2014-03-28 19:19:04
Φωτογραφία για Παρέμβαση του Απ. Κατσιφάρα στη Διαρκή Επιτροπή της Βουλής για το νομοσχέδιο «Επείγουσες Ρυθμίσεις Αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών»
Τις θέσεις των αιρετών Περιφερειών για το νομοσχέδιο με τίτλο: «Επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών» παρουσίασε, εκ μέρους της ΕΝ.Π.Ε., ο Α' Αντιπρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, μέλος της Επιτροπής Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής.

Ο κ. Κατσιφάρας αναφέρθηκε αρχικά στο μεγάλο ζήτημα των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) των Περιφερειών, ειδικότερα δε στην μείωση που έχουν υποστεί αλλά και στην κατάργηση των επενδυτικών πόρων. «Οι Περιφέρειες καταρτίζουν Επιχειρησιακά Σχέδια, τα οποία όμως δεν μπορούν να σχεδιαστούν αν οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι δεν είναι γνωστοί, υπολογίσιμοι και μετρήσιμοι», τόνισε ο Περιφερειάρχης, προσθέτοντας «η θέσπιση ενός  νέου τρόπου υπολογισμού των Κ.Α.Π. σε τριετή βάση, με μέγιστο όριο διακύμανσης, καθώς και  η εφαρμογή μηχανισμού αυτόματης εκχώρησης των αναλογούντων πόρων για τις μεταφερόμενες αρμοδιότητες με παράλληλη θέσπιση ρητρών έγκαιρης καταβολής των Κ.Α.Π.  είναι αναγκαίες προϋποθέσεις για την εξασφάλιση της οικονομικής αυτοτέλειας των Περιφερειών και της απρόσκοπτης λειτουργίας τους».


Οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι για την Περιφέρεια αποτελούν το βασικό εργαλείο του αναπτυξιακού σχεδιασμού και δυστυχώς στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν υπάρχει αναφορά, παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις μας, ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΕΝ.ΠΕ.

Επικεντρώνοντας την ομιλία του στα άρθρα του Νομοσχεδίου ο κ. Κατσιφάρας τόνισε το ζήτημα του διορισμού από το Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης του Συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης και του Περιφερειακού Συμπαραστάτη του πολίτη και της επιχείρησης, ζητώντας την απόσυρση του άρθρου και τη βελτίωσή του.

«Το Περιφερειακό και το Δημοτικό Συμβούλιο, είναι θεσμικά τα μόνα όργανα τα οποία, λόγω της δομής λειτουργίας τους και της δημοκρατικής τους νομιμοποίησης, μπορούν να διασφαλίσουν την επιλογή προσώπων με υψηλό κύρος και εμπειρία και με την εγγύηση της αμεροληψίας, της ανεξαρτησίας και της αξιοπιστίας αυτών», ανέφερε ο Περιφερειάρχης, προσθέτοντας ότι «οι θέσεις αυτές δεν μπορεί να αποτελέσουν θέσεις για διορισμό κυβερνητικών στελεχών. Η διαδικασία επιλογής προσώπων στα παραπάνω αξιώματα να παραμείνει στην αποκλειστική δικαιοδοσία των συλλογικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης, ενδεχομένως μόνο με τροποποιήσεις στην εκλογική διαδικασία».

Άλλα κύρια ζητήματα στα οποία και αναφέρθηκε ο κ. Κατσιφάρας είναι το εργολαβικό όφελος και γενικά τα έξοδα έργων, εδάφιο το οποίο και περιλαμβάνεται στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο και αφορά την υπέρογκη οικονομική επιβάρυνση στους προϋπολογισμούς των έργων των Περιφερειών που επιφέρεται με την προτεινόμενη επιπλέον διάταξη που προτείνεται.

Παράλληλα, τόνισε πως ήδη η Ένωση Περιφερειών είχε υποβάλλει έγκαιρα τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις της, ενώ κατέθεσε και υπόμνημα στη Διαρκή Επιτροπή της Βουλής που συζητά το θέμα, με μεγάλο αριθμό παρατηρήσεων.

Προτάσεις για μείωση γραφειοκρατίας και εφαρμογή προληπτικού ελέγχου που προέβλεπε ο «Καλλικράτης» και δεν εφαρμόστηκε

Ο δεύτερος βαθμός αυτοδιοίκησης ζητά τον προληπτικό έλεγχο, όμως δυστυχώς, παρ’ ότι προβλέπεται στο άρθρο 275 του «Καλλικράτη» (Ν. 3852/2010), εντούτοις δεν εφαρμόζεται. «Ζητάμε την άμεση εφαρμογή προληπτικού ελέγχου», τόνισε ο κ. Κατσιφάρας.

Παράλληλα, κατέθεσε και προτάσεις για μείωση γραφειοκρατίας, λέγοντας πως για την αποφυγή καθυστερήσεων σε έργα για τα οποία απαιτείται λόγω προϋπολογισμού έλεγχος από τον Επίτροπο ή Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, έχει ζητηθεί να μην ελέγχονται και  από τον ελεγκτή νομιμότητας. «Περισσότερο από τρεις μήνες θα κερδίσουμε για την εκτέλεση ενός έργου, μόνο με αυτήν την πρόταση. Πρόκειται για τον ίδιο έλεγχο από δύο διαφορετικούς φορείς» συμπλήρωσε.

Αρμοδιότητες που πρέπει να ασκεί ο β’ βαθμός Αυτοδιοίκησης: Χωρικός σχεδιασμός και τομέας Υγείας

Τέλος, ο Απόστολος Κατσιφάρας μίλησε για το θέμα της κατανομής αρμοδιοτήτων που θα επιτρέψουν στους πολίτες να εξυπηρετηθούν καλύτερα, όπως ο τομέας δημόσιας υγείας αλλά και του χωρικού σχεδιασμού.

«Ζητήσαμε να περιέλθουν στην Περιφέρεια η ανάθεση, παρακολούθηση και επίβλεψη της εκπόνησης, καθώς και η έγκριση μελετών Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΓΠΣ) και των Σχεδίων Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π.). Η αρμοδιότητα αυτή θα δώσει τη δυνατότητα για καλύτερο σχεδιασμό, θα επιταχύνει τις διαδικασίες και θα πετύχουμε την καλύτερη δυνατή διαβούλευση.

Ζητήσαμε τις αρμοδιότητες του τομέα υγείας να έρθουν στην Περιφέρεια όπως προέβλεπε ο Καλλικράτης. Η περιφέρεια βρίσκεται κοντά στον πολίτη και τα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής πρέπει και αυτά να βρίσκονται στο θεσμό εκείνο που βρίσκεται εγγύτερα στον πολίτη, όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί από τον Καλλικράτη και δεν εφαρμόστηκε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας.

«Προτείναμε βελτιώσεις για τις αρμοδιότητες των Περιφερειών  στον τομέα «Γεωργία-Κτηνοτροφία –Αλιεία» και τη μεταβίβαση των αναλογούντων πόρων στην Περιφέρεια. Ζητήσαμε την κωδικοποίηση της νομοθεσίας των αρμοδιοτήτων ώστε να μην υπάρχει σύγχυση αρμοδιοτήτων μεταξύ Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Περιφέρειας και Δήμων» κατέληξε ο Α’ Αντιπρόεδρος της ΕΝ.ΠΕ. Απ. Κατσιφάρας.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ