2014-03-23 14:04:04
Η κοινωνία μας «ψάρωσε» από την έκθεση της ΚΟΜΙΣΙΟΝ για την κατάργηση της Υποχρεωτικής Στρατιωτικής Θητείας», ενώ παράλληλα εθνικιστές και πατριώτες ήρθαν να υπεραμυνθούν τα «πατρώα εδάφη», συγνώμη τον Στρατό μας από τους ξένους, τους δανειστές και τους τοκογλύφους, που θέλουν να τον διαλύσουν και να σβήσουν από τον χάρτη την Ελλάδα.
Ο ιστορικός-πολιτικός επιστήμονας Ηλιόπουλος, στην εκδήλωση που οργάνωσαν από κοινού ΑΝΕΑΕΔ και ΕΣΠΕΑ περιέγραψε την σχεδιαζόμενη καταστροφή των Ε.Δ., «η ένοπλος δημοσία δύναμις», όπως είπε που βρίσκεται στο στόχαστρο του «ευρωπαϊκού ιδεολογήματος»! Ο Ν.Τόσκας, υποστράτηγος ε.α. μας νουθετεί «να γιατί τα πατριωτικά καθήκοντα πάνε μαζί με τις κοινωνικές ανάγκες των εργαζομένων. Είναι ώρα να καταλάβουν όσοι επιβουλεύονται αυτόν τον τόπο ότι υπάρχουν και όρια», ως κατακλείδα του άρθρου του «Γιατί η τρόικα δεν θέλει Ένοπλες Δυνάμεις»!
Και ενώ ο πρώην ΥΕΘΑ Π.Παναγιωτόπουλος έβαζε τα στήθια του μπροστά, διατρανώνοντας ότι ποτέ δεν πρόκειται να καταργηθεί η Υποχρεωτική Στράτευση, άλλοι άνθρωποι του συστήματος εξουσίας, που έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην οργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως ο πρώην Γενικός Διευθυντής Εξοπλισμών, Β.Βασιλάκος, ζητούν την κατάργηση της στρατιωτικής θητείας.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΑ ή ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ;
ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΘΗΤΕΙΑ-ΤΟΥΣ ΑΝΑΛΩΣΙΜΟΥΣ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΙΛΑΙΔΕΣ ΝΕΟΥΣ
Τελικά, τα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας και πιο συγκεκριμένα στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι μια ιδιαιτερότητα; Είναι μια παραφωνία σε ότι συμβαίνει στον ανεπτυγμένο καπιταλιστικό κόσμο; Ή μήπως στην Ελλάδα δεν υπάρχει «εθνική αστική τάξη» και οι κοσμοπολίτες αστοί, που συνεργάζονται με την Γερμανική Κατοχή δύναμη και την ευρωπαϊκή επικυριαρχία της Τρόικα, μας ξεπουλάνε; Ή μηπως η έννοια ξεπουλάω είναι ένα πουκάμισο αδειανό, ένας μύθος που κρύβει την άγρια ταξική επίθεση του κόσμου του πλούτου εις βάρος των δυνάμεων της εργασίας και την επιβολή του νεόυ εκμεταλλευτικού και κερδοφόρου μοντέλου που έχει ανάγκη η αστική τάξη;
Επιτρέψτε μας να έχουμε διαφορετική άποψη. Να επιχειρήσουμε να αναλύσουμε τις αλλαγές και την αντιδραστική αναδιάρθρωση των Ενόπλων Δυνάμεων με Ταξικό Κριτήριο και όχι Εθνικό! Να λαμβάνουμε πολύ πιο σοβαρά υπόψη μας το ελληνικό αστικό πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο, το αστικό κράτος και τις Ένοπλες Δυνάμεις του. Με τις οποίες συμμετέχει ενεργά στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και του ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΥ αναβαθμίζοντας τον οικονομικό και πολιτικό του ρόλο, ενώ επίσης προωθεί την καταστολή των κοινωνικών εξεγέρσεων. Μετατρέποντας τις στρατιωτικές δυνάμεις σε δύναμη καταστολής-αστυνόμευσης και παράλληλα στρατιωτικοποιώντας ακόμη περισσότερο την Αστυνομία, για να εξυπηρετήσει τις αυταρχικές-τρομοκρατικές ανάγκες του Κράτους Έκτακτης Ανάγκης του Κοινοβουλευτικού Ολοκληρωτισμού. Ώστε να επιβάλλει, σε συνεργασία με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, με τα Μνημόνια και τους Εφαρμοστικούς Νόμους, και πάντα στο όνομα της «εθνικής» προσπάθειας να καλυφθούν τα «εθνικά χρέη-ελλείμματα» που δημιούργησε ο προηγούμενος γύρος καπιταλιστικής κερδοφορίας-λεηλασίας των εργατικών δικαιωμάτων, το νέο τοπίο παραγωγής κέρδους και απόσπασης υπεραξίας, από τον κόσμο της εργασίας, που ολοένα περισσότερο μοιάζει στο δούλο της νέας εποχής.
Έχοντας επομένως ταυτόχρονα στην σκέψη μας, την παράλληλη ανατροπή όλου του Μεταπολεμικού Μοντέλου Εργασίας και Οργάνωσης της Κοινωνίας, συγκρίνουμε τις αλλαγές στον ελληνικό στρατό σε σχέση με τα υπόλοιπα καπιταλιστικά κράτη, αλλά κυρίως παρακολουθούμε την σύγχρονη μετάλλαξη του τρόπου οργάνωσης της εργασίας με τη μεταρρύθμιση του τρόπου οργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων.
Μάλιστα, θα θέλαμε να παρακολουθήσουμε την πορεία εξέλιξης των πραγμάτων σε μια ισχυρή καπιταλιστική και ιμπεριαλιστική δύναμη, αυτή της Βρετανίας, η οποία παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, γιατί προβαίνει, σε μεγάλο βαθμό, σε αντίστοιχες επιλογές με αυτές της ελληνικής κυβέρνησης. Κ αι επιπλέον, παρουσιάζεται ως πρότυπο από γνωστούς μιλιταριστικούς κύκλους, όπως το defence-point. Στο άρθρο με τίτλο «Αιματηρές" περικοπές στον βρετανικό στρατό» διαβάζουμε:
«Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Φίλιπ Χάμοντ, παρουσίασε στη Βουλή των Κοινοτήτων το πρόγραμμα περικοπών μόνιμου προσωπικού στις βρετανικές ένοπλες δυνάμεις: έως το 2020, αυτές θα φθάσουν το 20% του σημερινού δυναμικού, καθώς προγραμματίζεται "η κατάργηση εν καιρώ 17 στρατιωτικών σχηματισμών". Η κυβερνητική αυτή πρωτοβουλία εντάσσεται στο γενικότερο πρόγραμμα της κυβέρνησης για την περιστολή των κρατικών δαπανών, όπως ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο κυβερνητικές πηγές. Αφού εφαρμοστεί η "δρακόντεια" αυτή μείωση του μόνιμου προσωπικού τους, οι ένοπλες δυνάμεις της Βρετανίας θα επανέλθουν αριθμητικώς στο συγκριτικά αρκετά χαμηλότερο αριθμητικά επίπεδό τους του ξεκινήματος του προπερασμένου αιώνα, πρόσθεσαν.
Συγκεκριμένα, από 102 χιλιάδες στρατιωτικούς έως και το 2020 η Βρετανία θα αρκεστεί στις 82 χιλιάδες μόνιμο προσωπικό, είπαν. Παράλληλα όμως στο ίδιο χρονικό διάστημα "οι έφεδροι θα διπλασιαστούν" φθάνοντας σταδιακά τους 30 χιλιάδες, οπότε το έτος 2020 υπολογίζεται από το Ρόιτερς ότι θα υπηρετούν αθροιστικά 120 χιλιάδες στρατιωτικοί. Ο Χάμοντ σημείωσε ότι πρόκειται για "δύσκολες" περικοπές, που θα έχουν ασφαλώς "άσχημη υποδοχή" από τους ενδιαφερόμενους, όμως τόνισε ότι "αυτές θα γίνουν με ισορροπημένο, δίκαιο τρόπο", αλλά και "με γνώμονα την μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας του στρατεύματος". "Θέλουμε έναν στρατό ευκίνητο όσο και ευέλικτο", συμπλήρωσε ο υπουργός Άμυνας, καυτηριάζοντας "τις υπερβολικές δαπάνες για τις ένοπλες δυνάμεις επί των ημερών της κυβέρνησης των Εργατικών". Ο Χάμοντ επιβεβαίωσε ότι περί τα τέλη του 2014 θα έχουν αποχωρήσει από το Αφγανιστάν όλοι οι Βρετανοί στρατιωτικοί, που είναι σήμερα περίπου 9.500. "Θα αναδιοργανωθούμε μετά το 2014, απέναντι σε μια κατάσταση στο εξωτερικό ολοένα περισσότερο ρευστή και αβέβαιη".
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Εργατικών για τις ένοπλες δυνάμεις, Τζιμ Μέρφι, υπογράμμισε ότι "αυτές είναι αποφάσεις κοντόφθαλμες και επικίνδυνες, δεδομένου ενός εξωτερικού περιβάλλοντος που θέτει περισσότερες από ποτέ προκλήσεις".
Οι επιπόλαιες προσεγγίσεις της αντιπολίτευσης απαντήθηκαν σύντομα. Στο κείμενο με τίτλο «Οι περικοπές στον βρετανικό στρατό» αναφέρεται ότι “Διαστάσεις προσλαμβάνει η πολιτική κρίση με αφορμή επίσης περικοπές θέσεων εργασίας επίσης βρετανικές ένοπλες δυνάμεις, με τον υπουργό Άμυνας επίσης κυβέρνησης Κάμερον, Λίαμ Φοξ, να υποστηρίζει ότι η εμπιστοσύνη μεταξύ του στρατεύματος και επίσης κυβέρνησης έχει κλονιστεί τα τελευταία χρόνια. «Πιστεύω ότι επίσης τελευταίους μήνες επίσης κυβέρνησης Μπράουν οι σχέσεις του στρατού με την Ντάουνινγκ Στριτ είχαν καταρρεύσει ολοκληρωτικά», ισχυρίστηκε ο κ. Φοξ. «Το υπουργείο Άμυνας έσκαψε μόνο του μια τρύπα από την οποία δεν μπόρεσε ποτέ να βγει και προσωπικά το βρίσκω ιδιαίτερα ενοχλητικό όταν αυτοί που δημιούργησαν το πρόβλημα επίσης επικρίνουν επειδή προσπαθούμε να βρούμε μια λύση», συνέχισε ο επίσης. Μιλώντας, καθώς το βασιλικό πολεμικό ναυτικό ανακοίνωνε την περικοπή 1.100 θέσεων εργασίας, ο κ. Φοξ υπογράμμισε, επιπλέον, ότι «είναι καλύτερα για το στράτευμα να υποφέρει τώρα, προκειμένου να εξισορροπήσει άμεσα τα λογιστικά του και να επανακτήσει πιο γρήγορα τη χαμένη του αξιοπιστία»”.
Πρέπει να επισημάνουμε ότι οι Βρετανικές Ένοπλες Δυνάμεις όχι μόνο δε μειώνονται ή χάνουν σε μαχητική δύναμη, αντίθετα πληθαίνουν και ισχυροποιούνται. Και η παράμετρος αυτή που παίζει τον καθοριστικό ρόλο στις αλλαγές αυτές είναι οι Πολίτες-Πολεμιστές, οι Έφεδροι. Αυτοί θα προσφέρουν τη δωρεάν πολεμική συνδρομή όποτε χρειαστεί. Γυμνασμένοι, προετοιμασμένοι, έτοιμοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.
Την συμβολή των Εφέδρων στην νεά οργάνωση των Βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων έρχεται να παρουσιάσει το κείμενο με τίτλο «ΕΦΕΔΡΕΙΑ: Πρέπει να διδαχθούμε από τη βρετανική εμπειρία» που δημοσίευσε το defence point (19/10/2012), απαιτώντας να ληφθούν σοβαρά υπόψη στους επιτελικούς σχεδιασμούς.
«ανακοινώθηκαν από το Βρετανικό Υπουργείο Άμυνας πολύ σημαντικές αλλαγές για την εφεδρεία, οι οποίες παρουσιάζουν ελληνικό ενδιαφέρον. Το «defence-point.gr» θεωρεί ότι οι αλλαγές αυτές θα πρέπει να μελετηθούν σε βάθος από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αφού όλο και μεγαλύτερη είναι η ανάγκη επίσης πληρέστερης αξιοποίησης επίσης εφεδρείας των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ανάγκη που προκύπτει από τη διακοπή, λόγω επίσης οικονομικής κρίσης, των προσλήψεων των Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ), και επίσης περιορισμένης διάρκειας επίσης θητείας, σε συνδυασμό φυσικά με το μόνιμο, επίσης τελευταίες δεκαετίες, «καρκίνωμα» επίσης υπογεννητικότητας.
Μην ξεχνάμε ότι η Βρετανία αποτελεί σημαντικό παράδειγμα οργάνωσης και λειτουργίας στρατιωτικού οικοδομήματος, με πόρους (ανθρώπινους και οικονομικούς) σχετικά περιορισμένους (σε αναλογική βάση βέβαια) και σημαντικότατες επιχειρησιακές υποχρεώσεις. Για αυτό ακριβώς τον λόγο οι Βρετανικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν προωθήσει πάρα πολύ τη διακλαδικότητα ώστε να εκμεταλλευτούν πολλαπλασιαστικά στο έπακρο επίσης συνέργειες και να εξαλείψουν επικαλύψεις, και να επιτύχουν οικονομίες κλίμακας.
Σε κάθε περίπτωση, το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ επίσης χώρας, η ΣΥΝΕΧΩΣ ΠΟΙΟΤΙΚΑ και ΠΟΣΟΤΙΚΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΟΜΕΝΗ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ, η επέκταση των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΖΩΤΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ στην ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ και η μη πλήρης επαγγελματικοποίηση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, που είναι ΑΝΕΦΙΚΤΗ τόσο για οικονομικούς όσο και δημογραφικούς λόγους, επιβάλλουν στη χώρα τη διατήρηση ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗΣ ΕΛΑΧΙΣΤΗΣ ΟΡΟΦΗΣ ενόπλων δυνάμεων, την ΥΠΑΡΞΗ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ και κατ’ επέκταση στη διατήρηση ΙΣΧΥΡΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΜΑΧΗΣ ΕΦΕΔΡΕΙΑΣ".
Αφού επομένως το μιλιταριστικό μέσο περιγράψει τους πολιτικούς-γεωστρατηγικούς λόγους για τους οποίπους το ελληνικό κεφάλαιο πρέπει να προχωρήσει στην συγκρκιμένη αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων, θέτει ζήτημα οργάνωσης ¨ΕΘΝΟΦΥΛΑΚΗΣ":
"Ήδη η Εθνοφυλακή, επίσης ονομάζεται ακόμα, παραλαμβάνει και χρησιμοποιεί τα ίδια υλικά με επίσης ενεργές μονάδες, επίσης στολές, οπλισμό, μέσα τηλεπικοινωνιών, υλικά ατομικής προστασίας και οχήματα. Εξάλλου, επίσης ανέφερε ο Χάμοντ, οι έφεδροι που είναι καλά εκπαιδευμένοι δεν αποτελούν «δεύτερης κατηγορίας» προσωπικό αλλά είναι το ίδιο αξιόμαχοι με το προσωπικό των ενεργών μονάδων. Φυσικά, θα δοθεί προτεραιότητα σε όσους εφέδρους ενδιαφέρονται πραγματικά να επιτελέσουν αυτού του είδους τα καθήκοντα και όχι σε όσους απλά το θεωρούν «αγγαρεία». Όσο για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο οι έφεδροι να εγκαταλείπουν εργασίες ώστε να ενεργοποιηθούν και συμμετάσχουν σε αποστολές, λήφθηκε ειδική πρόνοια. Οι επιχειρήσεις θα ωθούνται στο να προσλαμβάνουν εφέδρους, μέσω συστήματος φοροαπαλλαγών".
Η ΝΕΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΙΣΒΑΛΛΕΙ ΚΑΙ ΩΣ ΝΕΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΟΡΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
Αλήθεια, τι ομοιότητα έχουν όλα αυτά με το ελληνικό σχέδιο απαλλαγής των πλουσίων από τη θητεία μέσω εξαγορά της, στράτευσης όσων αλλοδαπών ανεξαρτήτου ηλικίας θέλουν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια, ενίσχυσης του θεσμού της εφεδρείας, σε συνδυασμό με μια ολόκληρη στεφάνη οργανωμένων στρατιωτικοποιημένων τμημάτων –Τάγματα Εθνοφυλακής, εθνικιστές Πολιτοφυλακές, ακροδεξιές Λέσχες Εφέδρων, Μοίρες Εφέδρων Καταδρομέων- έτοιμα να στραφούν κατά του εξωτερικού εχθρού, αλλά κυρίως του εσωτερικού εχθρού λαού.
Ουσιαστικά ο Στρατός αποκτά ολοένα πιο ταξικά χαρακτηριστικά στην συγκρότηση του. Οι γόνοι των ανώτερων και μεσαίων στρωμάτων είτε θα απαλλάσσονται είτε θα τυγχάνουν προνομιακούς όρους στράτευσης, ενώ οι χειρότερες θέσεις και η βασική λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων θα περνά στα κατώτερα κοινωνικά στρώματα, είτε με την εκτέλεση της υποχρεωτικής στράτευσης, είτε με την μισθοφορική ιδιότητα, είτε με την Εφεδρεία.
Κυρίως όμως οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την ομοιότητα των αλλαγών στην οργάνωση του Στρατού με το νέο μοντέλο εργασίας. Η εποχή του εργαστασίου με τις στρατιές των προλετάριων, τη μαζική ψήφο και τη μαζική συμμετοχή στην πολιτική ζωή, αντικαταστάθηκε στο τέλος του 20ου αιώνα-και κυρίως μετά την εμειρία του Βιετνάμ- με τα μισθοφορικά στρατεύματα και τη Διακλαδικότητα. Ήταν η «Καταιγίδα της Ερήμου» (1991), που για πρώτη φορά ο Στρατός έφερε στο προσκήνιο σε τόσο μεγάλο βαθμό την τεχνολογία και την πληροφορική, μεταφέροντας ουσιαστικά στο πεδίο της μάχης τις ομάδες ποιότητας από τους χώρους εργασίας! Ας θυμηθούμε ότι τα παραπάνω δόγματα προσεγγίζει με τον δικό του τρόπο και το ελληνικό πολιτικό και στρατιωτικό κατεστημένο από το 90, κάνοντας την τομή με την πρόσληψη χιλιάδων ΕΠ.ΟΠ. από το 2001!
Μια νεά εξέλιξη στους όρους διεξαγωγής του πολέμου είναι η τεχνολογία των μη επανδρωμένων πολεμικών μέσων, τα UAV (αεροσκάφη-πλοια-υποβρύχια κλπ), ο νέος -βιονικός- στρατιώτης, ο ρόλος των δορυφόρων κλπ., που σε μεγάλο βαθμό κατακερματίζουν τους όρους διεξαγωγής της μάχης, απομακρύνουν τους χειριστές από την πρώτη γραμμή και τους αφήνουν σε ασφαλείς χώρους χιλάδες χιλιόμετρα μακρυά, εντάσσοντας φυσικά και τους ιδιώτες ως υπεργολάβους της άμυνας-ασφάλειας. Ουσιαστικά δηλαδή ότι συμβαίνει και με την εξ αποατάσεως εργασία, τη μείωση του δημόσιου τομέα και την επιβολή του outsourting, την ενσωμάτωση των εργατικών δεξιοτήτων στις μηχανές και την εκτέλεση σειράς ενεργειών-ιδιαίτερα του τομέα των υπηρεσιών-μέσω της τεχνολογίας.
Καθώς όμως το κινέζικο μοντέλο οργάνωσης εργασίας και πλήρους απαξίωσης της εργατικής δύναμης διαδίδεται ευρωπαικά και πλανητικά –με την ελληνική άρχουσα τάξη να τρέχει τις αλλαγές με πρόφαση το χρέος και το Μνημόνιο-, οι νέες εργασιακές σχέσεις εντάσσονται και στον Στρατό. Η ατομική σύμβαση εργασίας, η κατάργηση της μονιμότητας, η μείωση του κόστους έναντι του ακροβότερου ΕΠ.ΟΠ. Ουσιαστικά ο Στρατός, που και τα προηγούμενα επιχείρησε να εισάγει το Θεσμό των φθηνότερων ΟΒΑ έναντι των πιο ακριβών μισθοφόρων στρατιωτών ΕΟ.ΟΠ., βρίσκει την ευκαιρία να επιβάλλει τους νέους βάρβαρους εργασιακούς όρους στις Ένοπλες Δυνάμεις με πρόσχημα το Μνημόνιο. Δίπλα στην τεράστια μάζα των άμισθων δούλων εφέδρων παρατάσσονται οι ΟΒΑ-μισθοφόροι αλά καρτ, οι οποίοι δεν προσλαμβάνονται μόνο για να καλύψουν τις ανάγκες του πιο πολεμικού και κατασταλτικού τμήματος του Στρατού, αυτού των Ειδικών Δυνάμεων (προφασιζόμενη η κυβέρνηση λόγους γήρανσης του προσωπικού), αλλά και στην Πολεμική Αεροπορία, καλύπτοντας τεχνικές ειδικότητες.
Η κυβέρνηση επιθυμεί να προσαρμόσει στην ελληνική πραγματικότητα το σύνολο των αλλαγών που συντελούνται στην συγκρότηση των στρατιωτικών δυνάμεων των ανεπτυγμένων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων: μείωση του αριθμών και του κόστους των Επαγγελματιών Στρατιωτών, κάλυψη κενών από την Εφεδρεία, αύξηση των πολεμικών εξοπλισμών και ένταση των επεμβάσεων μέσω ευέλικτων συμμαχιών! Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης που εντάσσονται στις διάφορες προσπάθειες ανασυγκρότησης των Ενόπλων Δυνάμεων, έχουν βάθος χρόνου και φυσικά εκμεταλλεύονται τη δεινή οικονομική κατάσταση για να επιταχυνθούν. Προβάλλοντας το μπαμπούλα της Τρόικας ουσιαστικά δρομολογούν το σχηματισμό των Ενόπλων Δυνάμεων της νέας εποχής, μικρότερες-ευέλικτες και πιο πολεμικές, που θα δρουν στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο ιμπεριαλιστικών αποστολών, θα καταπολεμούν την πειρατεία και θα είναι σε ετοιμότητα να απαντήσουν «στις προκλήσεις της τρομοκρατίας»-επιθέσεις σε πλατφόρμες άντλησης ενεργειακών κοιτασμάτων. Βεβαίως ενάντια στον εσωτερικό εχθρό, αγωνιζόμενο εργαζόμενο.
Το νέο εργασιακό μοντέλο της εκ περιτροπής εργασίας-της ομηρείας του εργαζόμενου που θα τον εκμεταλλεύονται όταν και όπου το αποφασίσουν (εντός εκτός συνόρων, και μάλιστα χωρίς πρόσθετη απαίτηση), για όσα χρόνια τους κάνει και με το μικρότερο κόστος, είναι εδώ: Ανακυκλώσιμος, πρόθυμος και συνεργάσιμος, ο νέος Μισθοφόρος των Ενόπλων Δυνάμεων θα είναι έτοιμος να εφαρμόσει τα δόγματα Άμυνας-Ασφάλειας του αστικού καθεστώτος εξουσίας, με τη φυσιογνωμία Πραιτοριανού, περισσότερο από ποτέ, είτε στο Μάλι και τα Βαλκάνια, είτε στο κέντρο της Αθήνας και στις Σκουριές Χαλκιδικής, εναντίον διαδηλωτών. Το αστικό σύστημα εξουσίας έχει βγάλει συμπεράσματα από το θεσμό των ΕΠ.ΟΠ.: αν τότε μπορούσε να σε απολύσει στα 7 χρόνια ή αλλιώς σε μονιμοποιούσε, τώρα τους ΟΒΑ μπορεί να μην τους ανανεώσει την σύμβαση όταν ολοκληρωθεί ο 1ος-3ος-8ος-13ος χρόνος, χωρίς να αναγνωρίζει το δικαίωμα της μονιμοποίησης. Ο Μισθοφόρος θα το ξέρει και θα είναι πάντα πρόθυμος, πάντα υπάκουος To 2014 ως έτος της Στρατιωτικής Εθνικιστικής Χρυσής Εφεδρείας (η κυβέρνηση ενσωματώνει Ναζί για την ασφάλεια του αστικού συστήματος εξουσίας)
Στο πλαίσιο αυτό αναβαθμίζεται ο θεσμός της «Εφεδρείας-του λεγόμενου Πολίτη/Οπλίτη» και εντείνεται η απαίτηση από τους ίδιους κύκλους για συγκρότηση Εθνοφυλακής. Ο Στρατός δρα στο εσωτερικό της χώρας -71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία, ΜΥΚ Λιμενικού, νέα Τάγματα Εθνοφυλακής συγκροτούνται κατά των κινημάτων, οι φασιστικές Λέσχες Εφέδρων εκπαιδεύονται ενάντια στα αντάρτικα πόλεων και υπαίθρου όταν δεν εκστρατεύουν εναντίον των μειονοτήτων.
ΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΟΣ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Είμαστε ενάντια στην Υποχρεωτική Στράτευση και το Μισθοφορικό Στρατό.
Ο Στρατός δεν είναι εθνικός θεσμός-είναι ο πιο στυβαρός Μηχανισμός Ταξικής Κυριαρχίας.
Να κλείσουμε τώρα κάθε μορφή στρατιωτικής οργάνωσης των εφέδρων.
Έξοδο από το ΝΑΤ-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ-Ε.Ε. και διάλυση τους. Να κλείσουν οι Βάσεις του θανάτου
Να διαμορφώσουμε τους όρους ενός ισχυρόυ κινήματος Μέσα και Έξω από τον στρατό ενάντια στον πολέμο, τον εθνικισμό, τον ρατσισμό και το φασισμό.
Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι το Κράτος Διαρκούς Έκτακτης Ανάγκης του σύγχρονου Κοινοβουλευτικού Ολοκληρωτισμού εξαπολύει ενιαία την αντεργατική επίθεση, την στυγνή κρατική καταστολή, τρέφοντας την πολεμοκαπηλεία και τους τυχοδιωκτισμούς. Τα δόγματα Άμυνας-Ασφάλειας του αστικού συστήματος εξουσίας πρέπει να απαντηθούν από ένα εργατικό διεθνιστικό αντικαπιταλιστικό κίνημα, από την κοινή πάλη των εργατών ενάντια στην εκμετάλλευση και καταπίεση τους, το ΝΑΤΟ και τον Ευρωστρατό, το ΔΝΤ και την Ε.Ε.
Κρίκοι της προσπάθειας μας είναι η συγκρότηση ενός νέου εργατικού κινήματος. Η ταξική αμφισβήτηση των αστικών στόχων, της «εθνικής» τους ανάπτυξης και της δουλοποίησης μας. Η ενδυνάμωση της πάλης Μέσα στον Στρατό, το μπλοκάρισμα κάθε πολεμικού τυχοδιωκτισμού και κάθε επιχείρησης Καταστολής Πλήθους. Η αλληλεγγύη μας και η περιφρούρηση των δικαιωμάτων μειονοτήτων και μεταναστών.
Στο διαρκές αντεργατικό πραξικόπημα μόνη απάντηση είναι ο Επαναστατικός αγώνας.
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
diktiospartakos.blogspot.gr
Ο ιστορικός-πολιτικός επιστήμονας Ηλιόπουλος, στην εκδήλωση που οργάνωσαν από κοινού ΑΝΕΑΕΔ και ΕΣΠΕΑ περιέγραψε την σχεδιαζόμενη καταστροφή των Ε.Δ., «η ένοπλος δημοσία δύναμις», όπως είπε που βρίσκεται στο στόχαστρο του «ευρωπαϊκού ιδεολογήματος»! Ο Ν.Τόσκας, υποστράτηγος ε.α. μας νουθετεί «να γιατί τα πατριωτικά καθήκοντα πάνε μαζί με τις κοινωνικές ανάγκες των εργαζομένων. Είναι ώρα να καταλάβουν όσοι επιβουλεύονται αυτόν τον τόπο ότι υπάρχουν και όρια», ως κατακλείδα του άρθρου του «Γιατί η τρόικα δεν θέλει Ένοπλες Δυνάμεις»!
Και ενώ ο πρώην ΥΕΘΑ Π.Παναγιωτόπουλος έβαζε τα στήθια του μπροστά, διατρανώνοντας ότι ποτέ δεν πρόκειται να καταργηθεί η Υποχρεωτική Στράτευση, άλλοι άνθρωποι του συστήματος εξουσίας, που έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην οργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως ο πρώην Γενικός Διευθυντής Εξοπλισμών, Β.Βασιλάκος, ζητούν την κατάργηση της στρατιωτικής θητείας.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΑ ή ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ;
ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΘΗΤΕΙΑ-ΤΟΥΣ ΑΝΑΛΩΣΙΜΟΥΣ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΙΛΑΙΔΕΣ ΝΕΟΥΣ
Τελικά, τα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας και πιο συγκεκριμένα στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι μια ιδιαιτερότητα; Είναι μια παραφωνία σε ότι συμβαίνει στον ανεπτυγμένο καπιταλιστικό κόσμο; Ή μήπως στην Ελλάδα δεν υπάρχει «εθνική αστική τάξη» και οι κοσμοπολίτες αστοί, που συνεργάζονται με την Γερμανική Κατοχή δύναμη και την ευρωπαϊκή επικυριαρχία της Τρόικα, μας ξεπουλάνε; Ή μηπως η έννοια ξεπουλάω είναι ένα πουκάμισο αδειανό, ένας μύθος που κρύβει την άγρια ταξική επίθεση του κόσμου του πλούτου εις βάρος των δυνάμεων της εργασίας και την επιβολή του νεόυ εκμεταλλευτικού και κερδοφόρου μοντέλου που έχει ανάγκη η αστική τάξη;
Επιτρέψτε μας να έχουμε διαφορετική άποψη. Να επιχειρήσουμε να αναλύσουμε τις αλλαγές και την αντιδραστική αναδιάρθρωση των Ενόπλων Δυνάμεων με Ταξικό Κριτήριο και όχι Εθνικό! Να λαμβάνουμε πολύ πιο σοβαρά υπόψη μας το ελληνικό αστικό πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο, το αστικό κράτος και τις Ένοπλες Δυνάμεις του. Με τις οποίες συμμετέχει ενεργά στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και του ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΥ αναβαθμίζοντας τον οικονομικό και πολιτικό του ρόλο, ενώ επίσης προωθεί την καταστολή των κοινωνικών εξεγέρσεων. Μετατρέποντας τις στρατιωτικές δυνάμεις σε δύναμη καταστολής-αστυνόμευσης και παράλληλα στρατιωτικοποιώντας ακόμη περισσότερο την Αστυνομία, για να εξυπηρετήσει τις αυταρχικές-τρομοκρατικές ανάγκες του Κράτους Έκτακτης Ανάγκης του Κοινοβουλευτικού Ολοκληρωτισμού. Ώστε να επιβάλλει, σε συνεργασία με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, με τα Μνημόνια και τους Εφαρμοστικούς Νόμους, και πάντα στο όνομα της «εθνικής» προσπάθειας να καλυφθούν τα «εθνικά χρέη-ελλείμματα» που δημιούργησε ο προηγούμενος γύρος καπιταλιστικής κερδοφορίας-λεηλασίας των εργατικών δικαιωμάτων, το νέο τοπίο παραγωγής κέρδους και απόσπασης υπεραξίας, από τον κόσμο της εργασίας, που ολοένα περισσότερο μοιάζει στο δούλο της νέας εποχής.
Έχοντας επομένως ταυτόχρονα στην σκέψη μας, την παράλληλη ανατροπή όλου του Μεταπολεμικού Μοντέλου Εργασίας και Οργάνωσης της Κοινωνίας, συγκρίνουμε τις αλλαγές στον ελληνικό στρατό σε σχέση με τα υπόλοιπα καπιταλιστικά κράτη, αλλά κυρίως παρακολουθούμε την σύγχρονη μετάλλαξη του τρόπου οργάνωσης της εργασίας με τη μεταρρύθμιση του τρόπου οργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων.
Μάλιστα, θα θέλαμε να παρακολουθήσουμε την πορεία εξέλιξης των πραγμάτων σε μια ισχυρή καπιταλιστική και ιμπεριαλιστική δύναμη, αυτή της Βρετανίας, η οποία παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, γιατί προβαίνει, σε μεγάλο βαθμό, σε αντίστοιχες επιλογές με αυτές της ελληνικής κυβέρνησης. Κ αι επιπλέον, παρουσιάζεται ως πρότυπο από γνωστούς μιλιταριστικούς κύκλους, όπως το defence-point. Στο άρθρο με τίτλο «Αιματηρές" περικοπές στον βρετανικό στρατό» διαβάζουμε:
«Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Φίλιπ Χάμοντ, παρουσίασε στη Βουλή των Κοινοτήτων το πρόγραμμα περικοπών μόνιμου προσωπικού στις βρετανικές ένοπλες δυνάμεις: έως το 2020, αυτές θα φθάσουν το 20% του σημερινού δυναμικού, καθώς προγραμματίζεται "η κατάργηση εν καιρώ 17 στρατιωτικών σχηματισμών". Η κυβερνητική αυτή πρωτοβουλία εντάσσεται στο γενικότερο πρόγραμμα της κυβέρνησης για την περιστολή των κρατικών δαπανών, όπως ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο κυβερνητικές πηγές. Αφού εφαρμοστεί η "δρακόντεια" αυτή μείωση του μόνιμου προσωπικού τους, οι ένοπλες δυνάμεις της Βρετανίας θα επανέλθουν αριθμητικώς στο συγκριτικά αρκετά χαμηλότερο αριθμητικά επίπεδό τους του ξεκινήματος του προπερασμένου αιώνα, πρόσθεσαν.
Συγκεκριμένα, από 102 χιλιάδες στρατιωτικούς έως και το 2020 η Βρετανία θα αρκεστεί στις 82 χιλιάδες μόνιμο προσωπικό, είπαν. Παράλληλα όμως στο ίδιο χρονικό διάστημα "οι έφεδροι θα διπλασιαστούν" φθάνοντας σταδιακά τους 30 χιλιάδες, οπότε το έτος 2020 υπολογίζεται από το Ρόιτερς ότι θα υπηρετούν αθροιστικά 120 χιλιάδες στρατιωτικοί. Ο Χάμοντ σημείωσε ότι πρόκειται για "δύσκολες" περικοπές, που θα έχουν ασφαλώς "άσχημη υποδοχή" από τους ενδιαφερόμενους, όμως τόνισε ότι "αυτές θα γίνουν με ισορροπημένο, δίκαιο τρόπο", αλλά και "με γνώμονα την μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας του στρατεύματος". "Θέλουμε έναν στρατό ευκίνητο όσο και ευέλικτο", συμπλήρωσε ο υπουργός Άμυνας, καυτηριάζοντας "τις υπερβολικές δαπάνες για τις ένοπλες δυνάμεις επί των ημερών της κυβέρνησης των Εργατικών". Ο Χάμοντ επιβεβαίωσε ότι περί τα τέλη του 2014 θα έχουν αποχωρήσει από το Αφγανιστάν όλοι οι Βρετανοί στρατιωτικοί, που είναι σήμερα περίπου 9.500. "Θα αναδιοργανωθούμε μετά το 2014, απέναντι σε μια κατάσταση στο εξωτερικό ολοένα περισσότερο ρευστή και αβέβαιη".
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Εργατικών για τις ένοπλες δυνάμεις, Τζιμ Μέρφι, υπογράμμισε ότι "αυτές είναι αποφάσεις κοντόφθαλμες και επικίνδυνες, δεδομένου ενός εξωτερικού περιβάλλοντος που θέτει περισσότερες από ποτέ προκλήσεις".
Οι επιπόλαιες προσεγγίσεις της αντιπολίτευσης απαντήθηκαν σύντομα. Στο κείμενο με τίτλο «Οι περικοπές στον βρετανικό στρατό» αναφέρεται ότι “Διαστάσεις προσλαμβάνει η πολιτική κρίση με αφορμή επίσης περικοπές θέσεων εργασίας επίσης βρετανικές ένοπλες δυνάμεις, με τον υπουργό Άμυνας επίσης κυβέρνησης Κάμερον, Λίαμ Φοξ, να υποστηρίζει ότι η εμπιστοσύνη μεταξύ του στρατεύματος και επίσης κυβέρνησης έχει κλονιστεί τα τελευταία χρόνια. «Πιστεύω ότι επίσης τελευταίους μήνες επίσης κυβέρνησης Μπράουν οι σχέσεις του στρατού με την Ντάουνινγκ Στριτ είχαν καταρρεύσει ολοκληρωτικά», ισχυρίστηκε ο κ. Φοξ. «Το υπουργείο Άμυνας έσκαψε μόνο του μια τρύπα από την οποία δεν μπόρεσε ποτέ να βγει και προσωπικά το βρίσκω ιδιαίτερα ενοχλητικό όταν αυτοί που δημιούργησαν το πρόβλημα επίσης επικρίνουν επειδή προσπαθούμε να βρούμε μια λύση», συνέχισε ο επίσης. Μιλώντας, καθώς το βασιλικό πολεμικό ναυτικό ανακοίνωνε την περικοπή 1.100 θέσεων εργασίας, ο κ. Φοξ υπογράμμισε, επιπλέον, ότι «είναι καλύτερα για το στράτευμα να υποφέρει τώρα, προκειμένου να εξισορροπήσει άμεσα τα λογιστικά του και να επανακτήσει πιο γρήγορα τη χαμένη του αξιοπιστία»”.
Πρέπει να επισημάνουμε ότι οι Βρετανικές Ένοπλες Δυνάμεις όχι μόνο δε μειώνονται ή χάνουν σε μαχητική δύναμη, αντίθετα πληθαίνουν και ισχυροποιούνται. Και η παράμετρος αυτή που παίζει τον καθοριστικό ρόλο στις αλλαγές αυτές είναι οι Πολίτες-Πολεμιστές, οι Έφεδροι. Αυτοί θα προσφέρουν τη δωρεάν πολεμική συνδρομή όποτε χρειαστεί. Γυμνασμένοι, προετοιμασμένοι, έτοιμοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.
Την συμβολή των Εφέδρων στην νεά οργάνωση των Βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων έρχεται να παρουσιάσει το κείμενο με τίτλο «ΕΦΕΔΡΕΙΑ: Πρέπει να διδαχθούμε από τη βρετανική εμπειρία» που δημοσίευσε το defence point (19/10/2012), απαιτώντας να ληφθούν σοβαρά υπόψη στους επιτελικούς σχεδιασμούς.
«ανακοινώθηκαν από το Βρετανικό Υπουργείο Άμυνας πολύ σημαντικές αλλαγές για την εφεδρεία, οι οποίες παρουσιάζουν ελληνικό ενδιαφέρον. Το «defence-point.gr» θεωρεί ότι οι αλλαγές αυτές θα πρέπει να μελετηθούν σε βάθος από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αφού όλο και μεγαλύτερη είναι η ανάγκη επίσης πληρέστερης αξιοποίησης επίσης εφεδρείας των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ανάγκη που προκύπτει από τη διακοπή, λόγω επίσης οικονομικής κρίσης, των προσλήψεων των Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ), και επίσης περιορισμένης διάρκειας επίσης θητείας, σε συνδυασμό φυσικά με το μόνιμο, επίσης τελευταίες δεκαετίες, «καρκίνωμα» επίσης υπογεννητικότητας.
Μην ξεχνάμε ότι η Βρετανία αποτελεί σημαντικό παράδειγμα οργάνωσης και λειτουργίας στρατιωτικού οικοδομήματος, με πόρους (ανθρώπινους και οικονομικούς) σχετικά περιορισμένους (σε αναλογική βάση βέβαια) και σημαντικότατες επιχειρησιακές υποχρεώσεις. Για αυτό ακριβώς τον λόγο οι Βρετανικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν προωθήσει πάρα πολύ τη διακλαδικότητα ώστε να εκμεταλλευτούν πολλαπλασιαστικά στο έπακρο επίσης συνέργειες και να εξαλείψουν επικαλύψεις, και να επιτύχουν οικονομίες κλίμακας.
Σε κάθε περίπτωση, το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ επίσης χώρας, η ΣΥΝΕΧΩΣ ΠΟΙΟΤΙΚΑ και ΠΟΣΟΤΙΚΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΟΜΕΝΗ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ, η επέκταση των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΖΩΤΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ στην ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ και η μη πλήρης επαγγελματικοποίηση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, που είναι ΑΝΕΦΙΚΤΗ τόσο για οικονομικούς όσο και δημογραφικούς λόγους, επιβάλλουν στη χώρα τη διατήρηση ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗΣ ΕΛΑΧΙΣΤΗΣ ΟΡΟΦΗΣ ενόπλων δυνάμεων, την ΥΠΑΡΞΗ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ και κατ’ επέκταση στη διατήρηση ΙΣΧΥΡΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΜΑΧΗΣ ΕΦΕΔΡΕΙΑΣ".
Αφού επομένως το μιλιταριστικό μέσο περιγράψει τους πολιτικούς-γεωστρατηγικούς λόγους για τους οποίπους το ελληνικό κεφάλαιο πρέπει να προχωρήσει στην συγκρκιμένη αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων, θέτει ζήτημα οργάνωσης ¨ΕΘΝΟΦΥΛΑΚΗΣ":
"Ήδη η Εθνοφυλακή, επίσης ονομάζεται ακόμα, παραλαμβάνει και χρησιμοποιεί τα ίδια υλικά με επίσης ενεργές μονάδες, επίσης στολές, οπλισμό, μέσα τηλεπικοινωνιών, υλικά ατομικής προστασίας και οχήματα. Εξάλλου, επίσης ανέφερε ο Χάμοντ, οι έφεδροι που είναι καλά εκπαιδευμένοι δεν αποτελούν «δεύτερης κατηγορίας» προσωπικό αλλά είναι το ίδιο αξιόμαχοι με το προσωπικό των ενεργών μονάδων. Φυσικά, θα δοθεί προτεραιότητα σε όσους εφέδρους ενδιαφέρονται πραγματικά να επιτελέσουν αυτού του είδους τα καθήκοντα και όχι σε όσους απλά το θεωρούν «αγγαρεία». Όσο για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο οι έφεδροι να εγκαταλείπουν εργασίες ώστε να ενεργοποιηθούν και συμμετάσχουν σε αποστολές, λήφθηκε ειδική πρόνοια. Οι επιχειρήσεις θα ωθούνται στο να προσλαμβάνουν εφέδρους, μέσω συστήματος φοροαπαλλαγών".
Η ΝΕΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΙΣΒΑΛΛΕΙ ΚΑΙ ΩΣ ΝΕΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΟΡΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
Αλήθεια, τι ομοιότητα έχουν όλα αυτά με το ελληνικό σχέδιο απαλλαγής των πλουσίων από τη θητεία μέσω εξαγορά της, στράτευσης όσων αλλοδαπών ανεξαρτήτου ηλικίας θέλουν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια, ενίσχυσης του θεσμού της εφεδρείας, σε συνδυασμό με μια ολόκληρη στεφάνη οργανωμένων στρατιωτικοποιημένων τμημάτων –Τάγματα Εθνοφυλακής, εθνικιστές Πολιτοφυλακές, ακροδεξιές Λέσχες Εφέδρων, Μοίρες Εφέδρων Καταδρομέων- έτοιμα να στραφούν κατά του εξωτερικού εχθρού, αλλά κυρίως του εσωτερικού εχθρού λαού.
Ουσιαστικά ο Στρατός αποκτά ολοένα πιο ταξικά χαρακτηριστικά στην συγκρότηση του. Οι γόνοι των ανώτερων και μεσαίων στρωμάτων είτε θα απαλλάσσονται είτε θα τυγχάνουν προνομιακούς όρους στράτευσης, ενώ οι χειρότερες θέσεις και η βασική λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων θα περνά στα κατώτερα κοινωνικά στρώματα, είτε με την εκτέλεση της υποχρεωτικής στράτευσης, είτε με την μισθοφορική ιδιότητα, είτε με την Εφεδρεία.
Κυρίως όμως οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την ομοιότητα των αλλαγών στην οργάνωση του Στρατού με το νέο μοντέλο εργασίας. Η εποχή του εργαστασίου με τις στρατιές των προλετάριων, τη μαζική ψήφο και τη μαζική συμμετοχή στην πολιτική ζωή, αντικαταστάθηκε στο τέλος του 20ου αιώνα-και κυρίως μετά την εμειρία του Βιετνάμ- με τα μισθοφορικά στρατεύματα και τη Διακλαδικότητα. Ήταν η «Καταιγίδα της Ερήμου» (1991), που για πρώτη φορά ο Στρατός έφερε στο προσκήνιο σε τόσο μεγάλο βαθμό την τεχνολογία και την πληροφορική, μεταφέροντας ουσιαστικά στο πεδίο της μάχης τις ομάδες ποιότητας από τους χώρους εργασίας! Ας θυμηθούμε ότι τα παραπάνω δόγματα προσεγγίζει με τον δικό του τρόπο και το ελληνικό πολιτικό και στρατιωτικό κατεστημένο από το 90, κάνοντας την τομή με την πρόσληψη χιλιάδων ΕΠ.ΟΠ. από το 2001!
Μια νεά εξέλιξη στους όρους διεξαγωγής του πολέμου είναι η τεχνολογία των μη επανδρωμένων πολεμικών μέσων, τα UAV (αεροσκάφη-πλοια-υποβρύχια κλπ), ο νέος -βιονικός- στρατιώτης, ο ρόλος των δορυφόρων κλπ., που σε μεγάλο βαθμό κατακερματίζουν τους όρους διεξαγωγής της μάχης, απομακρύνουν τους χειριστές από την πρώτη γραμμή και τους αφήνουν σε ασφαλείς χώρους χιλάδες χιλιόμετρα μακρυά, εντάσσοντας φυσικά και τους ιδιώτες ως υπεργολάβους της άμυνας-ασφάλειας. Ουσιαστικά δηλαδή ότι συμβαίνει και με την εξ αποατάσεως εργασία, τη μείωση του δημόσιου τομέα και την επιβολή του outsourting, την ενσωμάτωση των εργατικών δεξιοτήτων στις μηχανές και την εκτέλεση σειράς ενεργειών-ιδιαίτερα του τομέα των υπηρεσιών-μέσω της τεχνολογίας.
Καθώς όμως το κινέζικο μοντέλο οργάνωσης εργασίας και πλήρους απαξίωσης της εργατικής δύναμης διαδίδεται ευρωπαικά και πλανητικά –με την ελληνική άρχουσα τάξη να τρέχει τις αλλαγές με πρόφαση το χρέος και το Μνημόνιο-, οι νέες εργασιακές σχέσεις εντάσσονται και στον Στρατό. Η ατομική σύμβαση εργασίας, η κατάργηση της μονιμότητας, η μείωση του κόστους έναντι του ακροβότερου ΕΠ.ΟΠ. Ουσιαστικά ο Στρατός, που και τα προηγούμενα επιχείρησε να εισάγει το Θεσμό των φθηνότερων ΟΒΑ έναντι των πιο ακριβών μισθοφόρων στρατιωτών ΕΟ.ΟΠ., βρίσκει την ευκαιρία να επιβάλλει τους νέους βάρβαρους εργασιακούς όρους στις Ένοπλες Δυνάμεις με πρόσχημα το Μνημόνιο. Δίπλα στην τεράστια μάζα των άμισθων δούλων εφέδρων παρατάσσονται οι ΟΒΑ-μισθοφόροι αλά καρτ, οι οποίοι δεν προσλαμβάνονται μόνο για να καλύψουν τις ανάγκες του πιο πολεμικού και κατασταλτικού τμήματος του Στρατού, αυτού των Ειδικών Δυνάμεων (προφασιζόμενη η κυβέρνηση λόγους γήρανσης του προσωπικού), αλλά και στην Πολεμική Αεροπορία, καλύπτοντας τεχνικές ειδικότητες.
Η κυβέρνηση επιθυμεί να προσαρμόσει στην ελληνική πραγματικότητα το σύνολο των αλλαγών που συντελούνται στην συγκρότηση των στρατιωτικών δυνάμεων των ανεπτυγμένων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων: μείωση του αριθμών και του κόστους των Επαγγελματιών Στρατιωτών, κάλυψη κενών από την Εφεδρεία, αύξηση των πολεμικών εξοπλισμών και ένταση των επεμβάσεων μέσω ευέλικτων συμμαχιών! Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης που εντάσσονται στις διάφορες προσπάθειες ανασυγκρότησης των Ενόπλων Δυνάμεων, έχουν βάθος χρόνου και φυσικά εκμεταλλεύονται τη δεινή οικονομική κατάσταση για να επιταχυνθούν. Προβάλλοντας το μπαμπούλα της Τρόικας ουσιαστικά δρομολογούν το σχηματισμό των Ενόπλων Δυνάμεων της νέας εποχής, μικρότερες-ευέλικτες και πιο πολεμικές, που θα δρουν στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο ιμπεριαλιστικών αποστολών, θα καταπολεμούν την πειρατεία και θα είναι σε ετοιμότητα να απαντήσουν «στις προκλήσεις της τρομοκρατίας»-επιθέσεις σε πλατφόρμες άντλησης ενεργειακών κοιτασμάτων. Βεβαίως ενάντια στον εσωτερικό εχθρό, αγωνιζόμενο εργαζόμενο.
Το νέο εργασιακό μοντέλο της εκ περιτροπής εργασίας-της ομηρείας του εργαζόμενου που θα τον εκμεταλλεύονται όταν και όπου το αποφασίσουν (εντός εκτός συνόρων, και μάλιστα χωρίς πρόσθετη απαίτηση), για όσα χρόνια τους κάνει και με το μικρότερο κόστος, είναι εδώ: Ανακυκλώσιμος, πρόθυμος και συνεργάσιμος, ο νέος Μισθοφόρος των Ενόπλων Δυνάμεων θα είναι έτοιμος να εφαρμόσει τα δόγματα Άμυνας-Ασφάλειας του αστικού καθεστώτος εξουσίας, με τη φυσιογνωμία Πραιτοριανού, περισσότερο από ποτέ, είτε στο Μάλι και τα Βαλκάνια, είτε στο κέντρο της Αθήνας και στις Σκουριές Χαλκιδικής, εναντίον διαδηλωτών. Το αστικό σύστημα εξουσίας έχει βγάλει συμπεράσματα από το θεσμό των ΕΠ.ΟΠ.: αν τότε μπορούσε να σε απολύσει στα 7 χρόνια ή αλλιώς σε μονιμοποιούσε, τώρα τους ΟΒΑ μπορεί να μην τους ανανεώσει την σύμβαση όταν ολοκληρωθεί ο 1ος-3ος-8ος-13ος χρόνος, χωρίς να αναγνωρίζει το δικαίωμα της μονιμοποίησης. Ο Μισθοφόρος θα το ξέρει και θα είναι πάντα πρόθυμος, πάντα υπάκουος To 2014 ως έτος της Στρατιωτικής Εθνικιστικής Χρυσής Εφεδρείας (η κυβέρνηση ενσωματώνει Ναζί για την ασφάλεια του αστικού συστήματος εξουσίας)
Στο πλαίσιο αυτό αναβαθμίζεται ο θεσμός της «Εφεδρείας-του λεγόμενου Πολίτη/Οπλίτη» και εντείνεται η απαίτηση από τους ίδιους κύκλους για συγκρότηση Εθνοφυλακής. Ο Στρατός δρα στο εσωτερικό της χώρας -71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία, ΜΥΚ Λιμενικού, νέα Τάγματα Εθνοφυλακής συγκροτούνται κατά των κινημάτων, οι φασιστικές Λέσχες Εφέδρων εκπαιδεύονται ενάντια στα αντάρτικα πόλεων και υπαίθρου όταν δεν εκστρατεύουν εναντίον των μειονοτήτων.
ΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΟΣ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Είμαστε ενάντια στην Υποχρεωτική Στράτευση και το Μισθοφορικό Στρατό.
Ο Στρατός δεν είναι εθνικός θεσμός-είναι ο πιο στυβαρός Μηχανισμός Ταξικής Κυριαρχίας.
Να κλείσουμε τώρα κάθε μορφή στρατιωτικής οργάνωσης των εφέδρων.
Έξοδο από το ΝΑΤ-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ-Ε.Ε. και διάλυση τους. Να κλείσουν οι Βάσεις του θανάτου
Να διαμορφώσουμε τους όρους ενός ισχυρόυ κινήματος Μέσα και Έξω από τον στρατό ενάντια στον πολέμο, τον εθνικισμό, τον ρατσισμό και το φασισμό.
Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι το Κράτος Διαρκούς Έκτακτης Ανάγκης του σύγχρονου Κοινοβουλευτικού Ολοκληρωτισμού εξαπολύει ενιαία την αντεργατική επίθεση, την στυγνή κρατική καταστολή, τρέφοντας την πολεμοκαπηλεία και τους τυχοδιωκτισμούς. Τα δόγματα Άμυνας-Ασφάλειας του αστικού συστήματος εξουσίας πρέπει να απαντηθούν από ένα εργατικό διεθνιστικό αντικαπιταλιστικό κίνημα, από την κοινή πάλη των εργατών ενάντια στην εκμετάλλευση και καταπίεση τους, το ΝΑΤΟ και τον Ευρωστρατό, το ΔΝΤ και την Ε.Ε.
Κρίκοι της προσπάθειας μας είναι η συγκρότηση ενός νέου εργατικού κινήματος. Η ταξική αμφισβήτηση των αστικών στόχων, της «εθνικής» τους ανάπτυξης και της δουλοποίησης μας. Η ενδυνάμωση της πάλης Μέσα στον Στρατό, το μπλοκάρισμα κάθε πολεμικού τυχοδιωκτισμού και κάθε επιχείρησης Καταστολής Πλήθους. Η αλληλεγγύη μας και η περιφρούρηση των δικαιωμάτων μειονοτήτων και μεταναστών.
Στο διαρκές αντεργατικό πραξικόπημα μόνη απάντηση είναι ο Επαναστατικός αγώνας.
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
diktiospartakos.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Συνεχίζουν να ελπίζουν για τον Κάμπελ στον Ολυμπιακό
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Υψηλό το εφάπαξ των βουλευτών
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ