2014-04-05 16:49:39
Φωτογραφία για Επιστρέφουν οι πολίτες στα πολυ-ιατρεία του ΠΕΔΥ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ - 

ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΚΑΘΉΚΟΝΤΑ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία παρακολούθησης λειτουργίας των μονάδων υγείας του ΠΕΔΥ που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Υγείας, η πλειονότητα των πολυ-ιατρείων παρέχουν υπηρεσίες υγείας στους πολίτες, γίνονται συνταγογραφήσεις, εξετάσεις, ενώ διεκπεραιώνονται και όλα τα αιτήματα που αφορούν σε ελεγκτές ιατρούς.

Της Ελένης Πετροπούλου

«Επιστρέφουν» οι πολίτες στα πολυ-ιατρεία του ΠΕΔΥ (Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας) -πρώην ΕΟΠΥΥ- με τις περισσότερες μονάδες πλέον να παρέχουν υπηρεσίες υγείας, καθώς έχουν αναλάβει καθήκοντα οι περισσότεροι γιατροί και εργαζόμενοι. Καθημερινά μόνο σε 22 μονάδες υγείας της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Αττικής -της αντιπροσωπευτικότερης περιφέρειας της χώρας- εξυπηρετούνται περί τους 7.000 πολίτες, ενώ «ρεκόρ» προσέλευσης ασθενών διεκδικεί η μονάδα της λεωφόρου Αλεξάνδρας στην Αθήνα, όπου ημερησίως προσέρχονται από την αρχή της εβδομάδας περίπου 1.000 ασθενείς.


Όπως δήλωσε στην «ΗτΣ» ο υφυπουργός Υγείας κ. Αντώνης Μπέζας, «η πορεία υλοποίησης της μεταρρύθμισης στη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Παρακολουθούμε συστηματικά και σε καθημερινή βάση τα «πρώτα βήματα».

ΣΕ ΚΑΛΟ ΔΡΟΜΟ

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΕΖΑΣ

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, «εντοπίζονται οι αδυναμίες, επισημαίνονται τα κενά και καταβάλλεται κάθε προσπάθεια να υπάρξει, το συντομότερο δυνατό, επαρκής λειτουργία όλων των Μονάδων Υγείας του ΠΕΔΥ. Όλο το προσωπικό καταβάλλει προσπάθεια για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Ήδη είμαστε σε καλό δρόμο, ωστόσο μέρα με τη μέρα η εικόνα θα βελτιώνεται».

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία παρακολούθησης λειτουργίας των μονάδων υγείας του ΠΕΔΥ που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Υγείας, η πλειονότητα των πολυ-ιατρείων παρέχουν υπηρεσίες υγείας στους πολίτες, γίνονται συνταγογραφήσεις, εξετάσεις, ενώ διεκπεραιώνονται και όλα τα αιτήματα που αφορούν σε ελεγκτές ιατρούς.

Στα περισσότερα έχουν οριστεί και υπεύθυνοι γιατροί, οι οποίοι έχουν αναλάβει χρέη συντονιστή και «διαχειριστή» των προσερχομένων. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου, όπου σε ένα - δύο πολυ-ιατρεία δεν έχουν ακόμη οριστεί υπεύθυνοι γιατροί. Ελεγκτή ιατρό διαθέτουν τα περισσότερα πολυ-ιατρεία, με την 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας Θράκης, την 5η Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας και την 7η Κρήτης να εμφανίζουν τις καλύτερες «επιδόσεις» στον τομέα αυτό. Αντίθετα η 6η Υγειονομική Περιφέρεια Πελοποννήσου, Ιονίου, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας παρουσιάζει τις περισσότερες κενές θέσεις ελεγκτών.

ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ

Σε ό,τι αφορά τους γιατρούς υποδοχείς, το υπουργείο Υγείας έχει θέσει ως άμεση προτεραιότητα την «ενεργοποίηση» του θεσμού σε όλες τις μονάδες υγείας. Αν και ο συγκεκριμένος θεσμός δεν είναι υποχρεωτικός, εντούτοις δύο στα τρία πολυ-ιατρεία έχουν εντάξει στο δυναμικό τους γιατρό υποδοχής.

Ηδη, στον τομέα αυτό «διαπρέπουν» η 3η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας και η 2η Πειραιώς και Αιγαίου, ενώ τη χειρότερη θέση καταλαμβάνει η 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας - Θράκης. Σημειώνεται ότι οι γιατροί δέχονται χωρίς ραντεβού από τις 7 το πρωί ως τις 7 το απόγευμα, ωστόσο, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Υγείας καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να οργανωθεί και το τηλεφωνικό κέντρο για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού.

Την ίδια στιγμή, από τους περίπου 1.600 γιατρούς των πολύ-ιατρείων της 1ης ΥΠΕ που έκαναν αίτηση ένταξης στις μονάδες ΠΕΔΥ Αττικής, μόλις 20 δεν είχαν υπογράψει τη σχετική πράξη ανάληψης καθηκόντων. Και από αυτούς, 5-6 γιατροί δήλωναν ότι τελικά δεν θα υπογράψουν και δεν θα ενταχθούν στο ΠΕΔΥ. Αντίθετα, οι γιατροί οι οποίοι αποφάσισαν να υπηρετήσουν στο ΠΕΔΥ, θα πρέπει να υποβάλουν εντός ενός μηνός - από την ημερομηνία ανάληψης καθηκόντων τους- αίτηση για την ένταξή τους στον κλάδο ειδικευμένων ιατρών ΕΣΥ και κατάταξή τους στους βαθμούς Διευθυντή, Επιμελητή Α' ή Επιμελητή Β'.

Συνολικά 2.300 γιατροί έχουν ενταχθεί στο ΠΕΔΥ. Από αυτούς, περίπου 800 γιατροί υπηρετούν με το παλιό εργασιακό καθεστώς, δηλαδή με 5,5 ώρες εργασίας αλλά και διατήρηση ιδιωτικού ιατρείου, βάσει προσωρινής διαταγής από τα δικαστήρια. Οι υποθέσεις τους αναμένεται να εκδικαστούν εντός του Απριλίου.

Μεταρρύθμιση εντός της διετίας

Εντός διετίας θα ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), με την πλήρη -διοικητική και λειτουργική- ενοποίηση των πολυ-ιατρείων, των κέντρων υγείας και των περιφερειακών ιατρείων. Σε αυτή τη φάση, σε εξέλιξη βρίσκεται η διοικητική ενοποίηση των μονάδων υγείας και σταδιακά προχωρεί και η λειτουργική τους ενοποίηση. Ακολουθεί η χωροταξική κατανομή των δομών ΠΦΥ στη χώρα, για τη λειτουργία Πολυδύναμων Κέντρων Υγείας.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, εντός του έτους θα λειτουργήσει και ο θεσμός του οικογενειακού ιατρού, ενώ προβλέπεται και «ενεργοποίηση» του ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου Υγείας, σύμφωνα με ευρωπαϊκά πρότυπα, για να υπάρχουν οι απαραίτητες ιατρικές πληροφορίες.

Οι πολίτες θα απευθύνονται στο οικογενειακό ιατρό και κάθε οικογενειακός ιατρός θα γνωρίζει τα προβλήματα του ασθενή του και θα ενημερώνει τον ηλεκτρονικό φάκελο Υγείας. Τα Κέντρα Υγείας, σε συνεργασία με τους οικογενειακούς ιατρούς θα είναι υπεύθυνα, όχι μόνο για την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία αλλά και για την πρόληψη, τη διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων, την αποκατάσταση και την κατ' οίκον φροντίδα.

Στο τελευταίο στάδιο προβλέπεται ότι οι υπηρεσίες ΠΦΥ θα παρέχονται μέσα από το ενιαίο, καθολικό και αποκεντρωμένο ΠΕΔΥ, και θα παρέχονται ισότιμα σε κάθε πολίτη, ανεξάρτητα από την οικονομική, κοινωνική, επαγγελματική και ασφαλιστική του κατάσταση. Θα παρέχονται δηλαδή δωρεάν σε όλους, ακόμη και για αυτούς που είναι ανασφάλιστοι ή έχουν λόγω της κρίσης απολέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα, ιατρικές εξετάσεις, συνταγογράφηση, παραπομπή για εξετάσεις διαγνωστικές και παρακλινικές εξετάσεις εντός των Μονάδων Υγείας του ΠΕΔΥ.
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ