2014-03-27 16:29:06
Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Β΄ Αθήνας του ΠΑΣΟΚ κ. Απ. Κακλαμάνης, στην ομιλία του στις 26/3 στην... Ολομέλεια της Βουλής και απαντώντας στις τοποθετήσεις κατά του ΠΑΣΟΚ από τους εκπροσώπους των κομμάτων της Αντιπολίτευσης και της Νέας Δημοκρατίας, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Ο λαός μας έχει μια κατάλληλη για τη συζήτηση που γίνεται σήμερα έκφραση: “Εκεί που μας χρωστούσανε, θέλουν να μας πάρουν και το βόδι!”. Θα προσθέσω και αυτό που μας είπε ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ: “Αιδώς αργείοι!”. Αυτό ταιριάζει σε όσα ειπώθηκαν σήμερα από το βήμα της Βουλής κατά του ΠΑΣΟΚ από τους εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης και της Νέας Δημοκρατίας.
Ο Έλληνας που υποφέρει σήμερα, δεν μας ακούει. Αλλά την αλήθεια θα τη μάθει, σύντομα. Γιατί το ψέμα έχει “κοντά ποδάρια”. Η ΝΔ και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, την άνοιξη του 2010, όταν ξέσπασε η κρίση, αρνήθηκαν να “βάλουν πλάτη” για να αντιμετωπίσει η πατρίδα το μεγάλο κίνδυνο της οικονομικής κατάρρευσης, που δεν θα παρέμενε μόνο οικονομική. Πρέπει να ξέρουμε και να λέμε την αλήθεια στο λαό, τι θα σήμαινε η κατάρρευση αυτή ακόμα και για την ασφάλεια ευαίσθητων περιοχών της χώρας μας, τις οποίες σε περίπτωση οικονομικής κατάρρευσης δεν ξέρω με ποιες Ένοπλες Δυνάμεις θα μπορούσαμε να τις υπερασπιστούμε...
Τι έγινε τότε το λέει η συντριπτική πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποδεχόμενη προ 10ημέρου την Έκθεση της Επιτροπής που συγκροτήθηκε για να ελέγξει το ρόλο της τρόικας και του ΔΝΤ στις 4 χώρες: Πορτογαλία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Κύπρο. Τι λέει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο; Ότι η προσφυγή της χώρας μας στο σχήμα αυτό δανεισμού της, ήταν αναπόφευκτη το Μάιο του 2010. Διότι η κυβέρνηση που κυβερνούσε 5,5 χρόνια πιο πριν έδινε πλαστά στατιστικά στοιχεία στην Ευρώπη, στις αγορές. Έτσι, η Ελλάδα είχε αποκλειστεί από τις αγορές. Δεν μπορούσε να δανειστεί από πουθενά. Ποια ήταν αυτή η κυβέρνηση; Ήταν η κυβέρνηση της ΝΔ με πρωθυπουργό τον κ. Κώστα Καραμανλή.
Έχετε ακούσει, κ. πρόεδρε, από το βήμα αυτό ή απ’ όλα αυτά τα εκατοντάδες ανά τη χώρα ΜΜΕ μια φράση του τότε πρωθυπουργού κ. Καραμανλή ή του νυν πρωθυπουργού κ. Σαμαρά, αρχηγών του ίδιου κόμματος, της ΝΔ, να εξηγήσουν στο λαό γιατί, ενώ η χώρα βρισκόταν σ’ αυτή την κατάσταση, “φόρεσαν” μόνο μέσα στο 2009 24 δις επιπλέον έλλειμμα; Γιατί πρόσθεσαν 150.000 ακόμα υπαλλήλους με διάφορες σχέσεις εργασίας στο Δημόσιο;
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κ. πρόεδρε, με την απόφασή του αυτή ζητάει από την ΕΕ κι απ’ τη ζώνη του ευρώ να δημιουργήσουν ένα θεσμό ανάλογο με αυτόν του ΔΝΤ, ώστε να μην υπόκειται οποιαδήποτε χώρα της ευρωζώνης σε αυτά που υπέστησαν η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Κύπρος.
Είναι απλές αλήθειες αυτές. Αν όμως σ’ αυτόν που βρίσκεται σε κατάθλιψη γιατί στερείται, υποφέρει, πεινάει, του λες «εγώ θα σε “σηκώσω” ξανά, μέσα σε λίγο διάστημα απ’ την κατάσταση που βρίσκεσαι», είναι φυσικό να κλείνει τ’ αυτιά, όταν εμείς του λέγαμε αλήθεια, του δίναμε πραγματική ελπίδα. Την ελπίδα αυτή την κατέστρεψαν όλα τα κόμματα της τότε Αντιπολίτευσης. Όσο για τη ΝΔ, τι έκανε τότε μας το θύμισε σήμερα η εκπρόσωπός της. “Δεν είναι πολλά”, λέει, “τα Ζάππεια, ένα είναι”. Πράγματι, τον Ιούνιο του ’10 ο νυν πρωθυπουργός κ. Σαμαράς αντί να “βάλει πλάτη” πήγαινε στο Ζάππειο και έλεγε “εμείς, ούτε περικοπές συντάξεων, ούτε μείωση αποδοχών, θα τα επαναφέρουμε όλα”. Και βέβαια οι άλλοι μάζευαν έξω από τη Βουλή πολίτες πράγματι αγανακτισμένους, αλλά ανάμεσά τους κι εκείνους που ήθελαν να εισβάλουν στο “μπορντέλο” όπως αποκαλούσαν το βάθρο της Δημοκρατίας, το Κοινοβούλιο, το οποίο ως θεσμός δεν φταίει αν στο βήμα αυτό ελάχιστοι από τους 300 παρουσιάζουν άθλιο θέαμα στα ΜΜΕ.
Δυστυχώς, αυτό είναι το θέαμα σε μια εποχή παρακμής όπου το φαίνεσθαι έχει σημασία έστω κι αν είναι μια ξεδιαντροπιά. Αυτή είναι η αλήθεια. Βέβαια, χρησιμοποιούν και το σύστημα των δημοσκοπήσεων, για ενημέρωση, δήθεν, αλλά για χειραγώγηση του λαού. Νομίζουν, όλοι όσοι βαράνε από παντού σήμερα το ΠΑΣΟΚ, ότι και με αυτόν τον τρόπο θα μας υπονομεύσουν. Γιατί θέλουν να διαλύσουν τον ενδιάμεσο χώρο, το ΠΑΣΟΚ, για να πάει ο κόσμος όσο γίνεται πιο δεξιά ή όσο γίνεται πιο αριστερά κι ας οδηγηθεί η χώρα σε ένα νέο διχασμό. Τόσο ανεύθυνη είναι η στρατηγική των αντιπάλων του ΠΑΣΟΚ.
Ποια είναι η αλήθεια όμως; Όλες οι δημοσκοπήσεις αφορούν το 45 με 50% αυτών που σηκώνουν το τηλέφωνο. Το άλλο 50% το κλείνει. Κι απ’ αυτό το 45-50% το ένα τρίτο και πλέον είναι αυτό που μας το λένε “αδιευκρίνιστη ψήφος”! Υπάρχει μια εικονική, πλαστή πραγματικότητα κι έτσι θέλουν να υποβάλουν τον ελληνικό λαό, λες και δεν θα υπάρξει σε αυτό τον τόπο κάποιο αύριο που αυτός θα μάθει την αλήθεια.
Άκουσα πράγματα τα οποία δεν αντέχουν στην κοινή λογική. Προκάλεσε ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ. Έχουν τη λογική αυτών που περιμένουν τι θα προκύψει από μια διάλυση αυτού του χώρου, ώστε να επωφεληθούν. Αυτό δεν λέγεται “ερμαφροδιτισμός”, που ενοχλήθηκε γιατί το είπε ο κ. Κουκουλόπουλος. Ταιριάζει ένας καλύτερος όρος: του “επιτήδειου ουδέτερου”. Του “εντός εκτός και επί τα αυτά”. Αυτή είναι η στρατηγική της ΔΗΜΑΡ. Και βέβαια στον πυρήνα αυτής της στρατηγικής υπάρχει το ’89. Και μια και αναφέρεται στο παρελθόν ας ρωτήσει τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, τον κ. Κουβέλη, ποια ήταν η θέση του τότε στη δίωξη του Ανδρέα Παπανδρέου και τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ που επιχειρήθηκε από κοινού με τη ΝΔ και την τότε “Αριστερά”. Αυτές είναι οι αλήθειες που δεν μπορεί κανείς από το βήμα της Βουλής να νομίζει ότι στο βάθος του χρόνου θα τις σβήσει από την Ιστορία του τόπου.
Το ΠΑΣΟΚ έγινε κυβέρνηση ύστερα από 5,5 χρόνια διακυβέρνησης για την οποία και για τους υπευθύνους, ούτε για τον κ. Καραμανλή τον πρωθυπουργό, ούτε για τον κ. Αλογοσκούφη, ούτε για τον κ. Παπαθανασίου ακούει κανείς τίποτε. Αντιθέτως τον τελευταίο τον έβαλαν μαζί με τον κ. Λάτση πρόεδρο στα ΕΛΠΕ. Τον υπουργό Οικονομικών του κ. Καραμανλή που έλεγε το 2009 ότι το έλλειμμα ήταν 6% ενώ ήταν 15,7%.
Έχουν αποκόψει από μια ολόκληρη φράση δυο λέξεις: “λεφτά υπάρχουν”. Με την ίδια μέθοδο μπορείς να πεις ότι η Αγία Γραφή λέει: «Ουκ έστι Θεός»! Κι εγώ έχω επανειλημμένως πει από αυτό το βήμα, “εάν μου φέρουν κείμενο με τις δύο αυτές λέξεις και μόνο, ως φράση του Γιώργου Παπανδρέου, εγώ θα παραιτηθώ από βουλευτής ύστερα από 40 χρόνια που ο λαός της Β’ Περιφέρειας Αθήνας με τιμά και με στέλνει σε αυτή την αίθουσα”. Δεν υπάρχει φράση, με μόνο αυτές τις δυο λέξεις. Αλλά με μισές αλήθειες, κόβοντας στη μέση μια φράση, δημιούργησαν ένα πιο πειστικό ψέμα.
Είναι δυνατόν ο τόπος να βγει απ’ αυτή την κρίση με αυτό το πάθος και το πλήθος της κατασυκοφάντησης, της υπονόμευσης ενός κόμματος, των στελεχών του και του λαού που ακολούθησε και που τώρα παρ’ όλα όσα υποφέρει δεν τοποθετείται υπέρ όλων αυτών των αντίΠΑΣΟΚ κομμάτων. Και καταλαβαίνει. Αφού με αυτή τη μεγάλη κρίση ακόμη, βλέπετε πως παραμένουν καθηλωμένα τα λεγόμενα αντιμνημονιακά κόμματα.
Δεν ξέρω τώρα ποια μάσκα θα φορέσουν που το μνημόνιο δεν θα υπάρχει. Απ’ τη στιγμή που επέλεξαν “το φαίνεσθαι” και όχι “το είναι”, κάτι άλλο πρέπει να “φορέσουν”.
Την απόφαση που πήρε με συντριπτική πλειοψηφία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η οποία μάλιστα καυτηριάζει τις επιλογές της τρόικας, όπως την έλλειψη δημοκρατικής νομιμοποίησης σε πολλές ενέργειές της, αυτά όλα που υποτίθεται ότι καταγγέλλει η Αξιωματική Αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χουντής την καταψήφισε, όπως έκαναν και οι ευρωβουλευτές της ΝΔ. Αυτός γιατί; Εκείνοι γιατί το Ευρωκοινοβούλιο καυτηριάζει το γεγονός ότι, λόγω των πλαστών στατιστικών στοιχείων, αποκλειστήκαμε από τις αγορές.
Τότε, το Μάιο του 2010, το ξέρουμε όλοι, θα γινόταν “μακελειό” σε αυτό τον τόπο. Δεν μπορώ να πάρω στη συνείδησή μου και να πω ότι κάποιοι θα το ήθελαν, αλλά εκεί οδηγούσαν με την πολιτική τους. Σκεφτείτε να έχουμε πόλεμο και οι στρατεύσιμοι, ο λαός να λέει «να πέσει αυτή η κυβέρνηση και μετά εμείς θα υπερασπιστούμε την πατρίδα μας».
Απευθύνομαι σε όλους σας. Πρέπει να κατανοήσουμε πως δεν είμαστε στην εποχή που ο λαός μας, πράγματι, αψήφησε και το θάνατο ακόμη κι αγωνίστηκε για την ελευθερία. Σήμερα ο τρόπος και τα μέσα του αγώνα είναι άλλα. Αν δεν θέλουμε να συνθλιβούμε πρέπει με ενότητα να αντισταθούμε. Αυτό δεν σας είπαμε από την πρώτη στιγμή; Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν το είχε πει από την πρώτη μέρα; Μια διαπραγματευτική ομάδα από όλους μας να συζητήσει με τους δανειστές μας;
Η επιθυμία του κ. Σαμαρά να γίνει πρωθυπουργός οδήγησε και σε πολιτικές θυσίες. Ποτέ άλλοτε δεν παραιτήθηκε πρωθυπουργός οποιεσδήποτε πιέσεις κι αν δέχτηκε, ακόμα κι αυτές τις πιέσεις που κάποιοι τις ευλογούν, γιατί τις άσκησαν οι ομοϊδεάτες τους, ο Σαρκοζί και η Μέρκελ. Αντί να πουν “μπράβο”.
Και όμως για τη σωτηρία της πατρίδας μας εμείς όλοι, ως κόμμα, δεχόμαστε να στηρίζουμε μια κυβέρνηση με ένα άλλο κόμμα με το οποίο έχουμε τεράστιες ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές. Τη στηρίζουμε γιατί ξέρουμε τι σημαίνει πολιτική αστάθεια. Το πληρώσαμε ως χώρα επί 8 μήνες για τις εκλογές του Μάη και του Ιουνίου του ’12. Τότε, έλεγε ο κ. Σαμαράς “ρίξαμε τον Παπανδρέου, τώρα θα ρίξουμε και το ΠΑΣΟΚ”. Και τα spreads ανέβαιναν, βέβαια.
Αλλά γι’ αυτά, κύριοι της Αντιπολίτευσης, που αντιπολιτεύεστε, υποτίθεται, την κυβέρνηση δεν λέτε τίποτα για τη ΝΔ. Γιατί; Γιατί σε όλα αυτά και στον κοινό στόχο της διάλυσης του ΠΑΣΟΚ συγκλίνατε μαζί της, όπως συγκλίνετε και τώρα προσπαθώντας να περάσετε στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ ότι τάχα υπάρχει διχασμός στην κορυφή, με το παραμύθι ότι “άλλοι κλίνουν προς τον Βενιζέλο, άλλοι κλίνουν προς τον Παπανδρέου”. Είμαστε όλοι με το ΠΑΣΟΚ, αυτή είναι η απάντησή μας. Είμαστε όλοι με την πατρίδα, που θέλουμε αυτή πρώτα να σωθεί και μετά να σταθεί όρθιο το ΠΑΣΟΚ. Κι αυτό θα συμβεί. Tromaktiko
«Ο λαός μας έχει μια κατάλληλη για τη συζήτηση που γίνεται σήμερα έκφραση: “Εκεί που μας χρωστούσανε, θέλουν να μας πάρουν και το βόδι!”. Θα προσθέσω και αυτό που μας είπε ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ: “Αιδώς αργείοι!”. Αυτό ταιριάζει σε όσα ειπώθηκαν σήμερα από το βήμα της Βουλής κατά του ΠΑΣΟΚ από τους εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης και της Νέας Δημοκρατίας.
Ο Έλληνας που υποφέρει σήμερα, δεν μας ακούει. Αλλά την αλήθεια θα τη μάθει, σύντομα. Γιατί το ψέμα έχει “κοντά ποδάρια”. Η ΝΔ και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, την άνοιξη του 2010, όταν ξέσπασε η κρίση, αρνήθηκαν να “βάλουν πλάτη” για να αντιμετωπίσει η πατρίδα το μεγάλο κίνδυνο της οικονομικής κατάρρευσης, που δεν θα παρέμενε μόνο οικονομική. Πρέπει να ξέρουμε και να λέμε την αλήθεια στο λαό, τι θα σήμαινε η κατάρρευση αυτή ακόμα και για την ασφάλεια ευαίσθητων περιοχών της χώρας μας, τις οποίες σε περίπτωση οικονομικής κατάρρευσης δεν ξέρω με ποιες Ένοπλες Δυνάμεις θα μπορούσαμε να τις υπερασπιστούμε...
Τι έγινε τότε το λέει η συντριπτική πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποδεχόμενη προ 10ημέρου την Έκθεση της Επιτροπής που συγκροτήθηκε για να ελέγξει το ρόλο της τρόικας και του ΔΝΤ στις 4 χώρες: Πορτογαλία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Κύπρο. Τι λέει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο; Ότι η προσφυγή της χώρας μας στο σχήμα αυτό δανεισμού της, ήταν αναπόφευκτη το Μάιο του 2010. Διότι η κυβέρνηση που κυβερνούσε 5,5 χρόνια πιο πριν έδινε πλαστά στατιστικά στοιχεία στην Ευρώπη, στις αγορές. Έτσι, η Ελλάδα είχε αποκλειστεί από τις αγορές. Δεν μπορούσε να δανειστεί από πουθενά. Ποια ήταν αυτή η κυβέρνηση; Ήταν η κυβέρνηση της ΝΔ με πρωθυπουργό τον κ. Κώστα Καραμανλή.
Έχετε ακούσει, κ. πρόεδρε, από το βήμα αυτό ή απ’ όλα αυτά τα εκατοντάδες ανά τη χώρα ΜΜΕ μια φράση του τότε πρωθυπουργού κ. Καραμανλή ή του νυν πρωθυπουργού κ. Σαμαρά, αρχηγών του ίδιου κόμματος, της ΝΔ, να εξηγήσουν στο λαό γιατί, ενώ η χώρα βρισκόταν σ’ αυτή την κατάσταση, “φόρεσαν” μόνο μέσα στο 2009 24 δις επιπλέον έλλειμμα; Γιατί πρόσθεσαν 150.000 ακόμα υπαλλήλους με διάφορες σχέσεις εργασίας στο Δημόσιο;
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κ. πρόεδρε, με την απόφασή του αυτή ζητάει από την ΕΕ κι απ’ τη ζώνη του ευρώ να δημιουργήσουν ένα θεσμό ανάλογο με αυτόν του ΔΝΤ, ώστε να μην υπόκειται οποιαδήποτε χώρα της ευρωζώνης σε αυτά που υπέστησαν η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Κύπρος.
Είναι απλές αλήθειες αυτές. Αν όμως σ’ αυτόν που βρίσκεται σε κατάθλιψη γιατί στερείται, υποφέρει, πεινάει, του λες «εγώ θα σε “σηκώσω” ξανά, μέσα σε λίγο διάστημα απ’ την κατάσταση που βρίσκεσαι», είναι φυσικό να κλείνει τ’ αυτιά, όταν εμείς του λέγαμε αλήθεια, του δίναμε πραγματική ελπίδα. Την ελπίδα αυτή την κατέστρεψαν όλα τα κόμματα της τότε Αντιπολίτευσης. Όσο για τη ΝΔ, τι έκανε τότε μας το θύμισε σήμερα η εκπρόσωπός της. “Δεν είναι πολλά”, λέει, “τα Ζάππεια, ένα είναι”. Πράγματι, τον Ιούνιο του ’10 ο νυν πρωθυπουργός κ. Σαμαράς αντί να “βάλει πλάτη” πήγαινε στο Ζάππειο και έλεγε “εμείς, ούτε περικοπές συντάξεων, ούτε μείωση αποδοχών, θα τα επαναφέρουμε όλα”. Και βέβαια οι άλλοι μάζευαν έξω από τη Βουλή πολίτες πράγματι αγανακτισμένους, αλλά ανάμεσά τους κι εκείνους που ήθελαν να εισβάλουν στο “μπορντέλο” όπως αποκαλούσαν το βάθρο της Δημοκρατίας, το Κοινοβούλιο, το οποίο ως θεσμός δεν φταίει αν στο βήμα αυτό ελάχιστοι από τους 300 παρουσιάζουν άθλιο θέαμα στα ΜΜΕ.
Δυστυχώς, αυτό είναι το θέαμα σε μια εποχή παρακμής όπου το φαίνεσθαι έχει σημασία έστω κι αν είναι μια ξεδιαντροπιά. Αυτή είναι η αλήθεια. Βέβαια, χρησιμοποιούν και το σύστημα των δημοσκοπήσεων, για ενημέρωση, δήθεν, αλλά για χειραγώγηση του λαού. Νομίζουν, όλοι όσοι βαράνε από παντού σήμερα το ΠΑΣΟΚ, ότι και με αυτόν τον τρόπο θα μας υπονομεύσουν. Γιατί θέλουν να διαλύσουν τον ενδιάμεσο χώρο, το ΠΑΣΟΚ, για να πάει ο κόσμος όσο γίνεται πιο δεξιά ή όσο γίνεται πιο αριστερά κι ας οδηγηθεί η χώρα σε ένα νέο διχασμό. Τόσο ανεύθυνη είναι η στρατηγική των αντιπάλων του ΠΑΣΟΚ.
Ποια είναι η αλήθεια όμως; Όλες οι δημοσκοπήσεις αφορούν το 45 με 50% αυτών που σηκώνουν το τηλέφωνο. Το άλλο 50% το κλείνει. Κι απ’ αυτό το 45-50% το ένα τρίτο και πλέον είναι αυτό που μας το λένε “αδιευκρίνιστη ψήφος”! Υπάρχει μια εικονική, πλαστή πραγματικότητα κι έτσι θέλουν να υποβάλουν τον ελληνικό λαό, λες και δεν θα υπάρξει σε αυτό τον τόπο κάποιο αύριο που αυτός θα μάθει την αλήθεια.
Άκουσα πράγματα τα οποία δεν αντέχουν στην κοινή λογική. Προκάλεσε ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ. Έχουν τη λογική αυτών που περιμένουν τι θα προκύψει από μια διάλυση αυτού του χώρου, ώστε να επωφεληθούν. Αυτό δεν λέγεται “ερμαφροδιτισμός”, που ενοχλήθηκε γιατί το είπε ο κ. Κουκουλόπουλος. Ταιριάζει ένας καλύτερος όρος: του “επιτήδειου ουδέτερου”. Του “εντός εκτός και επί τα αυτά”. Αυτή είναι η στρατηγική της ΔΗΜΑΡ. Και βέβαια στον πυρήνα αυτής της στρατηγικής υπάρχει το ’89. Και μια και αναφέρεται στο παρελθόν ας ρωτήσει τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, τον κ. Κουβέλη, ποια ήταν η θέση του τότε στη δίωξη του Ανδρέα Παπανδρέου και τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ που επιχειρήθηκε από κοινού με τη ΝΔ και την τότε “Αριστερά”. Αυτές είναι οι αλήθειες που δεν μπορεί κανείς από το βήμα της Βουλής να νομίζει ότι στο βάθος του χρόνου θα τις σβήσει από την Ιστορία του τόπου.
Το ΠΑΣΟΚ έγινε κυβέρνηση ύστερα από 5,5 χρόνια διακυβέρνησης για την οποία και για τους υπευθύνους, ούτε για τον κ. Καραμανλή τον πρωθυπουργό, ούτε για τον κ. Αλογοσκούφη, ούτε για τον κ. Παπαθανασίου ακούει κανείς τίποτε. Αντιθέτως τον τελευταίο τον έβαλαν μαζί με τον κ. Λάτση πρόεδρο στα ΕΛΠΕ. Τον υπουργό Οικονομικών του κ. Καραμανλή που έλεγε το 2009 ότι το έλλειμμα ήταν 6% ενώ ήταν 15,7%.
Έχουν αποκόψει από μια ολόκληρη φράση δυο λέξεις: “λεφτά υπάρχουν”. Με την ίδια μέθοδο μπορείς να πεις ότι η Αγία Γραφή λέει: «Ουκ έστι Θεός»! Κι εγώ έχω επανειλημμένως πει από αυτό το βήμα, “εάν μου φέρουν κείμενο με τις δύο αυτές λέξεις και μόνο, ως φράση του Γιώργου Παπανδρέου, εγώ θα παραιτηθώ από βουλευτής ύστερα από 40 χρόνια που ο λαός της Β’ Περιφέρειας Αθήνας με τιμά και με στέλνει σε αυτή την αίθουσα”. Δεν υπάρχει φράση, με μόνο αυτές τις δυο λέξεις. Αλλά με μισές αλήθειες, κόβοντας στη μέση μια φράση, δημιούργησαν ένα πιο πειστικό ψέμα.
Είναι δυνατόν ο τόπος να βγει απ’ αυτή την κρίση με αυτό το πάθος και το πλήθος της κατασυκοφάντησης, της υπονόμευσης ενός κόμματος, των στελεχών του και του λαού που ακολούθησε και που τώρα παρ’ όλα όσα υποφέρει δεν τοποθετείται υπέρ όλων αυτών των αντίΠΑΣΟΚ κομμάτων. Και καταλαβαίνει. Αφού με αυτή τη μεγάλη κρίση ακόμη, βλέπετε πως παραμένουν καθηλωμένα τα λεγόμενα αντιμνημονιακά κόμματα.
Δεν ξέρω τώρα ποια μάσκα θα φορέσουν που το μνημόνιο δεν θα υπάρχει. Απ’ τη στιγμή που επέλεξαν “το φαίνεσθαι” και όχι “το είναι”, κάτι άλλο πρέπει να “φορέσουν”.
Την απόφαση που πήρε με συντριπτική πλειοψηφία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η οποία μάλιστα καυτηριάζει τις επιλογές της τρόικας, όπως την έλλειψη δημοκρατικής νομιμοποίησης σε πολλές ενέργειές της, αυτά όλα που υποτίθεται ότι καταγγέλλει η Αξιωματική Αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χουντής την καταψήφισε, όπως έκαναν και οι ευρωβουλευτές της ΝΔ. Αυτός γιατί; Εκείνοι γιατί το Ευρωκοινοβούλιο καυτηριάζει το γεγονός ότι, λόγω των πλαστών στατιστικών στοιχείων, αποκλειστήκαμε από τις αγορές.
Τότε, το Μάιο του 2010, το ξέρουμε όλοι, θα γινόταν “μακελειό” σε αυτό τον τόπο. Δεν μπορώ να πάρω στη συνείδησή μου και να πω ότι κάποιοι θα το ήθελαν, αλλά εκεί οδηγούσαν με την πολιτική τους. Σκεφτείτε να έχουμε πόλεμο και οι στρατεύσιμοι, ο λαός να λέει «να πέσει αυτή η κυβέρνηση και μετά εμείς θα υπερασπιστούμε την πατρίδα μας».
Απευθύνομαι σε όλους σας. Πρέπει να κατανοήσουμε πως δεν είμαστε στην εποχή που ο λαός μας, πράγματι, αψήφησε και το θάνατο ακόμη κι αγωνίστηκε για την ελευθερία. Σήμερα ο τρόπος και τα μέσα του αγώνα είναι άλλα. Αν δεν θέλουμε να συνθλιβούμε πρέπει με ενότητα να αντισταθούμε. Αυτό δεν σας είπαμε από την πρώτη στιγμή; Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν το είχε πει από την πρώτη μέρα; Μια διαπραγματευτική ομάδα από όλους μας να συζητήσει με τους δανειστές μας;
Η επιθυμία του κ. Σαμαρά να γίνει πρωθυπουργός οδήγησε και σε πολιτικές θυσίες. Ποτέ άλλοτε δεν παραιτήθηκε πρωθυπουργός οποιεσδήποτε πιέσεις κι αν δέχτηκε, ακόμα κι αυτές τις πιέσεις που κάποιοι τις ευλογούν, γιατί τις άσκησαν οι ομοϊδεάτες τους, ο Σαρκοζί και η Μέρκελ. Αντί να πουν “μπράβο”.
Και όμως για τη σωτηρία της πατρίδας μας εμείς όλοι, ως κόμμα, δεχόμαστε να στηρίζουμε μια κυβέρνηση με ένα άλλο κόμμα με το οποίο έχουμε τεράστιες ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές. Τη στηρίζουμε γιατί ξέρουμε τι σημαίνει πολιτική αστάθεια. Το πληρώσαμε ως χώρα επί 8 μήνες για τις εκλογές του Μάη και του Ιουνίου του ’12. Τότε, έλεγε ο κ. Σαμαράς “ρίξαμε τον Παπανδρέου, τώρα θα ρίξουμε και το ΠΑΣΟΚ”. Και τα spreads ανέβαιναν, βέβαια.
Αλλά γι’ αυτά, κύριοι της Αντιπολίτευσης, που αντιπολιτεύεστε, υποτίθεται, την κυβέρνηση δεν λέτε τίποτα για τη ΝΔ. Γιατί; Γιατί σε όλα αυτά και στον κοινό στόχο της διάλυσης του ΠΑΣΟΚ συγκλίνατε μαζί της, όπως συγκλίνετε και τώρα προσπαθώντας να περάσετε στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ ότι τάχα υπάρχει διχασμός στην κορυφή, με το παραμύθι ότι “άλλοι κλίνουν προς τον Βενιζέλο, άλλοι κλίνουν προς τον Παπανδρέου”. Είμαστε όλοι με το ΠΑΣΟΚ, αυτή είναι η απάντησή μας. Είμαστε όλοι με την πατρίδα, που θέλουμε αυτή πρώτα να σωθεί και μετά να σταθεί όρθιο το ΠΑΣΟΚ. Κι αυτό θα συμβεί. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Μνήμες από την εν ψυχρώ δολοφονία του 21χρονου φοιτητή Μανώλη Χορευτάκη
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ