2014-03-21 22:10:04
Φωτογραφία για Συνέντευξη με τον πρόεδρο της ΠΟΕ, Επαμεινώνδα Φαχαντίδη
Μόλις τρεις μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων του ο νέος πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας και γνωστός καρδιολόγος, Επαμεινώνδας Φαχαντίδης μιλά στην «Κ» για τα νέα του καθήκοντα, τα σχέδια και τους στόχους του. Ο νέος πρόεδρος αναφέρεται επίσης στην οικονομική κατάσταση της Ομοσπονδίας, στην προοπτική ένωσης των δύο ομοσπονδιών καθώς και στο θέμα της μονής «Παναγία Σουμελά» στο Βέρμιο. Μάλιστα ο κ. Φαχαντίδης ανοίγει για πρώτη φορά τα χαρτιά του και μιλά για τις σχέσεις που διατηρεί με το απερχόμενο προεδρείο.

Συνέντευξη στη Χρύσα Κυριακού

Εδώ και λίγο καιρό κρατάτε τα ηνία της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας. Ποια είναι τα σχέδιά σας και ποιοι οι στόχοι σας;

Πράγματι έχουν περάσει περίπου τρεις μήνες που η βάση του οργανωμένου ποντιακού κόσμου μας εξέλεξε στη διοίκηση του κορυφαίου οργάνου της και μαζί με τις ευχαριστίες μας για την τιμητική αυτή επιλογή, αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος της ευθύνης που κομίζουμε και το βάρος του έργου που κληρονομήσαμε από τις απερχόμενες διοικήσεις και πρέπει να αναδειχθούμε, όχι μόνο αντάξιοι, αλλά και αποτελεσματικότεροι, για να επέλθει πρόοδος και βελτίωση στα ποντιακά πράγματα και όχι μόνο
. Όσον αφορά τα σχέδια και τους στόχους της νέας διοίκησης θα μπορούσα να αναφερθώ επί του παρόντος μόνο επί των γενικών αρχών και οι μεν στόχοι είναι συγκεκριμένοι και καταγράφονται μέσα στην πρώτη σελίδα του καταστατικού της Ομοσπονδίας, ανερχόμενοι σε 14, και αποτελούν τον φάρο που κατευθύνει την πορεία μας.

Ενδιαφέροντα ίσως είναι τα σχέδια και οι μέθοδοι εφαρμογής για την επίτευξη του σκοπού. Αναμφισβήτητα θα οικοδομήσουμε επάνω στα θεμέλια που έθεσαν οι προηγούμενες διοικήσεις, το έργο των οποίων ομολογουμένως είναι αξιόλογο και θα κριθεί από τον ιστορικό του μέλλοντος. Εμείς θα βελτιώσουμε την αρχιτεκτονική του έργου, με την καλύτερη οργάνωση και λειτουργία της Ομοσπονδίας, έχοντας ως όπλα, όπως διακηρύξαμε και προεκλογικά, το δημοκρατικό πνεύμα, τη διαφάνεια και την αξιοκρατία, καθώς και τη συμβουλή του Αγάθωνα (450-400π.Χ.): «τον άρχοντα τριών δει μεμνήσθαι, πρώτον μεν ότι ανθρώπων άρχει, δεύτερον κατά νόμους άρχει, τρίτον ότι ουκ αεί άρχει».

Τι είναι αυτό που κρατάει δυο ομοσπονδίες στον Ποντιακό χώρο και ποια είναι η προοπτική;

Όσο περίεργο και αν φαίνεται, πιστεύουμε, ότι οι δυνάμεις που κρατούν δυο ομοσπονδίες στον Ποντιακό χώρο είναι και θετικές και αρνητικές. Το έργο που επιτέλεσαν όλα αυτά τα χρόνια και οι υποχρεώσεις που δημιούργησαν, καθώς και η ταχύτητα στην πορεία της προσφοράς ίσως αποτελούν τα θετικά στοιχεία των μεμονωμένων τροχιών. Από την άλλη πλευρά οι ανθρώπινες αδυναμίες, το μικρόβιο του εγωισμού και της φιλοδοξίας και ενδεχομένως της ιδιοτέλειας, αλλά και η άγνοια των μηνυμάτων και διδαγμάτων της αρχαίας φιλοσοφίας «η ισχύς εν τη ενώσει» και το «ούτι συνεχθείν αλλά συμφιλείν έφειν» αποτελούν τις αρνητικές αιτίες ύπαρξης δυο ομοσπονδιών. Η ενότητα είναι δέντρο που χρειάζεται να το ποτίζει κανείς και ιστορικά ήταν πάντα το ζητούμενο στην μακραίωνη ιστορία μας. Η άποψή μας για την προοπτική του θέματος εμφορείται από θετικές σκέψεις και συναισθήματα. Διότι και σε εκείνες ακόμη τις περιπτώσεις όπου υπάρχουν σοβαρές αιτίες διαφοράς, διατηρείται μια γέφυρα επικοινωνίας και προσπάθεια σύγκλισης. Πιστεύουμε ότι και στην υποθετική περίπτωση που οι δυο υπάρχουσες Ομοσπονδίες αποτελούν παραποτάμους ενός συγκεκριμένου ποταμού, κάποτε αυτοί συνενώνονται και σχηματίζουν τον κορμό του ορμητικού ποταμού σαν φυσική συνέπεια και εξέλιξη. Ατενίζουμε με αισιοδοξία την πορεία της ροής προς την ένωση με βάση συγκεκριμένα σταθερά στρατηγικά βήματα. Η δύναμη που ενώνει τον Ποντιακό Ελληνισμό είναι μια και κοινή και οι επιδιωκόμενοι σκοποί στην πορεία του χρόνου είναι οι ίδιοι.

Θα τολμούσατε να προσκαλέσετε τον πρόεδρο της άλλης Ποντιακής ομοσπονδίας (ΠΟΠΣ) σε συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με στόχο την ενότητα του ποντιακού χώρου; Θεωρείτε ότι μπορεί να επιτευχθεί κατά τη διάρκεια της θητείας σας η ενότητα του Ποντιακού Ελληνισμού;

Κατ’ αρχήν σε μία στρατηγική σύγκλισης θεωρούμε ότι η αλλαγή νέων προσώπων στις διοικήσεις αποτελεί θετικό στοιχείο επίλυσης και δημιουργεί κατάλληλο timing. Όσον αφορά όμως την επίδειξη τόλμης, όπως αναφέρετε στο ερώτημά σας, για δημόσια συζήτηση στα πλαίσια στρογγυλής τράπεζας των προέδρων, αν και η τόλμη  δεν λείπει, στην προκειμένη περίπτωση θα συμβούλευα να δανειστούμε τη σχετική «τεχνική» από τη διπλωματική επιστήμη με στρατηγικές, αρχές και κανόνες που εφαρμόζονται εκεί. Σχετικά με την πρόγνωση και την προοπτική των αποτελεσμάτων κατά τη διάρκεια της θητείας μας, είναι παρακινδυνευμένο να προβλέψει κανείς, αφού δεν έγινε καμία ενέργεια ακόμη, εκτός από τη δήλωση των αγαθών προθέσεών μας και τη μορφή της ενδεδειγμένης στρατηγικής.

Τι γίνεται με το θέμα της μονής «Παναγία Σουμελά» στο Βέρμιο;

Το θέμα της Παναγίας Σουμελάς στο Βέρμιο, αυτό και μόνο αποτελεί αντικείμενο μιας ολόκληρης συνέντευξης. Η σπουδαιότητά του είναι μεγάλη για τον Ποντιακό ελληνισμό, σύμβολο του οποίου και αποτελεί. Είναι θέμα με μακρά ιστορία, βρίσκεται σε εξέλιξη και αντιμετωπίζεται σε διάφορα επίπεδα, πολιτικά και δικαστικά. Ευχόμαστε την επίλυσή του με την εφαρμογή των βασικών αρχών που ήδη προαναφέραμε επ’ ωφελεία όλου του Ποντιακού ελληνισμού.

Ποια η σχέση σας με το απερχόμενο διοικητικό συμβούλιο;

Εκτιμούμε και τιμούμε το απερχόμενο διοικητικό συμβούλιο της ΠΟΕ για το σπουδαίο έργο που επιτέλεσε και μας παρέδωσε μία σκυτάλη μεγάλης ταχύτητος για να συνεχίσουμε την πορεία. Στις διοικήσεις υπάρχει συνέχεια, όπως εκείνη της σκυταλοδρομίας, της ομαδικής προσπάθειας για επίτευξη του τελικού σκοπού. Πέραν των λόγων, συμπεριλαμβάνεται στον προγραμματισμό μας προσεχώς, μέσα στα πλαίσια σεμνής τελετής να αποδώσουμε στους προκατόχους μας «Ευαρέσκεια» για την προσφορά τους στα ποντιακά πράγματα. Εξάλλου, η ενασχόληση με τα κοινά, κατά τον Αριστοτέλη συνιστά αρετή!

Σε τι κατάσταση βρίσκονται τα οικονομικά της Ομοσπονδίας και πώς σκέπτεστε να αντιμετωπίσετε τα όποια προβλήματα υπάρχουν;

Μέσα στη γενική οικονομική κρίση, είναι φυσικό να υπάρχει επίπτωση και στα οικονομικά όλων των συλλόγων καθώς και της ΠΟΕ. Ένα από τα πρώτα επείγοντα θέματα με τα οποία ήδη απασχολούμεθα είναι το οικονομικό. Έχουν συγκεντρωθεί σχετικές προτάσεις που μελετούνται για υλοποίηση.

epontos.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ : ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΟΥ ΠΑΜΕ!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ : ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΟΥ ΠΑΜΕ!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ