2014-03-22 10:08:06
Φωτογραφία για Απάντηση ΥΦΥΠΕΞ Κ. Γεροντόπουλου σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή κ. Νότη Μαριά (ΑΝ.ΕΛ) για την καταστροφή των χημικών της Συρίας
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κυριάκος Γεροντόπουλος, απάντησε σήμερα, Παρασκευή 21 Μαρτίου, στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του κόμματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κ. Νότη Μαριά, για την καταστροφή των χημικών της Συρίας.

«Το περιβάλλον είναι η ίδια μας η ζωή. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι όλοι έχουμε οικολογικές ευαισθησίες και μας ενδιαφέρει το περιβάλλον στο οποίο ζούμε. Η προστασία του δεν αποτελεί μονοπώλιο κανενός κόμματος ή κάποιων συγκεκριμένων μόνο πολιτικών. Μας απασχολεί και μας κρατάει σε εγρήγορση όλους.

Όσον αφορά τις ενέργειες της Ελληνικής Κυβέρνησης, ενημέρωσε, εκτενώς, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, κ. Ευ. Βενιζέλος, την Διαρκή Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων στις 25 Φεβρουαρίου 2014. Επίσης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Δ. Κούρκουλας, προέβη σε ενημέρωση της Βουλής (6.2.104). Για τις ανωτέρω ενημερώσεις δύνανται οι κ.κ
. βουλευτές να ανατρέξουν στα Πρακτικά της Βουλής. Το Υπουργείο Εξωτερικών, άλλωστε, έχει εκδώσει τρεις ανακοινώσεις, για το ζήτημα της καταστροφής των χημικών όπλων του συριακού οπλοστασίου, καθώς και για την συνέχιση των διπλωματικών πρωτοβουλιών του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών, κ. Βενιζέλου (22.01, 05.02 και 13.03.2014). Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στο ζήτημα κατά την παρέμβασή του στην εκδήλωση για τη Στρατηγική της Ε.Ε. για την Αδριατική και το Ιόνιο (Αθήνα, 06.02.2014). Όλα τα ανωτέρω κείμενα είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών.

Ο κ. Βενιζέλος έχει θέσει, επανειλημμένως, το θέμα σε συνομιλίες του με την πρώην Ιταλίδα ομόλογό του, κα Bonino, αλλά και με τη νέα Ιταλίδα Υπουργό Εξωτερικών κα Mogherini, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Ρώμη (28.02.2014). Τα διεθνή ύδατα της Μεσογείου και, ιδιαιτέρως, η περιοχή βορείως της Λιβύης, προκρίθηκαν, ως προτιμότερη λύση, για τη διεξαγωγή της υδρόλυσης λόγω της γεωγραφικής εγγύτητας με τη Συρία, που επιτρέπει τη μείωση του συνολικού χρόνου της επιχείρησης, καθώς, επίσης, και λόγω των ηπιότερων καιρικών και θαλάσσιων συνθηκών. Όπως διαβεβαιώνουν, τόσο ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, όσο και οι Αμερικανοί, έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα ασφαλείας, για να αποτραπεί το ενδεχόμενο διαρροών ή ατυχήματος. Έχει ληφθεί, επίσης, μέριμνα και για την άμεση αντιμετώπιση οιουδήποτε συμβάντος. Στις 11 Μαρτίου 2014, πραγματοποιήθηκε τεχνική τηλεδιάσκεψη-ενημέρωση, κατά την οποία Αμερικανοί εμπειρογνώμονες ενημέρωσαν του Έλληνες εμπειρογνώμονες του Γενικού Χημείου του Κράτους και της Εθνικής Αρχής Απαγόρευσης των Χημικών Όπλων, για τη διαδικασία καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας. Το Γενικό Χημείο του Κράτους δήλωσε ότι οι εξηγήσεις που δόθηκαν ήταν επαρκείς και τεκμηριωμένες και, αν τηρηθούν οι προϋποθέσεις και πρακτικές, η όλη διαδικασία θα έχει αποτελεσματικό και αίσιο τέλος.

Ως γενική παρατήρηση, πάντως, να τονισθεί ότι το Υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί στενά την υπόθεση καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας. Υπάρχει εγρήγορση και συνεχής συντονισμός μεταξύ Κεντρικής Υπηρεσίας και Διπλωματικών Αρχών, συμπεριλαμβανομένης της Ελληνικής Πρεσβείας στη Χάγη, όπου εδρεύει ο Οργανισμός Απαγόρευσης Χημικών Όπλων, της Ελληνικής Πρεσβείας στη Ρώμη και της Ελληνικής Πρεσβείας στην Ουάσιγκτον».

Κατά την δευτερολογία του ο Υφυπουργός Εξωτερικών επεσήμανε: «Είναι παντελώς αβάσιμοι οι ισχυρισμοί περί κινδύνων διαρροής αερίων ή επικίνδυνων ουσιών κατά την διαδικασία της υδρόλυσης εν πλω επί του πλοίου των ΗΠΑ Cape Ray. Το σχέδιο καταστροφής των χημικών όπλων και ειδικώς η εξουδετέρωση των χημικών ουσιών επί του αμερικανικού πλοίου, σε καμία περίπτωση δεν προβλέπουν απόρριψη υλικών (απόβλητα ή άλλα παραπροϊόντα) στη θάλασσα. Αυτό το έχουν, επανειλημμένως, επιβεβαιώσει οι εμπειρογνώμονες του Οργανισμού Απαγόρευσης Χημικών Όπλων, αλλά και οι αμερικανικές αρχές. Όλα τα παραγόμενα υπο-προϊόντα της διαδικασίας θα φυλαχθούν σε ειδικές δεξαμενές επί του αμερικανικού πλοίου και στη συνέχεια θα μεταφερθούν εκτός Μεσογείου για τελική διαχείριση (καταστροφή, εμπορική εκμετάλλευση).

Στο σχεδιασμό έχει ληφθεί μέριμνα, ώστε να υπάρχουν πολλαπλές δικλείδες ασφαλείας, ακόμη και σε περίπτωση άσχημων καιρικών συνθηκών. Άλλωστε, ο Αμερικανός Βοηθός ΥΠΕΞ, κ. Countryman, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των κρατών μελών του Οργανισμού Απαγόρευσης Χημικών Όπλων, στη Χάγη, στις 28 Φεβρουαρίου 2014, αναφέρθηκε στη διαδικασία υδρόλυσης που θα ακολουθηθεί επί του αμερικανικού πλοίου Cape Ray για την εξουδετέρωση των χημικών ουσιών και δήλωσε ότι η διαρροή σε θάλασσα ή αέρα θεωρείται σχεδόν αδύνατη.

Πέραν των ανωτέρω, επισημαίνω ότι την περαιτέρω διαχείριση των αποβλήτων που θα προκύψουν έχουν αναλάβει, μετά από σχετικό διεθνή διαγωνισμό του Οργανισμού για την Απαγόρευση Χημικών Όπλων, δύο εταιρείες: η φινλανδική Ekokem OY AB και η Veolia Environmental Services Technical Solutions LLC των ΗΠΑ. Οι εταιρείες αυτές έχουν και οικονομικό συμφέρον, να αξιοποιήσουν τα απόβλητα που θα παραχθούν από την υδρόλυση και, επομένως, έναν ισχυρό λόγο, για να διεξαχθεί η διαδικασία ομαλώς». Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ