2012-03-05 23:05:15
Φωτογραφία για Βενιζέλος: Αν χρειαστεί θα κάνουμε  υποχρεωτική τη συμμετοχή στο PSI
Προειδοποίηση στους ιδιώτες κατόχους ελληνικών ομολόγων να συμμετάσχουν στο PSI, διότι δεν πρόκειται να τους γίνει καλύτερη προσφορά, απηύθυνε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Τρεις ημέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας για την δήλωση συμμετοχής στο πρόγραμμα, ο κ. Βενιζέλος είπε - σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters - ότι οι όροι που αποφασίστηκαν για το «κούρεμα» του χρέους είναι ευνοϊκοί και πως η Ελλάδα δεν θα διστάσει να αναγκάσει τους ομολογιούχους να συμμετάσχουν υποχρεωτικά στο πρόγραμμα, ενεργοποιώντας τις ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs).

«Οποιοι σκέφτονται ότι μπορεί να υπάρξει hold-out και να πληρωθεί το hold-out κάνουν λάθος», είπε ο Βενιζέλος. «Είμαστε έτοιμοι να τα χρησιμοποιήσουμε (τα CACs). Δεν ξέρουμε αν θα χρειαστεί, αλλά είμαστε έτοιμοι».

Βάσει της συμφωνίας για το PSI που επιτεύχθηκε τα ξημερώματα της 21ης Φεβρουαρίου έπειτα από διαπραγματεύσεις 11 περίπου ωρών, οι ιδιώτες ομολογιούχοι αναμένεται να υποστούν μείωση 53,5% στην ονομαστική αξία των ομολόγων που κατέχουν, οι οποίες αντιστοιχούν σε ζημίες ύψους 73% έως 74% σε όρους καθαρής παρούσας αξίας (net present value).


Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε αισιοδοξία ότι η συμμετοχή των ιδιωτών θα ξεπεράσει το 90%, καθώς οι επενδυτές θα λάβουν υπόψη τους ευνοϊκούς όρους που προσφέρει η Ελλάδα - τα 30 δισ. ευρώ σε μετρητά, την έκδοση νέων ομολόγων που θα υπάγονται στο αγγλικό δίκαιο, την ρήτρα ανάπτυξης (GDP warrant) που προβλέπει ότι αν ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας είναι μεγαλύτερος από τις επικρατούσες προβλέψεις των διεθνών οργανισμών θα υπάρχει αυξημένο επιτόκιο, καθώς και ίση μεταχείριση του επίσημου και του ιδιωτικού τομέα.

«Στόχος είναι η σχεδόν καθολική συμμετοχή στο PSI», είπε ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας: «Μην φαντάζεται κανείς ότι θα υπάρξει δεύτερη προσφορά, η οποία θα έχει τα στοιχεία αυτά».

Ο υπουργός Οικονομικών είπε επίσης ότι είναι αδύνατον να εκτιμήσει το ύψος της συμμετοχής στο PSI, καθώς απέχουν ακόμη αρκετές ημέρες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας για την συμμετοχή στο πρόγραμμα. Δήλωσε, ωστόσο, ότι οι συμμετοχές θα δηλωθούν από την Τετάρτη και μετά.

Η Ελλάδα έχει δηλώσει ότι επιθυμεί συμμετοχή 90%. Εάν αυτή διαμορφωθεί χαμηλότερα από το 90% αλλά άνω του 75%, θα συμβουλευτεί την ΕΕ και το ΔΝΤ για το πώς θα μπορέσει να καλύψει τη διαφορά, ενεργοποιώντας ή μη τις ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs). Εάν η συμμετοχή είναι ακόμα χαμηλότερη, η συμφωνία θα ακυρωθεί, προκαλώντας ενδεχομένως μια νέα κρίση στην ευρωζώνη.

«Το 2013 είναι χρονιά ισορροπίας με ελαφρά θετική ανάπτυξη και αρχίζει από το 2014 μία πορεία που εκτιμάται σταθερά αναπτυξιακή, με ένα ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 2,6% κάθε χρόνο. Μέσα στο 2013 γυρνάμε σε θετικό πρόσημο», είπε.

Ο κ. Βενιζέλος είπε επίσης ότι οι Έλληνες είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν στο ευρώ.

«Οι εκλογές, όπως έχω πει, δεν είναι πρόβλημα. Διότι η χώρα θα κυβερνηθεί, ο λαός θα διαλέξει τον τρόπο που θα κυβερνηθεί αλλά το μόνο βέβαιο είναι ότι θα κυβερνηθεί προς την κατεύθυνση που έχει επιλεγεί, δηλαδή με σεβασμό στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα έναντι των εταίρων της».

Εν τω μεταξύ, σε ποσοστό 53,5% θα απομειωθεί το ονομαστικό κεφάλαιο των ελληνικών κρατικων ομολόγων που κατέχουν τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς όπως είναι γνωστό δεν εξαιρούνται από το PSI, με τις απώλειες να υπολογίζονται στα 10 δισ. ευρώ περίπου.

Το θέμα τέθηκε κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα υπό τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο και στην οποία εξετάστηκαν το σύνολο των λεπτομερειών και τεχνικά θέματα που αφορούν το «κούρεμα» των ομολόγων.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης και οι διοικητές όλων των ασφαλιστικών ταμείων.

Στα χαρτοφυλάκια των Ταμείων βρίσκονται κρατικά ομόλογα αξίας 21 δισ. ευρώ, των οποίων η αξία μετά το «κούρεμα» θα υπολογίζεται στα 11 δισ. ευρώ.

Ομόλογα αξίας 7 δισ. ευρώ αγοράστηκαν απευθείας από τα Ταμεία, ενώ τα υπόλοιπα 14 δισ. ευρώ είναι καταθέσεις των Ταμείων στη Τράπεζα της Ελλάδος τα οποία επενδύθηκαν εν συνεχεία σε ομόλογα.

Ακόμη, για όσα ασφαλιστικά ταμεία χρησιμοποιήσουν στο εξής ομόλογα του Δημοσίου σαν εγγύηση για το δανεισμό τους από τις Τράπεζες (ρέπος), η αξία των ομολόγων αυτών θα υπολογίζεται στο 25% της ονομαστικής τους αξίας.

Για την αναπλήρωση των απωλειών των Ταμείων έχει προβλεφθεί στο νόμο του Μνημονίου 2 η αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, με συνδυασμό ακίνητης περιουσίας, μετοχών, καταθέσεων και άλλων πόρων.

Κρατικά ομόλογα διαθέτουν όλα τα Ταμεία εκτός από το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) και τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ).

Θετικά αντέδρασαν στη ρύθμιση, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ, μετά από συνεδριάσεις των Διοικητικών τους Συμβουλίων, το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων και το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.tanea.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ