2014-04-12 11:30:06
Επιχειρησιακή και όχι πολιτική η απόφαση για “κακή τράπεζα”, σημειώνει ο Χ. Γεωργιάδης.
Μήνυμα σε σχέση με τη δημιουργία μιας ή περισσοτέρων "κακών τραπεζών" σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η πίεση στα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών, έστειλε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος τόνισε η επιλογή αυτή πρέπει να παραμείνει στο τραπέζι, αλλά οι αποφάσεις δεν θα ληφθούν σε πολιτικό επίπεδο.
"Δεν είναι ζήτημα το οποίο πρέπει να αποφασιστεί ή πρέπει να αναμένεται να αποφασιστεί σε πολιτικό επίπεδο. Είναι κατά κύριο λόγο -και πρέπει να είναι- απόφαση που θα βασίζεται σε επιχειρησιακούς σχεδιασμούς των ιδίων των τραπεζών και όχι ζήτημα, το οποίο θα ρυθμιστεί με πολιτικές αποφάσεις, πολιτικές παρεμβάσεις ή, πολύ χειρότερο, παρεμβάσεις τρίτων, ενδεχομένως και επηρεαζόμενων που θεωρούν πως με αυτό τον τρόπο θα διασφαλίσουν το δικό τους, στενό, συμφέρον εις βάρος του συμφέροντος του συνόλου”, ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ.
Άρα, πρόσθεσε, “θα πρέπει να είναι στις επιλογές των τραπεζών και εκεί που χρειάζεται και ρύθμιση που να εμπλέκει το κράτος, βεβαίως, θα το εξετάσουμε αλλά δεν θεωρώ πως κατ` ανάγκη απαιτεί είτε επαναδιαπραγμάτευση με την Τρόικα είτε οτιδήποτε”.
Μιλώντας ένα χρόνο μετά τις αποφάσεις του Eurogroup για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας, ο κ. Γεωργιάδης διέψευσε κατηγορηματικά τη φημολογία περί νέου κουρέματος καταθέσεων.
“Δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο για νέο κούρεμα καταθέσεων σε καμία τράπεζα”, είπε, προσθέτοντας πως “το κυπριακό τραπεζικό σύστημα έχει ανακεφαλαιοποιηθεί πλήρως στη βάση πολύ συντηρητικών εκτιμήσεων”.
Αναφέρθηκε σε φημολογία για πιθανό κούρεμα στο Συνεργατισμό για να τονίσει: “Αδιανόητα πράγματα, ο Συνεργατισμός έχει πρόσφατα ανακεφαλαιοποιηθεί, είναι κρατικής ιδιοκτησίας, εφαρμόζει με επιτυχία σχέδιο αναδιάρθρωσης και τέτοιο ζήτημα δεν υφίσταται,
"Προκλήσεις για ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα παραμένουν αλλά οι ακραίοι αυτοί κίνδυνοι έχουν περιοριστικά παρέλθει", τόνισε.
Η έλλειψη πίστωσης βαρίδι στην οικονομία
Ο κ. Γεωργιάδης αναγνωρίζει πως “χωρίς αμφιβολία το βασικότερο ίσως πρόβλημα που παραμένει ως επιβαρυντικός παράγοντας πάνω στην οικονομία, στα νοικοκυριά και στους παραγωγικούς τομείς είναι το γεγονός πως έχει περιοριστεί δραματικά η δυνατότητα του τραπεζικού συστήματος να δανείζει”.
Σε μια ανορθόδοξη και άνευ προηγουμένου απόφαση, η ΕΕ και το ΔΝΤ αποφάσισαν ένα γενικευμένο κούρεμα ανασφάλιστων καταθέσεων, που είχε ως αποτέλεσμα την εξαφάνιση συνολικά €9,4 δις καταθέσεων σε δύο τράπεζες. Το κούρεμα δεν περιορίστηκε μόνο σε θεσμικούς επενδυτές, αλλά έπληξε και το κεφάλαιο κίνησης εταιρειών. Σε αυτό προστέθηκε η αναγκαστική πώληση των τραπεζικών εργασιών στην Ελλάδα, ενώ τα περιοριστικά μέτρα παρακώλυσαν ακόμη περισσότερο την οικονομική δραστηριότητα, σε μια οικονομία, η οποία βρισκόταν σε συνεχόμενη ύφεση από το β` εξάμηνο του 2011.
“Είναι μια απότομη αλλά δυστυχώς αναπόφευκτη διόρθωση έναντι της αλόγιστης πιστωτικής επέκτασης, δηλαδή του αλόγιστου και υπερβολικού δανεισμού που είχε χαρακτηρίσει την κυπριακή οικονομία τα προηγούμενα 7 -8 χρόνια μέχρι πρόσφατα. Ένας ιδιωτικός δανεισμός που είναι ο ψηλότερος στην ΕΕ και ο οποίος δυστυχώς τροφοδότησε όχι τόσο τις επενδύσεις που θα απέδιδαν, αλλά την κατανάλωση και τη φούσκα κατά κύριο λόγο στον τομέα των ακινήτων”, είπε ο κ. Γεωργιάδης.
“Είμαστε σε διαδικασία διόρθωσης”, συνέχισε, “μια διαδικασία, η οποία είναι δύσκολη, χρονοβόρα και έχει παρενέργειες και βασικότερη παρενέργεια είναι ότι έχουν στερέψει οι δυνατότητες δανεισμού. Ο στόχος πρέπει να είναι η αποκατάσταση της δυνατότητας του τραπεζικού συστήματος να δανείζει την οικονομία και μάλιστα αυτή τη φορά ένα τρόπο προσεκτικό και λελογισμένο”.
Ο κ. Γεωργιάδης συμφώνησε με την επισήμανση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πως η Κύπρος βρίσκεται ενώπιον μιας ανάκαμψης χωρίς πίστωση (Credit-less recovery), λέγοντας πως εν μέσω έλλειψης πίστωσης, η οικονομία αυτή τη στιγμή βασίζεται σε παραγωγικούς τομείς, οι οποίοι δεν είναι εξαρτημένοι από το δανεισμό, κάτι που απέτρεψε εξάλλου την πραγματοποίηση των δυσοίωνων προβλέψεων των δανειστών μας για τη συρρίκνωση της οικονομίας το 2013.
“Άρα, σε πρώτη φάση το γεγονός ότι η ύφεση δεν είναι τόσο βαθιά όσο αναμενόταν και η προοπτική της σταθεροποίησης βασίζεται κατά κύριο λόγο σε αυτούς τους τομείς, στο credit-less recovery αλλά τελικά ο τελικός στόχος ασφαλώς πρέπει να είναι η αποκατάσταση του κύκλου της χρηματοδότησης”, είπε.
Να τύχει χειρισμού το θέμα των ΜΕΔ
Υπογραμμίζοντας πως η επιστροφή στους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αποκατάσταση της δυνατότητας των τραπεζών να δανείζουν την οικονομία, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως το θέμα αυτό σχετίζεται με το θέμα των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ), ένα θέμα που πρέπει να τύχει χειρισμού και διαχείρισης.
“Αυτός ο χειρισμός και αυτή η διαχείριση δεν μπορεί να είναι γενική, γενικευμένη και ισοπεδωτική, πρέπει να επιφυλάσσει διαφορετικό χειρισμό για διαφορετικές περιπτώσεις”, είπε.
Ο κ. Γεωργιάδης σημειώνει πως διαφορετική θα είναι διαχείριση ενός μεγάλου επιχειρηματικού ομίλου που κατά τρόπο οριστικό δεν μπορεί να αποπληρώσει τα δάνειά του, διαφορετική θα είναι η διαχείριση μιας μικρότερης επιχείρηση ή ενός ιδιώτη που δεν είναι συνεργάσιμος και πιστεύει πως η αποπληρωμή δανείων είναι προαιρετική και διαφορετική θα είναι η διαχείριση μιας επιχείρησης ή ενός νοικοκυριού που αντιμετωπίζει πρόσκαιρο πρόβλημα επειδή προέκυψε απώλεια εισοδημάτων.
Τόνισε όμως ότι “για την κατηγορία εκείνη των οριστικά μη βιώσιμων και μη συνεργάσιμων δανειοληπτών και κυρίως των επιχειρηματικών, εργαλεία που έχουν χρησιμοποιηθεί και σε άλλες χώρες, όπως θα ήταν μία Asset Management Company, είτε μία είτε περισσότερες, πρέπει ασφαλώς να είναι στις επιλογές”.
Άρα, είπε, “θα πρέπει να είναι στις επιλογές των τραπεζών και εκεί που χρειάζεται και ρύθμιση, που να εμπλέκει το κράτος βεβαίως θα το εξετάσουμε αλλά δεν θεωρώ πως κατ` ανάγκη απαιτεί είτε επαναδιαπραγμάτευση με την Τρόικα είτε οτιδήποτε”.
Θεσμικό πλαίσιο με τρεις άξονες
Ο κ. Γεωργιάδης αναγνώρισε πως οι τράπεζες διαχρονικά είχαν περιορισμένα εργαλεία για την ανάκτηση και είσπραξη των δανείων και σημείωσε πως “πρέπει νομοθετικά και ρυθμιστικά να δώσουμε ενισχυμένες δυνατότητες στις τράπεζες προς την κατεύθυνση της αποτελεσματικής είσπραξης, μια διαδικασία που διαχρονικά εάν ξεκινούσε έναντι ενός μη συνεργάσιμου δανειζομένου θα μπορούσε να διαρκέσει 15-20 χρόνια εάν υπήρχε κατάληξη.
“Αυτό ασφαλώς ήταν μια σοβαρότατη υστέρηση, η οποία πρέπει να διορθωθεί”, είπε, προσθέτοντας πως η Κυβέρνηση θα θέσει το πλαίσιο το οποίο θα κινείται σε τρεις άξονες.
“Η σειρά των ενεργειών ή των κινήσεων”, είπε, “είναι ο θεσμός της διαμεσολάβησης, η καθιέρωση ενός πλαισίου αφερεγγυότητας, το οποίο θα ενεργεί και προστατευτικά επιτρέποντας ξαλάφρωση και προστασία σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά και η έσχατη λύση του ενοικίου αντί της υποθήκης και της δόσης, θεωρώ πως δημιουργούν ένα ολοκληρωμένο και λελογισμένο πλαίσιο το οποίο θα εξυπηρετεί όλες τις ανάγκες και επιδιώξεις”.
Ενοίκιο έναντι υποθήκης από τον κρατικό κορβανά
Σε σχέση με το θεσμό του ενοικίου έναντι υποθήκης, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη ότι αναμένεται πολύ σύντομα.
Εξήγησε ότι το σχέδιο αυτό “θα είναι ένα σχέδιο, το οποίο θα χρηματοδοτείται ουσιαστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό, με τον ένα ή άλλο τρόπο που θα ρυθμιστεί τελικά, και το οποίο πολύ απλά θα επιτρέπει στις επιλεγμένες εκείνες περιπτώσεις να συνεχίσουν να κατοικούν στο σπίτι πληρώνοντας χαμηλότερο ενοίκιο έναντι της υψηλότερης δόσης που προηγουμένως ήταν απαγορευτική, διατηρώντας ταυτόχρονα το κατά προτεραιότητα για επαναγορά όταν οι οικονομικές δυνατότητες εκείνου του νοικοκυριού το επιτρέψουν”.
“Στις επιλεγμένες περιπτώσεις, θέλω να το τονίσω, δεν πρόκειται να δημιουργηθεί ένα σχέδιο με χρήματα του φορολογούμενου πολίτη το οποίο θα στηρίζει περιπτώσεις, οι οποίες δεν πληρούν τα αυστηρά κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια που θα καθοριστούν”, είπε.
Ολοένα και πιο ορατή η έξοδος στις αγορές
Σε σχέση με την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές ύστερα από τέσσερα χρόνια και ερωτηθείς αν ανοίγει το δρόμο για την Κύπρο, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως η εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής και η διόρθωση των προβλημάτων που αφέθηκαν να διογκωθούν θα είναι αυτή που θα ανοίξει το δρόμο για επιστροφή της Κύπρου στις αγορές.
“Επάνοδος στις αγορές είναι ταυτόσημη με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας”, είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως “στη βάση αυτής της πολιτικής που με συνέπεια που έχουμε εφαρμόσει εδώ και ένα χρόνο, ο στόχος αυτός της επανόδου στις αγορές μέρα με τη μέρα γίνεται όλο και πιο ορατός”.
Επανέλαβε ότι ο στόχος που καθόρισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για έξοδο στις αγορές το β` εξάμηνο του 2015 καθορίστηκε “πολύ συγκρατημένα και με μεγάλη υπευθυνότητα”, υπογραμμίζοντας ότι “αν παραμείνουμε προσηλωμένοι στην πολιτική της εξυγίανσης και της μεταρρύθμισης αυτός ο στόχος βεβαίως θα είναι εφικτός και η καλύτερη προπαρασκευή είναι αυτή που ήδη γίνεται μέσα από αυτή την εφαρμογή της πολιτικής μας”.
Σημείωσε δε ότι παρατηρείται “ταχύτατη” διόρθωση της απόδοσης του κυπριακού ομολόγου, το οποίο βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο της τελευταίας τριετίας.
“Δεν σημαίνει πως η εξαιρετική πορεία που ακολουθεί ακριβώς η απόδοση του κυπριακού χρέους τους τελευταίους μήνες θα μας οδηγήσει σε βεβιασμένες ή σε αμελέτητες κινήσεις. Έχουμε αυτοπεποίθηση ακολουθούμε μια συνέπεια μία πολιτική, δεν θα σπεύσουμε σε κινήσεις βεβιασμένες αμελέτητες που σκοπό θα έχουν τον πρόσκαιρο εντυπωσιασμό παρά την οριστική διόρθωση του σοβαρότερου ίσως προβλήματος που οδήγησε τελικά την Κύπρο στην ανάγκη να ζητήσει στήριξη από την Τρόικα”, κατέληξε.
24h.com.cy
Μήνυμα σε σχέση με τη δημιουργία μιας ή περισσοτέρων "κακών τραπεζών" σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η πίεση στα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών, έστειλε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος τόνισε η επιλογή αυτή πρέπει να παραμείνει στο τραπέζι, αλλά οι αποφάσεις δεν θα ληφθούν σε πολιτικό επίπεδο.
"Δεν είναι ζήτημα το οποίο πρέπει να αποφασιστεί ή πρέπει να αναμένεται να αποφασιστεί σε πολιτικό επίπεδο. Είναι κατά κύριο λόγο -και πρέπει να είναι- απόφαση που θα βασίζεται σε επιχειρησιακούς σχεδιασμούς των ιδίων των τραπεζών και όχι ζήτημα, το οποίο θα ρυθμιστεί με πολιτικές αποφάσεις, πολιτικές παρεμβάσεις ή, πολύ χειρότερο, παρεμβάσεις τρίτων, ενδεχομένως και επηρεαζόμενων που θεωρούν πως με αυτό τον τρόπο θα διασφαλίσουν το δικό τους, στενό, συμφέρον εις βάρος του συμφέροντος του συνόλου”, ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ.
Άρα, πρόσθεσε, “θα πρέπει να είναι στις επιλογές των τραπεζών και εκεί που χρειάζεται και ρύθμιση που να εμπλέκει το κράτος, βεβαίως, θα το εξετάσουμε αλλά δεν θεωρώ πως κατ` ανάγκη απαιτεί είτε επαναδιαπραγμάτευση με την Τρόικα είτε οτιδήποτε”.
Μιλώντας ένα χρόνο μετά τις αποφάσεις του Eurogroup για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας, ο κ. Γεωργιάδης διέψευσε κατηγορηματικά τη φημολογία περί νέου κουρέματος καταθέσεων.
“Δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο για νέο κούρεμα καταθέσεων σε καμία τράπεζα”, είπε, προσθέτοντας πως “το κυπριακό τραπεζικό σύστημα έχει ανακεφαλαιοποιηθεί πλήρως στη βάση πολύ συντηρητικών εκτιμήσεων”.
Αναφέρθηκε σε φημολογία για πιθανό κούρεμα στο Συνεργατισμό για να τονίσει: “Αδιανόητα πράγματα, ο Συνεργατισμός έχει πρόσφατα ανακεφαλαιοποιηθεί, είναι κρατικής ιδιοκτησίας, εφαρμόζει με επιτυχία σχέδιο αναδιάρθρωσης και τέτοιο ζήτημα δεν υφίσταται,
"Προκλήσεις για ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα παραμένουν αλλά οι ακραίοι αυτοί κίνδυνοι έχουν περιοριστικά παρέλθει", τόνισε.
Η έλλειψη πίστωσης βαρίδι στην οικονομία
Ο κ. Γεωργιάδης αναγνωρίζει πως “χωρίς αμφιβολία το βασικότερο ίσως πρόβλημα που παραμένει ως επιβαρυντικός παράγοντας πάνω στην οικονομία, στα νοικοκυριά και στους παραγωγικούς τομείς είναι το γεγονός πως έχει περιοριστεί δραματικά η δυνατότητα του τραπεζικού συστήματος να δανείζει”.
Σε μια ανορθόδοξη και άνευ προηγουμένου απόφαση, η ΕΕ και το ΔΝΤ αποφάσισαν ένα γενικευμένο κούρεμα ανασφάλιστων καταθέσεων, που είχε ως αποτέλεσμα την εξαφάνιση συνολικά €9,4 δις καταθέσεων σε δύο τράπεζες. Το κούρεμα δεν περιορίστηκε μόνο σε θεσμικούς επενδυτές, αλλά έπληξε και το κεφάλαιο κίνησης εταιρειών. Σε αυτό προστέθηκε η αναγκαστική πώληση των τραπεζικών εργασιών στην Ελλάδα, ενώ τα περιοριστικά μέτρα παρακώλυσαν ακόμη περισσότερο την οικονομική δραστηριότητα, σε μια οικονομία, η οποία βρισκόταν σε συνεχόμενη ύφεση από το β` εξάμηνο του 2011.
“Είναι μια απότομη αλλά δυστυχώς αναπόφευκτη διόρθωση έναντι της αλόγιστης πιστωτικής επέκτασης, δηλαδή του αλόγιστου και υπερβολικού δανεισμού που είχε χαρακτηρίσει την κυπριακή οικονομία τα προηγούμενα 7 -8 χρόνια μέχρι πρόσφατα. Ένας ιδιωτικός δανεισμός που είναι ο ψηλότερος στην ΕΕ και ο οποίος δυστυχώς τροφοδότησε όχι τόσο τις επενδύσεις που θα απέδιδαν, αλλά την κατανάλωση και τη φούσκα κατά κύριο λόγο στον τομέα των ακινήτων”, είπε ο κ. Γεωργιάδης.
“Είμαστε σε διαδικασία διόρθωσης”, συνέχισε, “μια διαδικασία, η οποία είναι δύσκολη, χρονοβόρα και έχει παρενέργειες και βασικότερη παρενέργεια είναι ότι έχουν στερέψει οι δυνατότητες δανεισμού. Ο στόχος πρέπει να είναι η αποκατάσταση της δυνατότητας του τραπεζικού συστήματος να δανείζει την οικονομία και μάλιστα αυτή τη φορά ένα τρόπο προσεκτικό και λελογισμένο”.
Ο κ. Γεωργιάδης συμφώνησε με την επισήμανση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πως η Κύπρος βρίσκεται ενώπιον μιας ανάκαμψης χωρίς πίστωση (Credit-less recovery), λέγοντας πως εν μέσω έλλειψης πίστωσης, η οικονομία αυτή τη στιγμή βασίζεται σε παραγωγικούς τομείς, οι οποίοι δεν είναι εξαρτημένοι από το δανεισμό, κάτι που απέτρεψε εξάλλου την πραγματοποίηση των δυσοίωνων προβλέψεων των δανειστών μας για τη συρρίκνωση της οικονομίας το 2013.
“Άρα, σε πρώτη φάση το γεγονός ότι η ύφεση δεν είναι τόσο βαθιά όσο αναμενόταν και η προοπτική της σταθεροποίησης βασίζεται κατά κύριο λόγο σε αυτούς τους τομείς, στο credit-less recovery αλλά τελικά ο τελικός στόχος ασφαλώς πρέπει να είναι η αποκατάσταση του κύκλου της χρηματοδότησης”, είπε.
Να τύχει χειρισμού το θέμα των ΜΕΔ
Υπογραμμίζοντας πως η επιστροφή στους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αποκατάσταση της δυνατότητας των τραπεζών να δανείζουν την οικονομία, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως το θέμα αυτό σχετίζεται με το θέμα των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ), ένα θέμα που πρέπει να τύχει χειρισμού και διαχείρισης.
“Αυτός ο χειρισμός και αυτή η διαχείριση δεν μπορεί να είναι γενική, γενικευμένη και ισοπεδωτική, πρέπει να επιφυλάσσει διαφορετικό χειρισμό για διαφορετικές περιπτώσεις”, είπε.
Ο κ. Γεωργιάδης σημειώνει πως διαφορετική θα είναι διαχείριση ενός μεγάλου επιχειρηματικού ομίλου που κατά τρόπο οριστικό δεν μπορεί να αποπληρώσει τα δάνειά του, διαφορετική θα είναι η διαχείριση μιας μικρότερης επιχείρηση ή ενός ιδιώτη που δεν είναι συνεργάσιμος και πιστεύει πως η αποπληρωμή δανείων είναι προαιρετική και διαφορετική θα είναι η διαχείριση μιας επιχείρησης ή ενός νοικοκυριού που αντιμετωπίζει πρόσκαιρο πρόβλημα επειδή προέκυψε απώλεια εισοδημάτων.
Τόνισε όμως ότι “για την κατηγορία εκείνη των οριστικά μη βιώσιμων και μη συνεργάσιμων δανειοληπτών και κυρίως των επιχειρηματικών, εργαλεία που έχουν χρησιμοποιηθεί και σε άλλες χώρες, όπως θα ήταν μία Asset Management Company, είτε μία είτε περισσότερες, πρέπει ασφαλώς να είναι στις επιλογές”.
Άρα, είπε, “θα πρέπει να είναι στις επιλογές των τραπεζών και εκεί που χρειάζεται και ρύθμιση, που να εμπλέκει το κράτος βεβαίως θα το εξετάσουμε αλλά δεν θεωρώ πως κατ` ανάγκη απαιτεί είτε επαναδιαπραγμάτευση με την Τρόικα είτε οτιδήποτε”.
Θεσμικό πλαίσιο με τρεις άξονες
Ο κ. Γεωργιάδης αναγνώρισε πως οι τράπεζες διαχρονικά είχαν περιορισμένα εργαλεία για την ανάκτηση και είσπραξη των δανείων και σημείωσε πως “πρέπει νομοθετικά και ρυθμιστικά να δώσουμε ενισχυμένες δυνατότητες στις τράπεζες προς την κατεύθυνση της αποτελεσματικής είσπραξης, μια διαδικασία που διαχρονικά εάν ξεκινούσε έναντι ενός μη συνεργάσιμου δανειζομένου θα μπορούσε να διαρκέσει 15-20 χρόνια εάν υπήρχε κατάληξη.
“Αυτό ασφαλώς ήταν μια σοβαρότατη υστέρηση, η οποία πρέπει να διορθωθεί”, είπε, προσθέτοντας πως η Κυβέρνηση θα θέσει το πλαίσιο το οποίο θα κινείται σε τρεις άξονες.
“Η σειρά των ενεργειών ή των κινήσεων”, είπε, “είναι ο θεσμός της διαμεσολάβησης, η καθιέρωση ενός πλαισίου αφερεγγυότητας, το οποίο θα ενεργεί και προστατευτικά επιτρέποντας ξαλάφρωση και προστασία σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά και η έσχατη λύση του ενοικίου αντί της υποθήκης και της δόσης, θεωρώ πως δημιουργούν ένα ολοκληρωμένο και λελογισμένο πλαίσιο το οποίο θα εξυπηρετεί όλες τις ανάγκες και επιδιώξεις”.
Ενοίκιο έναντι υποθήκης από τον κρατικό κορβανά
Σε σχέση με το θεσμό του ενοικίου έναντι υποθήκης, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη ότι αναμένεται πολύ σύντομα.
Εξήγησε ότι το σχέδιο αυτό “θα είναι ένα σχέδιο, το οποίο θα χρηματοδοτείται ουσιαστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό, με τον ένα ή άλλο τρόπο που θα ρυθμιστεί τελικά, και το οποίο πολύ απλά θα επιτρέπει στις επιλεγμένες εκείνες περιπτώσεις να συνεχίσουν να κατοικούν στο σπίτι πληρώνοντας χαμηλότερο ενοίκιο έναντι της υψηλότερης δόσης που προηγουμένως ήταν απαγορευτική, διατηρώντας ταυτόχρονα το κατά προτεραιότητα για επαναγορά όταν οι οικονομικές δυνατότητες εκείνου του νοικοκυριού το επιτρέψουν”.
“Στις επιλεγμένες περιπτώσεις, θέλω να το τονίσω, δεν πρόκειται να δημιουργηθεί ένα σχέδιο με χρήματα του φορολογούμενου πολίτη το οποίο θα στηρίζει περιπτώσεις, οι οποίες δεν πληρούν τα αυστηρά κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια που θα καθοριστούν”, είπε.
Ολοένα και πιο ορατή η έξοδος στις αγορές
Σε σχέση με την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές ύστερα από τέσσερα χρόνια και ερωτηθείς αν ανοίγει το δρόμο για την Κύπρο, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως η εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής και η διόρθωση των προβλημάτων που αφέθηκαν να διογκωθούν θα είναι αυτή που θα ανοίξει το δρόμο για επιστροφή της Κύπρου στις αγορές.
“Επάνοδος στις αγορές είναι ταυτόσημη με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας”, είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως “στη βάση αυτής της πολιτικής που με συνέπεια που έχουμε εφαρμόσει εδώ και ένα χρόνο, ο στόχος αυτός της επανόδου στις αγορές μέρα με τη μέρα γίνεται όλο και πιο ορατός”.
Επανέλαβε ότι ο στόχος που καθόρισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για έξοδο στις αγορές το β` εξάμηνο του 2015 καθορίστηκε “πολύ συγκρατημένα και με μεγάλη υπευθυνότητα”, υπογραμμίζοντας ότι “αν παραμείνουμε προσηλωμένοι στην πολιτική της εξυγίανσης και της μεταρρύθμισης αυτός ο στόχος βεβαίως θα είναι εφικτός και η καλύτερη προπαρασκευή είναι αυτή που ήδη γίνεται μέσα από αυτή την εφαρμογή της πολιτικής μας”.
Σημείωσε δε ότι παρατηρείται “ταχύτατη” διόρθωση της απόδοσης του κυπριακού ομολόγου, το οποίο βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο της τελευταίας τριετίας.
“Δεν σημαίνει πως η εξαιρετική πορεία που ακολουθεί ακριβώς η απόδοση του κυπριακού χρέους τους τελευταίους μήνες θα μας οδηγήσει σε βεβιασμένες ή σε αμελέτητες κινήσεις. Έχουμε αυτοπεποίθηση ακολουθούμε μια συνέπεια μία πολιτική, δεν θα σπεύσουμε σε κινήσεις βεβιασμένες αμελέτητες που σκοπό θα έχουν τον πρόσκαιρο εντυπωσιασμό παρά την οριστική διόρθωση του σοβαρότερου ίσως προβλήματος που οδήγησε τελικά την Κύπρο στην ανάγκη να ζητήσει στήριξη από την Τρόικα”, κατέληξε.
24h.com.cy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Προσπάθησε να αυτοκτονήσει εν πλω - Συναγερμός στο Νήσος Κεφαλονιά
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ