2014-03-26 15:22:05
Φωτογραφία για Τις ελληνικές τράπεζες ψήφισαν οι ξένοι
Με αστραπιαίες διαδικασίες, Alpha Bank και Πειραιώς κεφαλαιοποίησαν το διεθνές ενδιαφέρον για... ελληνικές τραπεζικές μετοχές και έχουν ήδη καλύψει τα ποσά των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου, μάλιστα με τιμές διάθεσης αρκετά υψηλές, που «εξουδετερώνουν» τον κίνδυνο dilution για τους παλαιούς μετόχους.

Την ίδια στιγμή, πάντως, νεφελώδεις είναι οι προοπτικές για την Eurobank λόγω... τιμής, ενώ επανέρχονται στο προσκήνιο οι πληροφορίες για έκδοση ομολογιακού δανείου μετατρέψιμου σε μετοχές από την Εθνική.

Το βιβλίο προσφορών που άνοιξε στο Λονδίνο, από τη Δευτέρα, η Alpha Bank έφερε στο κλείσιμό του προσφορές διπλάσιες (2,4 δισ. ευρώ) από το ποσό που ζητήθηκε από τους ξένους επενδυτές. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, η ζήτηση δεν προήλθε μόνο από hedge funds, όπως είχε συμβεί στην περσινή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά και από πιο συντηρητικά, long-only χαρτοφυλάκια. Η έντονη ζήτηση διαμόρφωσε τη μέση τιμή στα πολύ υψηλά επίπεδα του 0,65 ευρώ, με έκπτωση μόλις 7% από το κλείσιμο της Δευτέρας και πολύ πάνω από την τιμή διάθεσης των μετοχών (0,44 ευρώ) στην περσινή αύξηση κεφαλαίου.


Ανάλογες ήταν οι εξελίξεις και στο book building της Τράπεζας Πειραιώς. Πληροφορίες ανέφεραν ότι οι προσφορές είχαν υπερκαλύψει σημαντικά την έκδοση, χωρίς να αποκλείεται η τελική υπερκάλυψη να φθάσει τις δύο φορές. Η έντονη ζήτηση ανέβασε και σε αυτή την περίπτωση σε αρκετά υψηλά επίπεδα τη μέση τιμή, που κινούνταν στα επίπεδα των 1,75 ευρώ. Η Τράπεζα Πειραιώς θα προχωρήσει σε δημόσια προσφορά και στην ελληνική αγορά για το 10% του ποσού της αύξησης, δηλαδή για 175 εκατ. ευρώ.

Τις εξελίξεις σχετικά με το διεθνές ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές σχολίασε η έγκυρη στήλη “Lex” των Financial Times, τονίζοντας ότι τα hedge funds εξασφάλισαν μεγάλες αποδόσεις από τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές, που αγόρασαν στην περσινή ανακεφαλαιοποίηση, καθώς κατά μέσο όρο οι μετοχές της Εθνικής, της Alpha και της Τρ. Πειραιώς έχουν αποδώσει από τότε 82%.

Τώρα, όπως σημειώνει η στήλη, αυτές οι αποδόσεις δελεάζουν και τα πιο συντηρητικά χαρτοφυλάκια, που έχουν πολλές ευκαιρίες να «ποντάρουν» στις ελληνικές τράπεζες (αυξήσεις κεφαλαίου, έκδοση ομολογιακού δανείου της Πειραιώς). Η στήλη “Lex” επισημαίνει ότι, ενώ υπάρχουν λόγοι για να δικαιωθούν όσοι «ποντάρουν» στις ελληνικές τράπεζες, υπάρχουν και σοβαροί κίνδυνοι στο μέλλον, καθώς οι τράπεζες εξακολουθούν να έχουν σοβαρά προβλήματα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ έπονται σε λίγους μήνες και τα τεστ αντοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σε ό,τι αφορά την αύξηση κεφαλαίου της Eurobank, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι τον τελευταίο λόγο, σύμφωνα με διάταξη που θα περιληφθεί στο πολυνομοσχέδιο, για την τιμή διάθεσης των μετοχών θα έχει το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο θα αποφασίσει, λαμβάνοντας υπόψη τις αποτιμήσεις από δύο ανεξάρτητους οίκους. Στο σημείο αυτό εντοπίζεται η αβεβαιότητα για την αύξηση, καθώς η διοίκηση της Eurobank έχει συζητήσει με ξένους οίκους για τη συμμετοχή τους στη βάση μιας πολύ χαμηλής τιμής διάθεσης (0,30 ευρώ), για την οποία έχει ενστάσεις το υπουργείο Οικονομικών, καθώς θα προκληθεί μεγάλη αραίωση της συμμετοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Αν το υπουργείο διαμορφώσει, όμως, σε υψηλότερα επίπεδα την τιμή, είναι αβέβαιο αν θα διατηρήσουν το ενδιαφέρον τους οι ξένοι και δεν αποκλείεται μέρος της αύξησης να καλυφθεί από το ΤΧΣ, το οποίο θα έχει ρόλο εγγυητή κάλυψης.

Στο «στρατόπεδο» της Εθνικής, η οποία δεν έχει την έγκριση των ιδιωτών μετόχων της για να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου, το σχέδιο της τράπεζας για την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης κατά 2,2 δισ. ευρώ θα αποκαλυφθεί στα μέσα Απριλίου, όταν υποβληθεί προς έγκριση στην Τράπεζα της Ελλάδος. Καθώς το ποσό που ζητείται είναι πολύ μεγάλο για να καλυφθεί με κινήσεις «εσωτερικής» δημιουργίας κεφαλαίου (πώληση θυγατρικών και περιουσιακών στοιχείων), χωρίς μάλιστα να συζητείται στην παρούσα φάση πώληση «πακέτου» της Finansbank, επανέρχονται στο προσκήνιο οι φήμες για έκδοση ομολογιακού δανείου μετατρέψιμου σε μετοχές. Αν καταφύγει σε αυτή τη λύση η διοίκηση της ΕΤΕ, θα υπάρχει στο μέλλον ο κίνδυνος να θιγούν οι παλαιοί μέτοχοι από μια μετατροπή των ομολόγων σε μετοχές.

sofokleous10.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ