδα δεν έχω πλέον, σήμερον θα δοθή η απόφασις η οποία βεβαίως θα είναι καταδικαστική, σας αφήνω υγείαν και εις την προστασίαν του Παναγάθου περιττά τα πολλά λόγια, θάρρος και εγκαρτέρησις και ελπίς επί Κύριον, δια να ημπορέσης το κατά δύναμιν να σηκώσης το βαρύ φορτίον σου.
Σας γλυκοφιλώ όλους
Ο Ματθαίος σου
Υ.Γ. Εις τα φίλτατα την ευχήν μου, καλήν πρόοδον και καλήν διαγωγήν όπως και μακρόθεν αγάλλεται.
Ο ίδιος (Ο Βουλευτής Τραπεζούντας στην Οθωμανική Βουλή Ματθαίος Κωφίδης)
epontos.blogspot.gr
Αυτοί διωκόμενοι για να σωθούν εγκατέλειψαν ότι για τρεις χιλιάδες χρόνια δημιούργησαν στον ιστορικό Πόντο και εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, την Αμερική, την Αυστραλία και τις χώρες της πρ. Ε.Σ.Σ.Δ.
Την φετινή χρονιά (2014), επιστήμονες και δημοσιογράφοι Μ.Μ.Ε και αντιπροσωπεία φορέων, εκπροσώπων εκατομμυρίων Ελλήνων από όλο τον κόσμο, που έλκουν την καταγωγή τους από τον ιστορικό Πόντο, όπου έζησαν οι πρόγονοί τους από τον 8ο αιώνα π.Χ., έως τον 20ο αιώνα μ. Χ., θεωρώντας ότι ο αγώνας για την αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ελληνισμού, που συνέβη την περίοδο (1914 - 1923) από τους νεότουρκους και τους Κεμαλιστές, πρέπει να ενταθεί και να δοθεί στους Διεθνείς Οργανισμούς, διοργανώνουν για έκτη φορά στις Βρυξέλλες εκδηλώσεις προώθησης και διεθνοποίησης του ζητήματος της Γενοκτονίας, από τις 6 έως τις 8 Απριλίου.
Οι εκδηλώσεις αυτές οργανώνονται σε συνεργασία με τον «Σύλλογο Ελλήνων Ποντίων Βρυξελλών» και με την αρωγή του Ευρωβουλευτή του Γερμανικού κράτους κ. Γιώργου Χατζημαρκάκη, κορυφώνονται δε στις 7 Απριλίου 2014 στις 18:00 η ώρα, στην αίθουσα Α3Ε-2, στο κτίριο Altiero Spinelli, με ημερίδα, η οποία περιλαμβάνει τα εξής θέματα:
α) Το θέμα της τύχης των Ελληνικών - Χριστιανικών μνημείων στην Τουρκία που συνεχίζουν να καταστρέφονται ή μεθοδευμένα επιχειρείται η αλλοίωση της ιστορίας και της φυσιογνωμίας τους.
Ομιλητής ο εκπαιδευτικός - συγγραφέας κ. Στάθης Ταξίδης.
β) Το θέμα της πρόσφατης (καλοκαίρι του 2013) μετατροπής από τις Τουρκικές αρχές του Βυζαντινού Ναού του 13ου αιώνα, της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας, από Μουσείο σε ισλαμικό τέμενος.
Ομιλήτρια: Παρύσατις Παπαδοπούλου, καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής του Α.Π.Θ.
γ) Της μεταφοράς και τοποθέτησης στους χώρους της ανακαινισμένης Μονής Παναγίας Σουμελά ,των 156 κειμηλίων της παλαίφατης Μονής της Σουμελά του Πόντου που σήμερα φυλάσσονται σε διάφορους χώρους, από τις Τουρκικές αρχές.
Ομιλητής ο δικηγόρος κ. Χαράλαμπος Αποστολίδης, Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά»,
δ) Το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χιλιάδων ποντιόφωνων της Τουρκίας, που δεκαετίες τώρα καταπατούνται, καθώς και την προώθηση στο Ε.Κ. του αιτήματος για αναγνώριση της Γενοκτονίας, που οργάνωσαν οι νεότουρκοι και οι κεμαλιστές την περίοδο 1914–1923 ,εκτός των Αρμενίων και σε βάρος των Ελλήνων του Πόντου.
Ομιλητής, ο Υπουργός τουρισμού του Βελγίου, Χρήστος Δουλγερίδης.
Στο πλαίσιο των προαναφερθέντων εκδηλώσεων, έχει προγραμματιστεί για τις 6 Απριλίου 2014, στις 11 π.μ., επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας στον μητροπολιτικό ναό των Ταξιαρχών, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Βελγίου κ. Αθηναγόρα, ενώ στις 7 Απριλίου 2014, θα πραγματοποιηθεί έκθεση φωτογραφικού και αρχειακού υλικού με την επιμέλεια της κ. Ελένης Σαββίδου και συνέντευξη τύπου, 3 μ.μ.στο Ε.Κ. Η αποστολή θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους κομμάτων και επικεφαλείς επιτροπών.
Στόχος της αποστολής είναι η ευαισθητοποίηση στα παραπάνω θέματα των Διεθνών Οργανισμών, ευρωβουλευτών και των αρμόδιων οργάνων του Ε.Κ., από το οποίο ζητάμε να ασκήσει την επιρροή του στην Τουρκία, για να προχωρήσει στην επίλυσή τους.
Στην αποστολή συμμετέχουν:
15 δημοσιογράφοι Μ.Μ.Ε. καθώς και αντιπρόσωποι:
- Του Παγκόσμιου Συμβούλιου Ποντιακού Ελληνισμού (ΠΑ.Σ.Π.Ε.),
- Της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων Ευρώπης (Ο.Σ.Ε.Π.Ε.)
- Της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (Π.Ο.Π.Σ.)
- Της Ομοσπονδίας Ποντίων Αυστραλίας (Ο.Σ.Π.Α.)
- Συλλόγων Ποντίων χωρών της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ.
- Του Συλλόγου Ποντίων Νοτίου Αφρικής
- Ποντιακής Νεολαίας Ρωσίας, Ελλάδος, Γερμανίας και Κύπρου
- Εύξεινου Λέσχης Ευρωπαίων Πολιτών καθώς επίσης και εξαμελής χορευτική ομάδα νέων Ποντιακής καταγωγής.
Π.Α.Σ.Π.Ε - Ο.Σ.Ε.Π.Ε - Π.Ο.Π.Σ - Ο.Σ.Π.Α.
Πρόσκληση
Οι Πρόεδροι του ΠΑ.Σ.Π.Ε., της Ο.ΣΕ.Π.Ε., ΤΗΣ Π.Ο.Π.Σ., ΤΗΣ Ο.Π.Σ.Α. και οι εκπρόσωποι φορέων από τις χώρες της πρ. Ε.Σ.Σ.Δ., της Νότιας Αφρικής και της «Ευξείνου Λέσχης Ευρωπαίων Πολιτών», σας προσκαλούν να τιμήσετε με την παρουσία σας, την ημερίδα που διοργανώνουν με θέμα:
1) «Το Ποντιακό Ζήτημα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο»
2) «Η τύχη των Ελληνοχριστιανικών Μνημείων και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία»,
που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 6:00 μ.μ. στην αίθουσα Α3Ε-2, στο κτίριο ALTIERO SPINELLI του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Αναλυτικά το πρόγραμμα
Κυριακή 6 Απριλίου 2014
11:00 - Επιμνημόσυνη δέηση στον Μητροπολιτικό Ναό των Ταξιαρχών(Av. De Stalingrand 34, 1000 Βρυξέλλες), χοροστατούντος του Μητροπολίτη Βρυξελλών, κ. Αθηναγόρα, που οργανώνεται από το Σύλλογο Ελλήνων Ποντίων στις Βρυξέλλες «Καμίαν Κεν Αργώς».
11:55 – Ομιλία, από τον κ. Στέφανο Τανιμανίδη, Επίτιμο Πρόεδρο της Π.Ο.Π.Σ. με θέμα: « Γιατί επιμένουμε, ενενήντα ένα χρόνια μετά την Γενοκτονία και τον ξεριζωμό που υπέστησαν οι πρόγονοί μας από τις εστίες τους».
13:00-19:00 Ελεύθερη περιήγηση στις Βρυξέλλες
19:00 - Συνεστίαση και χορευτική εκδήλωση σε αίθουσα στις Βρυξέλλες
Δευτέρα 7 Απριλίου 2014
9:00 – Είσοδος ( Place du Luxembourg) αποστολής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
9:30 - Καλωσόρισμα και περιήγηση στους χώρους του Κοινοβουλίου από τον Ευρωβουλευτή κ. Γιώργο Χατζημαρκάκη.
11:00 - Συναντήσεις με στελέχη και εκπροσώπους οργάνων και πολιτικών σχηματισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
15:00-17:00 - Συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα PHS 1 C047 του Ε.Κ
17:50 - Προσέλευση στην αίθουσα Α3Ε-2, στο κτίριο Altiero Spinelli.
18:00 - Χαιρετισμός από εκπρόσωπο του Ε.Κ. και τον Ευρωβουλευτή, Γιώργο Χατζημαρκάκη.
18:25 - Αντιφώνηση από εκπροσώπους της αποστολής.
18:45 - Θέμα: «Ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία». Ομιλητής: ο κ. Χρήστος Δουλγερίδης. Υπουργός Τουρισμού του Βελγίου.
19:00 - Θέμα: «Η τύχη των ελληνοχριστιανικών μνημείων στην Τουρκία και η μετατροπή του ναού της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας, από μουσείο σε τζαμί». Ομιλητής: Στάθης Ταξίδης, εκπαιδευτικός-συγγραφέας.
19:15 - Θέμα: «Μεταφορά των 156 κειμηλίων της Μονής της «Παναγίας Σουμελά», που φυλάσσονται σε διάφορους χώρους στην Τουρκία, στην ανακαινισμένη Μονή στον ιστορικό Πόντο». Ομιλητής: Χαράλαμπος Αποστολίδης, δικηγόρος.
19:30 - Τοποθετήσεις ευρωβουλευτών, εκπροσώπων πολιτικών σχηματισμών και φορέων.
20:00 - Έκδοση σχετικού ψηφίσματος.
Παρουσίαση του πυρρίχιου χορού ,από χορευτικό τμήμα, της Ένωσης Ποντίων Καλαμαριάς. Στη λύρα, ο Αθανάσιος Στυλίδης και στο νταούλι ο Κώστας Ζώης.
Λήξη Ημερίδας.
Το πρόγραμμα θα συντονίσουν, η δικηγόρος κ. Αικατερίνη Τσαπικίδου και ο δημοσιογράφος Αντώνης Πουγαρίδης.
Στο χώρο της ημερίδας θα λειτουργήσει, σχετική έκθεση φωτογραφίας, σε επιμέλεια της κ. Λένας Σαββίδου.
Στη συνέχεια θα παρατεθεί γεύμα στα μέλη της αποστολής από τον κ. Γιώργο Χατζημαρκάκη, σε μαγαζί στην Grand Ρlaz των Βρυξελλών.
Συνοπτικό ιστορικό της Γενοκτονίας που συντελέσθηκε σε βάρος του Ελληνισμού του Πόντου από τους Νεότουρκους και τους Κεμαλιστές την περίοδο 1914-1923
Στις 19 Μαΐου 1919 με εντολή του Μουσταφά Κεμάλ Πασά, τέθηκε σε εφαρμογή η δεύτερη φάση του άρτια μελετημένου σχεδίου εξόντωσης του ελληνικού πληθυσμού που διέμενε στα βόρεια παράλια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Η επιχείρηση άρχισε με τη σύλληψη και την εκτέλεση της πνευματικής και κοινωνικής ηγεσίας του Ελληνισμού του Πόντου και συνεχίστηκε με μαζικές σφαγές, εξορίες και εκτοπίσεις Ποντίων σε όλη την Οθωμανική επικράτεια.
Ανάμεσα στα εκατοντάδες ντοκουμέντα που πιστοποιούν το ειδεχθές αυτό έγκλημα και έχουν δημοσιευθεί, χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Βρετανού Πρωθυπουργού Λόιντ Τζωρτζ στη Βουλή των Κοινοτήτων τον Ιούνιο του 1922: «Στον Πόντο δεκάδες χιλιάδες Ελλήνων, ανδρών, γυναικών και παιδιών απελαύνονταν και πέθαιναν. Ήταν καθαρή και ηθελημένη εξολόθρευση. Εξολόθρευση δεν είναι δική μου λέξη. Είναι η λέξη που χρησιμοποιεί η Αμερικάνικη Αποστολή».
Τελικά 353.000 Έλληνες του Πόντου εξοντώθηκαν με πρωτοφανή βαρβαρότητα. Το έγκλημα της Γενοκτονίας είχε συντελεστεί αρχικά (1914-1918) από τους Νεότουρκουςκαι έμελλε να ολοκληρωθεί το (1919-1923) από τους Κεμαλιστές: Όσοι επέζησαν αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, τα ιερά τους και ότι για τρείς χιλιάδες χρόνια οι ίδιοι και οι πρόγονοί τους είχαν δημιουργήσει.
Εκκλησίες, μοναστήρια, μνημεία πολιτισμού, εκπαιδευτήρια, επιχειρήσεις, χιλιάδες συγγενείς και φίλους, που βίαια είχαν εξισλαμισθεί, να διασκορπιστούν σε όλο τον κόσμο και να μετακινηθούν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα και στις χώρες της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ.
15/28 Σεπτεμβρίου 1921 φυλακαί Τιμαρχανέ – Αμάσειας
Φίλτατη Ουρανία
Χθές ημέραν της Σταυροπροσκυνήσεως επαρουσιάσθην εις το δικαστήριον Ιστικλάλ, καμίαν ελπίδα δεν έχω πλέον, σήμερον θα δοθή η απόφασις η οποία βεβαίως θα είναι καταδικαστική, σας αφήνω υγείαν και εις την προστασίαν του Παναγάθου περιττά τα πολλά λόγια, θάρρος και εγκαρτέρησις και ελπίς επί Κύριον, δια να ημπορέσης το κατά δύναμιν να σηκώσης το βαρύ φορτίον σου.
Σας γλυκοφιλώ όλους
Ο Ματθαίος σου
Υ.Γ. Εις τα φίλτατα την ευχήν μου, καλήν πρόοδον και καλήν διαγωγήν όπως και μακρόθεν αγάλλεται.
Ο ίδιος (Ο Βουλευτής Τραπεζούντας στην Οθωμανική Βουλή Ματθαίος Κωφίδης)
epontos.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΘΕΡΜΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΗΝ ΚΡΙΜΑΙΑ ΛΙΓΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΑΡΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ