2014-03-19 01:10:05
Φωτογραφία για Ποιος θα κερδίσει χρήματα από την Κριμαία
Λίγο πιο μικρή σε έκταση από το Βέλγιο, η Κριμαία αποτελεί «μήλον της έριδος» μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Για γεωπολιτικούς, κυρίως, σκοπούς, όχι οικονομικούς, αφού η περιοχή είναι μία από τις πιο φτωχές της Ευρώπης.

Επίσημα, γιατί ανεπίσημα κανείς δεν γνωρίζει τα ακριβή εισοδήματα των 2 εκατομμυρίων κατοίκων, που ζούνε κυρίως από τον τουρισμό, αλλά μέσα σε μία τεράστια μαύρη αγορά.

Επίσημα, το κριμαϊκό ΑΕΠ φτάνει τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Το 60% προέρχεται από τις υπηρεσίες, το 16% από τη βιομηχανία και το 10% από τη γεωργία.

Σιτάρι, καλαμπόκι και ηλίανθοι είναι οι βασικές καλλιέργειες στην Κριμαία. Το πρόβλημα είναι ότι η περιοχή δεν έχει αρκετό νερό και αναγκάζεται να το εισάγει από την Ουκρανία.

Οικονομικά, τουλάχιστον, η Κριμαία είναι μακριά από την ανεξαρτησία. Πάνω από το 60% του προϋπολογισμού, περίπου 220 εκατομμύρια ευρώ, χρηματοδοτείται από το Κίεβο.


Επίσης, πάνω από 80% του νερού και του ηλεκτρικού που καταναλώνει εισάγονται από την Ουκρανία. Το μεγάλο ερώτημα είναι πώς θα αντικατασταθούν αυτές οι παροχές, σε περίπτωση ένωσης με τη Ρωσία.

Η Ρωσία δε συνδέεται, οδικώς, με την Κριμαία.

Μία γέφυρα, που θα συνδέει το Κερτς με τη ρωσική Κρασνοντάρ, πάνω από 4,5 χιλιόμετρα Μαύρης Θάλασσας, εξαγγέλθηκε στις αρχές Μαρτίου από το Ντιμίτρι Μεντβέντεφ.

Το μεγάλο όπλο της Κριμαίας ήταν οι βάσεις του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Η Ρωσία δέχτηκε να “ρίξει” κατά 30% τις τιμές που χρέωνε στην Ουκρανία για το φυσικό αέριο, προκειμένου να μείνει ο στόλος στη Σεβαστούπολη μέχρι το 2042. Η έκπτωση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα εξοικονομούσε για την Ουκρανία 4 δισεκατομμύρια δολάρια, ετησίως.

Εάν η Κριμαία γίνει μέρος της Ρωσίας, τα χρήματα θα επιστρέψουν στα ρωσικά ταμεία.

Greek Finance Forum Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ