2014-03-27 10:31:05
Φωτογραφία για Σοβαρά επεισόδια έξω από το Πολιτιστικό Κέντρο Πάνος Σολομωνίδης στη Λεμεσό [Video - Photos]
Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ - Σε αριθμό συλλήψεων προέβη η Αστυνομία.

Σοβαρά επεισόδια έγιναν έξω από το Πολιτιστικό Κέντρο "Πάνος Σολομωνίδης" στη Λεμεσό, στο οποίο πραγματοποιήθηκε εκδήλωση - ομιλία από τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Ομάδα 200 - 300 ατόμων, οπαδών του ΕΛΑΜ, κρατώντας ελληνικές σημαίες, κρύβοντας το πρόσωπό τους και φωνάζοντας υβριστικά συνθήματα προσπάθησαν να μπουν από την κεντρική και την πλαϊνή είσοδο και μάλιστα έριξαν μία φωτοβολίδα εντός του Πολιτιστικού Κέντρου. Ευτυχώς, δεν κατάφεραν να μπουν στην αίθουσα.

Η επίμαχη στιγμή που μέλη του ΕΛΑΜ κάνουν "ντου", προσπαθώντας να εισέλθουν στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου "Πάνος Σολομωνίδης":

Έξω από το χώρο υπήρχαν περίπου 30 αστυνομικοί, ενώ κάποια στιγμή μέσα στην αίθουσα έγινε διακοπή ρεύματος και δημιουργήθηκε μικρός πανικός. Από τα επεισόδια τραυματίστηκε ελαφρά o φωτορεπόρτερ της εφημερίδας "Πολίτης" Παύλος Βρυωνίδης, τον οποίο προπηλάκισαν.


H Αστυνομία συνέλαβε τρία άτομα. Ο πρώτος είναι ένας διαδηλωτής, ο οποίος σε λογομαχία που είχε με αστυνομικό έβρισε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η δεύτερη σύλληψη έγινε σε γυναίκα φωτογράφο του ΕΛΑΜ, από την οποία ζητήθηκε να σταματήσει να φωτογραφίζει και εκείνη αρνήθηκε, ενώ ο τρίτος είναι ένας "φουσκωτός" του ΕΛΑΜ, ο οποίος κλήθηκε για να λάβει μέρος στα επεισόδια.

Μετά την αποχώρηση των ΕΛΑΜιτών, η εκδήλωση συνεχίστηκε με αστυνομικούς να "φρουρούν" το κτίριο φορώντας αντιδιαδηλωτικές εξαρτήσεις. Με το πέρας της εκδήλωσης, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ καθώς και οι Τ/κ που τον συνόδευαν αναχώρησαν γύρω στις 21:30 με λεωφορείο, υπό τη συνοδεία ισχυρής δύναμης της ΜΜΑΔ, που έφτασε από τη Λευκωσία.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ενώ το ΕΛΑΜ είχε εκδώσει ανακοίνωση ότι θα πραγματοποιήσει εκδήλωση διαμαρτυρίας τα αστυνομικά μέτρα ήταν περίπου ανύπαρκτα.

Φωτογραφίες από τις υλικές ζημιές που προκλήθηκαν:

Πριν τα επεισόδια υπήρχε και μια άλλη διαδήλωση ειρηνική από την Α.Φ.Κ. ΝΙΚΗ.

Φωτογραφίες από το χώρο της εκδήλωσης

Κυβ. Εκπρόσωπος: Καμία ανοχή σε όσους ντροπιάζουν την εικόνα της Κύπρου

Σε ιδιαίτερα αυστηρό ύφος τοποθετήθηκε ο Κυβ. Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης σε σχέση με τα όσα διαδραματίστηκαν στο Πολιτιστικό Κέντρο "Πάνος Σολομωνίδης".

"Η Κυβέρνηση", είπε, "καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο αυτά που συνέβηκαν και στέλλει το μήνυμα ότι κανείς δεν θα τρομοκρατήσει τη Δημοκρατία και την ελεύθερη έκφραση γνώμης".

"Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ζητήσει να μάθει από όλους όσοι είχαν ευθύνη γιατί συνέβηκε αυτό και δεν θα ξαναεπιτρέψουμε σε κανένα να δημιουργήσει τέτοιες εικόνες ντροπής. Θα εξετάσουμε πλήρως τα γεγονότα και τα συντεταγμένα όργανα της πολιτείας θα αντιμετωπίσουν αυτά τα φαινόμενα", κατέληξε.

Καταδικάζει έντονα τα επεισόδια στη Λεμεσό ο Υπ. Δικαιοσύνης

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου καταδίκασε με τον πιο έντονο και απερίφραστο τρόπο τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν απόψε, τονίζοντας πως αυτά πλήττουν τη δημοκρατία και το δικαίωμα έκφρασης στον τόπο μας.

Παράλληλα επισημαίνει πως δεν είχε οποιαδήποτε ενημέρωση από την ηγεσία της Αστυνομίας τόσο για την προγραμματιζόμενη εκδήλωση και τα μέτρα που θα λάμβανε η Αστυνομία, όσο και για τα επεισόδια που έλαβαν χώρα στο Πολιτιστικό Κέντρο κατά την ώρα της εκδήλωσης και πως ο ίδιος επικοινώνησε με την ηγεσία της Αστυνομίας, αρχικά με τον Υπαρχηγό της Αστυνομίας και στη συνέχεια με τον Αρχηγό της Αστυνομία, αφού ενημερώθηκε για τα επεισόδια από πολίτη.

Όπως αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του "δεν είναι η πρώτη φορά, αλλά η πολλοστή φορά, που η ηγεσία της Αστυνομίας και ειδικότερα ο Αρχηγός Αστυνομίας δεν με ενημερώνει είτε για εκδηλώσεις, είτε για επεισόδια, μάλιστα πολλές φορές για πολλά γεγονότα ενημερώνομαι εκ των υστέρων, πράγμα το οποίο είναι απαράδεκτο", όπως αναφέρει.

"Για τα όσα έχουν συμβεί κατά την εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο, το σχεδιασμό της Αστυνομίας και τα μέτρα που λήφθηκαν έχω ζητήσει από τον Αρχηγό Αστυνομίας πλήρη διερεύνηση τους και την αποστολή σχετικής έκθεσης στο Γραφείο μου, καθώς επίσης και τον αριθμό των προσώπων που έχουν συλληφθεί, σύμφωνα με οδηγίες που έδωσα από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκα για τα επεισόδια", καταλήγει ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

Να μην αφήσουμε το φανατισμό να μας νικήσει, δηλώνει ο Ταλάτ

Τα όσα σημειώθηκαν απόψε στο "Πάνος Σολομωνίδης" είναι ενάντια στις προσπάθειες για δημιουργία μιας ειρηνικής κουλτούρας και για μια βιώσιμη λύση του Κυπριακού, ανέφερε ο τέως Τ/κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης όπου ήταν κύριος ομιλητής και η οποία σημαδεύτηκε με επεισόδια από μέλη του ΕΛΑΜ.

Στόχος μας είναι να απομονώσουμε τέτοιες εξτρεμιστικές δραστηριότητες, ώστε να έχουμε μια βιώσιμη ειρήνη στο νησί και μια επανενωμένη Κύπρο, είπε ο κ. Ταλάτ, προσθέτοντας ότι ο φανατισμός υπάρχει σε όλα τα επίπεδα και πρέπει να αντιμετωπιστεί.

"Πρέπει να το επιτύχουμε αυτό, γιατί σε αντίθετη περίπτωση, εάν χάσουμε και μας νικήσουν, τότε η λύση (του Κυπριακού) θα είναι ένας ανέφικτος στόχος", συμπλήρωσε.

Καταδίκασε τα επεισόδια και ο Δήμαρχος Λεμεσού

Τα επεισόδια καταδίκασε με τη σειρά του και ο Δήμαρχος Λεμεσού, Ανδρέας Χρίστου, ο οποίος έστειλε το μήνυμα πως δεν πρόκειται να περάσει η προσπάθεια κάποιων να επιβάλουν με τη βία και τον προπηλακισμό τη δική τους άποψη, "γιατί αν αφεθεί να περάσει, η τραγωδία που μπορεί να ξαναζήσει αυτός ο λαός είναι προ των πυλών".

Ο κ. Χρίστου ανέφερε ότι πέραν από τις ζημιές που καταγράφηκαν στις εισόδους του πολιτιστικού κέντρου, άγνωστοι είχαν βάψει με σπρέι τους τοίχους του κτιρίου, γράφοντας υβριστικά συνθήματα.

Το ΤΕΠΑΚ καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τα αποψινά έκτροπα

Με ανακοίνωση που εξέδωσε το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την επίθεση στους παρευρισκόμενους στην αποψινή εκδήλωση με θέμα «Προοπτικές Επίλυσης του Κυπριακού και Επανένωσης της Κύπρου» με διοργανωτές την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, το Europe Direct Λεμεσού και το Πανεπιστήμιο.

Όπως αναφέρεται, "όσοι επιχείρησαν να διακόψουν τον δημοκρατικό διάλογο και τη συζήτηση για την ανάγκη επανένωσης της πατρίδας μας απέτυχαν παταγωδώς. Απέτυχαν γιατί σήμερα σύσσωμοι και μονιασμένοι οι δημοκρατικοί πολίτες, που αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία, τοποθετούνται με αποφασιστικότητα απέναντι σε κάθε μορφή ολοκληρωτισμού και φασισμού.

Ως δημόσιο πανεπιστήμιο, το ΤΕΠΑΚ θα συνεχίσει να εργάζεται για την εμπέδωση μιας κουλτούρας ελεύθερου διαλόγου ο οποίος, κατά τρόπο νηφάλιο, συνετό και συγκροτημένο, να υπερβαίνει τις αγκυλώσεις που για δεκαετίες ταλαιπωρούν τον τόπο. Στο πλαίσιο αυτό, το Πανεπιστήμιο δεν θα σταματήσει να συμβάλλει στην αποτύπωση κοινών προβληματισμών για τα σημαντικά ζητήματα που αφορούν την σύγχρονη κυπριακή κοινωνία.

Αναφορικά με τις έκνομες ενέργειες που εκδηλώθηκαν στο χώρο της ψεσινής εκδήλωσης, οι περαιτέρω ενδεδειγμένες ενέργειες δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Πανεπιστημίου."

ΕΛΑΜ: "Ο Ταλάτ ανεπιθύμητος και στην Λεμεσό!"

Αυτούσια η ανακοίνωση του ΕΛΑΜ για τα όσα έλαβαν χώρο στο Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο "Πάνος Σολωμονίδης".

"Ο εγκάθετος της Τουρκίας Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για μία ακόμη φορά έτυχε δυναμικής υποδοχής από τα μέλη του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ). Σήμερα σε μία ακόμη προσπάθεια προπαγάνδισης του κυοφορούμενου ανθελληνικού σχεδίου λύσης του Κυπριακού, ο Ταλάτ βρέθηκε στην Λεμεσό για να μιλήσει στο Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο "Πάνος Σολωμονίδης".

Η πρόκληση αυτή δεν μπορούσε να μείνει αναπάντητη από τους Έλληνες Εθνικιστές του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ), οι οποίοι μαζικά βρέθηκαν στο Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο για να διαμαρτυρηθούν. Μάλιστα ανάμεσα στους αντιτιθέμενους στην παρουσία του εγκάθετου της Τουρκίας στο νησί, βρίσκονταν και συγγενείς οι οποίοι έχουν εκτελεσθέντα μέλη της οικογενείας τους από τους τρομοκράτες της ΤΜΤ, συντρόφους του Ταλάτ το 1974.

Μάλιστα όταν οι διαμαρτυρόμενοι προσπάθησαν να εισέλθουν στο χώρο της ομιλίας για να εκφράσουν δημοκρατικά την αγανάκτησή τους για την παρουσία του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, εμποδίστηκαν από ένοπλους συνοδούς του. Είναι πραγματικά απαράδεκτο να υπάρχουν Τούρκοι ένοπλοι σωματοφύλακες που κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα στις ελεύθερες περιοχές.

Το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο. Όσο υπάρχουν στην Κύπρο κατοχή, αγνοούμενοι, πρόσφυγες, θα μας βρίσκουν απέναντί τους".

A. Νεοφύτου: "Πατρίδα και ελευθερία δεν θα ακρωτηριαστούν από καμία ακραία μειοψηφία"
24h.com.cy
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ