2012-04-20 13:42:24
Φωτογραφία για Για έναν ενεργειακό-αμυντικό άξονα Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ
Με τον Σάββα ΙακωβίδηΛέγεται συχνά ότι η Κύπρος ευλογήθηκε από την Ιστορία αλλ’ η Γεωγραφία την καταράστηκε. Φαίνεται, όμως, πως η Γεωγραφία και η γεωπολιτική, για πρώτη φορά, την ευνοούν. Η ανακάλυψη σημαντικών ποσοτήτων φυσικού αερίου δημιουργεί μία νέα τάξη ενεργειακών, οικονομικών, στρατηγικών και αμυντικών πραγμάτων στην περιοχή.

Ήδη, οι φίλοι Ισραηλινοί έχουν ανακαλύψει και εκμεταλλεύονται τα δικά τους κοιτάσματα, ενώ η Κύπρος προχωρεί με γοργούς ρυθμούς στην αξιοποίηση των δικών της. Κύπρος και Ισραήλ εντάχθηκαν στον ενεργειακό χάρτη, ενώ μεγάλες χώρες και εταιρείες επιδεικνύουν έντονο ενδιαφέρον για τη νέα ενεργειακή πηγή. Τα κυπροϊσλαηλινά κοιτάσματα ενδιαφέρουν ζωηρά την ΕΕ και τις ΗΠΑ, ενώ προκαλούν τη ζηλοφθονία και τις απειλές της Τουρκίας. Είναι πάγια άποψή μας από πολλά χρόνια ότι, για λόγους συνεργασίας, επιβίωσης, αντιμετώπισης κινδύνων και ασύμμετρων απειλών, επιβάλλεται η λειτουργία ενός άξονα Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας στον ενεργειακό και στον αμυντικό όπως και σε άλλους τομείς.


Ας κοιτάξουμε τον χάρτη της περιοχής. Ουσιαστικά λειτουργούν δύο μεγάλοι αγωγοί φυσικού αερίου, ο βόρειος και ο νότιος. Η Τουρκία, που δεν έχει ενεργειακούς πόρους, χρησιμοποιείται ως διαμετακομιστικός ενεργειακός σταθμός με τα εντεύθεν οφέλη. Η Ρωσία, ως γνωστόν, θέλει να μονοπωλήσει την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη, που επιδιώκει να απεξαρτηθεί από τον ρωσικό εναγκαλισμό. Σε αυτήν την προσπάθεια έχει σύμμαχο τις ΗΠΑ, που στηρίζουν τους Ευρωπαίους σε ένα αέναο παιγνίδι ενεργειακού ισοζυγίου δυνάμεως.

Τώρα, με την ανακάλυψη φυσικού αερίου στα θαλάσσια οικόπεδα Ισραήλ και Κύπρου δίνεται μία τρίτη εναλλακτική λύση για τους Ευρωπαίους, τους Αμερικανούς ή και άλλους ενδιαφερόμενους. Ο πρόεδρος Κένεντι, αναφερόμενος κάποτε στη συνεργασία των ΗΠΑ με τον Καναδά, είπε το περίφημο: «Η Γεωγραφία μας έκανε γείτονες, η ιστορία μας έκανε φίλους, η οικονομία μας έκανε συνεταίρους και η ανάγκη μας έκανε συμμάχους».

Αυτοί οι τέσσερις όπως και άλλοι παράγοντες συνεργούν ήδη αποτελεσματικά στην ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ. Η πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ, η επικείμενη επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών της φίλης χώρας και οι ολοένα στενότερες σχέσεις της Κύπρου όπως και της Ελλάδας με το Ισραήλ, υποβάλλουν και επιτάσσουν τη σε ύψιστο βαθμό συνεργασία των τριών χωρών, κυρίως στους δύο πιο σημαντικούς τομείς:

Στην ενέργεια και στην άμυνα. Μιλώντας για διακρατικές σχέσεις, συνιστά ύψιστη αναγκαιότητα η σύσφιγξη των σχέσεων των τριών χωρών για την αξιοποίηση του ενεργειακού πλούτου, διά της ισχυροποίησης των αμυντικών δυνατοτήτων τους. Με έναν πρώτιστο στόχο: Να αντισταθούν και να αντιμετωπίσουν την Τουρκία, η οποία δεν αποκρύπτει τα ηγεμονικά σχέδιά της για τον έλεγχο της περιοχής ως αναδυόμενη περιφερειακή δύναμη.

Η Τουρκία στηρίζεται στο μοντέλο κοσμικής δημοκρατίας, στη γεωστρατηγική θέση της, στον μεγάλο στρατό και στη χρησιμότητά της ως ενεργειακού ενδιάμεσου. Και, φυσικά, δεν αποκρύβει τα σχέδιά της να ηγηθεί του μουσουλμανικού κόσμου. Η Ανατολική Μεσόγειος είναι υπό ενεργειακή και γεωπολιτική αναδιάταξη με οικονομικές, πολιτικές, αμυντικές και κοινωνικές προεκτάσεις.

Η Ελλάδα και η Κύπρος, σε στενή συνεργασία με το Ισραήλ, καλούνται να συμπήξουν έναν ισχυρό ενεργειακό και αμυντικό άξονα, για να υπερασπίσουν τα συμφέροντα και την ασφάλειά τους, λαμβάνοντας υπόψη και αξιοποιώντας τις εξελίξεις στην περιοχή, ανθιστάμενες στις βλέψεις της Τουρκίας και παρακολουθώντας τις αναδιατάξεις στον αραβικό κόσμο.
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ