2014-03-24 09:49:47
ΤΑ ΝΕΑ 21-3-2014
Οι επενδυτές θα αποφασίσουν για το φυσικό αέριο του Ισραήλ
Το Τελ Αβίβ δεν δεσμεύεται στρατηγικά για να κρατήσει όλες τις πόρτες ανοιχτές
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΑ ΠΕΛΩΝΗ
Ανοικτό άφησε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Αβιγκντορ Λίμπερμαν το ενδεχόμενο μεταφοράς του ισραηλινού φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω της Ελλάδας, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι πρόκειται για ιδιωτικό έργο και ότι οι τελικές αποφάσεις ανήκουν στους επενδυτές.
«Θα πρέπει οι εταιρείες που έχουν αδειοδοτηθεί για την εκπόνηση του έργου να ελέγξουν όλες τις πιθανότητες, όλες τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες επένδυσης. Άρα, εξαρτάται από τις ιδιωτικές επενδύσεις αν θα κατασκευαστεί και ποιος αγωγός, δηλαδή αν θα υπάρξει ένας σταθμός υγροποιημένου αερίου, ή αν θα κατασκευαστεί ο αγωγός και αν θα περνά από τη Μεσόγειο μέσω Κύπρου και Ελλάδας ή με άλλον τρόπο», ανέφερε ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών μετά τη συνάντησή του με τον Βαγγέλη Βενιζέλο.
Μία δήλωση που δείχνει, όπως έλεγαν διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα, ότι σε αντίθεση με όσα είχε πει πριν από λίγους μήνες ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, η ισραηλινή πλευρά επιδιώκει σε αυτή τη φάση να μη δεσμευθεί στρατηγικά με την επιλογή ενός αγωγού προκειμένου να κρατήσει όλες τις πόρτες ανοικτές. Αυτό δεν είναι ανεξάρτητο, τόνιζαν διπλωματικές πηγές, από τη βελτίωσης του κλίματος στις τουρκοϊσραηλινές σχέσεις κάτι που αναμένεται να επισφραγιστεί σύντομα και με την υπογραφή συμφωνίας αποζημιώσεων για τα γεγονότα του «Μαβί Μαρμαρά».
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο κ. Λίμπερμαν, γνωστός για την αντιτουρκική ρητορική του, απέφυγε να ανεβάσει τους τόνους κατά του Ταγίπ Ερντογάν και ερωτηθείς σχετικά χθες υπογράμμισε ότι τον τελευταίο χρόνο αυξήθηκε το εμπόριο του Ισραήλ με την Τουρκία, το οποίο, όπως είπε, είναι «καλό νέο». Όσο για τη διαφαινόμενη συμφωνία με την Άγκυρα, επεσήμανε ότι απαιτείται «ανοικτό μυαλό», ενώ πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή «η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Τουρκίας».
Σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά, διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι στη συνάντηση με τον κ. Βενιζέλο ο ισραηλινός ΥΠΕΞ διαβεβαίωσε σε όλους τους τόνους ότι για το Ισραήλ η τριμερής συνεργασία με την Ελλάδα και την Κύπρο είναι πολύ σημαντική. Ωστόσο, παρότι η μελέτη βιωσιμότητας για τον τρόπο με τον οποίο θα μεταφερθεί το ισραηλινό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά δεν έχει ολοκληρωθεί, η ισραηλινή πλευρά φαίνεται να προκρίνει πιο ευέλικτες και λιγότερο δεσμευτικές λύσεις από τον αγωγό, όπως η υγροποίηση του φυσικού αερίου σε σταθμούς LNG (στην Κύπρο) και η μετέπειτα μεταφορά του στην ευρωπαϊκή αγορά. Διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι η λύση του LNG είναι συμφέρουσα για την Ελλάδα, καθώς η χώρα διαθέτει πλοία που έχουν δυνατότητα να μεταφέρουν το υγροποιημένο αέριο, ενώ υπάρχει και ο τερματικός σταθμός της Ρεβυθούσας, γεγονός που θα μπορούσε να της επιτρέψει να μετατραπεί μελλοντικά σε κόμβο μεταφοράς του αερίου. «Στους σχεδιασμούς υπάρχει μια παράμετρος η οποία είναι εμπορική. Υπάρχει, όμως, και μια παράμετρος που είναι θεσμική, πολιτική, διακυβερνητική και, από την άποψη αυτή, αποδίδουμε μεγάλη σημασία στη συνεργασία Ισραήλ - Ελλάδας - Κύπρου», τόνισε ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος έκανε ειδική αναφορά στην ανάγκη διαφοροποίησης των πηγών διέλευσης της ενέργειας προς την Ευρώπη. «Θα θέλαμε η μεταφορά φυσικού αερίου προς τη Ευρώπη να διέλθει από την Ελλάδα. Γνωρίζουμε ότι είναι πολλοί οι ενδιαφερόμενοι, αλλά αυτός είναι ο πιο επωφελής δρόμος για όλους», τόνισε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας μετά τη συνάντησή του με τον ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών.
Κυπριακό και παράνομοι μετανάστες
Στην ατζέντα των συνομιλιών βρέθηκαν το Κυπριακό και το θέμα της παράνομης μετανάστευσης στη Μεσόγειο, καθώς το Ισραήλ φέρεται προβληματισμένο από την συμπεριφορά της Τουρκίας. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η άρνηση του ισραηλινού ΥΠΕΞ να σχολιάσει τα γεγονότα στην Ουκρανία. Ερωτηθείς σχετικά, απάντησε ότι το Ισραήλ «δεν επεμβαίνει στα εσωτερικά ζητήματα άλλων χωρών» ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 21-3-2014
Απομακρύνεται το σχέδιο αγωγού Ελλάδας - Ισραήλ
Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ ανέφερε πως για τη διακίνηση του φυσικού αερίου τις αποφάσεις θα λάβει ο ιδιωτικός τομέας
Του ΠΑΝΑΓΗ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΥ
Λιγοστεύουν οι πιθανότητες για τον αγωγό φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Ελλάδα, μέσω του οποίου η χώρα μας διεκδικούσε ρόλο στη διακίνηση του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου. Σε αντίθεση με το θερμό κλίμα γύρω από τα έργο, που είχαν καλλιεργήσει οι Ισραηλινοί τον Οκτώβριο, στη διακυβερνητική διάσκεψη Ελλάδας Ισραήλ, χθες ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, που επισκέφθηκε την Αθήνα, δεν έδειξε κανένα ενθουσιασμό, ενώ ξεκαθάρισε ότι «η διακίνηση είναι ένα ιδιωτικό έργα και τις αποφάσεις θα λάβει ο ιδιωτικός φορέας».
Ο κ. Λίμπερμαν δήλωσε ότι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Αυστραλίας (σ.σ. πρόκειται για τη Woodside, η οποία διαπραγματεύεται τη συμμετοχή της στο κοίτασμα Leviathan) εξετάζει όλες τις πιθανότητες και εκπονεί μια μελέτη.
«Πρώτα απ' όλα, θα πρέπει να προετοιμαστεί κι ένα επιχειρηματικό σχέδιο. Άρα εξαρτάται από τις ιδιωτικές επενδύσεις που θα απαιτηθούν με βάση αυτό το σχέδιο το αν θα κατασκευαστεί και ποιος αγωγός, δηλαδή αν θα υπάρξει ένας σταθμός υγροποιημένου αερίου ή αν θα κατασκευαστεί ο αγωγός και αν θα περνάει από τη Μεσόγειο, μέσω Κύπρου και Ελλάδας, ή με άλλο τρόπο», είπε ο κ. Λίμπερμαν. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πρόσφατη ενημέρωση των μετόχων της Woodside στο Σίδνεϊ, όπου παρουσιάστηκαν οι πιθανοί τρόποι μεταφοράς του αερίου, δεν υπήρξε καμιά αναφορά στον αγωγό Ισραήλ - Ελλάδας.
Σε δεύτερο χρόνο, πάντως, ο κ. Λίμπερμαν προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, λέγοντας ότι μετά την ολοκλήρωση της μελέτης σκοπιμότητας θα υπάρξουν συζητήσεις και διαβουλεύσεις με Ελλάδα και Κύπρο.
Όπως δήλωσε ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, α σκοπός της επίσκεψης του ήταν να ανανεωθούν και να τονωθούν οι σχέσεις μας ανάμεσα σε Ελλάδα και Ισραήλ, αλλά και να προωθηθούν οι αμοιβαίες δεσμεύσεις μας. Στη συνάντηση συζητήθηκαν εν εκτάσει θέματα συνεργασίας στην άμυνα και στο πεδίο της ενέργειας, η τριμερής συνεργασία Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου, αλλά και ανάμεσα στους απόδημους Έλληνες και τις εβραϊκές οργανώσεις στο εξωτερικό. Οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης για την επίσκεψη του κ. Βενιζέλου στην Τεχεράνη. Όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Λίμπερμαν, άκουσε με πολύ ενδιαφέρον τις εντυπώσεις που αποκόμισε ο κ. Βενιζέλος από την επίσκεψη στην Τεχεράνη.
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ 21-3-2014
Ψαλίδισαν τις ελπίδες για τον αγωγό οι Ισραηλινοί
Καμία δέσμευση ότι θα περάσει από την Ελλάδα δεν ανέλαβε στη χθεσινή συνάντηση που είχε με τον Ευάγγελο Βενιζέλο ο υπουργός Εξωτερικών Αβιγκντορ Λίμπερμαν
Του Τάσου Τσακίρογλου
Στην πρίζα βάζει την Αθήνα το Τελ Αβίβ για το θέμα των αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου από τα ισραηλινά οικόπεδα της Ανατολικής Μεσογείου, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, μετά τη χθεσινή του συνάντηση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, παρέπεμψε κομψά την απόφαση στα χέρια του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος, όπως είπε, θα κρίνει «αν και ποιος αγωγός» θα κατασκευαστεί. Ο Αβιγκντορ Λίμπερμαν πρόσθεσε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση αναμένει «τα πορίσματα της εταιρείας που εκπονεί τη μελέτη σκοπιμότητας και μετά θα κάνει τις διαβουλεύσεις με ειλικρίνεια και διαφάνεια για την προώθηση του έργου».
Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επανέφερε το θέμα στο αμιγώς πολιτικό πεδίο, εκφράζοντας και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Αθήνας για εμπλοκή της ελληνικής πλευράς στον ενεργειακό τομέα της τριγωνικής σχέσης Αθήνας - Λευκωσίας - Τελ Αβίβ και τη συμμετοχή της στην κατασκευή του αγωγού East Med. «Υπάρχει μια παράμετρος που αναφέρεται στον ρόλο του ιδιωτικού τομέα, υπάρχει όμως και μια παράμετρος θεσμική, πολιτική και διακυβερνητική» δήλωσε ο κ. Βενιζέλος και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα «ακολουθεί τις βασικές αρχές της Ε.Ε. ως προς την ενεργειακή της πολιτική, οι οποίες (χάριν της ασφάλειας) προβλέπουν διαφοροποίηση των πηγών προέλευσης των υδρογονανθράκων και διαφοροποίηση των οδών διέλευσης». Ο υπουργός πρόσθεσε ότι η Αθήνα αποδίδει «πολύ μεγάλη σημασία στην τριμερή συνεργασία, η οποία δεν είναι μια συνεργασία εναντίον κάποιων άλλων, αλλά είναι μια συνεργασία που προωθεί την κοινή μας αντίληψη για πολλά θέματα στην περιοχή της Μεσογείου».
Οι σχέσεις με Άγκυρα
Στο θέμα αυτό ο κ. Λίμπερμαν, απαντώντας σε ερώτηση εάν η εν εξελίξει επαναπροσέγγιση Τελ Αβίβ - Άγκυρας θα επηρεάσει την απόφαση για τους αγωγούς, έριξε τους τόνους και τόνισε ότι η χώρα του διατηρεί διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις με την Τουρκία. «Το εμπόριο με την Τουρκία αυξήθηκε το προηγούμενο έτος, πράγμα που αποτελεί καλό νέο. Αυτή τη στιγμή, πάντως, η μπάλα βρίσκεται στο δικό τους γήπεδο» είπε χαρακτηριστικά.
Ο Ισραηλινός υπουργός επισήμανε το γεγονός της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε., αφού το Τελ Αβίβ θα εκτιμούσε μια ισορροπημένη στάση σε σχέση με πιθανή περίπτωση που η Ένωση προχωρούσε στη λήψη μέτρων εναντίον του Ισραήλ στο ενδεχόμενο ναυαγίου στις διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστίνιους, με την άμεση εμπλοκή της Ουάσινγκτον.
Παπούλιας: Ο πιο επωφελής δρόμος για όλους
«ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ η μεταφορά φυσικού αερίου προς την Ευρώπη να διέλθει από την Ελλάδα. Γνωρίζουμε ότι είναι πολλοί οι ενδιαφερόμενοι, αλλά αυτός είναι ο πιο επωφελής δρόμος για όλους», είπε στον κ. Λίμπερμαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, στο προεδρικό μέγαρο.
Πρόσθεσε ότι είναι πολύ σημαντικά αυτά που έχει αποφασίσει το Ανώτατο Κυβερνητικό Συμβούλιο και θα πρέπει να παρακολουθούνται ως προς την εφαρμογή τους.
Ο Ισραηλινός υπουργός ανέφερε ότι επισκέπτεται την Ελλάδα ως συνέχεια των όσων συμφωνήθηκαν πριν από έξι μήνες υπό την προεδρία των δύο πρωθυπουργών.
ΕΘΝΟΣ 21-3-2014
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Συνάντηση με Λίμπερμαν για την ενέργεια
Του Νίκου Μελέτη
ΥΠΟ ΤΗ σκιά των εξελίξεων στην Ουκρανία και της όλο και πιο πιεστικής ανάγκης για διαφοροποίηση των πηγών και οδών μεταφοράς ενέργειας για την Ευρώπη πραγματοποιεί από χθες διήμερη επίσκεψη ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Αβιγκντορ Λίμπερμαν, σε μια προσπάθεια υπέρβασης της στασιμότητας στις διμερείς σχέσεις, καθώς προθέσεις και ιδέες παραμένουν και δεν προχωρούν στη φάση της υλοποίησης...
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος συζήτησε με τον κ. Λίμπερμαν όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων και τον ενημέρωσε και για τις συνομιλίες που είχε την περασμένη εβδομάδα στο Ιράν.
Για το θέμα της ενέργειας, πάντως, ο κ. Λίμπερμαν ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικός σε ό,τι αφορά ένα από τα σχέδια που είναι στο τραπέζι για την εξαγωγή του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, δηλώνοντας ότι οι κυβερνήσεις προφανώς και θα εκφράσουν τις θέσεις τους, αλλά οι αποφάσεις λαμβάνονται από τις εταιρείες που θα πραγματοποιήσουν και τις επενδύσεις.
Καθώς, πάντως, το θέμα του υποθαλάσσιου αγωγού προς την Ελλάδα δεν αντιμετωπίζεται ιδιαίτερα θετικά και από τις εταιρείες, η χώρα μας έχει στα εναλλακτικά σενάρια και τη μεταφορά LNG του ισραηλινού και κυπριακού φυσικού αερίου είτε στον σταθμό της Ρεβυθούσας, είτε σε άλλο σταθμό με ελληνόκτητα πλοία.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας στη συνάντηση με τον κ. Λίμπερμαν επεσήμανε την ανάγκη εφαρμογής όλων όσων έχουν συμφωνήσει οι δύο πλευρές και στην τελευταία Διακυβερνητική Συνάντηση που έγινε στο Ισραήλ (σε τομείς όπως η γεωργία, η διαχείριση υδατίνων πόρων, τεχνολογία κ.λα), ενώ επανέλαβε ότι ο πιο επωφελής δρόμος για την εξαγωγή του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη θα είναι μέσω της Ελλάδας.
Ο κ. Λίμπερμαν εξέφρασε την ικανοποίησή του από τις προσπάθειες τις οποίες καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση φαινομένων ρατσισμού και αντισημιτισμού και της ίδιας της Χρυσής Αυγής.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 21-3-2014
Αναποφάσιστο το Ισραήλ για τον αγωγό
ΤΗΣ ΝΕΦΕΛΗΣ ΤΖΑΝΕΤΑΚΟΥ
Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά άφησε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Αβιγκντορ Λίμπερμαν, για τον τρόπο αξιοποίησης του ισραηλινού φυσικού αερίου, αποφεύγοντας με μαεστρία να τοποθετηθεί πιο συγκεκριμένα επί των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά τη συνάντηση :ου χθες στην Αθήνα με τον υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο.
«Πρόκειται για ιδιωτικό έργο», όπως διευκρίνισε, συνεπώς προς το παρόν δεν αποσαφηνίζεται εάν τελικά το φυσικό αέριο από το κοίτασμα «Λεβιάθαν» στην ισραηλινή ΑΟΖ θα καταλήξει στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας με αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου ή θα επιλεγεί η λύση της κατασκευής σταθμού φυσικού αερίου σε υγροποιημένη μορφή (LNG) στην Κύπρο ή ακόμη και στο ίδιο το Ισραήλ.
«Εξαρτάται από τις ιδιωτικές επενδύσεις που θα απαιτηθούν με βάση αυτό το σχέδιο το αν θα κατασκευαστεί και ποιος αγωγός, δηλαδή αν θα υπάρξει ένας σταθμός υγροποιημένου αερίου, ή αν θα κατασκευαστεί ο αγωγός και αν θα περνάει από τη Μεσόγειο, μέσω Κύπρου και Ελλάδας ή με άλλο τρόπο. Είναι μια εξαιρετικά δαπανηρή διαδικασία. Σε κάθε περίπτωση, επειδή είναι ιδιωτικό έργο, τις αποφάσεις θα τις λάβει ο ιδιωτικός φορέας», υπογράμμισε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών.
Τα αρμόδιο επιτελείο της ελληνικής κυβέρνησης, ωστόσο, μετά και την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, στο Ισραήλ καλλιεργούσε κλίμα αισιοδοξίας ότι η ισραηλινή κυβέρνηση θα κλίνει προς την πρόταση της Αθήνας για εμπλοκή της Κύπρου και της Ελλάδας στην εκμετάλλευση των ισραηλινών υδρογονανθράκων και άφηνε να εννοηθεί ότι η πολιτική απόφαση υπερτερεί της οικονομικής βιωσιμότητας του όποιου έργου.
Ωστόσο, χθες, ο κ. Βενιζέλος τόνισε εκ νέου ότι «προφανώς ο ρόλος του ιδιωτικού τομέα, τα επιχειρηματικά κριτήρια, οι δυνατότητες χρηματοδότησης παίζουν καθοριστικό ρόλο» και συμπλήρωσε ότι «είναι προφανές ότι στους σχεδιασμούς υπάρχει μια παράμετρος, η οποία είναι εμπορική. Υπάρχει πάντα και μια παράμετρος, η οποία είναι θεσμική, πολιτική, διακυβερνητική και, από την άποψη αυτή, οι δυο πλευρές αποδίδουμε πολύ μεγάλη σημασία στην τριμερή συνεργασία Ισραήλ -Ελλάδας - Κύπρου».
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ 21-3-2014
Υπ. Εξωτερικών: Συνάντηση Βενιζέλου - Λίμπερμαν
Στο επίκεντρο το φυσικό αέριο
Με τη δήλωση ότι «πρόκειται για ένα ιδιωτικό έργο», ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Αβιγκντορ Λίμπερμαν. επιδίωξε να καταστήσει σαφή τη μετατόπιση της θέσης της χώρας του για τη μεταφορά του φυσικού αερίου μέσω Κόπρου και Ελλάδας αντί της Τουρκίας.
Το ζήτημα αυτό κυριάρχησε στην ατζέντα των συνομιλιών, χθες στην Αθήνα, μεταξύ των κ.κ. Ευάγγελου Βενιζέλου και Αβιγκντορ Λίμπερμαν. Ο τελευταίος, ερωτώμενος εάν ισχύει η δήλωση του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, για μεταφορά του φυσικού αερίου από το κοίτασμα Λεβιάθαν μέσω Κύπρου και Ελλάδας, δήλωσε επί λέξει: «Νομίζω ότι υπάρχει μια μικρή παρεξήγηση στο θέμα της εξόρυξης και της διερεύνησης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Κατ' αρχάς, πρόκειται για ένα ιδιωτικό έργο και από τη στιγμή που η εταιρεία θα αδειοδοτηθεί για την εκπόνηση του έργου, θα πρέπει να λάβει την απόφαση για το πώς ακριβώς θα κινηθεί. Άρα εξαρτάται από τις ιδιωτικές επενδύσεις που θα απαιτηθούν με βάση αυτό το σχέδιο το αν θα κατασκευαστεί και ποιος αγωγός, δηλαδή αν θα υπάρξει ένας σταθμός υγροποιημένου αερίου ή αν θα κατασκευαστεί ο αγωγός και αν θα περνάει από τη Μεσόγειο, μέσω Κύπρου και Ελλάδας ή με άλλο τρόπο».
Παρεμβαίνοντας ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, σημείωσε ότι «προφανώς ο ρόλος του ιδιωτικού τομέα, τα επιχειρηματικά κριτήρια, οι δυνατότητες χρηματοδότησης παίζουν καθοριστικό ρόλο» και παρατήρησε: «Υπάρχει πάντα και μια παράμετρος, η οποία είναι θεσμική, πολιτική, διακυβερνητική και από την άποψη αυτή, όπως είπαμε προηγουμένως, και ο κ. Λίμπερμαν και εγώ αποδίδουμε πολύ μεγάλη σημασία στην τριμερή συνεργασία Ισραήλ - Ελλάδας - Κύπρου, η οποία δεν είναι μια συνεργασία εναντίον κάποιων άλλων, αλλά είναι μια συνεργασία που προωθεί την κοινή μας αντίληψη για πολλά θέματα στην περιοχή της Μεσογείου».
Ο Ισραηλινός ΥπΕξ επανήλθε για να σημειώσει ότι, μετά την ολοκλήρωση της μελέτης των ιδιωτών, «βεβαίως θα υπάρξουν ση ζητήσεις και διαβουλεύσεις για το θέμα αυτό με την Ελλάδα και με την Κύπρο, γιατί σε τελική ανάλυση είναι κοινό συμφέρον να ζητήσουμε με ειλικρίνεια και διαφάνεια μια προσέγγιση, η οποία είναι επιθυμητή στο ευαίσθητο αυτό θέμα της ενέργειας».
Να σημειωθεί ότι στο έργο της αξιοποίησης των ενεργειακών πόρων του Ισραήλ μετέχουν οι εταιρείες Noble Energy (ΗΠΑ), Delek (Ισραήλ) και Woodside (Αυστραλία).
Στο Προεδρικό Μέγαρο
«Θα θέλαμε η μεταφορά φυσικού αερίου προς την Ευρώπη να διέλθει από την Ελλάδα. Γνωρίζουμε ότι είναι πολλοί οι ενδιαφερόμενοι, αλλά αυτός είναι ο πιο επωφελής δρόμος για όλους», σημείωσε στον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Αβ. Λίμπερμαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Ο κ. Παπούλιας δέχθηκε τον κ. Λίμπερμαν στο Προεδρικό Μέγαρο προσέθεσε ότι είναι πολύ σημαντικά αυτά που έχει αποφασίσει το Ανώτατο Κυβερνητικό Συμβούλιο και θα πρέπει να παρακολουθούνται ως προς την εφαρμογή τους.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 21-3-2014
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥ ΥΠΕΞ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Καμία δέσμευση για μεταφορά αερίου μέσω Ελλάδας
Καμία δέσμευση για κατασκευή αγωγού που να μεταφέρει ισραηλινό φυσικό αέριο στην ΕΕ μέσω Κύπρου και Ελλάδας δεν ανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Αβιγκντορ Λίμπερμαν στις επαφές του στην Αθήνα.
Στη συνάντησή του με τον Ελληνα ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλο οι δυο πλευρές συζήτησαν για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, το Ιράν, θέματα Ενέργειας, την πορεία ερευνών για φυσικό αέριο στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και τρόπους μεταφοράς του, τη συνεργασία του ελληνοαμερικανικού με το εβραϊκό λόμπι στις ΗΠΑ για από κοινού προώθηση συμφερόντων, την αμυντική συνεργασία, τις εξελίξεις στο κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ απέφυγε να πάρει θέση στο ζήτημα της Κριμαίας, ενώ δεν βλέπει κανενός είδους σύγκριση μεταξύ Κριμαίας και όσων συμβαίνουν σε Δυτική Οχθη, Γάζα και Ιερουσαλήμ.
Σε δηλώσεις τους στον Τύπο, ο Ευ. Βενιζέλος τόνισε ότι τις δυο χώρες συνδέει «εταιρική στρατηγική σχέση», προσθέτοντας ότι η «τριμερής συνεργασία» Ελλάδος, Κύπρου και Ισραήλ «είναι ιδιαίτερα σημαντική στον ενεργειακό τομέα».
Στα λόγια, και ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ τόνισε τη «σπουδαιότητα» που αποδίδει η χώρα του στις σχέσεις της με την Ελλάδα. Ωστόσο σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Ισραηλινός υπουργός απέφυγε να πάρει θέση αν ισχύει ακόμα παλαιότερη τοποθέτηση του πρωθυπουργού Νετανιάχου για μεταφορά ισραηλινού φυσικού αερίου προς Ευρώπη μέσω Κύπρου και Ελλάδας αντί Τουρκίας. Απέφυγε οποιαδήποτε συγκεκριμένη αναφορά σε ισραηλινο-κυπρο-ελληνικό αγωγό.
Αντίθετα, ο Λίμπερμαν είπε ότι η εξόρυξη και διερεύνηση των ισραηλινών κοιτασμάτων φυσικού αερίου είναι «ιδιωτικό έργο», ότι η ιδιωτική εταιρεία «θα πρέπει να λάβει την απόφαση για το πώς ακριβώς θα κινηθεί (...) εξαρτάται από τις ιδιωτικές επενδύσεις που θα απαιτηθούν με βάση αυτό το σχέδιο το αν θα κατασκευαστεί και ποιος αγωγός, δηλαδή αν θα υπάρξει ένας σταθμός υγροποιημένου αερίου, ή αν θα κατασκευαστεί ο αγωγός και αν θα περνάει από τη Μεσόγειο, μέσω Κύπρου και Ελλάδας ή με άλλο τρόπο».
Τοποθέτηση που οδήγησε τον Βενιζέλο να επιχειρήσει δημόσια μια παρέμβαση: «Προφανώς ο ρόλος του ιδιωτικού τομέα, τα επιχειρηματικά κριτήρια, οι δυνατότητες χρηματοδότησης παίζουν καθοριστικό ρόλο (...) στους σχεδιασμούς υπάρχει μια παράμετρος, η οποία είναι ιδιωτική, εμπορική», αλλά «υπάρχει πάντα και μια παράμετρος, η οποία είναι θεσμική, πολιτική, διακυβερνητική»... Στην προσπάθεια της ελληνικής αστικής τάξης να αναβαθμίσει το ρόλο της μέσω ανάδειξης της χώρας σε «ενεργειακό κόμβο», κατέφυγε και στα ευρωενωσιακά προτάγματα: «Η Ελλάδα, ως κράτος μέλος της ΕΕ, ακολουθεί τις βασικές αρχές της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής, που βασίζονται στην ανάγκη για ασφάλεια εφοδιασμού, στην ανάγκη για διαφοροποίηση των πηγών προέλευσης των υδρογονανθράκων και στην ανάγκη για διαφοροποίηση των οδών διέλευσης, είτε αυτοί είναι αγωγοί, είτε είναι διαδρομές που οδηγούν σε τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου ή συμπιεσμένου φυσικού αερίου».
Σε κάθε περίπτωση ο Λίμπερμαν παρέπεμψε σε νέες συζητήσεις και διαβουλεύσεις με Ελλάδα και Κύπρο όταν ολοκληρωθεί η μελέτη σκοπιμότητας που τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη.
Ο Ισραηλινός υπουργός επισκέφτηκε και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια ο οποίος εξέφρασε ξεκάθαρα τα αιτήματα της ελληνικής αστικής τάξης: «Θα θέλαμε τη μεταφορά του φυσικού αερίου να γίνει μέσω της Ελλάδας προς την Ευρώπη. Και γνωρίζω ότι είναι πολλοί οι ενδιαφερόμενοι, αλλά πιστεύουμε ότι αυτός θα είναι ο πιο επωφελής δρόμος, από την Ελλάδα προς την Ευρώπη». Η απάντηση Λίμπερμαν ήταν άλλα λόγια...
InfoGnomon
Οι επενδυτές θα αποφασίσουν για το φυσικό αέριο του Ισραήλ
Το Τελ Αβίβ δεν δεσμεύεται στρατηγικά για να κρατήσει όλες τις πόρτες ανοιχτές
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΑ ΠΕΛΩΝΗ
Ανοικτό άφησε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Αβιγκντορ Λίμπερμαν το ενδεχόμενο μεταφοράς του ισραηλινού φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω της Ελλάδας, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι πρόκειται για ιδιωτικό έργο και ότι οι τελικές αποφάσεις ανήκουν στους επενδυτές.
«Θα πρέπει οι εταιρείες που έχουν αδειοδοτηθεί για την εκπόνηση του έργου να ελέγξουν όλες τις πιθανότητες, όλες τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες επένδυσης. Άρα, εξαρτάται από τις ιδιωτικές επενδύσεις αν θα κατασκευαστεί και ποιος αγωγός, δηλαδή αν θα υπάρξει ένας σταθμός υγροποιημένου αερίου, ή αν θα κατασκευαστεί ο αγωγός και αν θα περνά από τη Μεσόγειο μέσω Κύπρου και Ελλάδας ή με άλλον τρόπο», ανέφερε ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών μετά τη συνάντησή του με τον Βαγγέλη Βενιζέλο.
Μία δήλωση που δείχνει, όπως έλεγαν διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα, ότι σε αντίθεση με όσα είχε πει πριν από λίγους μήνες ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, η ισραηλινή πλευρά επιδιώκει σε αυτή τη φάση να μη δεσμευθεί στρατηγικά με την επιλογή ενός αγωγού προκειμένου να κρατήσει όλες τις πόρτες ανοικτές. Αυτό δεν είναι ανεξάρτητο, τόνιζαν διπλωματικές πηγές, από τη βελτίωσης του κλίματος στις τουρκοϊσραηλινές σχέσεις κάτι που αναμένεται να επισφραγιστεί σύντομα και με την υπογραφή συμφωνίας αποζημιώσεων για τα γεγονότα του «Μαβί Μαρμαρά».
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο κ. Λίμπερμαν, γνωστός για την αντιτουρκική ρητορική του, απέφυγε να ανεβάσει τους τόνους κατά του Ταγίπ Ερντογάν και ερωτηθείς σχετικά χθες υπογράμμισε ότι τον τελευταίο χρόνο αυξήθηκε το εμπόριο του Ισραήλ με την Τουρκία, το οποίο, όπως είπε, είναι «καλό νέο». Όσο για τη διαφαινόμενη συμφωνία με την Άγκυρα, επεσήμανε ότι απαιτείται «ανοικτό μυαλό», ενώ πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή «η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Τουρκίας».
Σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά, διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι στη συνάντηση με τον κ. Βενιζέλο ο ισραηλινός ΥΠΕΞ διαβεβαίωσε σε όλους τους τόνους ότι για το Ισραήλ η τριμερής συνεργασία με την Ελλάδα και την Κύπρο είναι πολύ σημαντική. Ωστόσο, παρότι η μελέτη βιωσιμότητας για τον τρόπο με τον οποίο θα μεταφερθεί το ισραηλινό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά δεν έχει ολοκληρωθεί, η ισραηλινή πλευρά φαίνεται να προκρίνει πιο ευέλικτες και λιγότερο δεσμευτικές λύσεις από τον αγωγό, όπως η υγροποίηση του φυσικού αερίου σε σταθμούς LNG (στην Κύπρο) και η μετέπειτα μεταφορά του στην ευρωπαϊκή αγορά. Διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι η λύση του LNG είναι συμφέρουσα για την Ελλάδα, καθώς η χώρα διαθέτει πλοία που έχουν δυνατότητα να μεταφέρουν το υγροποιημένο αέριο, ενώ υπάρχει και ο τερματικός σταθμός της Ρεβυθούσας, γεγονός που θα μπορούσε να της επιτρέψει να μετατραπεί μελλοντικά σε κόμβο μεταφοράς του αερίου. «Στους σχεδιασμούς υπάρχει μια παράμετρος η οποία είναι εμπορική. Υπάρχει, όμως, και μια παράμετρος που είναι θεσμική, πολιτική, διακυβερνητική και, από την άποψη αυτή, αποδίδουμε μεγάλη σημασία στη συνεργασία Ισραήλ - Ελλάδας - Κύπρου», τόνισε ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος έκανε ειδική αναφορά στην ανάγκη διαφοροποίησης των πηγών διέλευσης της ενέργειας προς την Ευρώπη. «Θα θέλαμε η μεταφορά φυσικού αερίου προς τη Ευρώπη να διέλθει από την Ελλάδα. Γνωρίζουμε ότι είναι πολλοί οι ενδιαφερόμενοι, αλλά αυτός είναι ο πιο επωφελής δρόμος για όλους», τόνισε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας μετά τη συνάντησή του με τον ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών.
Κυπριακό και παράνομοι μετανάστες
Στην ατζέντα των συνομιλιών βρέθηκαν το Κυπριακό και το θέμα της παράνομης μετανάστευσης στη Μεσόγειο, καθώς το Ισραήλ φέρεται προβληματισμένο από την συμπεριφορά της Τουρκίας. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η άρνηση του ισραηλινού ΥΠΕΞ να σχολιάσει τα γεγονότα στην Ουκρανία. Ερωτηθείς σχετικά, απάντησε ότι το Ισραήλ «δεν επεμβαίνει στα εσωτερικά ζητήματα άλλων χωρών» ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 21-3-2014
Απομακρύνεται το σχέδιο αγωγού Ελλάδας - Ισραήλ
Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ ανέφερε πως για τη διακίνηση του φυσικού αερίου τις αποφάσεις θα λάβει ο ιδιωτικός τομέας
Του ΠΑΝΑΓΗ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΥ
Λιγοστεύουν οι πιθανότητες για τον αγωγό φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Ελλάδα, μέσω του οποίου η χώρα μας διεκδικούσε ρόλο στη διακίνηση του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου. Σε αντίθεση με το θερμό κλίμα γύρω από τα έργο, που είχαν καλλιεργήσει οι Ισραηλινοί τον Οκτώβριο, στη διακυβερνητική διάσκεψη Ελλάδας Ισραήλ, χθες ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, που επισκέφθηκε την Αθήνα, δεν έδειξε κανένα ενθουσιασμό, ενώ ξεκαθάρισε ότι «η διακίνηση είναι ένα ιδιωτικό έργα και τις αποφάσεις θα λάβει ο ιδιωτικός φορέας».
Ο κ. Λίμπερμαν δήλωσε ότι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Αυστραλίας (σ.σ. πρόκειται για τη Woodside, η οποία διαπραγματεύεται τη συμμετοχή της στο κοίτασμα Leviathan) εξετάζει όλες τις πιθανότητες και εκπονεί μια μελέτη.
«Πρώτα απ' όλα, θα πρέπει να προετοιμαστεί κι ένα επιχειρηματικό σχέδιο. Άρα εξαρτάται από τις ιδιωτικές επενδύσεις που θα απαιτηθούν με βάση αυτό το σχέδιο το αν θα κατασκευαστεί και ποιος αγωγός, δηλαδή αν θα υπάρξει ένας σταθμός υγροποιημένου αερίου ή αν θα κατασκευαστεί ο αγωγός και αν θα περνάει από τη Μεσόγειο, μέσω Κύπρου και Ελλάδας, ή με άλλο τρόπο», είπε ο κ. Λίμπερμαν. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πρόσφατη ενημέρωση των μετόχων της Woodside στο Σίδνεϊ, όπου παρουσιάστηκαν οι πιθανοί τρόποι μεταφοράς του αερίου, δεν υπήρξε καμιά αναφορά στον αγωγό Ισραήλ - Ελλάδας.
Σε δεύτερο χρόνο, πάντως, ο κ. Λίμπερμαν προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, λέγοντας ότι μετά την ολοκλήρωση της μελέτης σκοπιμότητας θα υπάρξουν συζητήσεις και διαβουλεύσεις με Ελλάδα και Κύπρο.
Όπως δήλωσε ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, α σκοπός της επίσκεψης του ήταν να ανανεωθούν και να τονωθούν οι σχέσεις μας ανάμεσα σε Ελλάδα και Ισραήλ, αλλά και να προωθηθούν οι αμοιβαίες δεσμεύσεις μας. Στη συνάντηση συζητήθηκαν εν εκτάσει θέματα συνεργασίας στην άμυνα και στο πεδίο της ενέργειας, η τριμερής συνεργασία Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου, αλλά και ανάμεσα στους απόδημους Έλληνες και τις εβραϊκές οργανώσεις στο εξωτερικό. Οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης για την επίσκεψη του κ. Βενιζέλου στην Τεχεράνη. Όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Λίμπερμαν, άκουσε με πολύ ενδιαφέρον τις εντυπώσεις που αποκόμισε ο κ. Βενιζέλος από την επίσκεψη στην Τεχεράνη.
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ 21-3-2014
Ψαλίδισαν τις ελπίδες για τον αγωγό οι Ισραηλινοί
Καμία δέσμευση ότι θα περάσει από την Ελλάδα δεν ανέλαβε στη χθεσινή συνάντηση που είχε με τον Ευάγγελο Βενιζέλο ο υπουργός Εξωτερικών Αβιγκντορ Λίμπερμαν
Του Τάσου Τσακίρογλου
Στην πρίζα βάζει την Αθήνα το Τελ Αβίβ για το θέμα των αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου από τα ισραηλινά οικόπεδα της Ανατολικής Μεσογείου, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, μετά τη χθεσινή του συνάντηση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, παρέπεμψε κομψά την απόφαση στα χέρια του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος, όπως είπε, θα κρίνει «αν και ποιος αγωγός» θα κατασκευαστεί. Ο Αβιγκντορ Λίμπερμαν πρόσθεσε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση αναμένει «τα πορίσματα της εταιρείας που εκπονεί τη μελέτη σκοπιμότητας και μετά θα κάνει τις διαβουλεύσεις με ειλικρίνεια και διαφάνεια για την προώθηση του έργου».
Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επανέφερε το θέμα στο αμιγώς πολιτικό πεδίο, εκφράζοντας και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Αθήνας για εμπλοκή της ελληνικής πλευράς στον ενεργειακό τομέα της τριγωνικής σχέσης Αθήνας - Λευκωσίας - Τελ Αβίβ και τη συμμετοχή της στην κατασκευή του αγωγού East Med. «Υπάρχει μια παράμετρος που αναφέρεται στον ρόλο του ιδιωτικού τομέα, υπάρχει όμως και μια παράμετρος θεσμική, πολιτική και διακυβερνητική» δήλωσε ο κ. Βενιζέλος και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα «ακολουθεί τις βασικές αρχές της Ε.Ε. ως προς την ενεργειακή της πολιτική, οι οποίες (χάριν της ασφάλειας) προβλέπουν διαφοροποίηση των πηγών προέλευσης των υδρογονανθράκων και διαφοροποίηση των οδών διέλευσης». Ο υπουργός πρόσθεσε ότι η Αθήνα αποδίδει «πολύ μεγάλη σημασία στην τριμερή συνεργασία, η οποία δεν είναι μια συνεργασία εναντίον κάποιων άλλων, αλλά είναι μια συνεργασία που προωθεί την κοινή μας αντίληψη για πολλά θέματα στην περιοχή της Μεσογείου».
Οι σχέσεις με Άγκυρα
Στο θέμα αυτό ο κ. Λίμπερμαν, απαντώντας σε ερώτηση εάν η εν εξελίξει επαναπροσέγγιση Τελ Αβίβ - Άγκυρας θα επηρεάσει την απόφαση για τους αγωγούς, έριξε τους τόνους και τόνισε ότι η χώρα του διατηρεί διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις με την Τουρκία. «Το εμπόριο με την Τουρκία αυξήθηκε το προηγούμενο έτος, πράγμα που αποτελεί καλό νέο. Αυτή τη στιγμή, πάντως, η μπάλα βρίσκεται στο δικό τους γήπεδο» είπε χαρακτηριστικά.
Ο Ισραηλινός υπουργός επισήμανε το γεγονός της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε., αφού το Τελ Αβίβ θα εκτιμούσε μια ισορροπημένη στάση σε σχέση με πιθανή περίπτωση που η Ένωση προχωρούσε στη λήψη μέτρων εναντίον του Ισραήλ στο ενδεχόμενο ναυαγίου στις διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστίνιους, με την άμεση εμπλοκή της Ουάσινγκτον.
Παπούλιας: Ο πιο επωφελής δρόμος για όλους
«ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ η μεταφορά φυσικού αερίου προς την Ευρώπη να διέλθει από την Ελλάδα. Γνωρίζουμε ότι είναι πολλοί οι ενδιαφερόμενοι, αλλά αυτός είναι ο πιο επωφελής δρόμος για όλους», είπε στον κ. Λίμπερμαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, στο προεδρικό μέγαρο.
Πρόσθεσε ότι είναι πολύ σημαντικά αυτά που έχει αποφασίσει το Ανώτατο Κυβερνητικό Συμβούλιο και θα πρέπει να παρακολουθούνται ως προς την εφαρμογή τους.
Ο Ισραηλινός υπουργός ανέφερε ότι επισκέπτεται την Ελλάδα ως συνέχεια των όσων συμφωνήθηκαν πριν από έξι μήνες υπό την προεδρία των δύο πρωθυπουργών.
ΕΘΝΟΣ 21-3-2014
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Συνάντηση με Λίμπερμαν για την ενέργεια
Του Νίκου Μελέτη
ΥΠΟ ΤΗ σκιά των εξελίξεων στην Ουκρανία και της όλο και πιο πιεστικής ανάγκης για διαφοροποίηση των πηγών και οδών μεταφοράς ενέργειας για την Ευρώπη πραγματοποιεί από χθες διήμερη επίσκεψη ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Αβιγκντορ Λίμπερμαν, σε μια προσπάθεια υπέρβασης της στασιμότητας στις διμερείς σχέσεις, καθώς προθέσεις και ιδέες παραμένουν και δεν προχωρούν στη φάση της υλοποίησης...
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος συζήτησε με τον κ. Λίμπερμαν όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων και τον ενημέρωσε και για τις συνομιλίες που είχε την περασμένη εβδομάδα στο Ιράν.
Για το θέμα της ενέργειας, πάντως, ο κ. Λίμπερμαν ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικός σε ό,τι αφορά ένα από τα σχέδια που είναι στο τραπέζι για την εξαγωγή του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, δηλώνοντας ότι οι κυβερνήσεις προφανώς και θα εκφράσουν τις θέσεις τους, αλλά οι αποφάσεις λαμβάνονται από τις εταιρείες που θα πραγματοποιήσουν και τις επενδύσεις.
Καθώς, πάντως, το θέμα του υποθαλάσσιου αγωγού προς την Ελλάδα δεν αντιμετωπίζεται ιδιαίτερα θετικά και από τις εταιρείες, η χώρα μας έχει στα εναλλακτικά σενάρια και τη μεταφορά LNG του ισραηλινού και κυπριακού φυσικού αερίου είτε στον σταθμό της Ρεβυθούσας, είτε σε άλλο σταθμό με ελληνόκτητα πλοία.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας στη συνάντηση με τον κ. Λίμπερμαν επεσήμανε την ανάγκη εφαρμογής όλων όσων έχουν συμφωνήσει οι δύο πλευρές και στην τελευταία Διακυβερνητική Συνάντηση που έγινε στο Ισραήλ (σε τομείς όπως η γεωργία, η διαχείριση υδατίνων πόρων, τεχνολογία κ.λα), ενώ επανέλαβε ότι ο πιο επωφελής δρόμος για την εξαγωγή του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη θα είναι μέσω της Ελλάδας.
Ο κ. Λίμπερμαν εξέφρασε την ικανοποίησή του από τις προσπάθειες τις οποίες καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση φαινομένων ρατσισμού και αντισημιτισμού και της ίδιας της Χρυσής Αυγής.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 21-3-2014
Αναποφάσιστο το Ισραήλ για τον αγωγό
ΤΗΣ ΝΕΦΕΛΗΣ ΤΖΑΝΕΤΑΚΟΥ
Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά άφησε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Αβιγκντορ Λίμπερμαν, για τον τρόπο αξιοποίησης του ισραηλινού φυσικού αερίου, αποφεύγοντας με μαεστρία να τοποθετηθεί πιο συγκεκριμένα επί των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά τη συνάντηση :ου χθες στην Αθήνα με τον υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο.
«Πρόκειται για ιδιωτικό έργο», όπως διευκρίνισε, συνεπώς προς το παρόν δεν αποσαφηνίζεται εάν τελικά το φυσικό αέριο από το κοίτασμα «Λεβιάθαν» στην ισραηλινή ΑΟΖ θα καταλήξει στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας με αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου ή θα επιλεγεί η λύση της κατασκευής σταθμού φυσικού αερίου σε υγροποιημένη μορφή (LNG) στην Κύπρο ή ακόμη και στο ίδιο το Ισραήλ.
«Εξαρτάται από τις ιδιωτικές επενδύσεις που θα απαιτηθούν με βάση αυτό το σχέδιο το αν θα κατασκευαστεί και ποιος αγωγός, δηλαδή αν θα υπάρξει ένας σταθμός υγροποιημένου αερίου, ή αν θα κατασκευαστεί ο αγωγός και αν θα περνάει από τη Μεσόγειο, μέσω Κύπρου και Ελλάδας ή με άλλο τρόπο. Είναι μια εξαιρετικά δαπανηρή διαδικασία. Σε κάθε περίπτωση, επειδή είναι ιδιωτικό έργο, τις αποφάσεις θα τις λάβει ο ιδιωτικός φορέας», υπογράμμισε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών.
Τα αρμόδιο επιτελείο της ελληνικής κυβέρνησης, ωστόσο, μετά και την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, στο Ισραήλ καλλιεργούσε κλίμα αισιοδοξίας ότι η ισραηλινή κυβέρνηση θα κλίνει προς την πρόταση της Αθήνας για εμπλοκή της Κύπρου και της Ελλάδας στην εκμετάλλευση των ισραηλινών υδρογονανθράκων και άφηνε να εννοηθεί ότι η πολιτική απόφαση υπερτερεί της οικονομικής βιωσιμότητας του όποιου έργου.
Ωστόσο, χθες, ο κ. Βενιζέλος τόνισε εκ νέου ότι «προφανώς ο ρόλος του ιδιωτικού τομέα, τα επιχειρηματικά κριτήρια, οι δυνατότητες χρηματοδότησης παίζουν καθοριστικό ρόλο» και συμπλήρωσε ότι «είναι προφανές ότι στους σχεδιασμούς υπάρχει μια παράμετρος, η οποία είναι εμπορική. Υπάρχει πάντα και μια παράμετρος, η οποία είναι θεσμική, πολιτική, διακυβερνητική και, από την άποψη αυτή, οι δυο πλευρές αποδίδουμε πολύ μεγάλη σημασία στην τριμερή συνεργασία Ισραήλ -Ελλάδας - Κύπρου».
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ 21-3-2014
Υπ. Εξωτερικών: Συνάντηση Βενιζέλου - Λίμπερμαν
Στο επίκεντρο το φυσικό αέριο
Με τη δήλωση ότι «πρόκειται για ένα ιδιωτικό έργο», ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Αβιγκντορ Λίμπερμαν. επιδίωξε να καταστήσει σαφή τη μετατόπιση της θέσης της χώρας του για τη μεταφορά του φυσικού αερίου μέσω Κόπρου και Ελλάδας αντί της Τουρκίας.
Το ζήτημα αυτό κυριάρχησε στην ατζέντα των συνομιλιών, χθες στην Αθήνα, μεταξύ των κ.κ. Ευάγγελου Βενιζέλου και Αβιγκντορ Λίμπερμαν. Ο τελευταίος, ερωτώμενος εάν ισχύει η δήλωση του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, για μεταφορά του φυσικού αερίου από το κοίτασμα Λεβιάθαν μέσω Κύπρου και Ελλάδας, δήλωσε επί λέξει: «Νομίζω ότι υπάρχει μια μικρή παρεξήγηση στο θέμα της εξόρυξης και της διερεύνησης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Κατ' αρχάς, πρόκειται για ένα ιδιωτικό έργο και από τη στιγμή που η εταιρεία θα αδειοδοτηθεί για την εκπόνηση του έργου, θα πρέπει να λάβει την απόφαση για το πώς ακριβώς θα κινηθεί. Άρα εξαρτάται από τις ιδιωτικές επενδύσεις που θα απαιτηθούν με βάση αυτό το σχέδιο το αν θα κατασκευαστεί και ποιος αγωγός, δηλαδή αν θα υπάρξει ένας σταθμός υγροποιημένου αερίου ή αν θα κατασκευαστεί ο αγωγός και αν θα περνάει από τη Μεσόγειο, μέσω Κύπρου και Ελλάδας ή με άλλο τρόπο».
Παρεμβαίνοντας ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, σημείωσε ότι «προφανώς ο ρόλος του ιδιωτικού τομέα, τα επιχειρηματικά κριτήρια, οι δυνατότητες χρηματοδότησης παίζουν καθοριστικό ρόλο» και παρατήρησε: «Υπάρχει πάντα και μια παράμετρος, η οποία είναι θεσμική, πολιτική, διακυβερνητική και από την άποψη αυτή, όπως είπαμε προηγουμένως, και ο κ. Λίμπερμαν και εγώ αποδίδουμε πολύ μεγάλη σημασία στην τριμερή συνεργασία Ισραήλ - Ελλάδας - Κύπρου, η οποία δεν είναι μια συνεργασία εναντίον κάποιων άλλων, αλλά είναι μια συνεργασία που προωθεί την κοινή μας αντίληψη για πολλά θέματα στην περιοχή της Μεσογείου».
Ο Ισραηλινός ΥπΕξ επανήλθε για να σημειώσει ότι, μετά την ολοκλήρωση της μελέτης των ιδιωτών, «βεβαίως θα υπάρξουν ση ζητήσεις και διαβουλεύσεις για το θέμα αυτό με την Ελλάδα και με την Κύπρο, γιατί σε τελική ανάλυση είναι κοινό συμφέρον να ζητήσουμε με ειλικρίνεια και διαφάνεια μια προσέγγιση, η οποία είναι επιθυμητή στο ευαίσθητο αυτό θέμα της ενέργειας».
Να σημειωθεί ότι στο έργο της αξιοποίησης των ενεργειακών πόρων του Ισραήλ μετέχουν οι εταιρείες Noble Energy (ΗΠΑ), Delek (Ισραήλ) και Woodside (Αυστραλία).
Στο Προεδρικό Μέγαρο
«Θα θέλαμε η μεταφορά φυσικού αερίου προς την Ευρώπη να διέλθει από την Ελλάδα. Γνωρίζουμε ότι είναι πολλοί οι ενδιαφερόμενοι, αλλά αυτός είναι ο πιο επωφελής δρόμος για όλους», σημείωσε στον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Αβ. Λίμπερμαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Ο κ. Παπούλιας δέχθηκε τον κ. Λίμπερμαν στο Προεδρικό Μέγαρο προσέθεσε ότι είναι πολύ σημαντικά αυτά που έχει αποφασίσει το Ανώτατο Κυβερνητικό Συμβούλιο και θα πρέπει να παρακολουθούνται ως προς την εφαρμογή τους.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 21-3-2014
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥ ΥΠΕΞ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Καμία δέσμευση για μεταφορά αερίου μέσω Ελλάδας
Καμία δέσμευση για κατασκευή αγωγού που να μεταφέρει ισραηλινό φυσικό αέριο στην ΕΕ μέσω Κύπρου και Ελλάδας δεν ανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Αβιγκντορ Λίμπερμαν στις επαφές του στην Αθήνα.
Στη συνάντησή του με τον Ελληνα ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλο οι δυο πλευρές συζήτησαν για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, το Ιράν, θέματα Ενέργειας, την πορεία ερευνών για φυσικό αέριο στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και τρόπους μεταφοράς του, τη συνεργασία του ελληνοαμερικανικού με το εβραϊκό λόμπι στις ΗΠΑ για από κοινού προώθηση συμφερόντων, την αμυντική συνεργασία, τις εξελίξεις στο κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ απέφυγε να πάρει θέση στο ζήτημα της Κριμαίας, ενώ δεν βλέπει κανενός είδους σύγκριση μεταξύ Κριμαίας και όσων συμβαίνουν σε Δυτική Οχθη, Γάζα και Ιερουσαλήμ.
Σε δηλώσεις τους στον Τύπο, ο Ευ. Βενιζέλος τόνισε ότι τις δυο χώρες συνδέει «εταιρική στρατηγική σχέση», προσθέτοντας ότι η «τριμερής συνεργασία» Ελλάδος, Κύπρου και Ισραήλ «είναι ιδιαίτερα σημαντική στον ενεργειακό τομέα».
Στα λόγια, και ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ τόνισε τη «σπουδαιότητα» που αποδίδει η χώρα του στις σχέσεις της με την Ελλάδα. Ωστόσο σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Ισραηλινός υπουργός απέφυγε να πάρει θέση αν ισχύει ακόμα παλαιότερη τοποθέτηση του πρωθυπουργού Νετανιάχου για μεταφορά ισραηλινού φυσικού αερίου προς Ευρώπη μέσω Κύπρου και Ελλάδας αντί Τουρκίας. Απέφυγε οποιαδήποτε συγκεκριμένη αναφορά σε ισραηλινο-κυπρο-ελληνικό αγωγό.
Αντίθετα, ο Λίμπερμαν είπε ότι η εξόρυξη και διερεύνηση των ισραηλινών κοιτασμάτων φυσικού αερίου είναι «ιδιωτικό έργο», ότι η ιδιωτική εταιρεία «θα πρέπει να λάβει την απόφαση για το πώς ακριβώς θα κινηθεί (...) εξαρτάται από τις ιδιωτικές επενδύσεις που θα απαιτηθούν με βάση αυτό το σχέδιο το αν θα κατασκευαστεί και ποιος αγωγός, δηλαδή αν θα υπάρξει ένας σταθμός υγροποιημένου αερίου, ή αν θα κατασκευαστεί ο αγωγός και αν θα περνάει από τη Μεσόγειο, μέσω Κύπρου και Ελλάδας ή με άλλο τρόπο».
Τοποθέτηση που οδήγησε τον Βενιζέλο να επιχειρήσει δημόσια μια παρέμβαση: «Προφανώς ο ρόλος του ιδιωτικού τομέα, τα επιχειρηματικά κριτήρια, οι δυνατότητες χρηματοδότησης παίζουν καθοριστικό ρόλο (...) στους σχεδιασμούς υπάρχει μια παράμετρος, η οποία είναι ιδιωτική, εμπορική», αλλά «υπάρχει πάντα και μια παράμετρος, η οποία είναι θεσμική, πολιτική, διακυβερνητική»... Στην προσπάθεια της ελληνικής αστικής τάξης να αναβαθμίσει το ρόλο της μέσω ανάδειξης της χώρας σε «ενεργειακό κόμβο», κατέφυγε και στα ευρωενωσιακά προτάγματα: «Η Ελλάδα, ως κράτος μέλος της ΕΕ, ακολουθεί τις βασικές αρχές της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής, που βασίζονται στην ανάγκη για ασφάλεια εφοδιασμού, στην ανάγκη για διαφοροποίηση των πηγών προέλευσης των υδρογονανθράκων και στην ανάγκη για διαφοροποίηση των οδών διέλευσης, είτε αυτοί είναι αγωγοί, είτε είναι διαδρομές που οδηγούν σε τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου ή συμπιεσμένου φυσικού αερίου».
Σε κάθε περίπτωση ο Λίμπερμαν παρέπεμψε σε νέες συζητήσεις και διαβουλεύσεις με Ελλάδα και Κύπρο όταν ολοκληρωθεί η μελέτη σκοπιμότητας που τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη.
Ο Ισραηλινός υπουργός επισκέφτηκε και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια ο οποίος εξέφρασε ξεκάθαρα τα αιτήματα της ελληνικής αστικής τάξης: «Θα θέλαμε τη μεταφορά του φυσικού αερίου να γίνει μέσω της Ελλάδας προς την Ευρώπη. Και γνωρίζω ότι είναι πολλοί οι ενδιαφερόμενοι, αλλά πιστεύουμε ότι αυτός θα είναι ο πιο επωφελής δρόμος, από την Ελλάδα προς την Ευρώπη». Η απάντηση Λίμπερμαν ήταν άλλα λόγια...
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Άντρας απειλεί να πέσει στον γκρεμό στο Λασίθι
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Αλιευτικό σκάφος στο Βόλο τυλίχτηκε στις φλόγες
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ