2014-04-02 19:49:04
Φωτογραφία για Αποσπάσματα συνέντευξης του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη
Αποσπάσματα συνέντευξης του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη στην εκπομπή «κοινωνία ώρα mega» και στους δημοσιογράφους Δημήτρη Καμπουράκη και Γιώργο Οικονομέα Για τις δημοσκοπήσεις

«Τις δημοσκοπήσεις τις παρακολουθούμε και τις αξιολογούμε ως αποτύπωση της συγκεκριμένης πολιτικής στιγμής. Αλλά έχω την εκτίμηση, ότι η ΔΗΜΑΡ βρίσκεται στο κέντρο της πολιτικής ζωής, έχει το πολιτικό ενδιαφέρον και την θετική αξιολόγηση από την μεριά των ελλήνων πολιτών. Έχω την βεβαιότητα ότι η πορεία της είναι ανοδική».

Για τους 58 και την κεντροαριστερά

«Αυτές οι συνεργασίες όταν στερούνται του αναγκαίου πολιτικού βάθρου, όταν δεν έχουν προγραμματικό περιεχόμενο και συγκεκριμένες δεσμεύσεις δεν αποτελούν διαδικασίες συγκρότησης της κεντροαριστεράς. Είναι προσπάθειες συγκόλλησης  για εκλογικές ανάγκες».

«Το ζήτημα είναι ότι το εγχείρημα της συγκρότησης της κεντροαριστεράς δεν μπορεί να γίνει απολίτικα
. Ο προοδευτικός πόλος, ο πόλος της κεντροαριστεράς ή θα έχει πραγματικά προοδευτικό πολιτικό περιεχόμενο  ή δεν θα υπάρξει. Ο πόλος της «Ελιάς» τι λέει για όλα αυτά που καταγράφονται στην σημερινή κοινωνική πραγματικότητα; Ποια είναι τη αναφορά του στα προβλήματα της κοινωνίας; Αντιθέτως, εκείνο που εμείς προωθούμε, η «Δημοκρατική Αριστερά- Προοδευτική Συνεργασία» βλέπει και το σήμερα και τα ζητήματα της επόμενης ημέρας».

«Η δική μας συμπαράταξη έχει πρόγραμμα, έχει πολιτικό περιεχόμενο και διεκδίκηση, βλέπει την σημερινή πραγματικότητα των ελλήνων πολιτών, της κοινωνίας, της χώρας και χαράσσει από τώρα την πολιτική για το αύριο».

Για την ΔΗΜΑΡ

«Όποιος σε κάθε κόμμα θέλει να διαφοροποιείται να διαφοροποιείται με όρους πολιτικούς. Άλλωστε εμείς έχουμε ένα κόμμα το οποίο προσδιορίζεται από την εσωκομματική του δημοκρατική λειτουργία.  Από κει και πέρα ο καθένας κρίνεται από εκείνο το οποίο καταθέτει ως δημόσια πολιτική πράξη και δημόσιο πολιτικό λόγο. Αυτές είναι οι συλλογικές μας διαδικασίες, αυτή είναι η δημοκρατία στο εσωτερικό του κόμματος και με βάση αυτή τη δημοκρατία κρίνεται ο καθένας».

«Ξέρετε ποιος είναι ο αυστηρότερος έλεγχος του καθενός και της κάθε μιας που είναι μέλη και στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς; Η ίδια η κριτική των άλλων μελών του κόμματος, η ίδια η κριτική της κοινωνίας».

Για το πολυνομοσχέδιο

«Αυτό το πολυνομοσχέδιο δεν ήταν ένας κοινός νόμος. Ήταν ένα πολυνομοσχέδιο με ρυθμίσεις πολύ αρνητικές, για όσα συμβαίνουν στη χώρα, για όσα αφορούν αυτή την κοινωνία, η οποία ασφυκτιά και ματώνει  κάθε μέρα, αλλά και για την προοπτική της χώρας. Είναι ανώδυνο ζήτημα για παράδειγμα εκείνο που αναφέρεται σε διατάξεις του πολυνομοσχεδίου  για τις τράπεζες; Τι οικοδομείται σήμερα; Ένα σφικτό χρηματοπιστωτικό σύστημα καθόλου πολυφωνικό, καθόλου ανοικτό, που διαμορφώνει συνθήκες της οικονομικής πολιτικής, οι οποίες στο σήμερα και στο αύριο δεν υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον».

Για τις ευρωεκλογές

«…Η διεκδίκηση μας πρέπει να είναι η εκλογή ευρωβουλευτών».

Για το κλίμα αισιοδοξίας Eurogroup και τα νέα μέτρα

«Πρέπει να πω, με απόλυτη σαφήνεια και πολιτική εκτίμηση ότι έρχονται νέα μέτρα, τα οποία στην εφαρμογή τους θα έχουν πόνο και αυτά. (...) Δεν υπάρχει στοιχειωδώς μια πολιτική και ένα πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της μεγάλης πληγής που λέγεται ανεργία. Ενάμιση εκατομμύριο άνεργοι άνθρωποι. Οι πολίτες δεν συμμερίζονται το αφήγημα της επιτυχίας, το success story.

(...) Και αν βγούμε στις αγορές, με επιτόκιο θα δανειστούμε, το οποίο δεν θα είναι 0,5%, ούτε 0,7% και θα είμαστε υπό διαρκή επιτήρηση. Εμείς δεν είμαστε πολιτικά μίζεροι, οι δημοσιονομικοί στόχοι σε ένα βαθμό έχουν επιτευχθεί, αλλά άλλο ο δημοσιονομικός στόχος και άλλο ο οικονομικός στόχος επί της ουσίας. Ανάπτυξη μπορεί να υπάρχει, αλλά όταν η ανάπτυξη είναι άνεργη, δεν έχει απασχόληση, θα είναι μια ανάπτυξη που δεν θα αντιμετωπίζει την ανεργία. Ποια ανάπτυξη μας ενδιαφέρει; Μας ενδιαφέρει μια ανάπτυξη που θα διαμορφώνει θέσεις εργασίας».

Για τη μείωση της χρηματοδότησης των κομμάτων.

Η μείωση της χρηματοδότησης πρέπει να υπάρξει. Σας είναι γνωστό ότι  πριν από 5 μήνες, έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση νόμου στη Βουλή που εκκρεμεί και για τη γενναία μείωση της χρηματοδότησης των κομμάτων και για τη μείωση της αποζημίωσης των βουλευτών και για την ισότητα των κομμάτων αναφορικά με τη χρηματοδότηση. Διότι υπάρχουν κάποια κόμματα, τα οποία και όταν θα μειωθεί η κρατική επιχορήγηση, δηλαδή από χρήματα του ελληνικού λαού, χρήματα του προϋπολογισμού, έχουν εύκολο τον δανεισμό από τις τράπεζες. Εμείς δεν έχουμε την δυνατότητα να πάμε στις τράπεζες να πάρουμε ένα δάνειο για τη στοιχειώδη λειτουργία του κόμματος και των δραστηριοτήτων του. Έχει η ΔΗΜΑΡ περιουσιακά στοιχεία τα οποία θα δώσει ως υποθήκη για να της δώσουν δάνειο; Εάν μας έδιναν χωρίς υποθήκη, θα έφταιγαν οι τράπεζες, όπως έκαναν στο παρελθόν που δώσανε εκατό εκατομμύρια και πλέον στα δυο κόμματα χωριστά και χωρίς καμία ουσιαστική εγγύηση. Οι τράπεζες, οι οποίες σήμερα ανακεφαλαιοποιούνται με χρήματα του ελληνικού δημοσίου, τι κάνουν για εκείνα τα δάνεια; Θα τα εισπράξουν ποτέ;

Για βουλευτικές εκλογές.

Δεν τις αποκλείω μέσα στο 2014. Θα εξαρτηθούν και από τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών, θα εξαρτηθούν παρά πολύ από τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής και από την ένταση μέσα στην κοινωνία.

Για την Προεδρία της Δημοκρατίας

Η εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι ένα ξεχωριστό θέμα, δεν είναι ένα διαδικαστικό ζήτημα. Μάλιστα στη δεδομένη πολιτική συγκυρία, η εκλογή του είναι και συνάρτηση της πολιτικής που ασκείται.  Το εάν η Προεδρία της Δημοκρατίας αυτονομείται ή δεν αυτονομείται, αυτό είναι το θέμα και δεν αυτονομείται από την ασκούμενη πολιτική γιατί δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ο θεσμός της Προεδρίας της Δημοκρατίας για να καλύψει πολιτικές σκοπιμότητες, για να εξυπηρετήσει κομματικά συμφέροντα, σχέδια κ.ο.κ.

Για το «Ποτάμι».

«Σε ό,τι αφορά τις δημοσκοπικές καταγραφές του θα συμφωνήσω μαζί σας, έχουν βέβαια μια διακύμανση και είναι άλλης τάξεως ζήτημα πως θα εξελιχθούν αυτές οι καταγραφές. Εξακολουθώ να μην ξέρω, όπως δεν ξέρει και ο ελληνικός λαός ποιες είναι οι θέσεις, ποιο είναι το πρόγραμμα του.

Τα κόμματα ας κριθούν από τις δεσμεύσεις τους και από τις θέσεις τους, αλλά εδώ τι να ελέγξω, σε ποια στόχευση; Σε ποια διεκδίκηση; Έτσι γίνεται η πολιτική; Εκτός αν εισερχόμεθα στον αστερισμό μια απολίτικης πολιτικής.

Το νέο δεν προσδιορίζεται με την χρονική εμφάνιση του. Το νέο δεν είναι με βάση το ποτέ εμφανίζεται, γιατί με την ίδια λογική θα είχαμε πάντα και ένα νεότερο».

Για τις κυβερνήσεις συνεργασίας.

«Η χώρα έχει μπει σε περίοδο συνεργατικών κυβερνήσεων της μιας ή της άλλης μορφής. Το ζητούμενο είναι σε ποιες προϋποθέσεις θα στηρίζεται η όποια κυβερνητική συνεργασία. Οι κυβερνήσεις συνεργασίας κρίνονται κάθε φορά εκ του αποτελέσματος. Κρίνονται από το πόσο είναι κυβερνήσεις συνεργασίας. Κρίνονται από την προγραμματική τους συμφωνία και από το πόσο γίνεται σεβαστή αυτή η συμφωνία.

(…)Δεν θα συνεργαζόμουν ξανά με τη ΝΔ με τα δεδομένα που αποτυπώνει ως κυβερνητική πολιτική. Ούτε και με τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα κάνω μελλοντολογία, θα ήμουν και εγώ απολίτικος. Σας μιλώ για τα σημερινά δεδομένα, για τη σημερινή κατάσταση.

Να σας πω τι θα κάνω κάτω από άλλες συνθήκες και κάτω από μια εξέλιξη πραγμάτων, η οποία είναι ζητούμενο τι περιεχόμενο θα έχει. Αποκλείεται να συνεργαστώ και με τους δυο στη βάση των ασκούμενων πολιτικών τους».

Για το Ελληνικό

«Να αξιοποιηθεί! Να υπάρξουν βεβαίως και οι χώροι κοινωφέλειας , αναψυχής  και  με σεβασμό του περιβάλλοντος. Αλλά, από εκεί και πέρα, υπάρχουν θέματα: ποια είναι η προσφορά για την παραχώρηση, ποιο είναι το ποσό που θα επενδυθεί; Με ποιους όρους για την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος».
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ