2014-03-29 16:23:05
Φωτογραφία για Η πολυανθεκτική φυματίωση στοιχίζει ζωές
Εμφανείς έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στη φυματίωση στην Ελλάδα, ενώ... η εμφάνιση πολυανθεκτικών μορφών της νόσου συνιστά μία ακόμη απειλή για τη ζωή των φυματικών.

Ήδη έχουν χάσει τη ζωή τους τρία άτομα από τα εννιά που, το 2007, διαγνώστηκαν με πολυανθεκτική φυματίωση στην Πνευμονολογική Κλινική του ΑΠΘ, σύμφωνα με δεδομένα που παρουσίασε στο 29ο Βορειοελλαδικό Ιατρικό Συνέδριο η λέκτορας πνευμονολογίας στην Μονάδα Αναπνευστικών Λοιμώξεων της Πνευμονολογικής - Φυματιολογικής Kλινικής του ΑΠΘ στο νοσοκομείου «Παπανικολάου», Κατερίνα Μανίκα.

Συγκεκριμένα η κ. Μανίκα ανέφερε ότι στο ξεχωριστό ιατρείο φυματίωσης /αναπνευστικών λοιμώξεων που λειτουργεί από τον Ιούλιο του 2011 στην Πνευμονολογική Κλινική του ΑΠΘ στο νοσκομείο «Παπανικολάου» σήμερα παρακολουθούνται 56 περιπτώσεις ενεργού φυματίωσης ενώ 61 περιπτώσεις έχουν ολοκληρώσει την αγωγή τους.


Ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 48,27 έτη ενώ το 73% είναι Έλληνες και το 27% μετανάστες από χώρες με υψηλότερη επίπτωση φυματίωσης από την Ελλάδα.

«Στο 85% υπάρχει μικροβιολογική επιβεβαίωση, το 14% έχει εξωπνευμονική νόσο, το 21% των ασθενών εμφανίζουν αντοχή σε τουλάχιστον ένα αντιφυματικό φάρμακο. Από το 2007 έχουν διαγνωσθεί εννέα περιπτώσεις πολυανθεκτικής φυματίωσης, εκ των οποίων τρεις με εκτεταμένη αντοχή, ενώ οι έξι είναι Έλληνες. Από τις περιπτώσεις πολυανθεκτικής φυματίωσης: τρεις απεβίωσαν, τέσσερις θεραπεύθηκαν και δύο βρίσκονται σε θεραπεία» ανέφερε η κ. Μανίκα.

Παράλληλα αναφερόμενη στους μηχανισμούς ανάπτυξης αντοχής στα αντιφυματικά φάρμακα επισήμανε ότι αυτό είναι αποτέλεσμα αυτόματων και ανεξάρτητων μεταλλάξεων.

«Η ανθεκτική φυματίωση είναι ένα ανθρώπινο δημιούργημα και οφείλεται στην ανεπάρκεια του θεραπευτικού σχήματος, που ευνοεί την ανάπτυξη των ανθεκτικών στελεχών. Η σύνθετη αντοχή είναι το αποτέλεσμα διαδοχικών μονοθεραπειών» τόνισε η κ. Μανίκα.

Επισημαίνοντας ότι η σχέση της φυματίωσης με την οικονομική κρίση αποδεικνύεται επιδημιολογικά, ιστορικά και στατιστικά ανέφερε ότι οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στη φυματίωση, στην Ελλάδα, έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται εμφανείς.

Συνοψίζοντας τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα στην αντιμετώπιση της φυματίωσης ανέφερε ότι είναι τα εξής:

Οι ελλείψεις φαρμάκων

Αδυναμία συνταγογράφησης ορισμένων αντιφυματικών

Το κόστος φαρμάκων και εξετάσεων

Η αδυναμία χορήγησης αντιφυματικών σε ανασφάλιστους

Η απουσία ειδικά διαμορφωμένων χώρων για τη νοσηλεία και παρακολούθηση των ασθενών

Η υπολειτουργία των αντιφυματικών ιατρείων

Η αδυναμία πραγματοποίησης άμεσα επιβλεπόμενης θεραπείας

Η έλλειψη πλαισίου για τη διακίνηση των μεταναστών που δεν έχουν έρθει νόμιμα στην Ελλάδα

Η έλλειψη πλαισίου για τον έλεγχο του εργασιακού περιβάλλοντος

Η υποδήλωση των περιπτώσεων φυματίωσης

Η ανεπάρκεια διαγνωστικών τεχνικών (μοριακής ανίχνευσης του μυκοβακτηρίου της φυματίωσης στα πτύελα, μοριακού ελέγχου αντοχής, ταυτοποίηση) Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ