2014-04-09 21:48:26
Μετά το κλείσιμο του βιβλίου οι λεπτομέρειες
Πολύ θετικές χαρακτήρισε τις εξελίξεις σχετικά με την έξοδο της χώρας στις αγορές ο υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας ότι περισσότερες λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές αύριο μετά το κλείσιμο του βιβλίου των αγορών. Ο υπουργός ενημέρωσε σχετικά τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Υπενθυμίζεται ότι αύριο το πρωί στις 11:00 θα ανοίξει το βιβλίο των προσφορών με την Αθήνα να θέλει να αντλήσει ένα ποσό της τάξης των 2,5 με 3 εκατομμυρίων ευρώ και ήδη πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, θέλουν τις προσφορές να έχουν ξεπεράσει τα 16 δισ. ευρώ.
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών υπενθύμιζαν ότι την τελευταία φορά που η χώρα βγήκε στις αγορές ήταν τον Απρίλιο του 2010, για 20ετές ομόλογο, «ζητήσαμε 1 δισ. και πήραμε μόνο 390 εκατ. 4 χρόνια μετά τα πράγματα έχουν αλλάξει άρδην. Οι προσπάθειες του ελληνικού λαού και της κυβέρνηση πιάνουν τόπο». Κατόπιν αυτού, οι ίδιοι κύκλοι έκαναν λόγο ότι «τις τελευταίες ημέρες την αξιωματική αντιπολίτευση να κάνει σχόλια και να μεμψιμοιρεί. Με τα σχόλια αυτά δείχνουν ότι ούτε την Ελλάδα αγαπούν, αλλά και ούτε αριθμητική ξέρουν».
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΥΠΟΙΚ το καθαρό όφελος από την έκδοση του ομολόγου αυτού είναι περίπου 200 εκατ. ευρώ το χρόνο. «Άρα έχουμε μείωση δημόσιου χρέους», σχολίαζαν υπογραμμίζοντας «αφήνουμε στη μιζέρια τους και ότι εμείς θα προχωρήσουμε και προχωρούμε» απευθυνόμενοι στον ΣΥΡΙΖΑ.
Σημειώνεται ότι, μετά την ανακοίνωση της εξόδου στις αγορές, τα επιτόκια των 10ετών ομολόγων έπεσαν από το 6,06% στο 5,85% και λίγο αργότερα στο 5,75%. Για να καταλάβετε τη δυναμική που έχει αυτή η άσκηση. «Έχουμε βγει για 2,5 δισ. ευρώ. Το ποσό θα καθοριστεί στο τέλος. Καμία έκδοση δεν έχει από την αρχή της ένα συγκεκριμένο ποσό. Πρέπει να δεις πόσα πιάνεις και ακριβώς τι θέλεις να πάρεις. Ας πούμε ότι έχουμε μια προσφορά 100 δισ. ευρώ τότε θα τεθεί υπό σκέψη μήπως να πάρω 50 δισ. ευρώ. Όλα είναι συσχετισμός ποσού και τιμής» επεσήμαιναν στελέχη του ΥΠΟΙΚ.
Σκοπός όπως έλεγαν οι ίδιοι κύκλοι δεν είναι «να μαζέψουμε χρήματα, αλλά βασικά να φτιάξουμε μια καμπύλη επιτοκίων. Με άλλα λόγια να αποκτήσουμε ένα συγκεκριμένο επιτόκιο για το περιθώριο των 5 ετών». «Αυτό πιστεύω ότι θα το πετύχουμε με πολύ μεγάλη επιτυχία, όπως διαμορφώνονται τα πράγματα αυτή τη στιγμή», υπογράμμιζε υψηλόβαθμο στέλεχος.
Δεν είναι αυτοτελές δάνειο
Είναι λάθος να αντιμετωπίζεται μια έκδοση στις αγορές σαν ένα αυτοτελές δάνειο, το οποίο έχει κόστος 3%, 3,5% ή 5%. Διότι όταν βγαίνεις στις αγορές επηρεάζεις όλο σου το χρέος, όλη την καμπύλη, τη διετία, την τριετία την 20ετία, τα πάντα, εκτιμούν στο ΥΠΟΙΚ.
«Κανονικά τα έντοκα γραμμάτια θα έπρεπε να αντικατοπτρίζουν με τον τόκο τους το κόστος ρευστότητας. Με άλλα λόγια τους λογαριασμούς που πηγαίνετε και καταθέτετε στην τράπεζα. Τα έντοκα γραμμάτια θα έπρεπε να είναι στο 0,5%, 0,6%. Γιατί δεν είναι: γιατί δεν έχετε κανένα εργαλείο, όπως ένα ομόλογο, που να αποδίδει το credit quality, την πιστοληπτική ικανότητα, της ελληνικής Δημοκρατίας», ανέφεραν χαρακτηριστικά.
Επίσης, όπως αναφέρθηκε «Απ΄τη στιγμή που βγεις και εκδώσεις αληθινό credit instrument εκ των πραγμάτων το έντοκο αρχίζει να πέφτει και αρχίζει πλέον να πλησιάζει ουσιαστικά τα επίπεδα που θα έπρεπε να έχει ένα liquidity instrument, δηλ. περίπου θα πλησιάσει προς το 1%- 1,5%. Οποιαδήποτε έκδοση ομολόγου κοντινή, αν εκδίδαμε 30ετία που δεν θα μπορούσαμε δεν θα είχε μεγάλη επιρροή, αν εκδίδαμε 5ετία, όπως το κάναμε, ή 3ετία ή 7ετία, θα είχε σίγουρα μια άμεση επίδραση στο έντοκο. Αυτή η επίδραση είναι εξαιρετικά εμφανής ήδη από τη στιγμή που φημολογείται – που σχεδόν προεξοφλείται από τις αγορές – ότι θα βγάλουμε ένα συγκεκριμένο ομόλογο. Κατ΄ αυτό τον τρόπο τους τελευταίους 2 μήνες τα έντοκα έχουν γκρεμιστεί και θα γκρεμιστούν και άλλο.
»Γιατί στην πραγματικότητα, με αυτό τον τρόπο, μειώνεις πολύ ουσιαστικά, σε μια υπολογιστική βάση 15 δισ., γιατί τόσο ακριβώς είναι τα έντοκα, 1%, 2% επί 15% και βλέπετε πόσο. Μόνο η παρουσία ενός credit instrument, δηλ. ενός ομολόγου μπορεί να πετύχει αυτό το πράγμα. Και αυτό είναι ακριβώς που επιτυγχάνουμε αυτή τη στιγμή. Μειώνεται και θα μειωθεί και άλλο ο δανεισμός των εντόκων γραμματίων. Μάλιστα σε ένα βαθμό, μπορεί αυτός να αντικατασταθεί και τελείως, να αρχίσει δηλαδή να μειώνεται το stock των εντόκων».
Στην πραγματικότητα όμως το βασικό όφελος σαν Ελληνική Δημοκρατία είναι μια μείωση του χρέους σε απόλυτους όρους, διότι πολύ απλά «οι τόκοι που πληρώνουμε είναι λιγότεροι», σχολίαζαν κύκλοι του ΥΠΟΙΚ. Η μείωση που έχουμε στα έντοκα γραμμάτια είναι πολλαπλασιαστικά μεγαλύτερη από την ενδεχόμενη αύξηση που μπορούμε να έχουμε στο ομόλογο, σημείωναν. «Οι αποδόσεις των ομολόγων σήμερα γκρεμίστηκαν 35 πόντους. Και είμαι σίγουρος ότι μέχρι το βράδυ θα γκρεμιστούν και άλλο. Σημαίνει ότι αυτό που είχαμε θέσει ως στόχο πριν από ένα χρόνο περίπου, να φτιάξουμε μια λογική καμπύλη που δεν αποδίδει στους επενδυτές αυτό που λέμε το inverter curve, δηλαδή ένα σχήμα που να δείχνει ότι η χώρα είναι υπό πτώχευση, αλλά ένα stick curve, που θα δείχνει ότι η χώρα έχει μια αυξητική τάση στην οικονομία της», εκτιμούσαν οι ίδιοι.
Ο δεύτερος βασικός στόχος ήταν ότι δημιουργώντας ένα πολύ σημαντικό spot στην 5ετία, προτρέπουμε επιτέλους τους ξένους επενδυτές, αντί να σταματάνε στα head lines των όποιων εφημερίδων ή compliance report να προχωρούν και να συγκρίνουν. Ο επενδυτής αρχίζει να συγκρίνει και να βλέπει τα στοιχεία όταν βλέπει μια έκδοση και λέει «α, δεν μπήκα. Τι έχασα; Τι κέρδισα; Πόσο πρέπει να κερδίσω;». η παρουσία ενός σημαντικού επενδυτικού εργαλείου είναι η μόνη που μπορεί να σε κάνει να κοιτάξεις τα νούμερα και να δεις πραγματικά ποια είναι η πρόοδος της οικονομίας, υποστηρίζουν οι ίδιοι κύκλοι χαρακτηρίζοντάς το μεγάλο επίτευγμα. Επίσης, εμφάνιζαν την βεβαιότητα ότι η ζήτηση θα είναι σημαντική σχολιάζοντας ότι αποκτήσαμε σημείο αναφοράς που δεν υπήρχε καθόλου.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου, «το γεγονός ότι δημιουργήσαμε στους επενδυτές την αφορμή να ασχοληθούν με την ελληνική οικονομία και να επενδύσουν σε ένα συγκεκριμένο asset είναι η αρχή προκειμένου να έρθουν περισσότερες χρηματορροές στην Ελλάδα προς οποιαδήποτε κατεύθυνση της οικονομίας όχι μόνο τα ομόλογα».
Η έξοδος στις αγορές θα βοηθήσει τις τράπεζες να έχουν πια ένα reference point, πάντα οι τράπεζες δανείζονται, όπως και οι εταιρείες, με βάση ένα reference point, το οποίο o sovereign, το κράτος τους δίνει. Κύκλοι του ΥΠΟΙΚ τονίζουν ότι «το καλύτερο reference point που μπορούσαμε να τους προσφέρουμε είναι η 5ετία. Μια ισχυρή 5ετία που θα αποδειχθεί ακόμη ισχυρότερη στη δευτερογενή, εκ των πραγμάτων θα βοηθήσει όλη την ελληνική οικονομία να βρει αυτό το οποίο στερείται διακαώς αυτή τι στιγμή, που λέγεται ρευστότητα».
Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει αποκλειστεί η περίπτωση 12μηνου έντοκου ομολόγου. «Αυτή τη στιγμή πάντως υπάρχει ζήτηση από θεσμικούς. Μάλιστα real man investors για ετήσιο ελληνικό κίνδυνο. Το έντοκο είναι εργαλείο ρευστότητας, δεν είναι credit. Είναι εργαλείο credit για όποιον είναι συντηρητικός. Δεν είναι μια κατ΄ εξοχήν τιμολόγηση του credit κινδύνου της χώρας. Είναι liquidity και πρέπει να μείνει έτσι. Κατά συνέπεια ένα καλό εργαλείο για το retail. Το άλλο αν χρησιμοποιηθεί έτσι δεν θα είναι η σωστή του χρήση», σχολίαζαν οι ίδιοι κύκλοι. Ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο να ξαναβγεί η χώρα στις αγορές με 7ετές ή 3ετές ομόλογο.
Μάλιστα, οι ίδιοι κύκλοι εξέφραζαν τη βεβαιότητα ότι η ανταπόκριση στην έκδοση ομολόγου δείχνει ότι οι επενδυτές δεν φοβούνται ενδεχόμενο «κούρεμα». «Αυτό δείχνει και είναι και μία παράμετρος της επιτυχίας και της ανάγκης της έκδοσης, γιατί είναι ένα statement… Άμα ήταν ιδιωτική τοποθέτηση θα το βλέπατε. Θα βλέπατε ένα τούβλο 1,5 δισ. που θα πήγαινε εκεί. Μάλιστα υπήρχαν τέτοιες προτάσεις, τις απορρίψαμε ακριβώς γιατί δεν θέλαμε να δώσουμε αυτή την παράμετρο. Δεύτερη τεχνική ένδειξη, είναι ότι η καμπύλη είναι flat. Το επιτόκιο στην 3ετία θα ήταν το ίδιο με το επιτόκιο της 10ετίας. Βλέπε χώρες τύπο Σλοβενίας. Σε μας αντίθετα αυτό που πετύχαμε, μάλλον θα το πετύχουμε γιατί είναι νωρίς ακόμη και αυτός ήταν ο στόχος μας να φτιάξουμε κάτι τέτοιο, δηλαδή μια χαμηλότερη 5ετία από τη 10ετία, για να δώσουμε αυτό το δίδαγμα, ότι δεν κινδυνεύουμε πια από πτώχευση, ότι η καμπύλη μας είναι ανοδική. Αυτό είναι ακριβώς το δείγμα ότι το time value of money είναι σωστό. 10 χρόνια αξίζουν περισσότερο από τα 5. Αν 3 χρόνια άξιζαν όσο και τα 10, είσαι υπό πτώχευση», σημείωναν χαρακτηριστικά.
Σχολιάζοντας την κίνηση στο δευτερογενή τομέα, κύκλοι του ΥΠΟΙΚ ανέφεραν ότι «άλλη μια βασική παράμετρος αυτής της νέας έκδοσης είναι το γεγονός ότι χωρίς καινούργια ομόλογα δεν μπορείς να κάνεις ρέπος. Χωρίς ρέπος δεν μπορείς να κάνεις refinance στα υπάρχοντα ομόλογα. Αυτό σε κάνει να πηγαίνεις στην ECB. Αυτό κάνει την τρόικα πολύ φειδωλή όσον αφορά τη χρήση των ομολόγων και της αγοράς την οποία έχεις να κάνεις. Επειδή βλέπω πολλά σχόλια που δείχνουν όχι γνώση των παραμέτρων της αγοράς, η δευτερογενής δεν κινείται έτσι. Όταν αγοράσει κάποιος ένα ομόλογο θέλει να ξέρει ότι μπορεί να το χρηματοδοτήσει. Υπάρχουν δύο πηγές: να πας στην ECB, που κανείς δεν το θέλει, να πας στον ELA, που αυτά είναι μεγαλύτερα δεσμά για την οικονομία, ή υπάρχει απλά και μόνο αυτό που σας είπα προηγουμένως, δηλ. ο ιδιωτικός τομέας να αυτοχρηματοδοτείται, επειδή ακριβώς έχει χαρτί. Αυτή τη στιγμή, μετά το PSI το χαρτί είναι discounted».
ΔΝΤ: Σημαντικός σταθμός για την Ελλάδα η έξοδος στις αγορές
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) διά του εκπροσώπου του στην τρόικα Πολ Τόμσεν, χαιρέτισε την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές κάνοντας λόγο για «σημαντικό σταθμό» που θα βοηθήσει στη μερική κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών.
Ο κ. Τόμσεν καλωσόρισε την έξοδο, υπενθύμισε ότι ήταν ένας στόχος του προγράμματος η επιστροφή στις αγορές, και μίλησε για «σημαντικό σταθμό για την Ελλάδα που αποτελεί «δείγμα της επιτυχίας του προγράμματος».
Συνάντηση Αν. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλου αύριο το πρωί
Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά θα έχει αύριο το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος. Η συνάντηση των δυο αντρών έχει προγραμματιστεί για τις 10:00 το πρωί, ενώ στο επίκεντρο θα βρεθεί η έξοδος της χώρας στις αγορές.
ΑΠΕ/naftemporiki.gr
''The New Daily Mail''
Πολύ θετικές χαρακτήρισε τις εξελίξεις σχετικά με την έξοδο της χώρας στις αγορές ο υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας ότι περισσότερες λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές αύριο μετά το κλείσιμο του βιβλίου των αγορών. Ο υπουργός ενημέρωσε σχετικά τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Υπενθυμίζεται ότι αύριο το πρωί στις 11:00 θα ανοίξει το βιβλίο των προσφορών με την Αθήνα να θέλει να αντλήσει ένα ποσό της τάξης των 2,5 με 3 εκατομμυρίων ευρώ και ήδη πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, θέλουν τις προσφορές να έχουν ξεπεράσει τα 16 δισ. ευρώ.
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών υπενθύμιζαν ότι την τελευταία φορά που η χώρα βγήκε στις αγορές ήταν τον Απρίλιο του 2010, για 20ετές ομόλογο, «ζητήσαμε 1 δισ. και πήραμε μόνο 390 εκατ. 4 χρόνια μετά τα πράγματα έχουν αλλάξει άρδην. Οι προσπάθειες του ελληνικού λαού και της κυβέρνηση πιάνουν τόπο». Κατόπιν αυτού, οι ίδιοι κύκλοι έκαναν λόγο ότι «τις τελευταίες ημέρες την αξιωματική αντιπολίτευση να κάνει σχόλια και να μεμψιμοιρεί. Με τα σχόλια αυτά δείχνουν ότι ούτε την Ελλάδα αγαπούν, αλλά και ούτε αριθμητική ξέρουν».
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΥΠΟΙΚ το καθαρό όφελος από την έκδοση του ομολόγου αυτού είναι περίπου 200 εκατ. ευρώ το χρόνο. «Άρα έχουμε μείωση δημόσιου χρέους», σχολίαζαν υπογραμμίζοντας «αφήνουμε στη μιζέρια τους και ότι εμείς θα προχωρήσουμε και προχωρούμε» απευθυνόμενοι στον ΣΥΡΙΖΑ.
Σημειώνεται ότι, μετά την ανακοίνωση της εξόδου στις αγορές, τα επιτόκια των 10ετών ομολόγων έπεσαν από το 6,06% στο 5,85% και λίγο αργότερα στο 5,75%. Για να καταλάβετε τη δυναμική που έχει αυτή η άσκηση. «Έχουμε βγει για 2,5 δισ. ευρώ. Το ποσό θα καθοριστεί στο τέλος. Καμία έκδοση δεν έχει από την αρχή της ένα συγκεκριμένο ποσό. Πρέπει να δεις πόσα πιάνεις και ακριβώς τι θέλεις να πάρεις. Ας πούμε ότι έχουμε μια προσφορά 100 δισ. ευρώ τότε θα τεθεί υπό σκέψη μήπως να πάρω 50 δισ. ευρώ. Όλα είναι συσχετισμός ποσού και τιμής» επεσήμαιναν στελέχη του ΥΠΟΙΚ.
Σκοπός όπως έλεγαν οι ίδιοι κύκλοι δεν είναι «να μαζέψουμε χρήματα, αλλά βασικά να φτιάξουμε μια καμπύλη επιτοκίων. Με άλλα λόγια να αποκτήσουμε ένα συγκεκριμένο επιτόκιο για το περιθώριο των 5 ετών». «Αυτό πιστεύω ότι θα το πετύχουμε με πολύ μεγάλη επιτυχία, όπως διαμορφώνονται τα πράγματα αυτή τη στιγμή», υπογράμμιζε υψηλόβαθμο στέλεχος.
Δεν είναι αυτοτελές δάνειο
Είναι λάθος να αντιμετωπίζεται μια έκδοση στις αγορές σαν ένα αυτοτελές δάνειο, το οποίο έχει κόστος 3%, 3,5% ή 5%. Διότι όταν βγαίνεις στις αγορές επηρεάζεις όλο σου το χρέος, όλη την καμπύλη, τη διετία, την τριετία την 20ετία, τα πάντα, εκτιμούν στο ΥΠΟΙΚ.
«Κανονικά τα έντοκα γραμμάτια θα έπρεπε να αντικατοπτρίζουν με τον τόκο τους το κόστος ρευστότητας. Με άλλα λόγια τους λογαριασμούς που πηγαίνετε και καταθέτετε στην τράπεζα. Τα έντοκα γραμμάτια θα έπρεπε να είναι στο 0,5%, 0,6%. Γιατί δεν είναι: γιατί δεν έχετε κανένα εργαλείο, όπως ένα ομόλογο, που να αποδίδει το credit quality, την πιστοληπτική ικανότητα, της ελληνικής Δημοκρατίας», ανέφεραν χαρακτηριστικά.
Επίσης, όπως αναφέρθηκε «Απ΄τη στιγμή που βγεις και εκδώσεις αληθινό credit instrument εκ των πραγμάτων το έντοκο αρχίζει να πέφτει και αρχίζει πλέον να πλησιάζει ουσιαστικά τα επίπεδα που θα έπρεπε να έχει ένα liquidity instrument, δηλ. περίπου θα πλησιάσει προς το 1%- 1,5%. Οποιαδήποτε έκδοση ομολόγου κοντινή, αν εκδίδαμε 30ετία που δεν θα μπορούσαμε δεν θα είχε μεγάλη επιρροή, αν εκδίδαμε 5ετία, όπως το κάναμε, ή 3ετία ή 7ετία, θα είχε σίγουρα μια άμεση επίδραση στο έντοκο. Αυτή η επίδραση είναι εξαιρετικά εμφανής ήδη από τη στιγμή που φημολογείται – που σχεδόν προεξοφλείται από τις αγορές – ότι θα βγάλουμε ένα συγκεκριμένο ομόλογο. Κατ΄ αυτό τον τρόπο τους τελευταίους 2 μήνες τα έντοκα έχουν γκρεμιστεί και θα γκρεμιστούν και άλλο.
»Γιατί στην πραγματικότητα, με αυτό τον τρόπο, μειώνεις πολύ ουσιαστικά, σε μια υπολογιστική βάση 15 δισ., γιατί τόσο ακριβώς είναι τα έντοκα, 1%, 2% επί 15% και βλέπετε πόσο. Μόνο η παρουσία ενός credit instrument, δηλ. ενός ομολόγου μπορεί να πετύχει αυτό το πράγμα. Και αυτό είναι ακριβώς που επιτυγχάνουμε αυτή τη στιγμή. Μειώνεται και θα μειωθεί και άλλο ο δανεισμός των εντόκων γραμματίων. Μάλιστα σε ένα βαθμό, μπορεί αυτός να αντικατασταθεί και τελείως, να αρχίσει δηλαδή να μειώνεται το stock των εντόκων».
Στην πραγματικότητα όμως το βασικό όφελος σαν Ελληνική Δημοκρατία είναι μια μείωση του χρέους σε απόλυτους όρους, διότι πολύ απλά «οι τόκοι που πληρώνουμε είναι λιγότεροι», σχολίαζαν κύκλοι του ΥΠΟΙΚ. Η μείωση που έχουμε στα έντοκα γραμμάτια είναι πολλαπλασιαστικά μεγαλύτερη από την ενδεχόμενη αύξηση που μπορούμε να έχουμε στο ομόλογο, σημείωναν. «Οι αποδόσεις των ομολόγων σήμερα γκρεμίστηκαν 35 πόντους. Και είμαι σίγουρος ότι μέχρι το βράδυ θα γκρεμιστούν και άλλο. Σημαίνει ότι αυτό που είχαμε θέσει ως στόχο πριν από ένα χρόνο περίπου, να φτιάξουμε μια λογική καμπύλη που δεν αποδίδει στους επενδυτές αυτό που λέμε το inverter curve, δηλαδή ένα σχήμα που να δείχνει ότι η χώρα είναι υπό πτώχευση, αλλά ένα stick curve, που θα δείχνει ότι η χώρα έχει μια αυξητική τάση στην οικονομία της», εκτιμούσαν οι ίδιοι.
Ο δεύτερος βασικός στόχος ήταν ότι δημιουργώντας ένα πολύ σημαντικό spot στην 5ετία, προτρέπουμε επιτέλους τους ξένους επενδυτές, αντί να σταματάνε στα head lines των όποιων εφημερίδων ή compliance report να προχωρούν και να συγκρίνουν. Ο επενδυτής αρχίζει να συγκρίνει και να βλέπει τα στοιχεία όταν βλέπει μια έκδοση και λέει «α, δεν μπήκα. Τι έχασα; Τι κέρδισα; Πόσο πρέπει να κερδίσω;». η παρουσία ενός σημαντικού επενδυτικού εργαλείου είναι η μόνη που μπορεί να σε κάνει να κοιτάξεις τα νούμερα και να δεις πραγματικά ποια είναι η πρόοδος της οικονομίας, υποστηρίζουν οι ίδιοι κύκλοι χαρακτηρίζοντάς το μεγάλο επίτευγμα. Επίσης, εμφάνιζαν την βεβαιότητα ότι η ζήτηση θα είναι σημαντική σχολιάζοντας ότι αποκτήσαμε σημείο αναφοράς που δεν υπήρχε καθόλου.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου, «το γεγονός ότι δημιουργήσαμε στους επενδυτές την αφορμή να ασχοληθούν με την ελληνική οικονομία και να επενδύσουν σε ένα συγκεκριμένο asset είναι η αρχή προκειμένου να έρθουν περισσότερες χρηματορροές στην Ελλάδα προς οποιαδήποτε κατεύθυνση της οικονομίας όχι μόνο τα ομόλογα».
Η έξοδος στις αγορές θα βοηθήσει τις τράπεζες να έχουν πια ένα reference point, πάντα οι τράπεζες δανείζονται, όπως και οι εταιρείες, με βάση ένα reference point, το οποίο o sovereign, το κράτος τους δίνει. Κύκλοι του ΥΠΟΙΚ τονίζουν ότι «το καλύτερο reference point που μπορούσαμε να τους προσφέρουμε είναι η 5ετία. Μια ισχυρή 5ετία που θα αποδειχθεί ακόμη ισχυρότερη στη δευτερογενή, εκ των πραγμάτων θα βοηθήσει όλη την ελληνική οικονομία να βρει αυτό το οποίο στερείται διακαώς αυτή τι στιγμή, που λέγεται ρευστότητα».
Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει αποκλειστεί η περίπτωση 12μηνου έντοκου ομολόγου. «Αυτή τη στιγμή πάντως υπάρχει ζήτηση από θεσμικούς. Μάλιστα real man investors για ετήσιο ελληνικό κίνδυνο. Το έντοκο είναι εργαλείο ρευστότητας, δεν είναι credit. Είναι εργαλείο credit για όποιον είναι συντηρητικός. Δεν είναι μια κατ΄ εξοχήν τιμολόγηση του credit κινδύνου της χώρας. Είναι liquidity και πρέπει να μείνει έτσι. Κατά συνέπεια ένα καλό εργαλείο για το retail. Το άλλο αν χρησιμοποιηθεί έτσι δεν θα είναι η σωστή του χρήση», σχολίαζαν οι ίδιοι κύκλοι. Ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο να ξαναβγεί η χώρα στις αγορές με 7ετές ή 3ετές ομόλογο.
Μάλιστα, οι ίδιοι κύκλοι εξέφραζαν τη βεβαιότητα ότι η ανταπόκριση στην έκδοση ομολόγου δείχνει ότι οι επενδυτές δεν φοβούνται ενδεχόμενο «κούρεμα». «Αυτό δείχνει και είναι και μία παράμετρος της επιτυχίας και της ανάγκης της έκδοσης, γιατί είναι ένα statement… Άμα ήταν ιδιωτική τοποθέτηση θα το βλέπατε. Θα βλέπατε ένα τούβλο 1,5 δισ. που θα πήγαινε εκεί. Μάλιστα υπήρχαν τέτοιες προτάσεις, τις απορρίψαμε ακριβώς γιατί δεν θέλαμε να δώσουμε αυτή την παράμετρο. Δεύτερη τεχνική ένδειξη, είναι ότι η καμπύλη είναι flat. Το επιτόκιο στην 3ετία θα ήταν το ίδιο με το επιτόκιο της 10ετίας. Βλέπε χώρες τύπο Σλοβενίας. Σε μας αντίθετα αυτό που πετύχαμε, μάλλον θα το πετύχουμε γιατί είναι νωρίς ακόμη και αυτός ήταν ο στόχος μας να φτιάξουμε κάτι τέτοιο, δηλαδή μια χαμηλότερη 5ετία από τη 10ετία, για να δώσουμε αυτό το δίδαγμα, ότι δεν κινδυνεύουμε πια από πτώχευση, ότι η καμπύλη μας είναι ανοδική. Αυτό είναι ακριβώς το δείγμα ότι το time value of money είναι σωστό. 10 χρόνια αξίζουν περισσότερο από τα 5. Αν 3 χρόνια άξιζαν όσο και τα 10, είσαι υπό πτώχευση», σημείωναν χαρακτηριστικά.
Σχολιάζοντας την κίνηση στο δευτερογενή τομέα, κύκλοι του ΥΠΟΙΚ ανέφεραν ότι «άλλη μια βασική παράμετρος αυτής της νέας έκδοσης είναι το γεγονός ότι χωρίς καινούργια ομόλογα δεν μπορείς να κάνεις ρέπος. Χωρίς ρέπος δεν μπορείς να κάνεις refinance στα υπάρχοντα ομόλογα. Αυτό σε κάνει να πηγαίνεις στην ECB. Αυτό κάνει την τρόικα πολύ φειδωλή όσον αφορά τη χρήση των ομολόγων και της αγοράς την οποία έχεις να κάνεις. Επειδή βλέπω πολλά σχόλια που δείχνουν όχι γνώση των παραμέτρων της αγοράς, η δευτερογενής δεν κινείται έτσι. Όταν αγοράσει κάποιος ένα ομόλογο θέλει να ξέρει ότι μπορεί να το χρηματοδοτήσει. Υπάρχουν δύο πηγές: να πας στην ECB, που κανείς δεν το θέλει, να πας στον ELA, που αυτά είναι μεγαλύτερα δεσμά για την οικονομία, ή υπάρχει απλά και μόνο αυτό που σας είπα προηγουμένως, δηλ. ο ιδιωτικός τομέας να αυτοχρηματοδοτείται, επειδή ακριβώς έχει χαρτί. Αυτή τη στιγμή, μετά το PSI το χαρτί είναι discounted».
ΔΝΤ: Σημαντικός σταθμός για την Ελλάδα η έξοδος στις αγορές
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) διά του εκπροσώπου του στην τρόικα Πολ Τόμσεν, χαιρέτισε την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές κάνοντας λόγο για «σημαντικό σταθμό» που θα βοηθήσει στη μερική κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών.
Ο κ. Τόμσεν καλωσόρισε την έξοδο, υπενθύμισε ότι ήταν ένας στόχος του προγράμματος η επιστροφή στις αγορές, και μίλησε για «σημαντικό σταθμό για την Ελλάδα που αποτελεί «δείγμα της επιτυχίας του προγράμματος».
Συνάντηση Αν. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλου αύριο το πρωί
Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά θα έχει αύριο το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος. Η συνάντηση των δυο αντρών έχει προγραμματιστεί για τις 10:00 το πρωί, ενώ στο επίκεντρο θα βρεθεί η έξοδος της χώρας στις αγορές.
ΑΠΕ/naftemporiki.gr
''The New Daily Mail''
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Let's Do It World - Καθαρίσαμε τα Πλατανάκια και τους Ελαιώνες
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ