2014-03-30 13:49:04
Φωτογραφία για ΓΕΕΘΑ: Ο νέος θεσμός του Υπασπιστή Διοίκησης στις Ένοπλες Δυνάμεις
Μία πολύ σημαντική οργανωτική αλλαγή και συγκεκριμένα η καθιέρωση της θέσης του «Υπασπιστή Διοίκησης» εισάγεται στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις με διαταγή του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (Α/ΓΕΕΘΑ) στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου.

Όπως αναφέρεται στο συγκεκριμένο έγγραφο που εξεδόθη στις 24 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο των διατάξεων του σχετικού (άρθρο 11 παράγραφος 5 του Νόμου 2292/1995 [ΦΕΚ 35A΄]), καθιερώνεται θέση «Υπασπιστού Διοικήσεως» στα υπασπιστήρια των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ – ΓΕ (Γενικών Επιτελείων), καθώς και στα υπασπιστήρια των Διοικητών 1ης Στρατιάς – Γ΄ΣΣ (Σώματος Στρατού) – Δ΄ΣΣ – ΑΣΔΥΣ (Ανωτάτη Στρατιωτική Διοίκηση Υποστήριξης Στρατού) – ΑΣΔΕΝ (Ανωτάτη Στρατιωτική Διοίκηση Εσωτερικού Νήσων) για το ΣΞ (Στρατό Ξηράς), του Αρχηγού Στόλου, των Διοικητών ΔΝΕ (Διοίκηση Ναυτικής Εκπαίδευσης) – ΔΔΜΝ (Διεύθυνση Διοικητικής Μέριμνας Ναυτικού) και της ΓΕΠΝ (Γενική Επιθεώρηση ΠΝ) για το ΠΝ (Πολεμικό Ναυτικό), του Αρχηγού ΑΤΑ (Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας) και των Διοικητών ΔΑΥ (Διοίκηση Αεροπορικής Υποστήριξης) – ΔΑΕ (Διοίκηση Αεροπορικής Εκπαίδευσης) για την ΠΑ (Πολεμική Αεροπορία).


Σύμφωνα με το έγγραφο «η θέση αυτή θα καλύπτεται από Υπαξιωματικό βαθμού Ο1 ή Ανθυπασπιστή, ο οποίος θα συγκεντρώνει σωρευτικά τα παρακάτω προσόντα:

α. Να υπηρετεί στις ΕΔ επί τουλάχιστον 15 έτη, εκ των οποίων τα 10 σε επιχειρησιακή Μονάδα

β. Να έχει παρακολουθήσει όλα τα προβλεπόμενα από την κείμενη νομοθεσία Σχολεία.

γ. Η βαθμολογία του στις Εκθέσεις Αξιολόγησης όλων των ετών να είναι τουλάχιστον λίαν καλή.

δ. Να μην του έχει επιβληθεί οποιαδήποτε πειθαρχική ποινή κατά την τελευταία δεκαετία».

Κατά το ΓΕΕΘΑ «η καθιέρωση θέσεως «Υπασπιστού Διοικήσεως» θα συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία των υπασπιστηρίων και θα ικανοποιήσει την ανάγκη για εκπροσώπηση του σώματος των Υπαξιωματικών σε θέσεις πλησίον της στρατιωτικής ηγεσίας. Ο υπόψη Υπασπιστής, πέραν των άλλων, θα προτείνει μέτρα για την εξέλιξη, τη σταδιοδρομία και τη μέριμνα προσωπικού». Επίσης, επισημαίνεται «πως η πείρα των στελεχών που θα καλύψουν αυτές τις θέσεις, η οποία είναι απόρροια της πολυετούς υπηρεσίας τους σε μονάδες που έχουν αυξημένες απαιτήσεις και σημαντικές ιδιαιτερότητες, θα αποτελέσει ξεχωριστό και ιδιαίτερα επωφελές «εργαλείο» του εκάστοτε προϊσταμένου που δύναται να αξιοποιηθεί ποικιλοτρόπως».

Το έγγραφο καταλήγει με την παράκληση στα Γενικά Επιτελεία όπως προβούν στις δέουσες ενέργειες για την πρόβλεψή της στους οικείους Π.Ο.Υ. (Πίνακας Οργάνωσης Υλικού) και την τοποθέτηση των στελεχών στις κατάλληλες θέσεις.

Όπως προαναφέρθηκε η υιοθέτηση της θέσης του «Υπασπιστή Διοίκησης» αποτελεί πολύ σημαντική εξέλιξη στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις οι οποίες με πολλά χρόνια καθυστέρηση ανταποκρίνονται σε μία πραγματικότητα που αντανακλά την αυξημένη επαγγελματικοποίηση τους αλλά και την αναγνώριση της πολύ μεγάλης σημασίας των υπαξιωματικών στην οργανωτική δομή.

Αρχίζει να εγκαταλείπεται το… «σοβιετικό» μοντέλο (όσο και αν ξενίζει ο εν λόγω χαρακτηρισμός η αλήθεια είναι ότι μέχρι σήμερα στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις το σύνολο των καθηκόντων ασκείται από τους αξιωματικούς ενώ οι υπαξιωματικοί θεωρούνται… οπλίτες, όχι μόνο με την κυριολεκτική αλλά και τη μεταφορική έννοια του όρου) και υιοθετείται μία πολύ διαδεδομένη πρακτική (που η ορθότητα της επιβεβαιώθηκε στην τελευταία δεκαετία επιχειρήσεων σε Ιράκ και Αφγανιστάν) στις επαγγελματικές ένοπλες δυνάμεις των δυτικών χωρών, όπου οι υπαξιωματικοί θεωρούνται η «ραχοκοκαλιά» των ενόπλων δυνάμεων αλλά και ο κύριος φορέας διεξαγωγής αποκεντρωμένων επιχειρήσεων στον σημερινό πολύπλοκο, πολυεπίπεδο και χαοτικό χώρο μάχης.

Έστω και με καθυστέρηση περίπου 15 ετών η συνεχώς αυξανόμενη επιχειρησιακή σημασία (που φυσικά θα πρέπει να αντανακλά και στην οργανωτική δομή) του «στρατηγικού δεκανέα» (Strategic Corporal) του 31ου Διοικητή του Σώματος των Πεζοναυτών των ΗΠΑ στρατηγού Charles Chandler Krulak (τελευταία ΦΩΤΟ) φαίνεται ότι αρχίζει να γίνεται αντιληπτή και στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Φυσικά πολλά θα πρέπει να γίνουν στους τομείς επιλογής, εκπαίδευσης και εξέλιξης των υπαξιωματικών αλλά η αρχή έγινε (για τα συγκεκριμένα ζητήματα θα επανέλθουμε).
defence-point.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΗΝ... ΙΣΤΟΡΙΑ!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΗΝ... ΙΣΤΟΡΙΑ!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ