2014-04-01 19:42:05
Φωτογραφία για Ευρωπαϊκή Κίνηση: Ισχυρό Κοινοβούλιο για την διάσωση της ευρωπαϊκής ιδέας
Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται ένα ισχυρό Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά τις Ευρωεκλογές προκειμένου να κρατήσει «ζωντανό» το ευρωπαϊκό εγχείρημα, σύμφωνα με το Γενικό Γραμματέα της Ευρωπαϊκής Κίνησης, κ Diogo Pinto.

Η Ευρωπαϊκή Κίνηση (European Movement International) είναι μια πανευρωπαϊκή ΜΚΟ που έχει ως στόχο την προώθηση της ευρωπαϊκής ιδέας. Στις 11 Απριλίου του 2014 θα πραγματοποιήσει το Συμβούλιο Μελών της στην Αθήνα.

«Από τότε που ξέσπασε στην Ευρώπη η οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση το 2007, η εμπιστοσύνη στους ευρωπαϊκούς Θεσμούς μειώνεται σταθερά σε πολλά Κράτη Μέλη της ΕΕ. Όπως ήταν αναμενόμενο, αυτή η στροφή των γεγονότων οδήγησε στην άνοδο του ευρωσκεπτικισμού στην ήπειρό μας, με πιο έντονη την κατάσταση στην Ελλάδα.

Το 2007, σχεδόν 35% των Ελλήνων εμπιστευόντουσαν λίγο ή καθόλου την ΕΕ. Το 2014, αυτό το ποσοστό αυξήθηκε στο 70% ενώ το 40% δεν υποστηρίζει πλέον την συμμετοχή της χώρας στην Ένωση. Πολλοί άρχισαν να ανησυχούν ότι το ευρωπαϊκό εγχείρημα βρίσκεται σε κίνδυνο κατάρρευσης  λόγω  των δυσεπίλυτων προβλημάτων του χρέους, ιδιαίτερα στη Νότια Ευρώπη.


Ανησυχητικό είναι επίσης ότι αυτή η έλλειψη εμπιστοσύνης στην ΕΕ έχει φτάσει σε ένα σημείο όπου οι Ευρωπαίοι πολίτες σε πολλές χώρες του Νότου πολίτες αισθάνονται ότι η φωνή τους δεν έχει καθόλου επίδραση στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα ευρήματα του Ευρωβαρομέτρου που δημοσιεύθηκαν τον Δεκέμβριο του 2013 διαπιστώνουν ότι περίπου 86% των Ελλήνων πολιτών πιστεύουν ότι η φωνή τους έχει μικρή σημασία στα θέματα της Ένωσης. Το ποσοστό αυτό είναι υπερδιπλάσιο του μέσου όρου 41% της ΕΕ, στο ίδιο ερώτημα.

Είναι σαφές ότι υπάρχει ανάγκη τα επόμενα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να προχωρήσουν περισσότερο και πέρα από την απλή προώθηση της ενημέρωσης σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της ΕΕ και την ευρωπαϊκή δημοκρατία και να εργαστούν στην κατεύθυνση της παροχής συγκεκριμένων και εποικοδομητικών επιλογών για τη διάδραση των πολιτών με την «Ευρώπη».

Φυσικά είναι απαραίτητο οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών στην Ελλάδα, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, να παίξουν ενεργό ρόλο σε αυτή την ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου μεταξύ των πολιτών και των θεσμών σε όλα τα επίπεδα της δημοκρατικής ζωής (ευρωπαϊκό, εθνικό, περιφερειακό, τοπικό και σε επίπεδο βάσης).

Γι 'αυτό στα τέλη του 2013, η Ευρωπαϊκή Κίνηση έφερε μαζί 40 οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών από όλη την Ευρώπη σε μια συμμαχία, έχοντας επίγνωση ότι οι στόχοι αυτοί μπορούν να επιτευχθούν μόνο μέσω της διατομεακής συνεργασίας. Έτσι, στις αρχές του 2014, γεννήθηκε η Ευρώπη+ Κοινωνία των Πολιτών για την ανανέωση της ευρωπαϊκής δημοκρατίας.

Προκειμένου όμως αυτή η κοινωνία των πολιτών να ακουστεί, η ΕΕ χρειάζεται επίσης ένα Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα δεσμευτεί για τη θέσπιση και την καθοδήγηση μιας τέτοιας θετικής δημοκρατικής αλλαγής. Υπάρχει ωστόσο ορατός κίνδυνος, ένα Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο γεμάτο με ευρωσκεπτικιστές, να μη θέλει ιδιαίτερα μια συζήτηση για τους τρόπους εμπλοκής των πολιτών σε μια πιο αντιπροσωπευτική και συμμετοχική δημοκρατία στην ΕΕ, και για τις σχετικές αλλαγές πολιτικής και θεσμικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται.

Το ενδεχόμενο η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες, να στείλουν ευρωσκεπτικιστές ευρωβουλευτές στο Κοινοβούλιο τον ερχόμενο Μάιο, είναι πραγματικό. Ως εκ τούτου, προκειμένου να έρθουμε πιο κοντά σε μια ΕΕ με ενισχυμένη την εμπλοκή των πολιτών, οφείλουμε να ψηφίσουμε για ένα Κοινοβούλιο που θα αφιερωθεί στην μακροπρόθεσμη επιτυχία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, και όχι ένα Κοινοβούλιο ευρωσκεπτικιστών που θα διαπραγματεύεται με το ένα μάτι σε μια στρατηγική εξόδου».
euractiv.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ