2014-03-22 23:19:07
Φωτογραφία για Δεν βλέπουν «ατύχημα» με το γάλα
Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος κρατούν χαμηλούς τόνους αν και ο πρωθυπουργός έσπευσε από τις Βρυξέλλες να αποδοκιμάσει τις όποιες παραφωνίες εκφράζοντας όμως τη βεβαιότητά του ότι όλα θα γίνουν όπως πρέπει και άρα η κυβέρνηση δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα στη Βουλή.

Ο αντιπρόεδρός του μάλιστα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν και τροποποιήσεις στο τελικό κείμενο που θα πάει στη Βουλή.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό οι ρυθμίσεις θα πάνε στη Βουλή μέχρι την Παρασκευή αν και κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κοινοβουλευτική μάχη μπορεί να μετατεθεί για το προσεχές Σαββατοκύριακο προκειμένου μέχρι τότε να έχει γίνει το απαραίτητο «μασάζ» στους βουλευτές και να αποφευχθεί ένα απίστευτο «ατύχημα» για το οποίο όλοι μέχρι σήμερα στην κυβέρνηση συζητούσαν αλλά δεν αναγκάστηκαν ποτέ να αντιμετωπίσουν σε σκληρές κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες.

Μ. Κασσής, Ν. Σηφουνάκης και Θ. Μωραϊτης από το ΠΑΣΟΚ αντιδρούν για τη διάταξη που αφορά στο γάλα ενώ στο «γαλάζιο» στρατόπεδο τον τόνο δίνει ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Χαρακόπουλος ο οποίος είδε χθες τον γραμματέα του υπουργικού Συμβουλίου Τ. Μπαλτάκο αλλά δεν ξεκαθάρισε το τι θα πράξει λέγοντας ότι θα περιμένει την τελική διατύπωση του κειμένου για να πάρει την απόφασή του.


Το παράδοξο είναι πως μέχρι τώρα δεν υπάρχει κανένα «σήμα» αντίδρασης από τον αρμόδιο υπουργό Αθ. Τσαυτάρη ο οποίος την περίοδο της διαπραγμάτευσης εμφανιζόταν απόλυτα εναρμονισμένος με τις ενστάσεις που υπήρχαν για την απελευθέρωση του γάλακτος...

Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα «γαλάζιοι» βουλευτές του Λεκανοπεδίου γκρινιάζουν για το γεγονός οι συνάδελφοί τους, όπως λένε, από την περιφέρεια προσπαθούν και πάλι να εμφανιστούν ως... οι καλοί απέναντι στα μάτια των ψηφοφόρων τους ενώ στο ΠΑΣΟΚ ο ίδιος ο εκπρόσωπος του κόμματος Οδ. Κωνσταντινόπουλος ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να ψηφίσει εάν η κυβέρνηση κάνει «έκπτωση» στο κομμάτι των διαρθρωτικών αλλαγών.

Άπαντες όμως συμφωνούν πως κάποιοι υπουργοί (Χατζηδάκης, Σκορδάς) δεν θα πρέπει να κάνουν δηλώσεις μέσω των οποίων θα απαξιώνεται η συζήτηση για το γάλα προκαλώντας επί της ουσίας τους βουλευτές που έχουν ήδη εκφράσει αντιρρήσεις για τη συμφωνία.

Προς ανασχηματισμό η κυβέρνηση

Το τέλος αυτού του κύκλου της διαπραγμάτευσης με την τρόικα που θα ολοκληρωθεί τυπικά με την ψήφιση της συμφωνίας από τη Βουλή (τρία άρθρα σε κατεπείγον νομοσχέδιο: εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ, τράπεζες, φορολογικές ρυθμίσεις) ανοίγει το δρόμο στον πρωθυπουργό προκειμένου να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του τον οποίο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του Real.gr, έχει ήδη αποφασίσει.

Το πιθανότερο είναι πως αυτό θα γίνει μετά τις ευρωεκλογές και το μεγάλο ερωτηματικό είναι εάν ο Γ. Στουρνάρας θα είναι ο άνθρωπος που θα κληθεί να κάνει τις συνεννοήσεις για τη διευθέτηση του χρέους ή αν θα υπάρξει αλλαγή και στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών με ότι μπορεί να σηματοδοτεί αυτό για τη γενικότερη πορεία της κυβερνητικής πολιτικής.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εδώ και μήνες έχουν διαπιστώσει «κόπωση» σε αρκετούς υπουργούς και στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά αναγνωρίζουν ότι η κυβέρνηση χρειάζεται «να μηδενίσει το κοντέρ» με αλλαγές και στο υπουργικό συμβούλιο. Αυτό ωστόσο θα αποφασιστεί όπως όλα δείχνουν μετά τις εκλογές και σε κάθε περίπτωση πολλά θα εξαρτηθούν από το κλίμα που θα υπάρχει στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ την επομένη της ευρωκάλπης.

Η «χημεία» πάντως μεταξύ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ χάλασε και πάλι τα τελευταία 24ωρα με αφορμή το πρόσωπο του Τ. Μπαλτάκου το οποίο συγκέντρωσε και πάλι τα πυρά όλου σχεδόν του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά του ΚΚΕ για τα όσα είπε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη (ΒΗΜΑ) για τον... αντικομμουνισμό του.

Ο Αντώνης Σαμαράς στις Βρυξέλλες ενημερώθηκε νωρίς-νωρίς για τα όσα είπε ο στενός του συνεργάτης την επομένη της σύγκρουσης Μιχελάκη - Γρηγοράκου στη Βουλή για την επίμαχη ρύθμιση για τους μετανάστες, ωστόσο δεν υπήρξε η παραμικρή αντίδραση από το Μέγαρο Μαξίμου για τον άνθρωπο που «ψειρίζει» όλα τα νομοσχέδια πριν πάνε στη Βουλή.

Η κόντρα του ΠΑΣΟΚ με τον κ. Μπαλτάκο είχε ξεκινήσει από την εποχή που στην κυβέρνηση συμμετείχε και η ΔΗΜΑΡ και είχε ως αφορμή το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο Ρουπακιώτη που κατά τον γραμματέα της κυβέρνησης όχι μόνο δεν θα περιόριζε τη Χρυσή Αυγή αλλά αντιθέτως θα της έδινε πόντους ενεργοποιώντας συντηρητικά ανακλαστικά μεγάλων αστικών κομματιών της ελληνικής κοινωνίας. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ