2014-04-10 23:45:05
Φωτογραφία για Παιδί και οδοντίατρος: Μια δύσκολη σχέση!
Ο φόβος που ο καθένας από εμάς έχει για τον οδοντίατρο είναι μάλλον παιδικό κατάλοιπο, αν κρίνουμε από το γεγονός ότι περισσότερα από τα μισά παιδιά τρέμουν να επισκεφτούν το οδοντιατρείο.

Έρευνες έχουν δείξει πως το πρώτο ραντεβού στον οδοντίατρο είναι πολύ καθοριστικό για τις μετέπειτα αντιδράσεις των παιδιών στο άκουσμα της επίσκεψης στον οδοντίατρο, αφού αν αυτό δεν πάει καλά και έχει συνοδεύεται από πόνο ή άλλα δυσάρεστα συναισθήματα, τότε μετατρέπεται αυτόματα σε τραυματική εμπειρία που κρατάει για πάντα!

Πώς θα διαχειριστείς αυτή την αναγκαία ιατρική επίσκεψη;

Αν δεν έχεις επισκεφτεί με το παιδί σου ακόμα τον οδοντίατρο, φρόντισε όσο μπορείς να κάνεις αυτή την πρώτη επίσκεψη ευχάριστη, ώστε να μη του δημιουργηθεί ο φόβος που αναφέραμε παραπάνω. Είναι σημαντικό να διαλέξεις ένα περιβάλλον που να είναι ευχάριστο για το παιδί και να είναι έτσι διαμορφωμένο ώστε να το κάνει να αισθάνεται άνετα
. Μη βιαστείς να δώσεις λύση με το να το πας σε ένα παγερό ιατρείο που η παιδικότητα είναι από παντού απούσα. Δεν είναι τυχαίο ούτε ιατρικά, ούτε από άποψη περιβάλλοντος, το γεγονός ότι υπάρχουν παιδοδοντιατρεία. Πριν επισκεφτείτε, λοιπόν, το γιατρό προετοίμασέ το για το τι θα συναντήσει. Πες του ότι εσύ πηγαίνεις κάθε έξι μήνες στο δικό σου οδοντίατρο και για αυτό έχεις τόσο ωραίο χαμόγελο. Το αποτέλεσμα είναι σημαντικό να υπάρχει στο μυαλό του, για να του δώσει κίνητρο να πάει με καλύτερη διάθεση.

Αν έχει πάει ξανά στον οδοντίατρο και δε θέλει με τίποτα να ξαναπάει, προσπάθησε να κάνεις μια συζήτηση μαζί του και να του ζητήσεις να σου εξηγήσει για ποιο λόγο δε θέλει. Αν σου πει ότι πόνεσε και ότι δε θέλει να ξανπονέσει, πες του ότι απλά συνέβη την πρώτη φορά και τώρα ο γιατρός θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην το ξαναπάθει. Αν σου απαντήσει ότι δε συμπαθεί το γιατρό, τότε σκέψου μήπως πρέπει να αλλάξεις  ιατρείο. Σε κάθε περίπτωση, δώσε του μια αναταμοιβή για την προσπάθεια που θα κάνει. Το παλιό κόλπο με το παγωτό μετά τον οδοντίατρο δεν ήταν τελικά καθόλου τυχαίο. Πες του ότι αν φανεί αντάξιος της περίπτωσης και κάνει αυτό το βήμα με υπομονή και σοβαρότητα, τότε θα του κάνεις κάποιο χατήρι. Αυτό πάντα πιάνει, αλλά επειδή οδηγεί με ευκολία στην καρέκλα του γιατρού είναι σημαντικό να φροντίσουμε να μην έχει ξανά κακή εμπειρία που θα μας αναγκάζει να εξαγοράζουμε κάθε φορά την επίσκεψη.

Σε γενικές γραμμές, είναι απαραίτητο να συζητήσουμε με το παιδί την αναγκαιότητα της υγείας των δοντιών μας και το μοναδικό τρόπο που μπορούμε να το καταφέρουμε, μέσα από δηλαδή από τον οδοντίατρο.

Χωρίς να το τρομάξεις, πες του ότι αν δεν πηγαίνει στο γιατρό, τότε θα του δημιουργηθούν χειρότερα προβλήματα που θα οδηγήσουν σε σίγουρο πόνο και πολλές επισκέψεις στον οδοντίατρο. Αυτή η σκέψη λειτουργεί θετικά στην αποστολή και οδηγεί τα περισσότερα παιδιά στην καρέκλα, όπου τελικά είναι κύριοι και κυρίες που δε διαμαρτύρονται καθόλου!

hamomilaki.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ