2014-04-12 06:36:04
Φωτογραφία για Πλαστικά που δεν καταστρέφουν το περιβάλλον
Τα πεταμένα πλαστικά μπουκάλια είναι ένα τεράστιο περιβαλλοντικό πρόβλημα σε όλο τον κόσμο.

Είκοσι εκατομμύρια τόνοι πλαστικού χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο για να κατασκευαστούν μπουκάλια για πόσιμο νερό.

Γι’ αυτό, οι επιστήμονες ψάχνουν για νέα υλικά, εκτός του πετρελαίου, για την δημιουργία πλαστικών που θα μπορούσαν να είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον.

Στο Κέντρο Βιολογικής Έρευνας της Μαδρίτης, Ισπανοί επιστήμονες είναι πεπεισμένοι ότι τα βακτήρια θα παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο στη νέα γενιά παραγωγής πλαστικών.

Ήδη είναι σε θέση να δημιουργήσουν πολυμερή από οργανικά απόβλητα. Και δεν χρειάζεται πετρέλαιο!

Η Οξιλιαντόρα Πριέτο και οι συνάδελφοί της αναπτύσσουν τα βακτήρια που είναι το κλειδί για την όλη διαδικασία.

Οι εργασίες τους αποτελούν μέρος της πανευρωπαϊκής έρευνας “Synpol”, η οποία πήρε το όνομά της μετά από ένα συγκεκριμένο μείγμα αερίων που ενεργοποιεί την παραγωγή βιο-πλαστικών στο εσωτερικό αυτών των μικροοργανισμών.


“Αυτά τα βακτήρια συσσωρεύουν βιοπλαστικό σε κοκκώδη μορφή στο εσωτερικό τους, το οποίο μπορούμε μετά να εξαγάγουμε χρησιμοποιώντας διαφορετικές χημικές μεθόδους.

Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να επιτύχουμε μια μεγάλη ποικιλία από διαφορετικές ουσίες. Εδώ, για παράδειγμα, έχουμε βιοπλαστικό υλικό, το οποίο λαμβάνεται μέσω αυτής της διαδικασίας”, σχολιάζει η Οξιλιαντόρα Πριέτο.

Οι επιστήμονες δεν ενδιαφέρονται μόνο για την εργαστηριακή έρευνα, αλλά επίσης εξετάζουν πώς η διαδικασία αυτή θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα εργοστάσιο παραγωγής μεγάλης κλίμακας. Οι δοκιμές βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή.

Αλλά δεν είναι μόνο τα απόβλητα που μπορούν τώρα να μετατραπούν σε βιοπλαστικό.

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος “Splash”, ο Λολκε Σίτζμα και οι συνεργάτες του στο Βαγκενίνγκεν της Ολλανδίας διερευνούν εάν τα φύκια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως πηγή για την παραγωγή βιοπλαστικών.

Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι ορισμένες μορφές από φύκια παράγουν μεγάλες ποσότητες σακχάρων και υδρογονανθράκων που θα μπορούσαν να μετατραπούν σε βιοπλαστικά.

“Ο λόγος που στο Splash εστιάζουμε στα φύκια είναι επειδή τα φύκια είναι πολύ παραγωγικά. Χρησιμοποιούν το φως του ήλιου και του διοξειδίου του άνθρακα και μερικά ανόργανα συστατικά πολύ αποτελεσματικά”, εξηγεί ο επιστήμονας.

Μια φόρμουλα που αναπτύχθηκε από την ολλανδική εταιρεία Avantium μετατρέπει τα σάκχαρα των φυκιών σε μακρομόρια, έτοιμα να δημιουργήσουν πολυμερή.

Αυτή είναι η πρώτη ύλη για την κατασκευή φιαλών πόσιμου νερού και σύμφωνα με τον παραγωγό τους, με πολύ καλύτερες επιπτώσεις στο περιβάλλον σε σχέση με τα παραδοσιακά πλαστικά μπουκάλια.

“Αυτό το είδος του υλικού εκπέμπει 70% λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα και επίσης χρησιμοποιεί πολύ λιγότερες μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ώστε να είναι πολύ πιο βιώσιμο από ό,τι τα παραδοσιακά πλαστικά.

Επίσης και οι ιδιότητές του. είναι πολύ καλύτερες”, λέει ο Εντ Ντε Γιονγκ από την Avantium.

Ελέγχοντας την ισχύ του νέου υλικού, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι έχει ορισμένα πλεονεκτήματα συγκριτικά με τα κοινά πλαστικά.

Για παράδειγμα, καθώς το υλικό είναι πολύ ισχυρό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μικρότερη ποσότητα παράγοντας λεπτότερες φιάλες.

Η δυναμική των νέων βιοπλαστικών θα μπορούσε να είναι τεράστια. Η Avantium πιστεύει ότι το νέο πλαστικό θα μπορούσε να κερδίσει ένα σημαντικό μερίδιο της αγοράς και να αντικαταστήσεις 5 έως 10 εκατομμύρια τόνους ετησίως.

Το συμπέρασμα είναι ότι οι επιστήμονες κατάφεραν να παράξουν βιολογικά μπουκάλια για πόσιμο νερό.

Η έρευνα, όμως, συνεχίζεται για την δημιουργία βιοπλαστικών που θα είναι επίσης και… βιοδιασπώμενα, μειώνοντας τις βλαβερές περιβαλλοντικές επιπτώσεις των πετροχημικών πλαστικών. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ