2014-04-02 12:30:49
Φωτογραφία για Ο χρυσός τρώει τον Κάκαβο...
18 ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΕΝΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥΣ

Στο ρέμα Καρατζά, η οικολογική καταστροφή είναι ολική

Του ΣΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ

Οικολογικές οργανώσεις της χώρας καλούν την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τις θέσεις και αποφάσεις της, για το ζήτημα των εξορύξεων, προκειμένου να αποφευχθούν οι πολλαπλές επιπτώσεις στη χώρα μας.

Εκπρόσωποι τουλάχιστον 18 οικολογικών οργανώσεων από όλη τη χώρα, που βρέθηκαν σε διημερίδα, συμφώνησαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, τόσο για την ενημέρωση του κόσμου γύρω από τα περιβαλλοντικά εγκλήματα που προωθεί η κυβέρνηση στο όνομα της ανάπτυξης όσο και για τη διοργάνωση κοινών δράσεων.

Οι εκπρόσωποι των οικολογικών οργανώσεων συμμετείχαν σε διημερίδα για τις επιπτώσεις των εξορύξεων στο περιβάλλον, η οποία έγινε στην Ιερισσό το περασμένο Σαββατοκύριακο. Τη διημερίδα παρακολούθησε και ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης, ο οποίος, μαζί με αρκετό κόσμο, επισκέφτηκαν χθες το όρος Κάκαβος, όπου διαπίστωσαν πόσο έχει προχωρήσει η καταστροφή του δάσους από τη δραστηριότητα της Ελληνικός Χρυσός και της Eldorado Gold.


Το διήμερο ενημέρωσης-δράσης στην Ιερισσό Χαλκιδικής οργάνωσαν το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ), οι Επιτροπές Αγώνα κατά της επέκτασης της μεταλλευτικής δραστηριότητας και ο Σύλλογος Φίλων Περιβάλλοντος Ιερισσού.

Στόχος του διημέρου ήταν η πολύπλευρη ανάδειξη των συνθηκών με τις οποίες γίνεται η εξόρυξη χρυσού και άλλων πολυτίμων υλικών, ιδιαίτερα στην περίπτωση της Χαλκιδικής. Ειδικοί επιστήμονες, κυρίως καθηγητές πανεπιστημίου, ανέπτυξαν όλες τις πτυχές του προβλήματος που δημιουργούν οι εξορύξεις και οι επιπτώσεις στο περιβάλλον, την παραγωγή, την οικονομία και την κοινωνία. Οι οικολογικές οργανώσεις, που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις, δήλωσαν την με κάθε τρόπο αλληλεγγύη τους στον αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής και την απόφασή τους να αγωνιστούν μαζί τους για τη δικαίωση των στόχων του κινήματος.

Στη διάρκεια του διημέρου έγιναν εισηγήσεις και παρουσιάσεις από πανεπιστημιακούς και ειδικούς επιστήμονες που απέδειξαν ότι η επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στη ΒΑ Χαλκιδική υπερβαίνει τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής και θα είναι καταστροφική και μη αναστρέψιμη για το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής. Διαπίστωσαν ότι θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις στην ποσότητα και ποιότητα του υδατικού δυναμικού, στο έδαφος, το δάσος, τη χλωρίδα και την πανίδα και στην ποιότητα του αέρα της ευρύτερης περιοχής.

Ολα τα προηγούμενα, εκτός των επίσης μη αναστρέψιμων συνεπειών που θα έχουν στη σωματική και ψυχική υγεία των κατοίκων, θα προκαλέσουν και σοβαρές συνέπειες στις οικονομικές δραστηριότητές τους (γεωργία, κτηνοτροφία, μελισσοκομία, αλιεία, τουρισμός, κ.λπ.), οι οποίες είναι ασύμβατες με τα μεταλλεία, δήλωσαν οι ομιλητές.

Σε μήνυμά του που αναγνώστηκε στη διάρκεια των εργασιών του διημέρου, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, υπογράμμισε ότι το ΑΠΘ, διά του Συμβουλίου Περιβάλλοντός του, στο οποίο εκπροσωπούνται όλες οι σχολές και οι ακαδημαϊκές του μονάδες, έχοντας μελετήσει σε βάθος τα διαθέσιμα στοιχεία, γνωμοδότησε ότι η επένδυση της Εταιρείας Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. στη βόρεια Χαλκιδική με τον τρόπο που σχεδιάστηκε και υλοποιείται είναι καταστροφική για το περιβάλλον, την οικονομία, αλλά και την κοινωνία στην ευρύτερη περιοχή.

Οπως είπε, η μεταλλευτική δραστηριότητα όχι μόνο δεν ευνοεί την ολοκληρωμένη ανάπτυξη της Χαλκιδικής, αλλά καταστρατηγεί και τις τρεις βασικές παραμέτρους της αειφορίας (περιβάλλον, οικονομία και κοινωνία), καθώς η φέρουσα ικανότητα του οικοσυστήματος δεν αντέχει το βάρος μιας τόσο εκτεταμένης μεταλλευτικής δραστηριότητας.

«Κατ' αρχάς η εξόρυξη χρυσού, όπως τουλάχιστον διαφαίνεται μέσα από τη σύμβαση παραχώρησης, υποβαθμίζει σημαντικά το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τα δάση, τα νερά, το έδαφος, την ατμόσφαιρα, τα οικοσυστήματα και τις παραλίες. Δεύτερον, συνιστά εμπόδιο για την ανάπτυξη των υπόλοιπων οικονομικών δραστηριοτήτων στην περιοχή, όπως είναι ο πρωτογενής τομέας με την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, αλλά και ο τριτογενής, με τον τουρισμό. Και τρίτον, αλλά εξίσου σημαντικό, έχει αρνητική επίδραση στην κοινωνική συνοχή της περιοχής, καθώς έχει διχάσει βαθιά την τοπική κοινωνία και έχει οξύνει τις συγκρούσεις και τις αντιπαραθέσεις, υπογραμμίζει ο Γ. Μυλόπουλος.

Πηγή: ΕΝΕΤ,  Ρεσπέντζα
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ