2014-04-11 11:41:54
Φωτογραφία για Μαθαίνω κολύμπι!
Σε μια χώρα που βρέχεται κατά τα δυο τρίτα της από νερό, είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο να γνωρίσουν τα παιδιά μας κολύμπι. Και μάλιστα από μικρή ηλικία. Η ιδέα του να γράψουμε το νήπιο ή το μωρό μας στο κολυμβητήριο ήταν… εξωφρενική πριν από μερικά χρόνια, σήμερα όμως η μεγάλη πλειοψηφία των παιδιών έρχεται σε επαφή με τα οργανωμένα μαθήματα κολύμβησης από πολύ μικρή ηλικία.

 

Τα οφέλη της κολύμβησης είναι πολλά, αντίστοιχα πολλές όμως μπορεί να είναι και οι απορίες μας! Γι’ αυτό ζητάμε τη συνδρομή των ειδικών που θα μας τις απαντήσουν.

«Ποια είναι η ιδανική ηλικία να ξεκινήσει το νηπιάκι μας κολυμβητήριο;»

Μετά τα τρία – τέσσερα χρόνια το νήπιο είναι έτοιμο να ενταχθεί σε μια μικρή ομάδα με παιδιά της ηλικίας του. Αυτό που είναι πολύ σημαντικό είναι να παρουσιάσουμε στο παιδί, τόσο οι γονείς όσο και οι προπονητές, το κολυμβητήριο ως μια ώρα διασκέδασης και χαρούμενου παιχνιδιού. Έτσι το παιδί θα μπει σταδιακά στο πρόγραμμα, θα εξοικειωθεί με το νερό και θα το αγαπήσει.


«Να προτιμήσω κλειστή ή ανοιχτή πισίνα;»

Κάθε μια επιλογή έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Στην κλειστή πισίνα τα μαθήματα γίνονται χωρίς να μας απασχολούν οι καιρικές συνθήκες, υπάρχει όμως μεγαλύτερο ποσοστό υγρασίας στο χώρο και συχνά κυριαρχεί η μυρωδιά του χλωρίου στις περιπτώσεις που το νερό της πισίνας δεν καθαρίζεται με όζον.

Συνήθως όμως στις πισίνες που απευθύνονται σε μικρά παιδιά χρησιμοποιείται το όζον. Στην ανοιχτή πισίνα το μάθημα γίνεται πιο ευχάριστα τις ζεστές και ηλιόλουστες μέρες, συνήθως όμως οι γονείς διακόπτουν τα μαθήματα τους χειμερινούς μήνες, παρότι το νερό είναι θερμαινόμενο και διατηρείται στη θερμοκρασία που πρέπει. Η διακοπή αυτή μπορεί να προκαλέσει ένα μικρό πρόβλημα, αφού το παιδί βγαίνει απ’ το πρόγραμμά του και μπορεί να μείνει πίσω σε σχέση με τα άλλα παιδιά της ομάδας που ενδέχεται να συνεχίσουν λίγο περισσότερο ή να επιστρέψουν μερικές εβδομάδες νωρίτερα στο κολυμβητήριο. Χάνεται έτσι η συνοχή της ομάδας και μπορεί να διαφοροποιηθεί το επίπεδο κάποιων παιδιών.

Επιπλέον, δεν μπορεί να γίνει μάθημα σε ανοιχτή πισίνα όταν υπάρχει βροχή και ιδιαίτερα όταν πέφτουν αστραπές.

«Μπορούμε να προσδιορίσουμε τα χαρακτηριστικά ενός καλού προπονητή για τα μικρότερα παιδιά;»

Η προσωπικότητα του προπονητή και η διάθεσή του να συνεργαστεί με τα μικρότερα παιδιά παίζουν μεγάλο ρόλο στην επιθυμία των νηπίων να συνεχίσουν τα μαθήματα στο κολυμβητήριο. Θα λέγαμε πως ο καλός προπονητής πρέπει να είναι φιλικός και ταυτόχρονα αυστηρός, να κερδίζει την αγάπη και το σεβασμό των παιδιών, να κάνει καλή διαχείριση του χρόνου της προπόνησης ώστε να υπάρχει τακτικά ένα διάλειμμα χαλάρωσης και παιχνιδιού στη διάρκεια του μαθήματος, να ενθαρρύνει και να εμψυχώνει τα παιδιά να αγαπήσουν το νερό και το κολύμπι.

«Γιατί να γράψω το νηπιάκι μου στο κολυμβητήριο; Τι έχει να κερδίσει απ’ αυτό;»

Τα παιδιά μας που ζουν στην Αθήνα ή στις άλλες μεγάλες πόλεις, κλεισμένα μέσα στο σπίτι, δεν έχουν πολλές ευκαιρίες για εκτόνωση και δραστηριότητα που τους είναι τόσο απαραίτητη. Έτσι το κολυμβητήριο είναι μια πολύ καλή επιλογή καθώς τους προσφέρει διέξοδο για την ενεργητικότητα που έχουν μέσα τους και τα βοηθά να την εκτονώσουν μ’ έναν ευχάριστο τρόπο μαθαίνοντας ταυτόχρονα να κολυμπούν σωστά και με ασφάλεια. Με την ενασχόληση με το κολύμπι από μικρή ηλικία τα παιδιά:

Μαθαίνουν να αγαπούν –αλλά και να σέβονται- το νερό, αθλούνται και «χτίζουν» το σώμα τους. Με το κολύμπι επιτυγχάνεται μυϊκή συναρμογή-  λειτουργούν δηλαδή συντονισμένα οι μύες και δυναμώνει το μυοσκελετικό σύστημα του παιδιού. Ενισχύεται η σωματική τους διάπλαση, η αναπνευστική τους ικανότητα, η καρδιακή λειτουργία, βελτιώνεται η στάση και η θέση του σώματος. Μέσα από το παιχνίδι με το νερό τα μικρότερα παιδιά μαθαίνουν να επιπλέουν αλλά και τα πρώτα βήματα της τεχνικής για το κολύμπι. Το κολύμπι είναι η καλύτερη γυμναστική για τα μικρά παιδιά που δεν επιτρέπεται να κάνουν άλλα είδη γυμναστικής. Το κολύμπι βοηθά επίσης ψυχολογικά τα παιδιά ώστε να ξεπεράσουν τους φόβους τους, αποκτούν θάρρος κι αυτοπεποίθηση και γίνονται πιο αυτόνομα. Γενικότερα, τα παιδιά που γυμνάζονται αρρωσταίνουν λιγότερο και δεν κολλάνε εύκολα παιδικές αρρώστιες.

«Σε πόσο καιρό θα μπορεί να κολυμπάει το παιδί μου;»

Αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό απ’ το ίδιο το παιδί, την εξοικείωση που έχει ήδη με το νερό, την αντίληψή του σχετικά με το σώμα του και την ηλικία του. Τα περισσότερα παιδιά μετά από ένα εξάμηνο στην πισίνα είναι πιο έτοιμα να βουτήξουν μόνα τους στη θάλασσα. Για να μάθει ωστόσο το παιδί κολύμπι, σωστά και οργανωμένα, χρειάζονται τουλάχιστον 2-3 χρόνια ενασχόλησης με το άθλημα».

«Πηγαίνοντας το παιδί μου στο κολυμβητήριο θα μπορώ να νιώθω ήσυχη στην παραλία;»

Ανεξάρτητα απ’ τις ικανότητες και τις γνώσεις του παιδιού μέσα στο νερό, οι γονείς χρειάζεται πάντα να επιβλέπουν το παιδί την ώρα που βρίσκεται μέσα στο νερό, τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των 8-10 ετών. Αυτό ισχύει και για τα παιδιά που γνωρίζουν καλό κολύμπι αφού πάντα υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες: να πάθει κράμπα, να δει κάτι μέσα στο νερό και να τρομάξει, να παίξει ένα «άγαρμπο» παιχνίδι με τους φίλους του. Αλλά και στα μεγαλύτερα παιδιά που γνωρίζουν κολύμπι καλό είναι να υπενθυμίζουμε τους σωστούς κανόνες συμπεριφοράς μέσα στο νερό για την ασφάλειά τους και να τα παρακολουθούμε όταν είμαστε στην παραλία.

«Μπορώ να μάθω μόνη μου το παιδί να κολυμπάει;»

Μπορεί ο γονιός να μάθει στο παιδί να κολυμπάει είναι όμως πιο δύσκολο απ’ ότι για τον προπονητή, ο οποίος έχει τα μέσα και τις γνώσεις για να το κάνει ολοκληρωμένα. Αν μαθαίνετε εσείς στο παιδί σας μπάνιο προσπαθήστε να είστε ξεκάθαροι στις οδηγίες που δίνετε, να υποστηρίζετε και να ενθαρρύνετε ψυχολογικά το παιδί όσο μαθαίνει και να μην έχετε υπερβολικές προσδοκίες. Καλό είναι να αποφεύγουμε στην αρχή τη μάσκα και τα βατραχοπέδιλα αφού εμποδίζουν τα παιδιά να αποκτήσουν σαφή αίσθηση του σώματός τους μέσα στο νερό.

«Μπορούν να μάθουν κολύμπι τα μωρά;»

Υπάρχουν ειδικά προγράμματα κολύμβησης για μωρά, που γίνονται με εξειδικευμένους προπονητές και την παρουσία των γονιών μέσα στην πισίνα. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ουσιαστικά συνεχίζει την επαφή που είχε το μωρό με το νερό μέσα στη μήτρα της μητέρας του. Έτσι είναι εξαιρετικά εύκολη και γρήγορη η εξοικείωσή του με το νερό της πισίνας. Τα μωρά από έξι μηνών και μετά μπορούν να μάθουν με ασφάλεια να επιπλέουν, να κάνουν μακροβούτια και να κρατούν την ανάσα τους όταν το κεφάλι τους είναι μέσα στο νερό. Η επαφή τους με το νερό της πισίνας είναι απόλυτα ασφαλής, καθώς υπάρχουν ειδικές προδιαγραφές, εφόσον απευθυνθούν σε εξειδικευμένους προπονητές και ομάδες.

Η ασφάλεια πάνω απ’ όλα

Ανεξάρτητα απ’ το αν ένα παιδί πηγαίνει στο κολυμβητήριο ή όχι, όταν βρισκόμαστε στη θάλασσα και την παραλία οφείλουμε να ακολουθούμε τους γνωστούς κανόνες ασφαλείας για την επίβλεψή του. Ποιοι είναι αυτοί;    Φροντίζουμε να έχουν περάσει τουλάχιστον 2,5 – 3 ώρες απ’ το τελευταίο γεύμα και αποφεύγουμε να δίνουμε φαγητό στην παραλία. Αν το παιδί πεινάσει στη θάλασσα μπορεί να φάει ένα μπισκότο ή ένα μικρό φρούτο. Ένας βασικός κανόνας ασφαλείας όταν κολυμπάμε μαζί με το νήπιο είναι πως η ασφαλής απόσταση που πρέπει να μας χωρίζει δεν ξεπερνά το μήκος ενός βραχίονα. Επίσης, ασφαλής επίβλεψη σημαίνει ότι έχουμε συνεχώς την προσοχή μας στα παιδιά και δεν ασχολούμαστε με δραστηριότητες που μας αποσπούν την προσοχή όπως διάβασμα, μουσική κ.λπ.

Η γνώμη του παιδιάτρου

Η ενασχόληση με την κολύμβηση είναι μια πολύ καλή μορφή άσκησης για τα παιδιά κάθε ηλικίας, ακόμη και για τα νήπια, καθώς ενισχύει το ανοσοποιητικό τους σύστημα και συμβάλει στην αρμονική σωματική ανάπτυξη. Εφόσον γίνεται σε οργανωμένη πισίνα όπου εφαρμόζονται οι συνθήκες υγιεινής και καθαρισμού του νερού είναι ασφαλής ακόμη και για τα μωρά. Καλό είναι οι γονείς να ρωτούν για το σύστημα καθαρισμού της πισίνας και να προτιμούν το όζον, καθώς στις πισίνες που χρησιμοποιείται χλώριο συχνά γίνεται υπερχλωρίωση.

Η πισίνα ενδείκνυται για όλα τα παιδιά και δεν υπάρχει κανένα απαγορευτικό νόσημα. Η μόνη περίπτωση που το παιδί δεν πρέπει να ξεκινήσει ή να συνεχίσει το κολυμβητήριο είναι όταν υπάρχει κάποια δερματοπάθεια. Μόλις θεραπευτεί μπορεί να επιστρέψει κανονικά στις αθλητικές του δραστηριότητες στο νερό.

Τι θα χρειαστεί για να ξεκινήσει κολυμβητήριο.

Γραπτή βεβαίωση υγείας από τον παιδίατρο, βεβαίωση από τον παθολόγο και το δερματολόγο για τους γονείς (και από γυναικολόγο, αν πρόκειται να συνοδεύει η μαμά το μωρό μέσα στην πισίνα). Μαγιό, σκουφάκι και πλαστικές παντόφλες που δεν γλιστρούν. Επίσης απαραίτητο είναι το μπουρνούζι για πριν και μετά τη βουτιά.

Ανακαλύψτε περισσότερα κάνοντας κλικ στο www.paidimag.gr.
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ