2014-04-03 23:11:06
Φωτογραφία για Επιταχύνεται η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές
Όπως εκτιμάται, η σχετική απόφαση (επίσπευση της εξόδου  της Ελλάδας στις αγορές) αναμένεται για πριν από το Πάσχα, ενώ μετά και τις τελευταίες εξελίξεις που επιβαρύνουν και το πολιτικό κλίμα, ορισμένοι δεν αποκλείουν η διαδικασία να επιταχυνθεί για την ερχόμενη εβδομάδα.  Η υπόθεση Μπαλτάκου θα επισκιαστεί από την επερχόμενη έκδοση ομολόγου, τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος το Μάιο και την επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης της τρόικας, σημείωνε σχετικά -μεταξύ άλλων,  η Ιαπωνική Nomura.

Ηδη μεγάλες επενδυτικές τράπεζες όπως οι Deutsche Bank, Bank of America Merrill Lynch, JP Morgan και Goldman Sachs, φέρεται ότι αναλαμβάνουν την αναδοχή για την έκδοση 5ετών ομολόγων ύψους 2 δις. ευρώ, την πρώτη έκδοση κρατικού ομολόγου της Ελλάδας από το 2010 και δύο χρόνια μετά το περίφημο PSI.

«Με τα επιτόκια στις ΗΠΑ κοντά στο μηδέν και στην ευρωζώνη στο 0,25%, η αναζήτηση αποδόσεων είναι δεδομένη. Καθώς η ελληνική οικονομία δείχνει σημάδια ανάκαμψης, η αγορά φαίνεται πλέον διατεθειμένη να αγοράσει... ελληνικό ρίσκο χρέους» αναφέρουν στελέχη του City του Λονδίνου.


«Εξάλλου αποδόσεις στην περιοχή του 5% δεν μπορείς να βρεις εύκολα σήμερα, ενώ το ρίσκο της επένδυσης για εκδόσεις τριετούς ή και πενταετούς ακόμη διάρκειας περιορίζεται, αφού πλέον η Ελλάδα παράγει πρωτογενές πλεόνασμα, τη στιγμή που οι λήξεις του υπέρογκου χρέους της μετατίθενται σε βάθος πολύ μεγαλύτερου χρόνου» παρατηρούν από την πλευρά τους αναλυτές ξένων οίκων. Η έκδοση θα είναι δοκιμαστική και θα προετοιμάσει το έδαφος για μεγαλύτερες και περισσότερες εκδόσεις από το 2015, ενώ θα έχει επίσης ως στόχο την τιμολόγηση του κινδύνου στις βραχυχρόνιες διάρκειες από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα αλλά και την εξομάλυνση της καμπύλης των αποδόσεων μεταξύ των 10ετών και των 30ετών ομολόγων.

Το  κόστος δανεισμού της Ελλάδας στο 10ετές ομόλογο διολίσθησε σε χαμηλό 4 ετών, ελάχιστα επάνω από το 6%, βελτιώνοντας τις προοπτικές επιτυχούς επιστροφής στις αγορές ομολόγων. Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να δανειστεί ακόμη και με επιτόκιο 4,5% αν και οι περισσότεροι ξένοι οίκοι εκτιμούν ότι το κόστος δανεισμού θα κινηθεί στο 5%-5,5%. Να σημειωθεί ότι το  ομόλογο λήξης Φεβρουαρίου 2023 κυμαίνεται σε τιμές 80,5 με 81,5, με την απόδοσή του στο 6,08%-5,90%. Το ομόλογο είχε πέσει έως και στο 14 τον Ιούνιο του 2012, με την απόδοσή του να διαμορφώνεται τότε στο 31%.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters την Τετάρτη ότι η πρώτη έκδοση ομολόγου θα είναι δοκιμαστική και ότι η πλήρης επάνοδος της Ελλάδας στις αγορές θα γίνει το 2016. Αυτό που χρειαζόμαστε πρώτα είναι να εξομαλύνουμε την καμπύλη των αποδόσεων και κατά δεύτερον, νομίζω ότι είναι η ώρα, να δούμε πως αντιδρούν οι αγορές καθώς κάποια στιγμή στο μέλλον θα πρέπει να βγούμε πλήρως και να χρηματοδοτήσουμε το σύνολο των αναγκών μας, ανέφερε. Παρά την υποχώρηση του κόστους δανεισμού η καμπύλη των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων παραμένει αντεστραμμένη, με το επιτόκιο του 10ετούς στο 6,23% και το 30ετές στο 6,12%, υποδηλώνοντας ότι ο κίνδυνος δεν έχει εκλείψει. Αναλυτές έχουν πει στο Reuters ότι με μία επιτυχημένη έκδοση η καμπύλη θα μπορούσε να εξομαλυνθεί άμεσα και ότι μία 3ετής ή 5ετής έκδοση θα κάλυπτε το κενό που υπάρχει στις μικρές διάρκειες. Τα διαπραγματεύσιμα ομόλογα της Ελλάδας, μετά τα 6μηνα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου, είναι η 10ετία, η 20ετία και η 30ετία, αφήνοντας ένα μεγάλο κενό στις μικρότερες λήξεις.
tovima.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ