2014-04-11 11:11:07
Φωτογραφία για Περιφέρεια Κρήτης: Οδηγίες στους καταναλωτές ενόψει εορτών του Πάσχα
Οι καταναλωτές πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στις συνθήκες υγιεινής του προσωπικού και στην... καθαριότητα του εξοπλισμού και του χώρου απ΄ όπου προμηθεύονται τρόφιμα και να εξετάζουν προσεκτικά την επισήμανση των προϊόντων

Οδηγίες σχετικά με το κρέας:

1. Οι αγορές σε κρέας νωπό ή κατεψυγμένο, συσκευασμένο, πουλερικά, κιμάδες, αλλαντικά κ.λπ. θα πρέπει να γίνονται από καταστήματα λιανικής πώλησης και τμήματα σούπερ μάρκετ που λειτουργούν ελεγχόμενα και νόμιμα

2. Tα κρεατικά που αγοράζονται να είναι τοποθετημένα σε ψυγεία βιτρίνες, όπου θα πρέπει να αναγράφεται ελληνικά και ευανάγνωστα, σε κατάλληλες ετικέτες σήμανσης, το είδος, το τεμάχιο, η τιμή ανά κιλό και η χώρα προέλευσης - καταγωγής του κρέατος δηλ. η χώρα που γεννήθηκε το ζώο

3. Κάθε ισχυρισμός που θα υπάρχει στο χώρο πώλησης, π.χ. «ντόπια», «δικά μας», «ορεινά», κ.λπ.) θα πρέπει να αποδεικνύεται


4. Να παραλαμβάνουν το κρέας μόνο αν έχει επικολληθεί σε αυτό αυτοκόλλητη ετικέτα από τη ζυγιστική μηχανή, στην οποία να αναγράφεται το βάρος, το είδος κρέατος, η τιμή, και υποχρεωτικά η χώρα καταγωγής – προέλευση του.

5. Τέλος, ειδικά για το κρέας Βοοειδών, στη βιτρίνα διάθεσης θα πρέπει να υπάρχει η ετικέτα επισήμανσης του κάθε ζώου, η οποία θα φέρει γαλάζιο περιθώριο εάν το ζώο γεννήθηκε στην Ελλάδα, ή θα είναι λευκή εάν το ζώο γεννήθηκε σε οποιαδήποτε άλλη χώρα

6. Το κρέας να προέρχεται από σφάγιο που έχει σφραγίδες υγείας και κατηγορίας, πράγμα που δείχνει ότι τα κρέατα ελέγχθηκαν από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες. Επισημαίνεται ότι τα ολόκληρα σφάγια αμνοεριφίων δεν πρέπει να τα αγοράζουμε αν δεν έχουν τις παραπάνω σφραγίδες και ιδιαίτερα να MHN αγοράζουμε αμνοερίφια που η σφαγή τους γίνεται σε υπαίθριους χώρους, οι οποίοι δεν παρέχουν ούτε τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής.

7. Η σάρκα του κρέατος να είναι σφικτή και ελαφρώς υγρή (όχι γλίτσιασμα). Η μυρωδιά να είναι ευχάριστη, χαρακτηριστική του νωπού κρέατος. Οχι οσμή αμμωνίας που φανερώνει αποσύνθεση.

8. Το νωπό κρέας πρέπει να συντηρείται σε προθήκες ψυγεία ( από 2 – 4ο C ) και όχι να είναι εκτεθειμένο στα τσιγκέλια ή στους πάγκους, γιατί τα κρέατα αυτά εύκολα μολύνονται από σκόνες, έντομα κ.ά.

9. Τα έντερα πρέπει να είναι πλυμένα και καθαρισμένα χωρίς δυσάρεστες οσμές. Τα κατεψυγμένα πρέπει να είναι πακεταρισμένα, να αναγράφουν την ημερομηνία κατάψυξης, την ημερομηνία λήξης και να συντηρούνται στους -18ο C.

10. Οι καταναλωτές πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη σημασία και προσοχή στις συνθήκες υγιεινής του καταστήματος. Το κατάστημα να είναι καθαρό, το προσωπικό να φορά καθαρές μπλούζες και όπου χρειάζεται να φέρει σκούφο και τα εργαλεία και μηχανήματα κοπής να είναι καθαρά.

11. Χρήσιμο είναι επίσης οι καταναλωτές να ξέρουν και τις σφραγίδες οι οποίες είναι πάνω στα κρέατα, ώστε να γνωρίζουν τι ψωνίζουν. Έτσι λοιπόν σε όλα τα σφάγια υπάρχουν σφραγίδες που υποδηλώνουν τη χώρα γέννησης κάθε ζώου. Αναλυτικά ισχύουν τα εξής :

- Ζώα που γεννήθηκαν και εσφάγησαν στην Ελλάδα φέρουν σφραγίδες χρώματος τυρκουάζ (λαμπρό κυανό) και η μία σφραγίδα να αναγράφει την λέξη «Ελλάς».

- Ζώα που γεννήθηκαν σε τρίτες χώρες ( δηλαδή εκτός ΕΕ) και εσφάγησαν στην Ελλάδα, όλες οι σφραγίδες είναι χρώματος καστανού και η μία σφραγίδα αναφέρει το όνομα της χώρας γέννησης.

- Ζώα που γεννήθηκαν στην ΕΕ (συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας) και εσφάγισαν σε ελληνικό σφαγείο όλες οι σφραγίδες είναι χρώματος τυρκουάζ και μία σφραγίδα ιδίου χρώματος με το όνομα της χώρας γέννησης.

-Τα παραπάνω δεν ισχύουν για κρέατα εισαγωγής που έχουν σφραγιστεί στη χώρα προέλευσης.

Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές όταν προμηθεύονται αμνοερίφια, συκωταριές, έντερα :

· Για όλα τα αμνοερίφια εγχώριας παραγωγής, όπως και για τα προερχόμενα από κοινοτικές χώρες, η σφραγίδα καταλληλότητας έχει χρώμα «τυρκουάζ» («λαμπρό κυανούν») ή ερυθρό «allura» και ωοειδές σχήμα.

· Τα αμνοερίφια εισαγωγής από τρίτες χώρες, ελληνικής ή όχι σφαγής, φέρουν υποχρεωτικά όλες τις σφραγίδες σε χρώμα καστανό, δηλαδή την ωοειδή σφραγίδα καταλληλότητας και σφραγίδα ορθογωνίου παραλληλογράμμου στο εσωτερικό της οποίας επίσης αναγράφεται το όνομα της τρίτης χώρας.

· Κάθε σφάγιο θα πρέπει υποχρεωτικά να φέρει σφραγίδες και στα δύο ημιμόριά του.

· Τα σπλάχνα, το συκώτι, οι πνεύμονες, η καρδιά, οι νεφροί να μη φέρουν οζίδια και κύστεις.

· Αν επιλέξετε κατεψυγμένα, φροντίστε αυτά να μην έχουν αποψυχθεί.

· Αν αγοράσετε «εντεράκια» για το παραδοσιακό κοκορέτσι και τη μαγειρίτσα, αυτά δεν πρέπει να παρουσιάζουν μεταβολές του χρωματισμού και να μην είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον, στη σκόνη και τα έντομα. Φροντίστε να τα καθαρίσετε πολύ καλά.

· Αν προμηθευτείτε κατεψυγμένη συκωταριά, πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στην αναγραφή ημερομηνίας κατάψυξης και λήξης του προϊόντος. Σε καμία περίπτωση οι καταναλωτές δεν πρέπει να προμηθεύονται αποψυγμένα εντόσθια.

Οδηγίες σχετικά με τα γαλακτοκομικά και τα τυροκομικά προϊόντα:

· Έλεγχος της Ημερομηνίας Λήξεως

· Τα υποκατάστατα με ενδείξεις τύπου «νηστίσιμο» θα πρέπει να βρίσκονται τοποθετημένα σε ξεχωριστό χώρο και όχι μαζί με τα τυριά

· Το γάλα κατανάλωσης ανάλογα με την κατηγορία του (απλής παστερίωσης, υψηλής παστερίωσης, μακράς διάρκειας, εβαπορέ, ζαχαρούχο ή μη) πρέπει να τοποθετείται σε ευδιάκριτα ξεχωριστά σημεία

· Τα τυριά ΠΟΠ θα πρέπει υποχρεωτικά να φέρουν την επισήμανση της πιστοποίησης του «AGROCERT»

· Τα λευκά τυριά άλμης, πρέπει οπωσδήποτε να αναγράφουν στο περιτύλιγμα τους το είδος του τυριού (π.χ. φέτα ΠΟΠ, τελεμές, λευκό τυρί άλμης)

· Τα τυριά στη βιτρίνα διάθεσης πρέπει να πωλούνται μέσα στη συσκευασία τους, όπου αναγράφονται ευκρινώς όλες οι υποχρεωτικές ενδείξεις (ονομασία πώλησης, η ποιότητα του είδους και η ποικιλία αυτού, η χώρα καταγωγής ή ο τόπος προέλευσης του)

· Σε περίπτωση που τα τυριά πωλούνται εκτός συσκευασίας π.χ. σε δίσκους τότε πρέπει να υπάρχει κινητή πινακίδα επάνω στο τυρί στην οποία θα αναγράφονται οι ενδείξεις που προβλέπονται

· Δεν επιτρέπεται μέσα στον ίδιο δίσκο ή κάτω από την ίδια πινακίδα η συνύπαρξη τυριών διαφορετικής κατηγορίας ή διαφορετικής ποιότητας ή διαφορετικής χώρας παραγωγής.

· Τα τυριά πρέπει να παρασκευάζονται μόνο σε τυροκομεία που λειτουργούν νόμιμα.

· Μην αγοράζετε ποτέ «φρέσκα τυριά» από παραγωγούς που τυροκομούν οι ίδιοι δίχως τις νόμιμες εγκρίσεις, διότι οι υγειονομικές συνθήκες παραγωγής τους είναι άγνωστες και πιθανόν μη ορθές.

· Τα τυριά θα πρέπει να φέρουν το σήμα αναγνώρισης (οβάλ σφραγίδα) με τα αρχικά της χώρας παραγωγής και τον αριθμό έγκρισης του παρασκευαστή. Επίσης, πάνω στη συσκευασία πρέπει να φέρουν την ημερομηνία παραγωγής, συσκευασίας και ανάλωσης.

· Η κοπή των τυριών σε φέτες θα πρέπει να γίνεται παρουσία του πελάτη. Ζητήστε να σας επιδεικνύεται η επισήμανση της αρχικής συσκευασίας.

Οδηγίες σχετικά με τα Αυγά

· Όλα τα αυγά θα πρέπει να φέρουν πάνω στο κέλυφος με καθαρά γράμματα το διακριτικό αριθμό του παραγωγού.

· Οι προβλεπόμενες ενδείξεις (πέραν εκείνων που υπάρχουν στο κέλυφος του αυγού) περιλαμβάνουν τον κωδικό αριθμό του ωοσκοπικού κέντρου, την κατηγορία ποιότητας και βάρους, την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας (28 ημέρες μετά την ημερομηνία ωοτοκίας είναι το μέγιστο επιτρεπτό χρονικό διάστημα).

· Η νωπότητα και η καταλληλότητα του αυγού διαπιστώνεται από τον έλεγχο της ημερομηνίας λήξης και των ορθών ενδείξεων στη συσκευασία του, όπως η ημερομηνία συσκευασίας ή ωοσκόπησης.

· Το χρώμα του κελύφους συνδέεται με τη φυλή της ωοπαραγωγού όρνιθας και δεν έχει σχέση με την ποιότητά του.

· Αποφεύγετε να αγοράζετε αυγά με ακάθαρτο, ραγισμένο ή μη φυσιολογικό κέλυφος.

· Αποφεύγετε να καταναλώνετε αυγά με κηλίδες αίματος, ή με ασπράδι θρομβώδες, χρωματισμένο, ανακατεμένο με τον κρόκο και με δυσάρεστη οσμή.

· Για την καλή συντήρηση των αυγών που αγοράζετε, μην τα πλένετε, αλλά διατηρήστε τα σε δροσερό χώρο.

· Η νωπότητα του αυγού διαπιστώνεται από το μέγεθος του αεροθαλάμου του. Τα φρέσκα αυγά έχουν πολύ μικρό θάλαμο.

Τι ισχύει για τις βαφές των αυγών:

Οι χρησιμοποιούμενες διακοσμητικές βαφές αυγών είναι οι επιτρεπόμενες από τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών. Για τη διακοσμητική χρώση των αυγών προτείνεται πρώτα η αργή θέρμανση («σε σιγανή φωτιά») και ο βρασμός των αυγών, ώστε να μη σπάσουν. Αφού ολοκληρωθεί ο βρασμός, τα αυγά αφήνονται μέχρι η θερμοκρασία τους να πλησιάσει τη θερμοκρασία περιβάλλοντος και επιθεωρούνται για πιθανά σπασίματα. Προτείνεται να βάφονται μόνο όσα αυγά έχουν παραμείνει ακέραια κατά το βρασμό και να ακολουθούνται προσεκτικά οι οδηγίες χρώσης που αναγράφονται στις συσκευασίες βαφής αυγών.

Πληροφορίες για τις αγορές του Πάσχα από υγειονομικής πλευράς μπορεί να δώσει ο διευθυντής της υπηρεσίας Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Περιφέρειας Κρήτης Ζαχαρίας Σωμαράς.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ