2014-03-20 15:53:12
Φωτογραφία για Γιατί το ΔΝΤ έκανε λάθος στις προβλέψεις για την Ελλάδα
Φως στις λανθασμένες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε προγράμματα, όπως αυτό της Ελλάδας, ρίχνει η έκθεση του Ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολόγησης (Independent Evaluation Office) του ΔΝΤ που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Η έκθεση τοποθετεί το ελληνικό πρόγραμμα του 2010 στα μεγαλύτερα λάθη προβλέψεων του Ταμείου και το συγκρίνει με τα «μεγάλα σφάλματα» που έκανε το ΔΝΤ στις προβλέψεις του για την ασιατική κρίση το 2007 και στην Αργεντινή στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

«Ορισμένοι παρατηρητές έχουν χρησιμοποιήσει αυτά τα επεισόδια και άλλα μεγάλα λάθη προβλέψεων σε μεμονωμένες χώρες για να αμφισβητήσουν την ακρίβεια και σε ορισμένες περιπτώσεις την ακεραιότητα των προβλέψεων του ΔΝΤ» τονίζεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Το Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης του ΔΝΤ, ερευνώντας τις προβλέψεις των στελεχών του Ταμείου σε 103 χώρες για την περίοδο 1990-2011 και ειδικά σε χώρες μεγάλου ενδιαφέροντος στις οποίες έχουν χορηγηθεί σημαντικά ποσά (όπως η Ελλάδα), διαπιστώνει πως οι εκτιμήσεις είναι «παραδοσιακά» αισιόδοξες, ιδίως όσον αφορά στην αύξηση του ΑΕΠ και την πορεία του πληθωρισμού.


Στην έκθεση πάντως υπογραμμίζεται πως τα στατιστικά δεδομένα δείχνουν ότι στην πρώτη αξιολόγηση (review) κάθε προγράμματος τα λάθη διορθώνονται σε μεγάλο βαθμό. Αυτό βέβαια δεν ίσχυσε στην ελληνική περίπτωση, όπου μεταξύ Νοεμβρίου 2010 και Απριλίου 2013 το ΔΝΤ αναθεώρησε επανειλημμένα τις προβλέψεις του για το ονομαστικό ΑΕΠ της Ελλάδας το 2014, εξέλιξη που λειτούργησε επιβαρυντικά στον σχεδιασμό του προγράμματος προσαρμογής.

Η έκθεση αναφέρει πως οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν πιο ορθές από αυτές του ΔΝΤ σε πολλές χώρες, ωστόσο επικαλείται αναφορές οικονομολόγων σύμφωνα με τις οποίες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε «τεραστίως λανθασμένη πρόβλεψη» (huge forecasting error) το 2009 για το ελληνικό έλλειμμα.

Γιατί κάνει λάθος στις προβλέψεις το ΔΝΤ

Οι λανθασμένες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και γενικότερα, οφείλονται στην αδυναμία των οικονομολόγων να κάνουν ακριβείς προβλέψεις σε περιόδους ύφεσης, αλλά και στην πρόθεσή τους να βοηθήσουν τις κυβερνήσεις που εφαρμόζουν Μνημόνιο.

Σ’ αυτό το συμπέρασμα καταλήγει μελέτη ανεξάρτητων αξιολογητών του Ταμείου.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ έχουν την τάση να κάνουν αισιόδοξες προβλέψεις όσον αφορά τον ρυθμό ανάπτυξης και απαισιόδοξες όσον αφορά τα ελλείμματα.

Στην πρώτη περίπτωση, όταν δηλαδή προβλέπουν μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ από τον πραγματικό, δίνουν μια πολύ καλή δικαιολογία στις κυβερνήσεις γατί δεν πέτυχαν τους δημοσιονομικούς τους στόχους του Μνημονίου: η ύφεση ήταν πολύ μεγαλύτερη (ή η ανάπτυξη πολύ μικρότερη) και επηρέασε αρνητικά τα έσοδα, ενώ άυξησε τις δαπάνες π.χ για επιδόματα ανεργίας.

Στη δεύτερη, όταν είναι πιο απαισιόδοξοι όσον αφορά τα ελλείμματα, επιθυμούν να δώσουν το περιθώριο στις Αρχές της χώρας που εφαρμόζουν το μνημόνιο να καλύψουν πιθανές αστοχίες στην περικοπή δαπανών και στην αύξηση των εσόδων.

Δηλαδή, οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ κάνουν ένα διπλό λάθος προς όφελος της χώρας που εφαρμόζει το μνημόνιο.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ