2014-03-24 13:28:04
Φωτογραφία για Χωροθέτηση του σημείου πόντισης του καλωδίου για την ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα
Αυγενάκης προς Μανιάτη

Στα σημεία προσαιγειάλωσης των υποβρυχίων καλωδίων στην Κρήτη για την... ενεργειακή διασύνδεση του νησιού με την ηπειρωτική Ελλάδα, αναφέρεται σε κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης, προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη και ζητά να κλείσει το θέμα της χωροθέτησης του σημείου απ’ όπου το καλώδιο θα ποντίζεται στη θάλασσα για να πάει στην Αθήνα.

Στην ειδική «Μελέτη ανάπτυξης του Ηλεκτρικού Συστήματος της Κρήτης - Διασύνδεση με το ηπειρωτικό σύστημα» που εκπόνησε ομάδα εργασίας, αποτελούμενη από στελέχη του πρώην ΔΕΣΜΗΕ Α.Ε., της ΔΕΗ Α.Ε. και της ΡΑΕ Α.Ε., αναφέρεται ότι πλαίσιο της μελέτης πραγματοποιήθηκε συγκριτική ανάλυση διαφόρων σεναρίων ανάπτυξης του συστήματος της Κρήτης, «είτε με αυτοδύναμη ανάπτυξη μέσω πετρελαϊκών σταθμών, όπως γίνεται έως σήμερα, ή εναλλακτικά με τη χρήση φυσικού αερίου-LNG, μετά την κατασκευή των σχετικών εγκαταστάσεων, είτε με τη διασύνδεσή της με το ηπειρωτικό σύστημα»
. Έτσι προτάχθηκε η διασύνδεση με καλώδιο. Με βάση τα αποτελέσματα των παραπάνω μελετών, ο ΑΔΜΗΕ Α.Ε. προχώρησε και σε περαιτέρω διερευνήσεις σε συνεργασία και με άλλους εμπλεκόμενους φορείς και υπηρεσίες (ΡΑΕ, ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε., ΔΕΗ/ΔΣΤΡ), με βάση τις οποίες διαμόρφωσε έναν "Οδικό Χάρτη" (Road Map) για την υλοποίηση της διασύνδεσης της Κρήτης, με στόχο την ολοκλήρωση του έργου εντός της τρέχουσας δεκαετίας».

Όπως υπογραμμίζει ο Λευτέρης Αυγενάκης, «σε ότι αφορά τα σημεία προσαιγειάλωσης των υποβρυχίων καλωδίων στην Κρήτη, εξετάστηκαν δύο περιπτώσεις: η θέση Κορακιά- Γαληνών των Ν. Ρεθύμνου- Ηρακλείου, η οποία είναι σχετικά κεντροβαρής ως προς τα κύρια κέντρα κατανάλωσης του νησιού (Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο) και μια θέση σε ΒΔ σημείο του νησιού (πιθανώς ακρωτήρι Σπάθα ή Γραμβούσας) η οποία παρουσιάζει το πλεονέκτημα της ελαχιστοποίησης της υποβρύχιας διαδρομής και προκρίθηκε στα πλαίσια εκτεταμένης έρευνας της μορφολογίας του βυθού που πραγματοποιήθηκε κατά το παρελθόν σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου της Πάτρας για τον εντοπισμό της κατάλληλης διαδρομής όδευσης των υποβρυχίων καλωδίων.»

Σύμφωνα με έγγραφο του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, στις 14 Μαρτίου, ο ΑΔΜΗΕ επανέρχεται στο θέμα της τοποθεσίας, αναφορικά με την διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα με την Αθήνα μέσω του καλωδίου, που είναι ενταγμένο στο διευρωπαϊκό σύστημα ζεύξης Ισραήλ- Κύπρου- Κρήτης- Αθηνών για μελλοντική αξιοποίηση του φυσικού αερίου μέσω των υδρογονανθράκων. Στο νέο του έγγραφο, ο ΑΔΜΗΕ ουσιαστικά επιβεβαιώνει την άποψη ότι ναι μεν το καλώδιο είναι στρατηγική επιλογή που μετατρέπει την Κρήτη και το Ηράκλειο σε ενεργειακό κόμβο, αλλά η χωροθέτηση του σημείου από όπου το καλώδιο θα ποντίζεται στη θάλασσα για να πάει στην Αθήνα δεν είναι δεδομένη καν ως έγγραφη πρόταση.

Τέλος, ο Ηρακλειώτης Βουλευτής επισημαίνει ότι: «σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να υπάρξει συνεννόηση με την τοπική κοινωνία και τους φορείς της, αλλά και η υπόθεση της καλωδιακής σύνδεσης με την Αθήνα από το Ηράκλειο να προχωρήσει άμεσα, δεδομένου ότι θα συμβάλει στην μετεξέλιξη της Κρήτης σε ενεργειακό κόμβο, λαμβάνοντας υπόψη το κέντρο βάρους ως προς τα κύρια κέντρα κατανάλωσης του νησιού. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ