2014-03-19 11:28:04
Φωτογραφία για Με ελάχιστους γιατρούς ξεκινούν τη λειτουργία τους τα πολυιατρεία του ΠΕΔΥ
Με «βροχή» προβλημάτων εγκαινιάζεται το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας – το ΠΕΔΥ – την... προσεχή Πέμπτη 20 Μαρτίου, με το άνοιγμα των πολυιατρείων.Το ερώτημα είναι πώς στο Ρέθυμνο, με την εκδήλωση ενδιαφέροντος για ένταξη στο ΠΕΔΥ μόνο τριών γιατρών και δυο οδοντιάτρων, θα εξυπηρετηθεί ο μεγάλος αριθμός των ασφαλισμένων του πρώην ΕΟΠΥΥ.

Άγνωστο παραμένει τι σχεδιάζει το υπουργείο υγείας προκειμένου να καλύψεις τις ανάγκες σε περιοχές, όπως το Ρέθυμνο…αν τις καλύψει, αφού δεν έχουν γίνει προσλήψεις επικουρικών γιατρών, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί.

Οι συμβάσεις των ιδιωτών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ λήγουν στις 31 Μαρτίου και ουδείς γνωρίζει αν θα ανανεωθούν και με ποιους όρους, αφού το υπουργείο υγείας δεν έχει απευθύνει σχετικό κάλεσμα στους γιατρούς.

Εάν λοιπόν δεν γίνουν νέες συμβάσεις και προσλήψεις και μάλιστα σύντομα, τότε οι ασφαλισμένοι, από μια συνταγογράφηση μέχρι μια εξέταση θα πρέπει να απευθύνονται είτε σε ιδιώτες γιατρούς πληρώνοντας, είτε στο νοσοκομείο το οποίο ήδη είναι πολύ επιβαρυμένο.


Γενικά στην Κρήτη η εικόνα είναι απογοητευτική για την έναρξη του ΠΕΔΥ, καθώς έγιναν μόλις 68 αιτήσεις, υπήρξαν ειδικότητες στις οποίες δεν υπήρξε ούτε μια αίτηση, όπως Μαιευτικής, Ψυχιατρικής, Νεφρολογίας, Ρευματολογίας, ενώ ελάχιστες είναι οι αιτήσεις από παιδιάτρους και καρδιολόγους.

Στο Ρέθυμνο συγκεκριμένα έχουν γίνει αιτήσεις από έναν χειρουργό, έναν παθολόγο και έναν πνευμονολόγο και δύο οδοντιάτρους.

Η γενική εικόνα σε όλη τη χώρα πάντως είναι ότι υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις γιατρών που φτάνουν ακόμα και το 50% σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς. Δεδομένου μάλιστα ότι τα πολυιατρεία θα λειτουργούν από τις 7 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα, είναι απορίας άξιον πως θα βγάζουν τη δουλειά οι ελάχιστοι γιατροί.

Σύμφωνα ωστόσο με το υπουργείο υγείας τα 120 πολυιατρεία θα ανοίξουν την Πέμπτη , αλλά ασθενείς θα δέχονται από την ερχόμενη Δευτέρα, καθώς θα πρέπει προηγηθούν κάποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Οι ασφαλισμένοι θα απευθύνονται στις δομές του ΠΕΔΥ (πολυϊατρεία, Κέντρα Υγείας) για εξετάσεις και συνταγογράφηση φαρμάκων.

Σε κάθε μονάδα θα οριστεί τουλάχιστον ένας γιατρός υποδοχής – γενικός γιατρός και παθολόγος που δέχεται χωρίς τηλεφωνικό ραντεβού κυρίως τα έκτακτα περιστατικά.

Οι υπόλοιποι γιατροί θα δέχονται πολίτες μέσω τηλεφωνικών ραντεβού, όπως ίσχυε έως τώρα. Ωστόσο μέχρι να τεθεί σε πλήρη λειτουργία ο προγραμματισμός των ραντεβού μέσω τηλεφωνικής εξυπηρέτησης (τέλος Μαρτίου - αρχές Απριλίου), όλοι οι γιατροί θα δέχονται χωρίς ραντεβού.

«ΚΑΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ»

Όπως τονίζει ο πρόεδρος το Ιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Γιώργος Στεφανάκης δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση από το υπουργείο προς τους γιατρούς, ούτε σε αυτούς που θα ενταχθούν στο ΠΕΔΥ αλλά ούτε και σε όσους έχουν σύμβαση με τον πρώην ΕΟΠΥΥ.

«Πρακτικά οι ασθενείς θα μπορούν να πάνε από Δευτέρα 24 Μαρτίου στο ΠΕΔΥ.

Μιλάνε για 12ωρη λειτουργία, για δυο εφτάωρες βάρδιες, όλα αυτά όμως θελουν δοικητικό προσωπικό, θέλουν γιατρούς, θέλουν ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων που θα εργαστούν. Εμείς έχουμε τρεις γιατρούς από τους γιατρούς του ΙΚΑ που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να ενταχθούν στο νέο σύστημα και τους γιατρούς που ήταν συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ των οποίων οι συμβάσεις λήγουν στις 31 Μαρτίου.

Ούτε αυτοί έχουν ενημέρωση για το μέλλον των συμβάσεών τους. Το μόνο που ξέρουμε από τον κ. Μπέζα είναι ότι μόλις λειτουργήσει το ΠΕΔΥ ο αριθμός των ασθενών που εξετάζονται δωρεάν θα κατέβει από τους 400 στους 200. Τόσο σίγουροι είναι ότι θα εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους στο ΠΕΔΥ».

Ο κ. Στεφανάκης τονίζει ότι θα πρέπει να διεκδικηθεί να ξεκαθαρίσει η κατάσταση σχετικά με τη λειτουργία του ΠΕΔΥ από τους φορείς του Ρεθύμνου και μάλιστα από τους ίδιους τους δημάρχους, αφού φαίνεται να τους εμπλέκει το νομοσχέδιο και στον τομέα τη Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

«Πρέπει και οι δήμοι να θέσουν ερωτήματα πού θα στεγαστούν οι πρωτοβάθμιες δομές και πώς θα λειτουργήσουν. Μελλοντικά θα κατανεμηθούν αρμοδιότητες και στους δήμους. Αυτό τουλάχιστον λένε τα σχέδια, ότι θα υπάρχει εμπλοκή των δήμων και όπως φάινεται θα πρέπει να διαχειρίζονται τα οικονομικά τους έτσι ώστε να καλύπτουν πολλούς τομείς και ίσως ένα από αυτούς να είναι και στην πρωτοβάθμια φροντίδα», σημειώνει.

Ο κ. Στεφανάκης υπογραμμίζει ότι όλη αυτή η «μεταρρύθμιση» οδηγεί στη διάλυση του ΕΣΥ, το οποίο δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες που θα προκύψουν με τα προβλήματα που έχει και στην «παράδοση» της πρωτοβάθμιας φροντίδας στους μεγάλους ιατρικούς ομίλους.

«Ήδη 7 στους 10 έλληνες δεν έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είτε γιατί δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα είτε γιατί δεν βρίσκουν γιατρό στην περιοχή τους. Δεν εξυπηρετούνται από τις δημόσιες δομές», τονίζει.
goodnet.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ