2014-03-26 08:54:57
Φωτογραφία για Κόντρα ΙΣΑ – Αριστοτέλους για τη Γρίπη.
Γράφει: Βασιλική Αγγουρίδη - VIRUS.COM.GR

Στα χέρια του υποστηρίζει ότι θα λάβει το θέμα της αντιμετώπισης της γρίπης για την περίοδο 2014-2015 ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), αν το Υπουργείο Υγείας αποδειχθεί και πάλι αδρανές.

Σε μετωπική σύγκρουση με την Αριστοτέλους βρίσκεται ο ΙΣΑ, με αφορμή τη γρίπη, την ώρα που οι θάνατοι φθάνουν τους 110 (24/3/2014, 16.00). 

Χαρακτηρίζοντας απολογισμό θανάτου την επιδημία της γρίπης στην Ελλάδα, ο ΙΣΑ αναφέρει πως βάσει των στοιχείων του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) στις χώρες από τις οποίες πέρασε φέτος επιθετικά η γρίπη (κυρίως Βρετανία, Φιλανδία, Ιρλανδία, Ρουμανία, Ισπανία, Σουηδία), η Ελλάδα καταγράφει αρνητικό ευρωπαϊκό ρεκόρ στους θανάτους, αφού η Γαλλία με 65 εκατομμύρια κατοίκους είχε 52 νεκρούς από τη γρίπη και η Ισπανία με 46 και πλέον εκατομμύρια πολίτες έχει 26 θανάτους. 

Αδράνεια χρέωσε στο Υπουργείο Υγείας και τον Άδωνι Γεωργιάδη ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γ. Πατούλης στην εκπομπή «Στον Ενικό».

«Στην Ελλάδα έχει επικρατήσει μια αντιεμβολιαστική νοοτροπία, με ευθύνη και των ΜΜΕ», απάντησε ο κ. Γεωργιάδης σημειώνοντας για τη φετινή περίοδο εμβολιάστηκαν μόλις 1,4 εκατομμύρια πολίτες αντί των 3 εκατομμυρίων που ήταν απαραίτητο για να δημιουργηθεί «φραγμός» στον ιό. Βέβαια, φέτος εμβολιάστηκαν 200 χιλιάδες περισσότεροι πολίτες, αλλά δυστυχώς το φετινό κυρίαρχο στέλεχος του ιού της γρίπης ήταν πιο επικίνδυνο από το περσινό, ανέφερε ο Υπουργός Υγείας. 

Σε ανακοίνωση του ο ΙΣΑ υπογραμμίζει πως υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες με ελάχιστους έως μηδενικούς θανάτους σε πενταπλάσιους και εξαπλάσιους πληθυσμούς της δικής μας, που οι χαμηλές θερμοκρασίες και η υγρασία ευνοούν, κατά πολύ, τη μετάδοση της γρίπης σε σχέση με την Ελλάδα. Αλλά αυτό «που αδιαμφισβήτητα έχουν όλες αυτές οι χώρες, σε αντίθεση με την Ελλάδα, είναι μια σταθερή και αποτελεσματική εθνική εμβολιαστική πολιτική χωρίς παρεκκλίσεις». 

Από φετινές ευρωπαϊκές μελέτες στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας που έγιναν ανά ηλικιακή ομάδα, φάνηκε ότι περισσότερο από όλο τον πληθυσμό, πλήττονται τα παιδιά 5 - 14 ετών, στα οποία και κρίνεται απαραίτητος ο εμβολιασμός. Τόσο σε αυτές τις ηλικίες όσο και στην 3η ηλικία, στους χρόνιους αρρώστους και στα υγειονομικά επαγγέλματα, που όλοι τους είναι ομάδες υψηλού κινδύνου, η φετινή εμβολιαστική κάλυψη δεν ξεπέρασε το 35%. 

«Αν και φέτος, μετά από 106 θανάτους, το Υπουργείο υγείας δεν αναλάβει τις ευθύνες του για μια αποτελεσματική εμβολιαστική πολιτική πρόληψης, τότε, σε αντίθεση με τους κανόνες όλων των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών και για να μην πεθάνουν αδίκως αλλοι ασθενείς, θα αναλάβουμε εμείς το ρόλο του κράτους, μαζί με όλους τους επιστημονικούς παράγοντες και αυτοδιοικητικούς φορείς της χωρας, όπως ακριβώς κάναμε και στην περίθαλψη εκατομμυρίων ανασφάλιστων πολιτών» σημειώνει ο κ Πατούλης, ανακοινώνοντας Εκστρατεία Πρόληψης για τη γρίπη 2014-2015, που αναμένεται να υλοποιηθεί με την τοπική αυτοδιοίκηση, σε όλες της δομές προαγωγής υγείας κάθε τοπικής κοινωνίας.

Στόχος της εκστρατείας είναι η ευαισθητοποίηση του πληθυσμού, η διαρκή ενημέρωση των γιατρών βάσει των διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών για το πότε και ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν, η παρακολούθηση των ασθενών υψηλού κινδύνου της Αθήνας από τους γιατρούς μέλη του ΙΣΑ, η διαρκή εκτίμηση του κινδύνου νόσησης καθ όλη τη διάρκεια της περιόδου 2014-2015 και η παράλληλη διαφύλαξη της υγείας της κοινότητας, ιδιαίτερα σε περιοχές υψηλής λοιμικότητας, υψηλού κοινωνικού συγχρωτισμού και άσχημων υγειονομικών συνθηκών.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ