2014-04-01 20:34:01
Φωτογραφία για Ιατροδικαστής: Δεν ισχύουν οι καταγγελίες των αλβανικών ΜΜΕ – Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι προσπάθησαν να καθαρίσουν το κελί από τα αίματα
Τις συγκλονιστικές περιγραφές των αλβανικών ΜΜΕ για τα βασανιστήρια που υπέστη ο Ιλία Καρέλι από σωφρονιστικούς υπαλλήλους, διαψεύδει η ιατροδικαστής Ελένη Ζαγγελίδου, η οποία μίλησε στην εκπομπή "ΣΚΑΪ" του Νίκου Ευαγγελάτου.

Η εφημερίδα "Gazeta Shqiptare" επικαλούμενη ιατροδικαστικές πηγές, αναφέρει -μεταξύ άλλων- ότι διαπιστώθηκαν σοβαρά τραύματα στο κεφάλι του θύματος, κατάγματα στα πλευρά, απουσία νυχιών, σπασμένα πέλματα ποδιών, καθώς και ότι τα χέρια του ήταν καμένα και αλυσοδεμένα. «Οι βασανιστές του προσπάθησαν να του κόψουν και τα γεννητικά όργανα», υποστηρίζει η εφημερίδα.

Ωστόσο, η κα Ζαγγελίδου ήταν κατηγορηματική, τονίζοντας ότι δεν υπήρξαν ούτε βγαλμένα νύχια, ούτε σπασμένα πόδια, ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα για τη δεξιά παλάμη, ώστε να διαπιστωθεί αν πρόκειται για εγκαυματική αλλοίωση.

Από την πλευρά του, ο γραμματέας των σωφρονιστικών υπαλλήλων φυλακών Νιγρίτης, Π.Ραδόπουλος, τόνισε στο “ΣΚΑΪ”: “Ήμουν σε άδεια. Το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να δω τι είχαν καταγράψει οι κάμερες στο κελί του. Η διαταγή ήταν να μην πειράξει κανείς τον Αλβανό”.


Η απόπειρα καθαρισμού "έκαψε" τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους

Την ίδια ώρα, τα νέα στοιχεία που προέκυψαν από τις έρευνες της ΕΛΑΣ δείχνουν ότι οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι προσπάθησαν να καθαρίσουν το χώρο από τα αίματα.

Όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος του Βήματος, Βασίλης Λαμπρόπουλος, οι "αδιάφθοροι" της ΕΛΑΣ με την βοήθεια των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων εξήτασαν τον χώρο, μέσα στις φυλακές Νιγρίτας όπου οδηγήθηκε ο 42χρονος Αλβανός πριν εγκαταλειφθεί ημιθανής στο κελί του στο οποίο είχαν τοποθετηθεί κάμερες κλειστού κυκλώματος, για τυπικούς λόγους.

Από την κάμερα σε ένα διάδρομο προκύπτει η μεταφορά του Αλβανού βαρυποινίτη σε αυτό το δωμάτιο, όπου εισέρχονται στην σειρά κι άλλοι σωφρονιστικοί υπάλληλοι. Αυτό το δωμάτιο σε έναν αρχικό έλεγχο φάνηκε εντελώς "καθαρό".

Όμως από περαιτέρω έρευνα αρμοδίων της ΕΛΑΣ βρέθηκαν ίχνη καθαρισμού του, αλλά και δείγματα DNA του Αλβανού καθώς και άλλα δείγματα γενετικού υλικού που επιχειρείται να διασταυρωθούν.

Αυτή η απόπειρα καθαρισμού του "δωματίου βασανιστηρίων" ήταν το καταλυτικό στοιχείο που οδήγησε τα στελέχη της ΕΛΑΣ στην αποκάλυψη των δραστών με βάση την αποτυχημένη προσπάθεια εξαφάνισης των ιχνών τους.

Υπενθυμίζουμε ότι οι αστυνομικοί του Τμήματος τις Ιτέας που συνόδευαν τον Καρέλι μέχρι τις φυλακές Νιγρίτας Σερρών, στην κατάθεση που δίνουν στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων είναι αποκαλυπτικοί όσον αφορά στις διαθέσεις των Σωφρονιστικών υπαλλήλων που “υποδέχονται” τον κρατούμενο οποίος ένα 24ωρο πριν είχε δολοφονήσει το συνάδελφο τους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του “Newsit” οι δυο αστυνομικοί καταθέτουν πως μόλις ο κρατούμενος κατέβηκε από την κλούβα των υποδέχθηκε ένα “μπουλούκι” όπως είπαν χαρακτηριστικά, σωφρονιστικών οι οποίοι είχαν εμφανώς άγριες διαθέσεις.

Μάλιστα οι ίδιοι αστυνομικοί κατέθεσαν πως μέχρι να πάρουν την υπογραφή για την μεταγωγή και έχοντας οπτική επαφή του διαδρόμου από το φρουραρχείο στα κελιά, είδαν το “μπουλούκι” των σωφρονιστικών να πηγαίνει “καροτσάκι” τον Αλβανό κακοποιό και να κλείνονται όλοι μαζί σε ένα κελί, το οποίο όπως αποδείχθηκε στην συνέχεια δεν είχε κάμερες παρακολούθησης.

Δίωξη και για τον διευθυντή των φυλακών Νιγρίτας - Η ανάκριση θα γίνει στη Νιγρίτα

Ο εισαγγελέας Άμφισσας Νίκος Ανωναράκης άσκησε και νέα ποινική δίωξη στην υπόθεση του θανάτου του Αλβανού βαρυποινίτη Ιλία Καρέλι, για το αδίκημα της υπόθαλψης εγκληματία, η οποία αφορά τον διευθυντή των φυλακών Νιγρίτας.

Ο γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης Μαρίνος Σκανδάμης δήλωσε από την πλευρά του ότι «ο νόμος θα εφαρμοστεί υποδειγματικά και κατά παντός υπευθύνου».

Από τον εισαγγελέα Άμφισσας έχουν εκδοθεί εντάλματα για τη σύλληψη 8 σωφρονιστικών υπαλλήλων των φυλακών Νιγρίτας Σερρών, ενώ προηγουμένως είχαν ασκηθεί ποινικές διώξεις για βασανισμό με αποτέλεσμα το θάνατο, για απλό βασανισμό και για βαριά σκοπούμενη βλάβη.

Αναλυτικότερα, οι διώξεις ασκήθηκαν κατά 8 σωφρονιστικών υπαλλήλων των φυλακών Νιγρίτας και κατά παντός υπευθύνου για τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους των φυλακών Μαλανδρίνου και αστυνομικών υπαλλήλων. Μέχρι στιγμής οι διώξεις για το Μαλανδρίνο και κατά των αστυνομικών δεν έχουν ακόμη προσωποποιηθεί.

Επίσης, το Δικαστικό Συμβούλιο Άμφισσας έλυσε το ζήτημα της δικαστικής εντοπιότητας που είχε ανακύψει, ως προς το αν θα διεξαχθεί η ανάκριση στην Άμφισσα ή στην Νιγρίτα Σερρών και αποφάνθηκε ότι η ανάκριση για την επίμαχη υπόθεση θα πραγματοποιηθεί στην Νιγρίτα Σερρών. Το ζήτημα της δικαστικής εντοπιότητας ανέκυψε καθώς κακουργήματα διαπράχθηκαν τόσο στην Άμφισσα όσο και στην Νιγρίτα.

Ακόμη, ο κ. Σκανδάμης με αφορμή τις συνθήκες θανάτου του Ιλία Καρέλι, δήλωσε :

«Πρόκειται για βάναυσες, απάνθρωπες και αποτρόπαιες πράξεις κρατικών υπαλλήλων που προσβάλλουν την έννοια του κράτους δικαίου και την οφειλόμενη προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Τέτοιες συμπεριφορές βγαλμένες από τα πιο σκοτεινά χρόνια της ιστορίας λαμβάνουν την απάντησή τους από την ελληνική Δικαιοσύνη και την Πολιτεία. Ο νόμος θα εφαρμοστεί υποδειγματικά και κατά παντός υπεύθυνου».

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΑΡΟΛΙΝΑ ΜΙΣΕΛ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΠΑΝΟΥ - ΜΙΧΑΛΗΣ ΛΑΓΑΝΗΣ

Πηγή: newsit
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ