2014-03-30 17:25:04
Φωτογραφία για Επιχειρήσεις-βιτρίνα που διοικούνται από 95χρονους συνταξιούχους!
Επιχειρήσεις-βιτρίνα που "διοικούνται" από συνταξιούχους ηλικίας ακόμη και 95 ετών, στήνουν τα κυκλώματα της εισφοροδιαφυγής για να σβήνουν τα παλιά και νέα χρέη στα κρατικά ταμεία.

Σύμφωνα με τον "Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής", το κόλπο του 95άρη επιχειρηματία θεωρείται μεν παλιά μέθοδος για να μην πληρώνουν φόρους και εισφορές στα ταμεία οι κανονικοί εργοδότες, πλην όμως το φαινόμενο αποκτά πλέον ανησυχητικές διαστάσεις και το σημαντικότερο είναι ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί των ταμείων ουδέποτε ασχολήθηκαν με την αντιμετώπιση τέτοιων περιπτώσεων. Ακόμη και το νεοσύστατο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών σηκώνει ψηλά τα χέρια όταν καλείται να κυνηγήσει υπέργηρους οφειλέτες.

Πώς στήνεται το κόλπο

Το κόλπο στήνεται με πολλές παραλλαγές. Μερικές από τις πιο συνηθισμένες περιπτώσεις είναι οι εξής:

- Μια επιχείρηση με χρέη διακόπτει τη δραστηριότητα της ή αλλάζει νομική μορφή και βάζει μετόχους-διαχειριστές ηλικιωμένους χωρίς περιουσιακά στοιχεία
. Η νέα εταιρία με καινούργιο ΑΦΜ και μητρώο στα ταμεία, είναι καθαρή από χρέη αλλά συνεχίζει να λειτουργεί όπως και πριν, δηλαδή στο ίδιο αντικείμενο και με το ίδιο προσωπικό τις περισσότερες φορές. Το μόνο κοινό στοιχείο με την "παλιά" εταιρία είναι ότι τα χρέη στα ταμεία συνεχίζουν να παραμένουν απλήρωτα. Στην ουσία είναι χρέη που οφείλονται από τα ίδια πρόσωπα αλλά δεν μπορούν να εισπραχθούν επειδή απλά ως νομική μορφή η εταιρία που δημιούργησε τα χρέη έχει πάψει να υφίσταται στα χαρτιά.

- Στην περίπτωση που γίνει έλεγχος και μπλοκαριστεί η είσπραξη χρημάτων ή κινηθεί η διαδικασία αναγκαστικών μέτρων, τότε το κόλπο στήνεται από την αρχή. Βρίσκεται άλλο πρόσωπο, στο όνομα του οποίου ανοίγει η "νέα" επιχείρηση, η οποία είναι και πάλι στο ίδιο αντικείμενο αλλά με διαφορετικό ΦΠΑ και μητρώο στο ΙΚΑ ή στον ΟΑΕΕ. Η νέα αυτή εταιρία δεν έχει ίχνη στο σύστημα τέτοια που να οδηγήσουν τους ελεγκτές στην άκρη του νήματος ενώ ο πρώην διαχειριστής δεν μπορεί να διωχθεί ή να φυλακιστεί λόγω ηλικίας.

- Στήνονται εταιρίες-βιτρίνα με μετόχους άλλες εταιρίες που έχουν οφειλές και σε αυτό το σχήμα ορίζεται πάλι διαχειριστής που δεν μπορεί να διωχθεί ή να "προδώσει" τα ίχνη των εταιριών που χρωστούν στα ταμεία.

Ιδιοκτήτρια μπαρ, γεννηθείσα το 1919

Με τις μεθόδους αυτές έχουν εντοπιστεί οι εξής αξιοπερίεργες περιπτώσεις:

- Συνταξιούχος ΙΚΑ 85 ετών να είναι διευθύνων σύμβουλος σε νεοπαγή εταιρία, η οποία στα ίχνη που βρέθηκαν αποκαλύφθηκε ότι λειτουργούσε με άλλη μορφή και χρέωσε το ΙΚΑ με 30 εκατ. ευρώ από το 2010 και μετά.

- Ηλικιωμένη, γεννηθείσα το 1919, δηλαδή 95 ετών σήμερα, να είναι ιδιοκτήτρια μπαρ. Φέρεται να έχει δηλώσει ότι το κληρονόμησε από τον θανόντα σύζυγό της.

- Αλλοδαποί ορίζονται ως υπεύθυνοι εταιριών, οι οποίες φτιάχνονται σε μια νύχτα και φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια με αντικείμενο φασόν, καθαρισμούς κτιρίων και άλλες εποχικές εργασίες.

- Εταιρία, που με το κόλπο της αλλαγής της νομικής της μορφής, φέσωσε το δημόσιο με 15 εκατ. ευρώ. Μάλιστα αναλαμβάνει έργα συντήρησης και καθαρισμού υπουργείων και υπηρεσιών με έδρα την Καλλιθέα.

- Αλυσίδα τροφίμων της Β. Ελλάδας με χρέη 25 εκατ. ευρώ στο ΙΚΑ, να μεταβιβάζει το πλειοψηφικό της πακέτο και τα χρέη στην ουσία να διαγράφονται, επειδή ο νόμος δεν έχει προβλέψει ούτε τη συνυπευθυνότητα του νέου μετόχου ούτε τη συνυπαιτιότητα, όταν στήνεται νέο μετοχικό σχήμα.

iliaoikonomia.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ